Az ​emlékezet hét bűne 5 csillagozás

Hogyan felejt és emlékszik az elme?
Daniel L. Schacter: Az emlékezet hét bűne Daniel L. Schacter: Az emlékezet hét bűne

Az emlékezet zavarai hét „bűnre” vezethetők vissza – állítja a szerző. Az emlékezet bűneitől naponta szenvedünk, hatásai beláthatatlan következményekkel járnak. Hogyan is felejt és emlékszik az elme? Elhalványul emlékezetünk, szórakozottak vagyunk… A szerző természetesen megkísérel kigyógyítani bennünket az emlékezés hét bűnéből. Irányításával sikerrel szembeszállhatunk „vétkeinkkel”. A könyv segítségével új megvilágításba kerülhet, hogy mi történik a fejünkben azoknak az emlékezeti zavaroknak lejátszódásakor, amelyek mindennapjainknak fontos szereplői. Választ találunk arra is, hozzásegíthet-e minket egyre gyarapodó tudásunk, hogy szembeszálljunk az emlékezet hét bűnével.

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2002
290 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633752522X · Fordította: Bíró Gábor
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2002
290 oldal · ISBN: 963752522X · Fordította: Bíró Gábor

Enciklopédia 1


Most olvassa 1

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

Wanita>!
Daniel L. Schacter: Az emlékezet hét bűne

Daniel L. Schacter: Az emlékezet hét bűne Hogyan felejt és emlékszik az elme?

Egészen olvasmányos könyv az emlékezet olykor tökéletlen működéséről.


Népszerű idézetek

mohapapa I>!

A sugalmazott emlékek sokszor olyanok, mintha eredetiek lennének. A New York Times 2000. május 31-i számának címlapsztorija Edward Dalynek a koreai háború veteránjának rejtélyes történetét dolgozza fel. Daly ontotta magából a háborús hőstetteiról szóló – kitalált – történeteket, többek között egy szörnyű mészárlásról is, amelyben történetesen részt sem vett. Miközben meséit szövögette, beszélt olyan veteránokkal, akik valóban ott voltak a mészárláskor. Ilyenkor sosem mulasztotta el „emlékeztetni” őket saját hőstetteire. Szuggesztiói szép lassan beszüremkedtek a veteránok emlékei közé, s egyikük azzal vette őt védelmébe, hogy bizonygatni kezdte: „Emlékszem, Daly ott volt. Jól emlékszem.”

147. oldal

Daniel L. Schacter: Az emlékezet hét bűne Hogyan felejt és emlékszik az elme?

mohapapa I>!

Ám még az olyan árnyaltabb szuggesztiók is, amelyek nem hordoznak sajátos félrevezető pontatlanságokat, előidézhetnek nemkivánatos behatásokat a tanúvallomások során. Vizsgáljuk meg a következő szemelvényt egy Missouri államban megtörtént esetről.

A SZEMTANÚ SZEMBESÍTÉSEKOR: Istenem… nem tudom… a kettő közül az egyik… de nem vagyok biztos benne… húha… a fickó egy kicsit magasabb, mint a kettes számú… a kettő közül az egyik… de nem tudom
A SZEMTANÚ HARMİNC PERCCEL KÉSŐBB, miközben még mindig a szembesítésre felsorakozott embereket méregeti, és nem képes dönteni: Nem tudom… a kettes?
A SZEMBESÍTEST VEZETO HIVATALNOK: Rendben.
A VÉDÓÜGYVED, EGY HONAPPAL KÉSOBB, A TARGYALÁSON: Egészen biztos volt benne, hogy a kettes számú volt? Nem támadtak kétségei?
SZEMTANÚ: Nem voltak ezirányú kétségeim… teljesen biztos voltam a dolgomban.

149-150. oldal

Daniel L. Schacter: Az emlékezet hét bűne Hogyan felejt és emlékszik az elme?

Kapcsolódó szócikkek: Missouri állam
mohapapa I>!

