Kék ​napon születtem 154 csillagozás

Egy autista zseni memoárja
Daniel Tammet: Kék napon születtem

Daniel ​Tammet pontosan 45 gramm zabkását fogyaszt reggelire, és anélkül el sem indul otthonról, hogy megszámolná a rajta lévő ruhadarabokat. Ha stresszes vagy boldogtalan, csak behunyja a szemét, és számol. Ugyanakkor nem csak rutinszerű kényszerei vannak. Mint az emlékezetes filmben Dustin Hoffman megformálta Esőember, ő is bonyolult matematikai műveleteket képes fejben elvégezni – a számokat alakzatokban, színekben, textúrákban és mozdulatokban látja. Ráadásul kilenc idegen nyelven beszél, sőt alkotott is egyet – nyelvtannal és mintegy 1000 szavas szókészlettel – saját használatára. De bizonyos szempontból Daniel egyáltalán nem hasonlít az Esőemberre. Az autizmus spektrumzavarban súlyosan érintettek között gyakorlatilag egyedülálló módon nem szorul segítségre mindennapi, ügyes-bajos dolgainak intézésében. Ez a hihetetlen önállóság, és ahogy átadja, milyen érzés is ilyen rendkívüli életet élni, teszik igazán inspirálóvá és magával ragadóvá Daniel Tammet emlékiratát, amely… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Európa, Budapest, 2019
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634059462 · Fordította: Lelik Krisztina

Enciklopédia 27

Szereplők népszerűség szerint

Anne · G. K. Chesterton

Helyszínek népszerűség szerint

Izland · Litvánia · Salt Lake City


Kedvencelte 12

Most olvassa 11

Várólistára tette 193

Kívánságlistára tette 136

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Daniel Tammet: Kék napon születtem

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Mit adott ez a könyv azon túl, hogy helyre kerültek bennem olyan fogalmak, mint az autizmus spektrumzavar, az Asperger-szindróma, a Savant-szindróma és a szinesztézia? (Jóllehet mindegyikkel találkoztam már korábban.) Azt, hogy bármennyire más vagy mint a többiek körülötted, lehet, hogy pont a másmilyenséged miatt vagy kivételes és egyedi. Ha van hited és erőd, bármit elérhetsz.
Daniel története rendkívüli, az út pedig, amit bejárt példaértékű. A család szerepe, a saját magába vetett hite és azok a jó emberek, akik körbevették és olyannak fogadták el amilyen, hozzásegítették ahhoz, hogy mára elégedett és boldog emberré váljon.
A matematikai fejtegetései számomra csak emelték a könyve amúgy sem alacsony színvonalát.
Utólag kicsit sajnálom, hogy nem ezt a könyvét olvastam hamarabb, hanem a Számokban létezünket.

>!
Európa, Budapest, 2019
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634059462 · Fordította: Lelik Krisztina
7 hozzászólás
Málnika>!
Daniel Tammet: Kék napon születtem

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

”A számok a barátaim, és mindig ott vannak körülöttem. Minden egyes szám egyedi, és saját személyisége van.”

Daniel Tammet memoárja egy nagyon különleges írás, amely nemcsak közelebb hozza az olvasókhoz az autizmust, hanem hatalmas motivációt is nyújthat mindenki számára. A már felnőttkorában savant- és Asperger-szindrómával diagnosztizált szerző ugyanis annyira ismeri saját korlátait, és annyira tudatosan igyekszik fejleszteni önmagát, ahogyan arra csak nagyon kevesen képesek.

A könyvből megismerhetjük milyen az élet autista zseniként, Daniel egészen születésétől betekintést enged életébe, és megosztja velünk különös gondolkodásmódját, saját szinesztéziás tapasztalásait. Olvasás közben olyan élményünk lehet, hogy erre a néhány órára belekerültünk Tammet fejébe, amely igazán különleges olvasmányélményt biztosít. Megismerhetjük azt az embert, akinek kiemelten fontos a rend és a rendszeresség, akinek az életében egészen különleges szerepet töltenek be a számok. Elszigeteltség, zajos külvilág, kommunikációs zavarok, alvajárás, epilepszia csak néhány azok közül a dolgok közül, amivel meg kell birkóznia. Ám ez az ember elképesztő akaratának és kitartásának köszönhetően ma önálló, teljes életet él, és sorstársainak, illetve a tudománynak nyújt segítséget. Keményen megdolgozott azért, ahol most tart, amely követendő példa lehet mindannyiunk számára, akárcsak szülei és akkori párja elképesztő támogatása. Éppen ezért nemcsak az autizmus spektrumzavarban érintetteknek és a környezetükben élőknek ajánlom, hanem mindenkinek, akit érdekel egy igazán különleges emberi sors.

