Kék ​napon születtem 63 csillagozás

Egy autista zseni memoárja
Daniel Tammet: Kék napon születtem

Daniel ​Tammet pontosan 45 gramm zabkását fogyaszt reggelire, és anélkül el sem indul otthonról, hogy megszámolná a rajta lévő ruhadarabokat. Ha stresszes vagy boldogtalan, csak behunyja a szemét, és számol. Ugyanakkor nem csak rutinszerű kényszerei vannak. Mint az emlékezetes filmben Dustin Hoffman megformálta Esőember, ő is bonyolult matematikai műveleteket képes fejben elvégezni – a számokat alakzatokban, színekben, textúrákban és mozdulatokban látja. Ráadásul kilenc idegen nyelven beszél, sőt alkotott is egyet – nyelvtannal és mintegy 1000 szavas szókészlettel – saját használatára. De bizonyos szempontból Daniel egyáltalán nem hasonlít az Esőemberre. Az autizmus spektrumzavarban súlyosan érintettek között gyakorlatilag egyedülálló módon nem szorul segítségre mindennapi, ügyes-bajos dolgainak intézésében. Ez a hihetetlen önállóság, és ahogy átadja, milyen érzés is ilyen rendkívüli életet élni, teszik igazán inspirálóvá és magával ragadóvá Daniel Tammet emlékiratát, amely… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Európa, Budapest, 2019
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634059462 · Fordította: Lelik Krisztina

Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Anne

Helyszínek népszerűség szerint

Salt Lake City


Kedvencelte 4

Most olvassa 14

Várólistára tette 126

Kívánságlistára tette 94

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Daniel Tammet: Kék napon születtem

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Mit adott ez a könyv azon túl, hogy helyre kerültek bennem olyan fogalmak, mint az autizmus spektrumzavar, az Asperger-szindróma, a Savant-szindróma és a szinesztézia? (Jóllehet mindegyikkel találkoztam már korábban.) Azt, hogy bármennyire más vagy mint a többiek körülötted, lehet, hogy pont a másmilyenséged miatt vagy kivételes és egyedi. Ha van hited és erőd, bármit elérhetsz.
Daniel története rendkívüli, az út pedig, amit bejárt példaértékű. A család szerepe, a saját magába vetett hite és azok a jó emberek, akik körbevették és olyannak fogadták el amilyen, hozzásegítették ahhoz, hogy mára elégedett és boldog emberré váljon.
A matematikai fejtegetései számomra csak emelték a könyve amúgy sem alacsony színvonalát.
Utólag kicsit sajnálom, hogy nem ezt a könyvét olvastam hamarabb, hanem a Számokban létezünket.

7 hozzászólás
Málnika >!
Daniel Tammet: Kék napon születtem

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

”A számok a barátaim, és mindig ott vannak körülöttem. Minden egyes szám egyedi, és saját személyisége van.”

Daniel Tammet memoárja egy nagyon különleges írás, amely nemcsak közelebb hozza az olvasókhoz az autizmust, hanem hatalmas motivációt is nyújthat mindenki számára. A már felnőttkorában savant- és Asperger-szindrómával diagnosztizált szerző ugyanis annyira ismeri saját korlátait, és annyira tudatosan igyekszik fejleszteni önmagát, ahogyan arra csak nagyon kevesen képesek.

A könyvből megismerhetjük milyen az élet autista zseniként, Daniel egészen születésétől betekintést enged életébe, és megosztja velünk különös gondolkodásmódját, saját szinesztéziás tapasztalásait. Olvasás közben olyan élményünk lehet, hogy erre a néhány órára belekerültünk Tammet fejébe, amely igazán különleges olvasmányélményt biztosít. Megismerhetjük azt az embert, akinek kiemelten fontos a rend és a rendszeresség, akinek az életében egészen különleges szerepet töltenek be a számok. Elszigeteltség, zajos külvilág, kommunikációs zavarok, alvajárás, epilepszia csak néhány azok közül a dolgok közül, amivel meg kell birkóznia. Ám ez az ember elképesztő akaratának és kitartásának köszönhetően ma önálló, teljes életet él, és sorstársainak, illetve a tudománynak nyújt segítséget. Keményen megdolgozott azért, ahol most tart, amely követendő példa lehet mindannyiunk számára, akárcsak szülei és akkori párja elképesztő támogatása. Éppen ezért nemcsak az autizmus spektrumzavarban érintetteknek és a környezetükben élőknek ajánlom, hanem mindenkinek, akit érdekel egy igazán különleges emberi sors.

