Érintés 126 csillagozás

Daniel Keyes: Érintés Daniel Keyes: Érintés

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Amikor ​Barney Stark és felesége, Karen házának kapujában megjelentek a Sugárbiztonsági Szolgálat emberei, hogy mindent és mindenkit átvizsgáljanak, még azt hitték, hogy múló kellemetlenség az egész. Végtére Barney, a National Motors tervezője nem dolgozik rádioaktív anyaggal, Karen pedig naphosszat otthon van és arról álmodozik, hogy végre gyerekük lesz.
A National Motorsnál apró baleset történt csak. Egyetlen ember kapott sugárfertőzést: Max Prager, aki Barneyt szokta kocsiján bevinni a Központba. Rajta jelentkeztek először a tünetek. Aztán Barneyn. Aztán Karenen. A házukon. A szomszéd kutyáján. És ki tudja még hol, mi mindenen.
A fertőzéshez elég egyetlen érintés!
Michigan város felbolydul. A beteg házaspárt megpróbálják elűzni, ám ők maradnak. A kártérítésre várnak – és a gyerekre, aki épp a baleset előtt fogant.
A világhírű szerző új regénye hátborzongató hitelességgel mutatja be testek és lelkek roncsolódását. A katasztrófát, amelynek elindítója a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1968

>!
Alexandra, Pécs, 2009
238 oldal · ISBN: 9789633709450 · Fordította: Vas Júlia
>!
Delej, Budapest, 1997
260 oldal · ISBN: 9639124109 · Fordította: Vas Júlia
>!
Delej, Budapest, 1994
262 oldal · keménytáblás · ISBN: 963769627X · Fordította: Vas Júlia

Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 71

Kívánságlistára tette 39

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Ottivilága>!
Daniel Keyes: Érintés

Nekem a sok negatív értékelés ellenére (hogy éljek ezzel a szófordulattal) megérintett ez a könyv.

Engem sokszor foglalkoztattak azok a történetek, amikor valakinek egyik napról a másikra, rajta kívül álló okok miatt, véglegesen megváltozik az élete. Gondolok itt vörösiszap vagy egyéb más katasztrófát elszenvedőkre. Vagy azokra a fiatalokra, akik csak kimentek megnézni a tűzijátékot, és a viharban rájuk zuhant egy fa, és mozgássérültekké váltak. Azok akik velünk maradnak, de soha többé nem élhetnek úgy, mint azelőtt. Néha néha felkeresik őket egy-egy újságtól (mint az apát, akinek a gyerekét elütötte az autó, aki azóta ágyhoz kötötten él, szondáztatni kell, etetni, a felesége elhagyta, minimál pénzből próbálnak élni egyik napról a másikra), elgondolkozunk a történteken, örülünk, hogy nem velünk történt, majd elfelejtjük. Nekik viszont minden nap egy olyan életet kell élniük, amit nem választottak. Amihez semmi közük. Tehát én szoktam ezen gondolkozni…

Ez a könyv egy ilyen esetet mesél el, ahol a férfi sugárfertőzött lesz véletlenül a munkahelyén (úgy hogy nem is tudja, hogy foglalkoznak ott ilyesmivel) és egyik napról a másikra el kell kezdeniük a feleségével együtt egy másik életet. Szerintem sokaknak azért nem tetszett, mert tulajdonképpen csak epizódokat kapunk az elkövetkező egy évből. A kontaktus kutatástól, a megalázó fertőtlenítésen át, az eleve kudarcra ítélt kártérítési pertől, a város lakóinak gyűlöletéig, az egymástól való elidegenedéstől a depresszióig. Jelenetek, órák. És a végére kiderül, hogy már semmi nem lehet olyan, mint azelőtt volt.

Engem megrázott, mert azt éreztem hasonló akár velem is történhetne. Szerintem ez egy olyan könyv, ami vagy egy olyan időszakban talál meg (mint engem), amikor hat vagy végtelenül unalmas. Nekem ebből a szempontból szerencsém volt, mert tulajdonképpen semmit nem tudtam erről a könyvről, nem is vártam tőle semmit, azonban elgondolkodtatott. Örülök, hogy a kezembe került.

Hajnalpir58>!
Daniel Keyes: Érintés

„Nem azért gyűlölünk embereket, mert azok rosszak. Annak mondjuk őket, azzá tesszük őket, mert kell valaki, akit gyűlölhetünk.”

tgorsy>!
Daniel Keyes: Érintés

Ha nem A bomlás melege és Csernobil(film) után olvasom, biztos több csillagot adok rá. De az előbbi kettő túl magasra tette a mércét.

