3. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Virágot ​Algernonnak 2132 csillagozás

Daniel Keyes: Virágot Algernonnak Daniel Keyes: Virágot Algernonnak Daniel Keyes: Virágot Algernonnak Daniel Keyes: Virágot Algernonnak Daniel Keyes: Virágot Algernonnak Daniel Keyes: Virágot Algernonnak Daniel Keyes: Virágot Algernonnak Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ennek a regénynek rendhagyó a története: először novella volt, szépirodalmi és tudományos-fantasztikus antológiáknak egyaránt kedvelt darabja, utána televízió-dráma lett belőle, s csak azután teljes jogú és méretű regény. Nem véletlen, hogy a tudományos-fantasztikus irodalom is magának követeli Keyes művét: a gyengeelméjű Charlie Gordon zsenivé operálása, majd eredeti állapotába való rohamos visszahanyatlása valóban hálás témája lehet a science fiction népszerű műfajának. De ez a regény több merőben fantasztikus témánál: mélységesen hiteles lélektani rajza egy rokonszenves személyiség fejlődésének, s a tragédiába torkolló befejezés mégsem elkeserítő, hanem felemelő: Charlie Gordon a mesébe illő pálya befutása és a végső zuhanás után is megőrzi emberi tartását, élni akarását, optimizmusát.

Eredeti mű: Daniel Keyes: Flowers for Algernon

Eredeti megjelenés éve: 1959

>!
Alexandra, Pécs, 2015
254 oldal · ISBN: 9789633572450 · Fordította: Szepessy György
>!
Alexandra, Pécs, 2014
254 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633571804 · Fordította: Szepessy György
>!
Titis, Budapest, 2011
ISBN: 9786155157059 · Fordította: Szepessy György · Felolvasta: Fekete Ernő

10 további kiadás


Enciklopédia 45

Szereplők népszerűség szerint

Charlie Gordon · Algernon · Dr Strauss · Miss Kinnian


Kedvencelte 983

Most olvassa 96

Várólistára tette 772

Kívánságlistára tette 595

Kölcsönkérné 12


Kiemelt értékelések

>!
Batus
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

érdekes könyv vótez az eszemet is megpiszkáltta meg ojjan komoj gondolattyaim lettek tölle. abba a naggyon okos csárliba meg belé zúgtam aztat hiszem. lágyész ez a keyes

3 hozzászólás
>!
Bleeding_Bride IMP
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

Virágot kell vinnem Algernonnak, Charliet pedig sírva megölelni.
Rég illett volna kiolvasni ezt a könyvet, sőt éreztem is, hogy Keyes ezzel a kötettel kicsiszívemhez fog szólni. Megtörtént.
Charlie életútját mindenkinek meg kell ismernie és ízlelnie, akiben van egy csipetnyi empátia, vagy szociális érzékenység. Számomra mindenek mellett talán épp azok a részek voltak a legsúlyosabbak, amikor a múltbeli tapasztalatok, események, sérelmek vannak elmesélve.

1 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

Zseniális könyv az emberi lélekről, természetről és a világhoz illetve egymáshoz való viszonyunkról…
Keyes egyedi, felkavaró de mégis magával ragadó módon festi le az emberi élet körforgását – rendhagyó történet ez, egy alapigazsággal:
„Különös dolog a tanulás; minél tovább haladok, annál több olyan dolgot látok, aminek eddig a létezéséről sem tudtam. Röviddel ezelőtt még ostobán azt gondoltam, hogy mindent meg tudok tanulni, a világ minden tudományát. Most csupán azt remélem, hogy tudomást vehetek a létezéséről, és felfoghatok egy szemernyit belőle.”

2 hozzászólás
>!
sztimi53 P
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

Dr. Strauss aszongya lekel irnom eszt az értélelést. Az elején rosz a hejesírás, de Charlie boldog, mert mindenki szereti és sok a barát ja. Asztán minden megváltozik. „Ez az értelem éket vert közém és mindazok közé, akiket ismertem és szerettem, és kiűzött a pékségből. Magányosabb vagyok, mint azelőtt bármikor. Szeretném tudni, mi lenne, ha Algernont visszatennék a nagy ketrecbe, a többi egér közé. Ellene fordulnának?” Asztán viszaolvasom amit irtam és asztat már alig értem, mert ojan szavakat használtam amiket nem is értek és már hamar elfáradok csak ne felejcsek el olvasni és egyre roszabul érzem magam. Tegyetek virágot Algernon sirjára a hatsoudvarba.

spoiler
Ez valami bődületesen jó könyv. Azt hiszem többé nem tudom elolvasni, mert belehalnék.