2 hozzászólás
pepege P>!
Daniel Tammet: Kék napon születtem

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Azt hiszem, nem tévedek nagyot, ha azt állítom, az autizmusról sokaknak elsőre Raymond jut eszébe, akit Dustin Hoffman alakított az 1988-as Esőemberben. Megközelítőleg a felnőttkorom küszöbén láttam ezt a filmet és akkor eléggé mély nyomot hagyott bennem, mert addig még nem igazán hallottam erről a ritka betegségről.

Autizmus, Asperger-szindróma, Savant-szindróma, szinesztézia. Daniel Tammetnél mindezek tünetei egyaránt megtalálhatóak. Ő azon kivételes és szerencsés autisták egyike, akik nem szorulnak mások segítségére a mindennapos rutinfeladataik ellátásában. Az Asperger-szindróma tulajdonképpen az autizmus egyik (enyhébb) típusa, amely esetben a betegek jól kommunikálnak, inkább a testbeszéd értelmezése jelent nekik problémát, nem érzik szükségét annak, hogy társas kapcsolatokat alakítsanak ki, nehezen fejezik ki érzelmeiket, ragaszkodnak bizonyos rituálékhoz. Ezzel szemben a nyelvi fejlődésük normális ütemű és rendszerint az átlagnál magasabb az intelligenciaszintjük. Ezek a tünetek maximálisan igazak Danielre is, bár iskolás évei kezdetén volt némi tanulási nehézsége, de ez csupán egy gyógyszer mellékhatása volt, amit évekig kellett szednie az epilepsziája miatt.

Az életrajzi élményei mellett nagyon érdekesnek találtam azokat a részeket, ahol például a szinesztéziáról írt. Részletekbe menően kifejtette, hogyan látja ő a számokat – mindegyik külön színű és méretű. Ha két számmal bármilyen műveletet el kell végeznie, akkor a két szám textúrája egy újabb harmadikká áll össze a fejében, ami számára egy konkrét számot jelent: a számítás végeredményét. Mindezt másodperceken belül tudja produkálni. Lenyűgöző továbbá Tammet nyelvtudása is. Rövid idő alatt elsajátította a litván, spanyol, francia, román, walesi, eszperantó nyelveket. Kifejlesztett egy nyelvtanulási módszert és létrehozott egy webes, online nyelvtanfolyamot. Kiválóan sakkozik, lexikális memóriája megdöbbentő.

Tammet az idén 40 éves, a betegségét 25 évesen diagnosztizálták, azóta is rengeteg kísérletben vesz részt, mert ezzel elősegíti „az emberi agy működésének jobb megértését, ami mindenkinek javára válik”. A memoárját is azért írta meg, hogy a sorstársainak hasznos tanácsokkal szolgáljon, és hogy a családja jobban megérthesse cselekedeteinek mozgatórugóit.

Bár szövegalkotását közel sem mondhatjuk magas szintű irodalomnak, mindazonáltal mégis nagyon fontos műnek tartom, mert nem csupán a betegek és hozzátartozóik számára nyújthat útmutatást, hanem minden olvasó erőt gyűjthet belőle. Hiszen az az út, amit Daniel Tammet végigjárt, az, amit az autizmusa ellenére elért, mindenki számára tanulságos lehet.

http://ekultura.hu/2019/04/20/daniel-tammet-kek-napon-s…

Chöpp P>!
Daniel Tammet: Kék napon születtem

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Mindig jó Asperger szindrómával élők saját írásait olvasni, még akkor is, ha sok mindent nem értek belőle – főleg a számok csodás világát, a számomra oly varázslatos és oly nehezen érthető matematikát – és még akkor is, ha nem kimondottan szépirodalmi, ihletett, kreatív alkotás.
A pontlevonás nem azért van, mert ne lenne szimpatikus a számomra Daniel, a számzsonglőr, nyelvzseni szavant, hanem azért, mert ehhez mérek minden ilyesfajta alkotást. És ez bizony eleddig lekörözhetetlen volt.