2 hozzászólás
pepege>!
Daniel Tammet: Kék napon születtem

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Azt hiszem, nem tévedek nagyot, ha azt állítom, az autizmusról sokaknak elsőre Raymond jut eszébe, akit Dustin Hoffman alakított az 1988-as Esőemberben. Megközelítőleg a felnőttkorom küszöbén láttam ezt a filmet és akkor eléggé mély nyomot hagyott bennem, mert addig még nem igazán hallottam erről a ritka betegségről.

Autizmus, Asperger-szindróma, Savant-szindróma, szinesztézia. Daniel Tammetnél mindezek tünetei egyaránt megtalálhatóak. Ő azon kivételes és szerencsés autisták egyike, akik nem szorulnak mások segítségére a mindennapos rutinfeladataik ellátásában. Az Asperger-szindróma tulajdonképpen az autizmus egyik (enyhébb) típusa, amely esetben a betegek jól kommunikálnak, inkább a testbeszéd értelmezése jelent nekik problémát, nem érzik szükségét annak, hogy társas kapcsolatokat alakítsanak ki, nehezen fejezik ki érzelmeiket, ragaszkodnak bizonyos rituálékhoz. Ezzel szemben a nyelvi fejlődésük normális ütemű és rendszerint az átlagnál magasabb az intelligenciaszintjük. Ezek a tünetek maximálisan igazak Danielre is, bár iskolás évei kezdetén volt némi tanulási nehézsége, de ez csupán egy gyógyszer mellékhatása volt, amit évekig kellett szednie az epilepsziája miatt.

Az életrajzi élményei mellett nagyon érdekesnek találtam azokat a részeket, ahol például a szinesztéziáról írt. Részletekbe menően kifejtette, hogyan látja ő a számokat – mindegyik külön színű és méretű. Ha két számmal bármilyen műveletet el kell végeznie, akkor a két szám textúrája egy újabb harmadikká áll össze a fejében, ami számára egy konkrét számot jelent: a számítás végeredményét. Mindezt másodperceken belül tudja produkálni. Lenyűgöző továbbá Tammet nyelvtudása is. Rövid idő alatt elsajátította a litván, spanyol, francia, román, walesi, eszperantó nyelveket. Kifejlesztett egy nyelvtanulási módszert és létrehozott egy webes, online nyelvtanfolyamot. Kiválóan sakkozik, lexikális memóriája megdöbbentő.

Tammet az idén 40 éves, a betegségét 25 évesen diagnosztizálták, azóta is rengeteg kísérletben vesz részt, mert ezzel elősegíti „az emberi agy működésének jobb megértését, ami mindenkinek javára válik”. A memoárját is azért írta meg, hogy a sorstársainak hasznos tanácsokkal szolgáljon, és hogy a családja jobban megérthesse cselekedeteinek mozgatórugóit.

Bár szövegalkotását közel sem mondhatjuk magas szintű irodalomnak, mindazonáltal mégis nagyon fontos műnek tartom, mert nem csupán a betegek és hozzátartozóik számára nyújthat útmutatást, hanem minden olvasó erőt gyűjthet belőle. Hiszen az az út, amit Daniel Tammet végigjárt, az, amit az autizmusa ellenére elért, mindenki számára tanulságos lehet.

http://ekultura.hu/2019/04/20/daniel-tammet-kek-napon-s…

Morpheus>!
Daniel Tammet: Kék napon születtem

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Nem egy szépirodalom, ez tény, hanem inkább egy beszámoló. Ráadásul időnként túlságosan aprólékos, ezzel szemben viszont az írása teljesen őszinte, megható, és mentes a maníroktól, valamint a beképzeltségnek nyomát sem látni rajta.

Chöpp >!
Daniel Tammet: Kék napon születtem

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Mindig jó Asperger szindrómával élők saját írásait olvasni, még akkor is, ha sok mindent nem értek belőle – főleg a számok csodás világát, a számomra oly varázslatos és oly nehezen érthető matematikát – és még akkor is, ha nem kimondottan szépirodalmi, ihletett, kreatív alkotás.
A pontlevonás nem azért van, mert ne lenne szimpatikus a számomra Daniel, a számzsonglőr, nyelvzseni szavant, hanem azért, mert ehhez mérek minden ilyesfajta alkotást. És ez bizony eleddig lekörözhetetlen volt.

