Daemon (Daemon 1.) 23 csillagozás

Daniel Suarez: Daemon

Az ​új világrend megtapasztalása. Technológia. Mindent ez irányít. Az autónk távirányítójától kezdve a repülőgépek mozgásán át, egészen a világ gazdaságáig. Ezernyi egyszerű, autonóm számítógépes program, vagy daemon működteti behálózott világunkat. Folyamatosan futnak életünk hátterében. Daemonok emaileznek. Daemonok utalják át a pénzeket. Daemonok figyelik az elektromos hálózatot. A daemonok ott vannak mindenhol, de legtöbbjük, szerencsére, ártalmatlan… Ugyanez nem mindig mondható el az emberekről, akik tervezik őket. Matthew Sobol legendás számítógépes játéktervező volt – billiomos létrehozója féltucat, népszerű online játéknak. Korai halála a világ játékosanak nagy részét lesújtotta. De halálát nem csak Sobol rajongói veszik észre. Amikor halálhíre felkerül a Netre, egy alvó daemon működésbe lép, és elindít egy láncreakciót, ami feltár egy hiperhatékony, összefüggő világot, amit Sobol hagyott hátra. Sobol a halálba vitte titkát. És ahogy egyre újabb aspektusai tárulnak fel… (tovább)

Eredeti mű: Daniel Suarez: Daemon (angol)

Eredeti megjelenés éve: 2006

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sötét örvény

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
566 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632453125 · Fordította: Acsai Roland
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
566 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632453781 · Fordította: Acsai Roland

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Brian Gragg "Loki" · Jonathan "Jon" Ross · Natalie Philips · Anji Anderson · Nathan Mantz · Peter Sebeck


Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 56

Kívánságlistára tette 43

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Shanara
Daniel Suarez: Daemon

Féltem ettől a könyvtől, pedig úgy vettem meg, hogy kedvezően befolyásoltak mások véleményei, de akkor is. Végül csak rászántam magam az olvasásra, bár kellett hozzá egy kihívás adta időkorlát is.
Megdöbbentett a könyv, mert bár eddig is tisztában voltam vele, hogy digitális világban élünk és hogy ez már önmagában is bonyolultabb, mint amit én felhasználóként érzékelek belőle, de amit ebben a történetben olvastam az akkor is durva. A regény egyszerűen azzal szembesített, amit eddig elképzelni sem mertem. Már maga a tudat, hogy az egyesekből és nullákból álló kódolt adathalmazban ott van az életünk és bárki, akinek csak hozzáférése vagy éppen tehetsége (esetleg mindkettő) van hozzá át is írhatja azokat. De ez csak az egyik oldala a regénynek, mert egyébként sok van neki. A szerző ügyesen vegyíti a gyilkosságok, a nyomozás izgalmát, a mindenféle titkosszolgálatok és különleges egységek bevetését, a technikai részletekkel és nem utolsó sorban az emberi sorsokkal, érzelmekkel.
Nagyon jó a könyv, sőt… A techno thriller kifejezés pedig tényleg senkit nem riasszon vissza, mert a történet leginkább thriller, amelynek alapját a számítógépes környezet adja.
Bővebben: http://shanarablog.blogspot.hu/2013/08/daniel-suarez-da…