2 hozzászólás
tintapaca>!
Daniel Tammet: Kék napon születtem

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Nekem tetszett, érdekes volt megismerni, hogy egy enyhe lefolyású Asperger- szindrómás, autizmus spektrumzavarban szenvedő ember különböző életszakaszait hogyan élte meg, hogyan látta a környezetét, és a környezete hogy viszonyult hozzá. Azt gondolom, a könyv szerzője az átlagos ilyen betegségben szenvedőkhöz képest nagyon szerencsés, ugyanakkor még így is elég sok problémával kellett megküzdenie. Nekem a könyv olvasása előtt semmilyen információm nem volt az autizmusban élő betegek mindennapjairől, ezért biztos vagyok benne, hogy hatással lesz rám, ami az elfogadást illeti.

Judit_Sike P>!
Daniel Tammet: Kék napon születtem

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Ez a könyv valóban egy zseni memoárja. Az autizmusról szerintem mindenki hallott már, az Asperger-szindrómáról is, viszont valójában szerintem nagyon kevesen tudjuk, hogy ez mit jelent. Nagyjából körbe tudjuk írni, hogy fejlődési rendellenesség, ezek az emberek nehezen barátkoznak, nem néznek a másik szemébe, ismétlődő tevékenységeket folytatnak és még egy pár dolgot össze tudnánk szedni. De hogy ez valójában mit jelent azt hiszem csak az tudja, akinek van ilyen rokona, barátja, ismerőse, vagy aki esetleg látott valami filmet róla. De. Hogy az autista mit érez, hogyan gondolkodik, hogyan lát, mikre gondol, azt nem nagyon tudom, hogy milyen könyv szemléltetné jobban ennél. Ez azért egy csodálatos könyv, mert enged belelátni az ebben a betegségben szenvedők gondolataiba. Daniel Tammet részletesen leírja milyen helyzetben hogy érezte magát, mire gondolt, milyen mondatokat nehéz megértenie, miért nehéz kommunikálnia, mi zökkenti ki, mi idegesíti fel, miket szeret csinálni. A gesztenyegyűjtés, a könyv gyűjtés a szobájában, sakk, kártyajáték, És hihetetlenül érdekes, hogy az ő szemén keresztül láthatjuk a számokat, az egyiket nagynak, a másikat kicsinek, a harmadikat félénknek, a negyediket bátornak. És a szavakat is ugyanígy, az egyiket pirosnak, a másikat kéknek, a harmadikat zöldnek. Olyan szépen és részletesen írta le, el tudtam képzelni végig, hogy miről beszél.
És az a fejlődés, amin gyerekkorától mostanáig végig ment, az az hatalmas út, amit bejárt, hogy az legyen, aki most, az elképesztő.
Csodálatos ez a könyv.
(Egyetlen kis észrevétel talán, amit említett is a szerző, hogy néha csak úgy mondja, mondja, mondja, és nem hagyja szóhoz jutni a másikat, mert csak el akarja mondani, amit akar, és kész. Néhol ezt a könyvben is éreztem, hogy csak ír, ír, ír, hogy kiírja magából az összes gondolatot, és nem biztos, hogy figyel arra, hogy ez az olvasó számára érdekes-e 30 oldalon keresztül. De ez nem hiba, sőt, ez is mutatja, hogy az ő világa teljesen más, mint a miénk, és mégis mennyire hasonló)