2 hozzászólás
BertaPalikSzilvi P>!
Daniel Tammet: Kék napon születtem

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Autizmusban érintett szülőként egyrészt kíváncsian, másrészt félelemmel olvastam ezt a könyvet.
Voltak érdekes részek benne, amikor csak egyetértően bólintani tudtam, hogy ó igen, ezt ismerem.
Azért is örültem ennek a könyvnek különösen, mert megmutatta, hogy autistaként milyen a felnőtt lét. Az én gyerekeim még kicsik, és elképzelni sem tudom, hogy hogyan lesz velük, milyen jövő áll előttük.
Daniel nagyon különleges, és jó volt olvasni arról, hogy mennyi mindent elért, hogy mennyire kitartó.
Olvastam már a témában jobb könyvet, de mindenképpen érdekes és inspiráló lehet ez is azoknak, akik kicsit is nyitottak vagy érdeklődnek az autizmus iránt.

dagikám>!
Daniel Tammet: Kék napon születtem

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Nagyon sok könyvet olvastam már az autizmusról,de ez mindent vitt. Csodálkozva olvastam az elejèn a hónapokról alkotott megállapításait,ès bevallom,utána is néztem,ès tènyleg :) A számokhoz társított alakzatok ès színek, illetve Daniel elkèpzelèsei ezekről nekem kicsit idegen volt,nem tudtam átlátni. De ezt leszámítva nagyon èrdekes volt gyerekkorától végig követni az èletèt.

AKR>!
Daniel Tammet: Kék napon születtem

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Érintett anyukaként, mindig nehéz autizmussal kapcsolatos könyveket olvasnom. Általában túlságosan összetörnek. Ez volt az első olyan könyv amin végre nagyon jól szórakoztam. Egyrészt mert, Daniel Tammet zseniális forma, másrészt mert olvasás közben rengeteg „aha” élményem volt.
Nagyon szerettem azokat a részeket ahol a családjáról beszélt. Nyolc testvér mellett felnőni szerintem még egy normál fejlődésű gyerkőcnek is komoly feladat:) Érdekes volt ahogy arról mesélt, hogy hogyan látja a színeket, számokat. Én azt hiszem most értettem meg, hogy a kisfiam miért nem hajlandó soha zöld ruhadarabot viselni.
Az is nagyon érdekes volt amikor arról mesélt, hogy milyen nehezen érti meg a szavak mögötti jelentéseket. Ezzel mi is küzdünk. Kedvenc példámat hozta fel: „ Nem kérsz fagyit? ” erre a kérdésre az én kisfiam a mai napig nem tud válaszolni. Ami nekünk zsigerből jön nekik nem minden esetben egyértelmű. Egyébként szerintem az ember agya hamar rááll és utána már tud jól kérdezni.
Van a családba egy kedvenc történetünk. A kisfiam négy éves volt, amikor egy fejlesztés alkalmával a gyógypedagógusa öt perc után megdicsérte. Azt mondta neki, hogy annyira ügyes, hogy akár haza is mehetnénk:) A kisfiam felvette a cipőjét és nem értette, hogy mért nem megyünk haza, hiszen neki azt mondták ügyes és haza mehet:D
Daniel történetnét bármeddig olvasnám ég. A könyv minden egyes oldalán annyi őszinte szeretet van.
Nekem ez a könyv kedven lett: Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Helga_Dávid>!
Daniel Tammet: Kék napon születtem

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Daniel egy magasan funkcionáló Aspergeres. Ez azt jelenti, hogy képes gondoskodni magáról, párkapcsolatot kialakítani, barátokat szerezni. Leginkább olyan, mint egy rendkívül introvertált ember.
Viszont a nyelvhez és a matematikához fűződő viszonya rendkívüli. Teljesen más struktúrában gondolkodik, mint egy hétköznapi ember. A szinesztézia segítségével színeknek és formáknak látja a számokat és a nyelv különböző elemeit, ezért számára ezek megtanulása és megértése egyfajta esztétika képességgel társul.
Magától a könyvtől azt vártam, hogy általa többet tudok meg az autizmus spektrumzavarról. Ez a kötet viszont inkább azoknak szól, akiket érdekel a szinesztézia, a matematika és nyelv. Ezekben a témákban rengeteg új dolgot tanultam ebből a kötetből és egészen más, sokkal érdekesebb és színesebb megközelítésben, mint ahogy azt mondjuk az iskolában tanultuk.

