1. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján
11. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján

Virágot ​Algernonnak 3771 csillagozás

Daniel Keyes: Virágot Algernonnak Daniel Keyes: Virágot Algernonnak Daniel Keyes: Virágot Algernonnak Daniel Keyes: Virágot Algernonnak Daniel Keyes: Virágot Algernonnak Daniel Keyes: Virágot Algernonnak Daniel Keyes: Virágot Algernonnak Daniel Keyes: Virágot Algernonnak Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​harminckét éves Charlie Gordon, aki a szellemileg visszamaradt felnőttek iskolájába jár, önként veti alá magát egy veszélyes orvosi kísérletnek. Csak homályosan érti, hogy mi is fog vele történni, de egyvalamiben biztos: okos akar lenni. Úgy véli, ez lesz a kulcs ahhoz, hogy az emberek értékeljék és szeressék. De a kísérlet egész más eredménnyel jár, mint amire számított. Charlie előmeneteli jelentéseiből megismerhetjük a szinte analfabéta, melegszívű ember útját az emberektől elidegenítő zsenialitás elefántcsonttornyáig, majd azon túl is.

A Virágot Algernonnak először novellaként jelent meg 1959-ben, később bővítette Keyes regénnyé. Az írás elnyerte mind a Hugo-, mind a Nebula-díjat, és számos filmes és színpadi feldolgozása készült. Megjelenése óta huszonhét nyelvre fordították le, és világszerte több mint ötmillió példányban kelt el. Mindez azt mutatja, hogy Keyes műve az eltelt évtizedek alatt cseppet sem kopott meg, ma is ugyanolyan erőteljes, mint ötven… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1966

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Európa Zsebkönyvek Európa · Lektúra könyvek Kriterion · Keyes Alexandra

>!
Alexandra, Pécs, 2021
254 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634479970 · Fordította: Szepessy György
>!
Alexandra, Pécs, 2015
256 oldal · ISBN: 9789633572443 · Fordította: Szepessy György
>!
Alexandra, Pécs, 2015
254 oldal · ISBN: 9789633572450 · Fordította: Szepessy György

11 további kiadás


Enciklopédia 48

Szereplők népszerűség szerint

Charlie Gordon · Algernon · Miss Kinnian · Dr Strauss

Helyszínek népszerűség szerint

New York


Kedvencelte 1607

Most olvassa 127

Várólistára tette 1249

Kívánságlistára tette 1106

Kölcsönkérné 13


Kiemelt értékelések

Batus>!
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

érdekes könyv vótez az eszemet is megpiszkáltta meg ojjan komoj gondolattyaim lettek tölle. abba a naggyon okos csárliba meg belé zúgtam aztat hiszem. lágyész ez a keyes

6 hozzászólás
Suba_Csaba P>!
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

Micsoda egy elképesztően jó könyv ez! Hidegrázós az első oldaltól az utolsóig. Minden egyes momentuma elgondolkodtatott és felzaklatott. A múlt és jelen szívbemarkoló összefonódása, a főhős percről percre történő állapotváltozása, az egér szerepe mind-mind hihetetlen erős hatással volt rám. Ez tipikusan egy olyan könyv, amit mindenkinek el kellene olvasnia nemtől, kortól függetlenül! Kötelező olvasmánnyá tenném középiskolában.

>!
Európa, Budapest, 1971
238 oldal · puhatáblás · Fordította: Szepessy György
7 hozzászólás
Karinthy>!
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

Kicsiszivem most szakadt le. Ennél nincs is szebb… Azt hiszem többé nem tudom elolvasni, mert belehalnék. ♥

Bleeding_Bride IP>!
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

Virágot kell vinnem Algernonnak, Charliet pedig sírva megölelni.
Rég illett volna kiolvasni ezt a könyvet, sőt éreztem is, hogy Keyes ezzel a kötettel kicsiszívemhez fog szólni. Megtörtént.
Charlie életútját mindenkinek meg kell ismernie és ízlelnie, akiben van egy csipetnyi empátia, vagy szociális érzékenység. Számomra mindenek mellett talán épp azok a részek voltak a legsúlyosabbak, amikor a múltbeli tapasztalatok, események, sérelmek vannak elmesélve.

1 hozzászólás
Bur3sz>!
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

Amikor 16 éves voltam, egy szakmai órán az oktatónk mesélt három könyvről. Az egyik az Előttem az élet, a másik a Virágot Algernonnak, a harmadik pedig az Aranyketrec. Akkor határoztam el, h elolvasom ezeket a könyveket. Az Előttem az élet azóta az egyik kedvencem. Most ez is az lett.
Nem tudom leírni, mit érzek. Nagyon szíven ütött Charlie sorsa. És a stílus, ahogy Keyes ír… Együtt jártam végig a poklot és a kánaánt a főhőssel. Valami fantasztikus élmény!
Köszönöm Marika néninek!

