Számokban ​létezünk 1 csillagozás

Daniel Tammet: Számokban létezünk

A hópelyhek szerkezetének komplexitása, Boleyn Anna tizenegy ujja, idegen civilizációk létezésének lehetősége és más izgalmas témák által inspirálva Daniel Tammet igyekszik nekünk választ találni arra, miért érezzük gyorsulónak az időt, ahogy öregszünk, létezik-e átlagos ember, vagy hogyan érthetjük meg szeretteinket.
A világszerte ismert autista zseni világában a matematika szépsége az élet és a gondolkodás minden területét beragyogja. Új könyvében személyes történetek, hétköznapi vagy éppen történelmi és irodalmi példák segítségével nyújt betekintést egyedi, különleges észjárásába. Gondolatai révén mi, olvasók is esélyt kapunk, hogy megérezzük, mitől válnak élvezetessé a számok, a szorzatok, az egyenletek és egyéb műveletek.
A Számokban létezünk megváltoztatja, ahogyan eddig a matematikára gondoltunk, és bebizonyítja, hogy az valóban kézzelfoghatóan van jelen a mindennapjainkban: családi életünkben, kedvenc meséinkben és verseinkben, sőt a múltba vagy a jövőbe révedő álmainkban is.

Eredeti cím: Thinking in Numbers

>!
Európa, Budapest, 2019
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634059356 · Fordította: Pataki János

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 26


Kiemelt értékelések

>!
N_alika
Daniel Tammet: Számokban létezünk

Sosem gondoltam, hogy egy matematikáról (IS) szóló könyv nekem ennyit adhat… Kár, hogy nem Daniel Tammet volt a matektanárom. :)

Februárban nagy lelkesedéssel írtam Daniel Kék napon születtem című önéletrajzi művéről: fantasztikus látásmódjáról és arról a sok erőfeszítéssel és meglepő fordulatokkal teli fejlődéstörténetről, amit halmozottan hátrányos helyzetéből kiemelkedve (autizmus, Savant-szindróma, epilepszia, kilencgyermekes, szegény családból való származás) bejárt.

Ezt a könyvét is legszívesebben receptre írnám fel mindenkinek, aki vágyik rá, hogy mélységében érzékelje az életet, ne csupán a fejéből kinézve vagy ösztönlényként, automatikus cselekvésekbe merülve, hanem a szívével is. A teljes lényével.

Mert ez az út hazavezet és minden pillanata a végtelenre nyit ablakot…

Rövid szövegek sorakoznak – huszonöt esszé –, melyek mindegyikében rácsodálkozhatunk egy sor dologra, az információkat és a mégoly’ elvont matematikai műveleteket pedig teljesen életszerűvé varázsolja a sok konkrét példa, a mindennapok sűrűjéből szóló analógia.
Mindeközben azt vehetjük észre, hogy a kíváncsiság nő bennünk, hogy nagy „aha” élményes bólogatásokkal meg „azta” felkiáltásokkal konstatáljuk az összefüggéseket, sőt, ahogyan én is tapasztaltam, elkezdhetünk Danielhez hasonló módon érzékelni.

A teljes recenziómat itt olvashatjátok: https://www.csendviragok.hu/2019/12/konyvajanlo-daniel-…


Népszerű idézetek

>!
N_alika

„Amikor leesik a hó, az ember meglátja, amit addig csak nézett. A villanypóznák és a veranda lépcsői, a facsonkok és a vezetékek felöltik saját arcukat. Azt látjuk, hogy milyenek, nem azt, hogy mire valók. Görbületük, szögleteik, a ritmusuk vezeti a pásztázó tekintetet; az erdőjáró megáll és rácsodálkozik az ágak, kerítések, az elágazó ösvények geometriájára. Aztán csak csóválja a fejét és csendben ámul.”

108. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Obádovics J. Gyula: Matematika
Douglas R. Hofstadter: Gödel, Escher, Bach
Ted Chiang: Érkezés és más novellák
Marcus du Sautoy: A prímszámok zenéje
Brian Greene: Az elegáns univerzum
Isaac Asimov: Alapítvány és Birodalom
Hortobágyi István – Rajkovits Zsuzsanna – Wajand Judit: Matematikai, fizikai, kémiai összefüggések
Péter Rózsa: Játék a végtelennel
V. Binét Ágnes: Gyurka számolni tanul
Bálint Endre: A Programozó Könyve