tintapaca P>!
Daniel Tammet: Kék napon születtem

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Nekem tetszett, érdekes volt megismerni, hogy egy enyhe lefolyású Asperger- szindrómás, autizmus spektrumzavarban szenvedő ember különböző életszakaszait hogyan élte meg, hogyan látta a környezetét, és a környezete hogy viszonyult hozzá. Azt gondolom, a könyv szerzője az átlagos ilyen betegségben szenvedőkhöz képest nagyon szerencsés, ugyanakkor még így is elég sok problémával kellett megküzdenie. Nekem a könyv olvasása előtt semmilyen információm nem volt az autizmusban élő betegek mindennapjairől, ezért biztos vagyok benne, hogy hatással lesz rám, ami az elfogadást illeti.


Népszerű idézetek

Málnika>!

Végre megértettem, hogy a barátság egy kényes, fokozatos folyamat; amit nem szabad siettetni vagy azonnal megragadni, hanem engedni és ösztönözni kell, hogy haladjon lassan a maga útján. Úgy képzeltem el, mint egy pillangót, amely egyszerre szép és törékeny, és amelyik ha egyszer elszáll, akkor már a levegőé lesz, és minden kísérlet arra, hogy elkapjuk, csak elpusztítja.

171-172. oldal (Európa, 2019)

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Kapcsolódó szócikkek: barátság
Chöpp >!

[…] egy kapcsolat sikerének nem az a kulcsa, hogy a felek összeillőek legyenek, hanem hogy szeressék egymást. Ha szeretsz valakit, gyakorlatilag minden lehetséges.

188. oldal

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Kapcsolódó szócikkek: kapcsolat
Málnika>!

A legkülönösebb ez volt: pontosan ugyanazok a képességek, amelyek elválasztottak társaimtól gyerek- és kamaszkoromban, és amelyek elszigeteltek tőlük, felnőttként segítettek kapcsolatot teremtenem emberekkel és új barátokat szereznem.

252. oldal (Európa, 2020)

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

FeketeAlex I>!

A számolás segít megnyugodnom.

10. oldal

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

20 hozzászólás
FeketeAlex I>!

A zenétől mindig békésnek és boldognak éreztem magam belül.

65. oldal

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

1 hozzászólás
FeketeAlex I>!

Úgy tűnt, mintha nem illenék sehová, mintha nem a megfelelő világba születtem volna bele.

94. oldal

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

1 hozzászólás
Chöpp >!

A pi 22514 számjegyét mondtam el fejből hiba nélkül öt óra és kilenc perc leforgása alatt, amivel brit és európai rekordot értem el.

223. oldal

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Kapcsolódó szócikkek: pi · rekord
Chöpp >!

Mindig jó érzés volt otthon lenni. Ott éreztem magam biztonságban és nyugalomban. Csak egyetlen másik hely volt, ahol hasonlóan éreztem magam – a környékbeli könyvtár. Amióta csak megtanultam olvasni, naponta elvitettem magam a szüleimmel a kis téglaépületbe, falán a graffitikkal, és odabent egy helyiséggel, ami tele volt polcokkal és színkódos, műanyag kötésű gyerekkönyvekkel, a sarokban pedig tarka babzsákfotelekkel. Tanítás után és iskolai szünidőkben mindennap ellátogattam a könyvtárba, akármilyen idő volt is, és órákon át, egészen zárásig ott maradtam. A könyvtár bővelkedett abban a csendben és rendben, ami mindig a megelégedettség érzésével töltött el.

91-92. oldal

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Kapcsolódó szócikkek: könyvtár
Chöpp >!

Végre megértettem, hogy a barátság egy kényes, fokozatos folyamat, amit nem szabad siettetni vagy azonnal megragadni, hanem engedni és ösztönözni kell, hogy haladjon lassan a maga útján.

171. oldal

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja

Kapcsolódó szócikkek: barátság
3 hozzászólás
FeketeAlex I>!

A könyvtárak mindig képesek a tökéletes nyugalom érzését nyújtani számomra.

238. oldal

Daniel Tammet: Kék napon születtem Egy autista zseni memoárja


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Ritter Andrea: El(ő)bújás
Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták
Sally Hines: Mi a gender?
Thor Heyerdahl: Tutajjal a Csendes-óceánon
Immaculée Ilibagiza: Megmaradtam hírmondónak
Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében?
Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása
Nigel Barley: Egy zöldfülű antropológus kalandjai
Máté Gábor – Máté Dániel: Normális vagy
Robert Macfarlane: Lennvilág