>!
Gothic01 
Daniel Suarez: Daemon

A KMK weboldalát bogarászva bukkantam rá erre a regényre és, mert óriási Luxen rajongó vagyok, a címe azonnal felkeltette az érdeklődésemet. ':D Úgymond csak poénból mentem rá, hogy mit is takarhat a cím, arra számítottam, elolvasom a fülszöveget és folytatom a keresgélést, mintha ez a kis közjáték meg sem történt volna. Nos, mivel ezt az értékelést írom, ez nyilvánvalóan nem jött össze. Imádom az ilyen számítógépes dolgokkal foglalkozó thrillereket, szóval az ismertetőt olvasva rögtön tudtam, hogy kell nekem ez a könyv, hogy mindenképpen el kell olvasnom ha pedig valaki, akkor én tényleg utálom a kell szót:P . Gondoltam, hogy tetszeni fog, mégis meglepett. Arra ugyanis nem számítottam, ennyire le fog nyűgözni. Alig száz oldal után éreztem, ebből bizony kedvenc lesz és arra is a nyakamat tettem volna, hogy amikor idáig jutok, öt pontot fogok rá adni, pedig az ilyen dolgokat nem szeretem elkiabálni… Maximálisan megfelelt az író a könyvvel kapcsolatos elvárásaimnak, még túl is teljesítette őket, épp ezért sajnálom annyira, hogy időhiány és fáradtság miatt nagyon lassan haladtam a regénnyel… :/ Az alapötletet nagyon ütősnek tartom, hiszen részben irreális, hogy ilyen megtörténhet, mégis valószerű is egyben: Egy milliárdos halála szokott maga után vonni bizonyos következményeket és a maga köreiben nagy port kavarni, ezzel szemben Matthew Sobol, a számítógépes zseni, több népszerű játék tervezője egy olyan lavinát indít meg, ami rövid időn belül fenekestől felforgatja mind a virtuális, mind a valós világot… Ennek a lavinának pedig neve is van, daemon. A daemon egy számítógépes program, ami félelmetes ténykedésbe kezd Sobol halálát követően, gyilkosságokat rendel el, cégeket és weboldalakat tesz tönkre, fiatal tehetségeket toboroz, akik asszisztálhatnak Sobol nagy tervében és, ha ez még nem lenne elég, a daemon mindenről tud. Mindenről, ami virtuális formában elérhető, semmi sem maradhat rejtve előtte, lehetetlenség hazudni neki. Speciálisan kiképzett, több tíz fős rendőri csoportok is tehetetlenek vele szemben, az átlagos kisembernek meg végképp nem tanácsos ujjat húznia a daemonnal, mert könnyen az életébe kerülhet az ellenszegülés…
Bővebben a blogomon:
http://goodbye-agony.blogspot.com/2016/12/daniel-suarez…

>!
Maate P
Daniel Suarez: Daemon

Nos egyértelműen mást kaptam, mint amit a fülszöveg ígér, egyáltalán nem Mátrix, sőt szerintem egyáltalán nem is sci-fi. A felvetett alaphelyzet bár szélsőségesen részletes, de abszolút realitásközeli manapság is. A stílus (abszolút filmes) viszont még emeli a jó alapszitut és szinte tökéletes tech-thrillert kapunk. Igen erősen ajánlott a félbevágott könyv másik felének kiadása, bár nyilván a lezárás már csökkentheti az élményt, hisz jó könyvelőt könnyebb írni, mint egy értelmes lezárást, van itt veszély sablonosságra és értelmetlen sci-fis vonulatra is, de remélhetőleg marad a megkezdett vonalon és stílusban és főképp reméljük, hogy olvashatjuk előbb-utóbb.

>!
deen
Daniel Suarez: Daemon

Bevallom, nem áll hozzám túl közel a számítógépes világ, mégis megfogott a könyv fülszövege. Ez a könyv számomra az eszméletlen jó kategóriába került. A lelkesedésem egy része persze abból fakad, hogy ritkán kerül a kezembe ilyen könyv. Bár a krimi nem áll messze tőlem, ez a könyv azért jóval több volt annál. A történet rögtön két gyilkossággal kezdődik, akinek az elkövetője a híres zseni, számítógépes játéktervező, Matthew Sobol. Ez nem lenne akkora meglepetés, ha Sobol nem lett volna már halott a gyilkosságok idején. A nyomozásba nagyon gyorsan bekapcsolódik minden kormányzati szerv, de semmit sem tehetnek. Peter Sebeck nyomozó őrmester nem hiszi, hogy minden mögött egy halott áll, számára teljesen érthetetlen számítógépes világ, egy másik dimenzió, amit nem lehet élőnek tekinteni, nem is lehet képes ilyesmikre. De téved, és tévedése a halálsorra viszi. A kormány mindent megtesz, hogy a Daemont kacsának állítsa be, miközben a program megfertőz minden vállalati rendszert, beszivárog a kormányzati szervekhez, embereket toboroz, akik a szemei és fülei és mindent az irányítása alá von. A teljes gazdaság az uralma alá kerül. Azt hiszem a végén már nem volt kérdés, hogy a maroknyi ember, aki még több mint egy év eltelte után is kitartóan próbálja megsemmisíteni a Daemont, nem fog sikerrel járni. Mégis a végén, amikor végérvényesen kiderül, hogy a Daemon megállíthatatlan, hogy nem kímél senkit, aki az útjába áll, abban reménykedtem, hogy talán mégis sikerül megfékezni. Az író nem kímélte a szereplőket, Roy Merrit, aki igazi hazafi és az egyetlen, aki a Daemont, ha időlegesen is, de legyőzte, hihetetlen bátorságról tett tanúbizonyságot. Jon Ross, aki kezdetben gyanúsítottként szerepelt, oszlopos tagja lett az akciócsoportnak, és végül nem kapott köszönetet a munkájáért. Dr. Phillips-et sajnáltam, végül be kellett látnia, hogy a saját kormánya, amiért mindent feláldozott, ott áll a Daemon támogatók között. És az Őrnagy? Remélem valaki felrobbant egy bombát a seggében. Megérdemelné. A történet vége jó kis csavart tartogat, bár bevallom számítottam rá. A legnagyobb feladatot, hogy találja meg az igazolást a szabad életre, Sebeck kapja. Zseniális történet, izgalmas, eseménydús, fordulatokkal teli, végig fenntartja az érdeklődést, még a rengeteg számítógépes szleng sem zavart, örülök, hogy a kezembe került és elolvastam.