12 hozzászólás
>!
gabiica P
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

Ez a történet tökéletes, zseniális, hatalmas, és még sorolhatnám az egyéb dicsérő szavakat. Már az első pillanattól fogva magával ragadott, és még a negyedénél sem jártam, mikor tudtam, hogy ez kedvenc lesz. Ez a könyv alapjaiban változtatja meg az ember világképét. Ha leveszünk róla minden kissé irracionálisnak tűnő cselekményszálat, akkor ráébred az ember, hogy ez mennyire általános érvényű, minden egyes korban valószerű történet.
Végig fájdalmat éreztem, mikor szóba került, hogyan kezelik a csökkent értelmi szinttel rendelkező embereket. Végig azon gondolkoztam, hogy ez nem egy fikció, hiszen nap mint nap találkozunk az efajta kirekesztéssel. Én nem akarom, hogy Charlie-t elutasítsák, nem akarom, hogy kirekesszék, nem akarom, hogy másképp nézzenek rá. Hiszen annyi Charlie van a világban, és ezt nem bántásként mondom. Csak azért, mert valaki más, még nem kell kizárni a társadalomból.
Leginkább Charlie édesanyját tudtam elítélni a történetben. Csak mert a fia nem rendelkezik akkora IQ-val, mint szeretné, nem helyes lemondani róla. Ezt embertelennek tartottam.
Úgy érzem, nagyon összevissza az értékelésem, nem tudok értelmesen gondolkozni ezután a könyv után. Óriási benyomást tett rám. A körforgás, amit bemutat, maga az egész történet, csodálatos volt.
Szívszorító, magával ragadó, szeretnivaló. Én szerettem Algernont, és szerettem Charliet. Nem is igazán tudom megfogalmazni, amit érzek. Ezt olvasva, sokkal inkább elítélem azokat, akik gúnyt űznek bármilyen fogyatékkal élő emberből.

>!
Mrs_Curran_Lennart P
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

Érdekes történet volt, az elején kimolyolni azt a sok rosszul leírt szót…
A magasabb intelligencia nem tesz boldogabbá, és több barátod lesz, ha tudsz nevetni magadon. Ez mennyire igaz! Mégis szegény Charlie-nak mennyi mindenen kellett keresztül mennie, mire levonhatta a tanulságot. Ratja kívül leginkább Alice-t sajnáltam. Mély érzései voltak Charlie iránt, de hát milyen jövőjük lehetett volna? Sajnáltam, hogy így ért véget.

1 hozzászólás
>!
Bur3sz
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

Amikor 16 éves voltam, egy szakmai órán az oktatónk mesélt három könyvről. Az egyik az Előttem az élet, a másik a Virágot Algernonnak, a harmadik pedig az Aranyketrec. Akkor határoztam el, h elolvasom ezeket a könyveket. Az Előttem az élet azóta az egyik kedvencem. Most ez is az lett.
Nem tudom leírni, mit érzek. Nagyon szíven ütött Charlie sorsa. És a stílus, ahogy Keyes ír… Együtt jártam végig a poklot és a kánaánt a főhőssel. Valami fantasztikus élmény!
Köszönöm Marika néninek!

47 hozzászólás
>!
Véda MP
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

Virágot Algernonnak, nagy ölelést Charlienak és irodalmi Nobel-t Keyesnek!

>!
Európa, Budapest, 1968
284 oldal · Fordította: Szepessy György
4 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

Azt hiszem, hogy művészet úgy nekiállni egy könyvnek, hogy elképzelésed sincs a tartalmáról… Innen nézve művésznek számíthatok, ugyanis ismét csak a címe miatt álltam neki – no, meg (a ráaggatott címkék végett) mert klasszikus, Nebula-díjas, Hugo-díjas és Nagy Könyv is.