49 hozzászólás
sztimi53>!
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

Dr. Strauss aszongya lekel irnom eszt az értélelést. Az elején rosz a hejesírás, de Charlie boldog, mert mindenki szereti és sok a barát ja. Asztán minden megváltozik. „Ez az értelem éket vert közém és mindazok közé, akiket ismertem és szerettem, és kiűzött a pékségből. Magányosabb vagyok, mint azelőtt bármikor. Szeretném tudni, mi lenne, ha Algernont visszatennék a nagy ketrecbe, a többi egér közé. Ellene fordulnának?” Asztán viszaolvasom amit irtam és asztat már alig értem, mert ojan szavakat használtam amiket nem is értek és már hamar elfáradok csak ne felejcsek el olvasni és egyre roszabul érzem magam. Tegyetek virágot Algernon sirjára a hatsoudvarba.

spoiler
Ez valami bődületesen jó könyv. Azt hiszem többé nem tudom elolvasni, mert belehalnék.

12 hozzászólás
Madama_Butterfly>!
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

Zseniális könyv az emberi lélekről, természetről és a világhoz illetve egymáshoz való viszonyunkról…
Keyes egyedi, felkavaró de mégis magával ragadó módon festi le az emberi élet körforgását – rendhagyó történet ez, egy alapigazsággal:
„Különös dolog a tanulás; minél tovább haladok, annál több olyan dolgot látok, aminek eddig a létezéséről sem tudtam. Röviddel ezelőtt még ostobán azt gondoltam, hogy mindent meg tudok tanulni, a világ minden tudományát. Most csupán azt remélem, hogy tudomást vehetek a létezéséről, és felfoghatok egy szemernyit belőle.”

2 hozzászólás
gabiica P>!
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

Ez a történet tökéletes, zseniális, hatalmas, és még sorolhatnám az egyéb dicsérő szavakat. Már az első pillanattól fogva magával ragadott, és még a negyedénél sem jártam, mikor tudtam, hogy ez kedvenc lesz. Ez a könyv alapjaiban változtatja meg az ember világképét. Ha leveszünk róla minden kissé irracionálisnak tűnő cselekményszálat, akkor ráébred az ember, hogy ez mennyire általános érvényű, minden egyes korban valószerű történet.
Végig fájdalmat éreztem, mikor szóba került, hogyan kezelik a csökkent értelmi szinttel rendelkező embereket. Végig azon gondolkoztam, hogy ez nem egy fikció, hiszen nap mint nap találkozunk az efajta kirekesztéssel. Én nem akarom, hogy Charlie-t elutasítsák, nem akarom, hogy kirekesszék, nem akarom, hogy másképp nézzenek rá. Hiszen annyi Charlie van a világban, és ezt nem bántásként mondom. Csak azért, mert valaki más, még nem kell kizárni a társadalomból.
Leginkább Charlie édesanyját tudtam elítélni a történetben. Csak mert a fia nem rendelkezik akkora IQ-val, mint szeretné, nem helyes lemondani róla. Ezt embertelennek tartottam.
Úgy érzem, nagyon összevissza az értékelésem, nem tudok értelmesen gondolkozni ezután a könyv után. Óriási benyomást tett rám. A körforgás, amit bemutat, maga az egész történet, csodálatos volt.
Szívszorító, magával ragadó, szeretnivaló. Én szerettem Algernont, és szerettem Charliet. Nem is igazán tudom megfogalmazni, amit érzek. Ezt olvasva, sokkal inkább elítélem azokat, akik gúnyt űznek bármilyen fogyatékkal élő emberből.

Véda P>!
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

Virágot Algernonnak, nagy ölelést Charlienak és irodalmi Nobel-t Keyesnek!

>!
Európa, Budapest, 1968
284 oldal · Fordította: Szepessy György
4 hozzászólás
BoJack>!
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