>!
meacska
Daniel Suarez: Daemon

Uhh, hát ilyen befejezést???
Mindegy, van második rész, nagyon ajánlom a Könyvmolyképző Kiadónak, hogy megjelentesse magyarul, ha már elkezdték a sorozatot!! :)

Érdekelt, lekötött a sztori, nem tudtam, mit fog kihozni belőle az író.
Technothrillerként definiálták a könyv műfaját, illik is hozzá, akár filmként is el tudom képzelni; igazi kockakönyv, szóval akit nem érdekel ez a téma, az ne kezdjen bele – lehet, hogy unni fogja, főleg a sok wikipediázást, ha nem érti a fogalmakat ("szerencsés" vagyok, ilyen problémáim nem voltak).

Nagyon sajnálom, hogy a fordító összecsapta a munkáját, kollégákkal jót röhögtünk pl. a hálózat nélküli kapcsolat fogalmán (bár lehet, hogy inkább szégyellni kellett volna magunkat, mert szakmabeliként még nem hallottunk róla? :D)
Azért a gomb alakú felhőt már neccesebb félreértelmezni…

Juj, második részt akarok!!!

Bővebben majd a blogban, ha a férj is olvasta :)
Szeretnék majd írni kicsi fogalomtárat is hozzá.

Hmm… Úgy látom, a Paramount P. már meg is vette a jogokat…
Az itthoni kiadó pedig nem akarja kiadni a következő részt… Nagyon szomorú vagyok :(

>!
Lark
Daniel Suarez: Daemon

Mostanában rengeteg fantasy könyvet olvastam, így ez a könyv felüdülésként hatott, pláne hogy informatikus vagyok. Izgalmas, tetszik a sztorija, értelmesen van megírva, jók a szereplők, és nem kiszámítható. Rámutat, hogy világunkban mindenben – mindenhol ott van a technológia, az informatika, és hogy mennyire fontos, hogy az ember odafigyeljen, hogy adatait a lehető legbiztonságosabban kezelje. A benne leírtak már nincsenek is olyan messze, íme tehát egy nem túl szívderítő világkép. A sofőr nélküli autó, a szemüvegbe épített számítógép által elérhető kibővített valóság, és rengeteg más technológia is már a rendelkezésünkre állnak, vagy ha máshol nem is de laboratóriumokban már működőképes változatok vannak belőlük. A probléma a könyv befejezésével van, ugyanis olyanja nincsen neki. Egyszerűen félbe van hagyva. Van folytatása, Freedom c. -el, viszont azt egyik kiadó sem igyekszik megjelentetni a közeljövőben, így bár a könyv nagyon jó, de keserű szájízt hagy maga után, mivel hiába szeretné, nem tudja az ember folytatni. A másik komolyabb probléma a szakszövegek fordításával van, de lehet, ez egy átlag olvasónak nem tűnik fel. Ettől függetlenül nagyon tetszett, mindenkinek ajánlom!

>!
Nimara
Daniel Suarez: Daemon

Nekem már néha kicsit sok volt. Nagyon tömény, ezért is haladtam vele lassabban. Ettől függetlenül a történet valami fenomenális. Hihetetlen világot épített fel az író. Én mint kocka, megfveszek az ilyen témákért, ezért is álltam neki olvasni. Viszont szerintem akkor is túltömörített volt. Túl sokat akart egy könyvbe belezsúfolni.
Persze ez nem azt jelenti, hogy nem várom a folytatást… hogy ebből mi fog még kisülni…