Zanit>!
Daniel Tammet: Kék napon születtem

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Ismét egy érdekes témába nyúltam, már régóta terveztem elolvasni.
A Daniel kiskoráról szóló részek jobban tetszettek, mint a második rész, ahol magát belelovalva próbál olyat megmagyarázni, ami egy átlagember agyával felfoghatatlan vagy éppen teljességgel érdektelen, mert nem szoktunk ilyeneken gondolkodni.
Sokszor megmosolyogtam, amikor beszúrt olyan évszámokat vagy neveket, amik a történet szempontjából lényegtelenek voltak, de ő ugye meg tudja ezeket jegyezni, hát le is írta, ha már egyszer ott van a fejében :)

havaska>!
Daniel Tammet: Kék napon születtem

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Nagyon erdekes konyv, jol bemutatja, hogy milyen egy Asperger-szindromas ember gondolkodasa, az agymukodese, kulonlegesnek talaltam, ahogy a szamokrol, szinekrol, ezek kapcsolatarol ir.

Vegulis mi a „normalis”?

2 hozzászólás
Lobelin>!
Daniel Tammet: Kék napon születtem

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Szeretek ilyen jellegű könyveket olvasni, mert jó „más” szemével látni a világot… mennyire másképp látnak, élnek meg hétköznapi dolgokat… Érdekes volt a könyv, de nekem itt ott túl száraz, tudományos… néhol el is vesztettem a fonalat-) Fontos mű, mert nem csak az autisták és hozzátartozóik, hanem a hétköznapi emberek is betekintést nyerhetnek, útmutatást kaphatnak az ő világukhoz.

kte P>!
Daniel Tammet: Kék napon születtem

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

A titokzatos cím már a történet elején magyarázatot kap, egyben megvilágítja az olvasónak, hogy az emberi gondolkodás mennyire sokfajta lehet. Legtöbbünknek igazán furcsának tűnhet a számokat (és szavakat) különböző méretben és színben látni, a velük való műveleteket nem tudatosan végrehajtani, hanem olyan automatikusan, mint amikor ránézünk néhány tárgyra és rögtön látjuk, hogy négy darab, de Daniel Tammet számára ez teljesen hétköznapi. Szerintem az emberek többségének az átlagos viselkedés számít hétköznapinak és talán túlságosan nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy mi a „normális” és kevéssé toleráljuk az eltéréseket. Pedig az eltérő idegrendszerű vagy agyszerkezetű emberek ugyanúgy nem tehetnek arról, hogy milyennek születtek, mint azok akik az átlagosnál jóval magasabbra vagy alacsonyabbra nőttek. Épp ezért fontos az, hogy minél több ilyen ismertető legyen és megvilágítsa számunkra ezeket a különbözőségeket, mert a természet általában egyensúlyt teremt és amit ad az egyik oldalon, azt máshol elveszi és ez az oldal sokszor jobban ki van hangsúlyozva pl. a nyelvi vagy testbeszéd értelmezési nehézségek.
Daniel története érdekes és jól fogalmaz, bár vannak benne olyan részek, amiket túl hosszúnak vagy részletesnek találtam, összességében kellemes olvasmány volt.


Népszerű idézetek

Málnika >!

Végre megértettem, hogy a barátság egy kényes, fokozatos folyamat; amit nem szabad siettetni vagy azonnal megragadni, hanem engedni és ösztönözni kell, hogy haladjon lassan a maga útján. Úgy képzeltem el, mint egy pillangót, amely egyszerre szép és törékeny, és amelyik ha egyszer elszáll, akkor már a levegőé lesz, és minden kísérlet arra, hogy elkapjuk, csak elpusztítja.

171-172. oldal (Európa, 2019)

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Málnika >!

A legkülönösebb ez volt: pontosan ugyanazok a képességek, amelyek elválasztottak társaimtól gyerek- és kamaszkoromban, és amelyek elszigeteltek tőlük, felnőttként segítettek kapcsolatot teremtenem emberekkel és új barátokat szereznem.

252. oldal (Európa, 2020)

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Chöpp P>!