…a szemtanú magabiztosságának az egyik legfontosabb tényezóje annak, hogy az esküdtszék elhiszi-e, hogy pontosan azonosította a gyanúsítottat. Amikor az esküdtek magabiztos szemtanúval találják szembe magukat, hajlamosak több figyelmet szentelni a megbízhatóságának, mint a búneset eredeti körülményeinek amelyek talán igencsak megnehezítették az elkövető megfigyelését és esetleges felismerését. Ha az esküdtek jobban hisznek is a magabiztos szemtanúknak, mint a bizonytalanoknak, a magabiztosság és a pontosság között igen gyenge az összefüggés: a nagyon magabiztos szemtanúk beszámolói sokszor nem bizonyulnak pontosabbnak a kevésbé magabiztosakénál. A dolgot tovább rontja az a körulmény, hogy a szemtanúk magabiztosságát csak fokozza, ha közlik velük: egy másik szemtanú ugyanazt a személyt azonosította elkövetőként, mint ők. Ám ugyanilyen hatása van annak is, ha a szemtanúk a tárgyalásra készülve újból és újból elpróbálják vallomásaikat. Más szóval, a szemtanúk magabiztossága közel sem sziklaszilárd a bűntett idején. De csak nem annyira képlékeny, hogy a látszólag ártalmatlan pozitív visszajelzések – egy egyszeru „rendben” is képesek jelentékeny mértékben megnövelni?

150. oldal

Daniel L. Schacter: Az emlékezet hét bűne Hogyan felejt és emlékszik az elme?

mohapapa I>!

1992. oktober 4-én, röviddel azután, hogy az El-Al légitársaság légi szállító gépe felszállt az amszterdami Schiphol repülőtérről, a gép két motorja leállt. A pilóták megpróbálták visszavinni a gépet a repülotérre, de nem sikerült nekik: a repülő rázuhant egy tizenegy emeletes külvárosi bérházra. A szerencsétlenség következtében elhunyt harminckilenc lakó és a gép négytagú személyzete. Riporterek és kamerák lepték el a helyszínt, s a holland híradásokat napokon át a katasztrófáról készült képek és riportok uralták. Az emberek az egész országban az erról szóló tudósításokat nézték olvasták, hallgatták és vitatták meg egymás között.
Tiz hónappal késobb holland pszichológusok egy csoportja arra volt kíváncsi, mire emlékeznek az egyetemisták a tragikus eseményekból. A kutatók a következó egyszenú kérdésre kértek választ: Látta a televíziós hírműsorokban a repűlógép becsapódását mutató képeket?" A válaszadók 55 százaléka igennel felelt. Az ezt követó vizsgálat során a megkérdezettek kétharmada szintén megerősitően válaszolt. A vizsgálati személyek arra is emlékezni véltek, milyen sebességgel és szögben csapódott be a gép az épületbe, sot azt is meg tudták mondani, hogy még a becsapódás előtt lángba borult-e, illetve mi történt vele
közvetlenül a tragédia után. Ezck az eredmények különösen érdekesek, mert a gép becsapódásának pillanatairól valójában nem készültek felvételek.
A pszichológusok igen szuggesztív módon tették föl a kérdést közvetlenül előfeltételezte, hogy a képsorokat a hírműsorok bemutatták. A válaszadók valószindleg láttak felvételeket a baleset helyszínéról, és olvastak beszélgettek is arról, mi történhetett a becsapódás pillanataiban. Úgy tűnik a pozitív kérdés hatására olyan részletek látványát tulajdonították – tévesen – a hírműsoroknak, amelyeket azok valójában nem mutattak be.

145. oldal

Daniel L. Schacter: Az emlékezet hét bűne Hogyan felejt és emlékszik az elme?


Hasonló könyvek címkék alapján

Czigler István: A figyelem pszichológiája
Csépe Valéria – Győri Miklós – Ragó Anett (szerk.): Általános pszichológia 1. – Észlelés és figyelem
Pascale Michelon: Fejleszd a memóriád!
Kunt Gergely – L. Balogh Béni – Schmidt Anikó (szerk.): Trianon arcai
Sophie Edwards Károlyi: Emlékek és rejtélyek
Alvin H. Rosenfeld: A holokauszt vége
Almási Kitti: Hűtlenség… és ami mögötte van
A pszichológia nagykönyve
Kapitány-Fövény Máté: Függőben
Judith Herman: Trauma és gyógyulás