Algernon nem a főszereplő, nem ő narrálja a regényt! Az első sokk az volt, amikor kiderült, hogy kicsoda Algernon… a sokadik pedig az, hogy miért kellene Virágot vinnem Algernonnak. A regény Charlie Gordon előmeneteli jelentéseiből áll (naplószerűen vezeti őket), de még a legelején meghökkentett azzal, hogy belelapozva / beleolvasva a könyvbe, több oldalon keresztül csak helyesírási hibáktól hemzsegő szöveg van…

A történet nagyon jó, de nagyon tud fájni! Fáj, mert Charlie hamar az olvasó szívéhez nő és gombóccal a torkunkban olvassuk a vele megesett vicceket, múltbéli történéseket. A játék nem mindig játék, inkább a fogyatékos ember kigúnyolása, amin ő is a neki ártókkal nevet, mert nem érti… Nem érti, hogy bántották, megalázták…

Bővebben: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/02/viragot-alg…

>!
Árkádia, Budapest, 1988
270 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633071003 · Fordította: Szepessy György
>!
Csoszi P
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

Elgondolkodtató könyv. Picit ellentmondásos leszek, de szerettem is, meg nem is. Szerettem, mert nagyon jól van megírva, és érdekes volt. Nem szerettem, mert fájó volt látni Charlie iszonyatosan gyors szellemi fejlődését, majd hanyatlását. Szabad-e emberek életével játszani, kísérletezni a tudomány nevében? Nekem a gyengeelméjű Charlie sokkal szimpatikusabb volt, mint a zseni, aki bár nagyon okos lett, érzelmileg analfabéta maradt, és kívülről figyelt mindent és mindenkit. Örülök, hogy olvashattam.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
chhaya P

Az intelligencia az emberiség egyik legnagyobb adománya. De a tudásra való törekvés túlságosan is gyakran kiszorítja a szeretetre való törekvést.

217. oldal, 16. Előmeneteli jelentés (Árkádia, 1988)

Kapcsolódó szócikkek: intelligencia · szeretet · tudás
5 hozzászólás
>!
tataijucc P

Most már megértem, hogy az ember részben azért jár főiskolára, hogy megtanulja: mindaz, amiben egész életében hitt, nem igaz, és semmi sem az, aminek látszik.

66. oldal, 10. Előmeneteli jelentés - Április 27 (Árkádia, 1988)

>!
Algernon +SP

Ember vagyok. […] És szeretnem kell valakit.

94. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ember, emberiség · szeretet
5 hozzászólás
>!
Anniennke

Miért nézem az életet mindig ablakon át?

305. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet
>!
Anniennke

Azelőtt kinevettek, lenéztek a tudatlanságom és nehéz felfogásom miatt; most gyűlölnek a tudásom és értelmem miatt. Miért? Az isten szerelmére, hát mit akarnak tőlem?!

116. oldal (Alexandra Könyvkiadó)

Kapcsolódó szócikkek: tudás
>!
Melinda_Makkai

Van egy ujj nyulábam és egy szerecsne pézem és még egy picike maratt abol a varázs porbol és talán ezek segittenek.

251. oldal (Kriterion, 1979)

4 hozzászólás
>!
Sceurpien I

– Maga bolond! – mondtam.
– Hát persze – megperdült és bókolt. – Kíváncsi voltam, mikor veszi észre.

140. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bolond
>!
ilu_milu

(…) az alázat és a szerénység már hiányzik belőlem. Megtanultam, hogy ezekkel milyen keveset lehet elérni ezen a világon.

217. oldal (Árkádia kiadó, Bp. 1988)

Kapcsolódó szócikkek: szerénység
1 hozzászólás
>!
Anniennke

Milyen másnak látom őket most! És milyen ostoba voltam, amikor egy percig azt hittem, hogy a professzorok szellemóriások. Emberek ők, s attól tartanak, hogy a világ rájöhet erre.

107. oldal (Alexandra Könyvkiadó)

>!
Miamona

Ha okos vagy egycsomo barátod lehet akivel beszélgethecc és sose vagy magányosan egyedül fojton.

19. oldal (Alexandra, 2014)

4 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Frank Herbert: A Dűne
Orson Scott Card: Végjáték
Connie Willis: Ítélet könyve
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.
Isaac Asimov: Asimov teljes science fiction univerzuma VI.
Frederik Pohl: Átjáró
Joe Haldeman: Örök háború
William Gibson: Neurománc
Larry Niven: Gyűrűvilág
Ann Leckie: Mellékes igazság