Mindig jó érzés volt otthon lenni. Ott éreztem magam biztonságban és nyugalomban. Csak egyetlen másik hely volt, ahol hasonlóan éreztem magam – a környékbeli könyvtár. Amióta csak megtanultam olvasni, naponta elvitettem magam a szüleimmel a kis téglaépületbe, falán a graffitikkal, és odabent egy helyiséggel, ami tele volt polcokkal és színkódos, műanyag kötésű gyerekkönyvekkel, a sarokban pedig tarka babzsákfotelekkel. Tanítás után és iskolai szünidőkben mindennap ellátogattam a könyvtárba, akármilyen idő volt is, és órákon át, egészen zárásig ott maradtam. A könyvtár bővelkedett abban a csendben és rendben, ami mindig a megelégedettség érzésével töltött el.

91-92. oldal

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Kapcsolódó szócikkek: könyvtár
Chöpp P>!

A nappali a földszinten mindig tele volt könyvekkel. A szüleim mindketten sokat olvastak, és ma is emlékszem, ahogy a padlón ülök és nézem őket könyvvel, újsággal vagy magazinnal a kezükben. Néha, ha jól viselkedtem, megengedték, hogy olvasás közben az ölükben üljek. Szerettem a papír zörgését hallgatni a lapozásuk közben. A könyvek nagyon fontosak számomra, mert amikor a szüleim olvastak, a szobát csend töltötte be. Ez megnyugtató és kellemes érzés volt számomra.

38. oldal

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
Chöpp P>!

Végre megértettem, hogy a barátság egy kényes, fokozatos folyamat, amit nem szabad siettetni vagy azonnal megragadni, hanem engedni és ösztönözni kell, hogy haladjon lassan a maga útján.

171. oldal

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Kapcsolódó szócikkek: barátság
3 hozzászólás
Chöpp P>!

… egy kapcsolat sikerének nem az a kulcsa, hogy a felek összeillőek legyenek, hanem hogy szeressék egymást. Ha szeretsz valakit, gyakorlatilag minden lehetséges.

188. oldal

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Kapcsolódó szócikkek: kapcsolat
Chöpp P>!

Az egyik legnagyobb bosszúságot a szüleimnek különféle dolgok megszállott gyűjtésével okoztam, mint amilyenek például a fényes, barna gesztenyék voltak, amelyek nagy mennyiségben hullottak le a házunk közelében a hosszú utat szegélyező hatalmas fákról. Amióta az eszemet tudom, a fák csodálattal töltöttek el, szerettem tenyeremmel végigsimítani barázdáin. A hulló falevelek spirálokat alkottak a levegőben, olyan spirálokat, mint amilyeneket akkor láttam, mikor fejben osztottam.

78. oldal

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Chöpp P>!

Sosem éreztem szégyent vagy zavart azért, mert lemaradtam a többiektől; ők egyszerűen nem voltak részei a világomnak.

53. oldal

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Chöpp P>!

… az autizmus spektrumzavarokkal élők nagyobb eséllyel dolgoznak fel kisebb részleteket az átfogó információ ("a nagyobb kép") rovására, míg a legtöbb ember az adatokat kontextusba helyezi és a lényegi tartalmukat látja – gyakran figyelmen kívül hagyva az apróbb részleteket.

54. oldal

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Kapcsolódó szócikkek: autizmus
Chöpp P>!

A pi 22514 számjegyét mondtam el fejből hiba nélkül öt óra és kilenc perc leforgása alatt, amivel brit és európai rekordot értem el.

223. oldal

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Kapcsolódó szócikkek: rekord

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Gerald Durrell: Istenek kertje
Gerald Durrell: Aranydenevérek, rózsaszín galambok
Saroo Brierley: Oroszlán
Claire LaZebnik: Páros randi tesóknak
Jules Verne: A rejtelmes sziget
Gerald Durrell: Állatkert a poggyászomban
Gerald Durrell: Noé bárkáján
Hallgrímur Helgason: 101 Reykjavík
Elizabeth Gilbert: Hűség
Szabó Magda: Katalin utca / Ókút