csárli kordon ety szelemileg natyon visza maradot de natyonjo lelkü ember akin ety tudományos kisértetet halytanak végre aminek hatásá ra csárli inteligenciálya rohamo san emejkedni kezd és az adig boldogéletet élö csárli számára fokozatos an kinyilik a vijág minden örömével és szomjúságával és csárlinak aprán ként rákell ébrednije ara hoty sokkal boldogabb volt amikoj nem voltokos mert akkor amikor még buta volt sokkal több barátja volt nekiés sokkal több vidámság és nevetés voltaz életében demost hogy megokosították és napról napra kezd egyre intelligensebb lenni, és kezd mindinkább felfesleni előtte a világ és az őt körülvevő emberek roppant álságos, mérgező szövevénye, arra az igencsak elkeserítő felfedezésre jut, hogy minél magasabb egy ember IQ-ja, és ennek következtében minél több mindent észlel akár közvetlenül, akár közvetetten a körülötte történő eseményekből, annál inkább válik boldogtalanná, és hogy ez így van-e, arról hosszan lehetne vitatkozni, de ha engem kérdeztek, én könnyűszerrel tudok azonosulni Keyes ebbéli álláspontjával, noha nyilvánvalóan ez nem ennyire fekete és fehér, azért van benne igazság, hiszen gondoljunk csak a szertelen gyermekkora: az emberi lét édes, felszabadító tudatlanságban lezajló szakaszára, és állítsuk párhuzamba (mihelyst gondosan lefejtettük róla a hosszú évek alatt rárakódott, megpimpósodott, csillámporos kérget) Charlie Gordon kísérlet előtti állapotával, és máris mindenki eldöntheti maga, van-e igazság abban, amit a könyv, amit Keyes állít: vajon boldogabb lehet-e az ember, ha minél kevesebbet tud a világ viseltes dolgairól, és vajon evidens, törvényszerű-e ennek az ellentettje fordított esetben?

utoirat: aszt viszont nemigazán értem, hogy mért nem szerep el ez a könny sem az ezeregykönnylistán sem pedig az iskojai tanyaagban legaláb az ajánlott irodajmi té telek közöt télleg nem értem mert ha van könny aminek ott a heje mind két listán akkó azez mert ez ety natyon csotálatos fantasz ti kus érzékeny itő könny hugó és nebuja dijat is kapott érte ez a keyes ami nem semi szoval olvasátok olvas átok de natyon fontos hoty sebkendő is letyen a kezetek ugyében mert ezensokat lehet sírni bizonyám

8 hozzászólás

Népszerű idézetek

chhaya>!

Az intelligencia az emberiség egyik legnagyobb adománya. De a tudásra való törekvés túlságosan is gyakran kiszorítja a szeretetre való törekvést.

217. oldal, 16. Előmeneteli jelentés (Árkádia, 1988)

Kapcsolódó szócikkek: intelligencia · szeretet · tudás
5 hozzászólás
tataijucc>!

Most már megértem, hogy az ember részben azért jár főiskolára, hogy megtanulja: mindaz, amiben egész életében hitt, nem igaz, és semmi sem az, aminek látszik.

66. oldal, 10. Előmeneteli jelentés - Április 27 (Árkádia, 1988)

Algernon P>!

Ember vagyok. […] És szeretnem kell valakit.

94. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emberek · szeretet
6 hozzászólás
Anniennke>!

Miért nézem az életet mindig ablakon át?

305. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet
Anniennke>!

Azelőtt kinevettek, lenéztek a tudatlanságom és nehéz felfogásom miatt; most gyűlölnek a tudásom és értelmem miatt. Miért? Az isten szerelmére, hát mit akarnak tőlem?!

116. oldal (Alexandra Könyvkiadó)

Kapcsolódó szócikkek: tudás
B_M_Melinda>!

Van egy ujj nyulábam és egy szerecsne pézem és még egy picike maratt abol a varázs porbol és talán ezek segittenek.

251. oldal (Kriterion, 1979)

17 hozzászólás
Miamona>!

Ha okos vagy egycsomo barátod lehet akivel beszélgethecc és sose vagy magányosan egyedül fojton.

19. oldal (Alexandra, 2014)

4 hozzászólás
Sceurpien I>!

– Maga bolond! – mondtam.
– Hát persze – megperdült és bókolt. – Kíváncsi voltam, mikor veszi észre.

140. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bolond
Anniennke>!

Milyen másnak látom őket most! És milyen ostoba voltam, amikor egy percig azt hittem, hogy a professzorok szellemóriások. Emberek ők, s attól tartanak, hogy a világ rájöhet erre.

107. oldal (Alexandra Könyvkiadó)

ilu_milu>!

[…] az alázat és a szerénység már hiányzik belőlem. Megtanultam, hogy ezekkel milyen keveset lehet elérni ezen a világon.

217. oldal (Árkádia kiadó, Bp. 1988)

Kapcsolódó szócikkek: szerénység
2 hozzászólás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Merle: Védett férfiak
Philip K. Dick: Szárnyas fejvadász
Mary Shelley: Frankenstein
Philip K. Dick: Csordulj, könnyem, mondta a rendőr
George Orwell: 1984
Frank Herbert: Frank Herbert teljes science fiction univerzuma 1.
Stephen King: Éjszakai műszak
Ray Bradbury: Fahrenheit 451
Margaret Atwood: A szolgálólány meséje
Jules Verne: Nemo kapitány / 20 000 Leagues Under the Sea