5 hozzászólás
>!
Ákombákom
Daniel Suarez: Daemon

Lebilincselő könyv, szinte már várom a következő részét! Végig lekötött a történet, és az időbeni ugrások sem voltak zavaróak. Érződik a könyvön, hogy „szakmabeli” írta, teljesen hiteles és korrekt minden informatikai részletével együtt! De belátom, aki nem konyít különösebben hozzá, annak zavaró lehet a szakzsargon és a sok ismeretlen szó! Nem mellesleg Hard selection szóval fröcsög a vér :)

>!
Csillaolvas
Daniel Suarez: Daemon

Istenem <3
Imádtam , és természetesen ő is fellépett a kedvenc könyveim polcára :3
Bármily meglepő is, a kedvenc karaktereim a két egymással szemben álló, teljesen különböző ember: Sebeck és Sobol.
Mindketten fenomenálisak, és azta, micsoda férfiak!
Viszont nagyon kevés könyv van, amiben utálok egy karaktert, de ebben a könyvben olyat is találtam: az Őrnagyot. Ellenszenves, büszke, és gonosz (legalábbis szerintem).
De minden karaktertől függetlenül IMÁDTAM, csupa nagybetűvel *-*


Népszerű idézetek

>!
Shanara

Az emberiség mindig hasznot húzott az elnyomásból. A multinacionális vállalatok létrejötte előtt ezt hódításnak hívták. Ma már a regionális fejlesztés nevet kapta.

378. oldal (Könyvmolyképző, 2011.)

>!
Shanara

Technológia. Az emberi akarat fizikai megtestesülése. Egyszerű eszközökkel kezdődött. Aztán jött a kerék, és azóta is fejlődik a mai napig. A civilizációk felemelkedése vagy bukása a technológiai felfedezéseken nyugszik. A bronzon győz a vas. A vason győz az acél. Az acélon a puskapor. A puskaporon győznek az áramkörök.

426. oldal (Könyvmolyképző, 2011.)

>!
Shanara

Az emlősök minden faja játszik. A játékok által a természet arra készít fel bennünket, hogy szembenézzünk a valóság nehézségeivel.

559. oldal (Könyvmolyképző, 2011.)

>!
Shanara

Kutatótisztek és rangidős vezetők képviseltették magukat az ügynöki periódusos tábla minden helyéről: NSA, CIA, DIA, DARPA és az FBI.

140. oldal (Könyvmolyképző, 2011.)

>!
meacska

Térdre esett előtte a padlón. Életében először megértette, mi is egy templom valójában – pszichológiai hackelés.

216

>!
meacska

Tökéletes őszi hajnal volt. A hegyek ködtakaró alatt szunnyadtak, amit a reggel általában lehúz róluk. A nap derengő golyóbisa visszatükröződött a 101-esen délre tartó kocsik során. Százezernyi locsolófej töltötte meg a föld illatával a levegőt, folyamatos zúgásuk a szélrázta lombok vagy a vízesések hangját idézve az autópályáról a völgykatlanba kúszott. Dél-Kalifornia egy újabb napot bootolt – legalábbis amíg a magasfeszültségű vezetékek engedték.

217

2 hozzászólás
>!
Shanara

A tér közepén egy szökőkút állt. A vízsugarak táncát számítógép irányította. Több száz gallon vizet forgatott át egyetlen másodperc alatt. Mosely körbesétálta, kezdett rájönni, hogy mennyi minden működik számítógép-vezérléssel. Persze intelligenciáról szó sem volt. De a legtöbb dologhoz az életben, lássuk be, nincs szükség intelligenciára.

331. oldal (Könyvmolyképző, 2011.)

>!
szangi P

– Nekem még a mozaikszavaimra is mozaikszavaim vannak.

555. oldal

>!
k4g3

– Felejtse el a kinézetemet, őrmester!
Sebeck levegő után kapkodott, majd a koporsóra nézett, amiben hatlábnyira tőle Sobol teste feküdt.
[…]
Sebeck felment a koporsóhoz, és belebámult.
– A pokolban is van telefon, Sobol?

Huszadik fejezet, 232. oldal

>!
Gothic01 

Vanowen úgy ült ott, mint akin épp most végeztek el egy elektrosokk-terápiát. Leesett állal bámult maga elé, mielőtt tompa tekintettel Lindhurst felé fordult volna.

391. oldal

9 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

John Scalzi: Fejvesztve
Ramez Naam: Nexus
Dan Wells: Fragments – Töredékek
James Dashner: Lázkód
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
V. E. Schwab: Viszály
Christie Golden: Assassin's Creed – Eretnekség
Alan Dean Foster: A bolygó neve: Halál
William R. Forstchen: Egy másodperccel később
Marcus Sakey: Egy jobb világ