Összeesküvések 9 csillagozás

A paranoia évezredes története
Daniel Pipes: Összeesküvések

Az ​üldözési mánia egyre inkább elharapódzik Amerikában és a nagyvilágban, és a legkülönösebb ötleteknek ad tápot. Oliver Stone JFK című filmjétől kezdve a Da Vinci-kódig mindenütt hemzsegnek az összeesküvés-elméletek.

Daniel Pipes lebilincselően elemzi a Nyugat összeesküvés-elméleteit és azok hatásait ebben a szellemes és provokatív műben. Kimutatja, hogy Európa hogyan fejlesztette ki a keresztes háborúktól kezdve az összeesküvés-elméletgyártás két irányzatát. Az egyik a titkos társaságok alakját vette fel a templomos lovagoktól a szabadkőműveseken át egészen a Külkapcsolatok Tanácsáig. A másik azt bizonygatta, hogy a „nemzetközi zsidóság” mozgatja a világot. Pipes megjeleníti azt a rettegést, amely szerint az egyik vagy másik fenti tényező főzte ki a francia és orosz forradalmakat, a két világháborút és a modern történelem más kulcsfontosságú eseményeit. Bemutatja az összeesküvés-elméletek iszonyú következményeit abban a korban, amikor Hitler és Sztálin hatalomra… (tovább)

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2007
330 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637118616 · Fordította: Szécsi Noémi

Enciklopédia 2


Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

kvzs P>!
Daniel Pipes: Összeesküvések

Daniel Pipes: Összeesküvések A paranoia évezredes története

Kár ezért a könyvért. A téma remek, látszik, hogy az író ért is hozzá, és kutatott is sokat, csak összerakni nem sikerült. Olyan, mintha egy tömény törikönyvet olvasna az ember. Vagy még annál is rosszabb. Nevek, évszámok, összefüggések tömkelege, csak sajnos az egységes gondolati ív minden fejezetből hiányzik. Olvassatok inkább konteó blogot.

blianhun>!
Daniel Pipes: Összeesküvések

Daniel Pipes: Összeesküvések A paranoia évezredes története

A kutatómunkát elismerem, de mint könyv nem jó.
Minden egyes fejezet csikorog, nehéz olvasni. (Egyszerűen nincs ritmusa, egy egységes gondolati íve.)

betufuggo>!
Daniel Pipes: Összeesküvések

Daniel Pipes: Összeesküvések A paranoia évezredes története

A könyv az összeesküvés-elméletek történetét mutatja be.A legnagyobb hiba az,hogy 1997-ben jelent meg angolul,így az azóta történt fontos események:20001.szeptember 11-i terrortámadás, az iraki háború,Afganisztán,vagy az utóbbi évek migránsokkal kapcsolatos problémái nem szerepelnek benne.A másik baj az,hogy a kezdeti fejezetek nem rajzolnak ki egy egységes gondolati ívet,csak úgy a negyedik-ötödik fejezettől tér rá az író a lényegi mondanivalóra.A kötet mindazonáltal jól mutatja be,hogy miként jelentek meg az összeesküvésekkel kapcsolatos teóriák a középkortól kezdődően,és a XX. század végére hová fejlődtek.A könyvben hosszan olvashatunk a szovjet,a német,az angol,és az amerikai elméletekről,és a hírhedt "Cion Bölcseinek Jegyzőkönyve "címet viselő pamfletről is.A téma iránt érdeklődőknek ajánlom a könyvet,de ha valaki egyszerűen csak ki akar kapcsolódni egy konspirációs teóriákkal foglalkozó könyvvel,az is próbát tehet vele.


Népszerű idézetek

Zigó_Attila>!

Alberto Rivera, aki kiugrott jezsuitának adja ki magát, olyan anyagokat ad közre, amelyek szerint a jezsuiták álltak A Kommunista Kiáltvány, az orosz forradalom és Hitler mögött, és egyik írásában azt is elismeri, hogy a Vatikánban egy számítógép rögzíti minden élő protestáns nevét, mintegy felkészülésképpen egy új inkvizícióra.

199. oldal

Daniel Pipes: Összeesküvések A paranoia évezredes története

Zigó_Attila>!

A baloldal meggyőző. Hasonlítsuk össze a náci és a kommunista írásokat. Az előbbiek áltudományok és fanatizmus elegyéből táplálkoznak; rosszindulatúak és nyilvánvalóan tévedésben élnek. Az utóbbiak egy dinamikus politikai elmélet hagyományából bontakoztak ki, amely a legnemesebb érzésekre épít. Az első kiforratlan és következetlen rendszerekben botladozik, míg a másik folyékonyan és szabatosan fejezi ki magát. Az előbbi ragaszkodik a hihetetlen kapcsolódásokhoz; az utóbbi a vitathatatlan valóságot öltözteti új köntösbe. A fasizmus elutasítja a nyugati civilizációt; a leninizmus jobbítani akar rajta. A jobboldal nyíltan kérkedik gyűlöletével, élvezi, ha sokkolhatja a tapintatos társadalmat. Ideológiája főként az erőszak magasztalásából, szélsőséges nacionalizmusból és vallásos győzelmi mámorból áll. A baloldal szigorúan megokolt elemzéseket kínál, és idealista képet terjeszt elő. Az egyik gonoszságtól eltorzult arcot mutat, a másik mosolyog és reménykedik. A leninista történelmi kísérlet gyakorlati megvalósulása kellett hozzá, hogy kiderüljön: ugyanolyan vérengző és pusztító, mint a nácik rendszere.

216. oldal

Daniel Pipes: Összeesküvések A paranoia évezredes története

Kapcsolódó szócikkek: fasizmus · leninizmus

Hasonló könyvek címkék alapján

Gary Lachman: Politics and the Occult
Földi Pál: A templomos lovagok titkai
Umberto Eco: Il cimitero di Praga
Luís Miguel Rocha: Az utolsó pápa
Jim Marrs: Titkos uralom
Marie-France Etchegoin – Frédéric Lenoir: A Da Vinci-kód nyomában
Ralf Isau: Az évszázad összeesküvése III.
Luís Miguel Rocha: The Holy Bullet
Luís Miguel Rocha: The Papal Decree
Drábik János: Uzsoracivilizáció