Morn>!
Daniel Keyes: Érintés

Fekete egy könyv, nyomasztó, szinte lehúz. Mégis tovább olvassa az ember, mert kíváncsi a végére. Közben meg rosszul van attól a sok embertől, akit felsorakoztat, akik úgy viselkednek, ahogy, de az igazság az, hogy az emberek valóban így működnek. Így működünk. Végiggondolva, hiába tudom, hogy valami nem árt nekem, ha ilyenről hallok, én is óvakodnék, hogy mi van ha mégis? Tehát ha őket elítélem, elítélem saját magamat is.
A gyűlölet szerves része létezésünknek, nem létezik olyan ember, aki egyszer se vette volna szájára ezt a szót, vagy ne gondolt volna dühvel egy embertársára, akár ártott neki közvetlenül, akár nem. Nem is olyan rég nekem is volt egy durvább, igen utálatos kirohanásom, sok szitokszóval társítva, még most is feldühödöm, hogy írok róla. Már valamennyire lecsengett, de az alap érzés megmaradt.
Keyesben azt szeretem – már ha ezt lehet szeretni – hogy hitelesen bemutatja nekünk saját fajunkat. Nem kíméli az olvasót, nincs csupa öröm és boldogság, megkapjuk az iszonytatóan mocskos részeket is.

BoneB P>!
Daniel Keyes: Érintés

Ez egy elég fura történet volt. Először azt hittem, hogy jó lesz és persze voltak részek, amik vitték a történetet és érdekesek voltak. Viszont nekem személy szerint nem tetszett benne se Myra, se a Krucifisták, ez a vallásos/szektás maszlag, hogy közös fájdalom, meg stb. Sőt meg kell kockáztassam, hogy egyik szereplő se nőtt a szívemhez. Barney nagyon fura egy ember volt és értem én, hogy művészeten keresztül adta át a fájdalmat és azt, amit érzett az egésszel kapcsolatban, de nekem sok volt. Karen meg…
Arról ne is beszéljünk, hogy ez miért krimi? Se gyilkosság, se nyomozás. Ez egy baleset, ami sugárfertőzést okozott, ennyi.

gazibla IP>!
Daniel Keyes: Érintés

Tetszett ez könyv is Keyes-től, bár nem annyira mint az első kettő amit olvastam tőle. Hihetetlenül nagy hatással vannak a sorai rám. Végig azt éreztem mikor olvastam hogy szomorkás hangulatom van és együtt tudok érezni mind Karennel mind Barney-val. Keyes nagyon bölcs ember volt, hihetetlen hogy mennyire ismerte az emberi lelket és annak minden állapotát. Mély érzelmeket váltott ki belőlem ez a könyv.

Papírszárnyak>!
Daniel Keyes: Érintés

Ez a regény kicsit porlasztja a lelket, Rád telepszik, magához húz.

Sajnálom, hogy Daniel Keyes élete során nem adott ki túl sok könyvet, eddig mindegyik nagyon tetszett.

Dexter79 P>!
Daniel Keyes: Érintés

Kicsit mást kaptam Keyes-től, mint amit eddig megszoktam tőle. Az eddig olvasott könyvei számomra sokkal jobbak voltak. Egy picit nekem a cím is félrevezető volt.
Érdekes volt a téma (sugárfertőzés "kis adagban"), és elég alaposan körbe volt járva, jó sok lelki vívódást kaptunk a főszereplők által. Mind a feleség, mint a férj nagyon másképp dolgozta fel a történteket. Az, hogy a többi ember hogyan reagált az ő megfertőződésükre az valahol várható reakció volt, azonban szegény házaspár még hónapokkal a sugárfertőződés után is olyan atrocitásoknak volt kitéve, ami már az emberi butaság kategóriába tartozik.

zseszter>!
Daniel Keyes: Érintés

Mindegyik könyve mélyen megérint. Talán nekem ez volt a legmegrázóbb. Lassan haladtam az olvasással. Jó volt az hogy egy-egy jelenetet a szereplők saját maguk mesélnek el.

chhaya>!
Daniel Keyes: Érintés

Nyomasztó. És az a leginkább nyomasztó benne, hogy a valóság tényleg ilyen, az emberek így működnek, és ez gyakorlatilag bárkivel, bármikor megtörténhetne. A valóság nyomasztó…


Népszerű idézetek

KBCsilla P>!

A fájdalom, mely egyedül elviselve értelmetlen, célt nyer, ha csatlakozunk egymáshoz.

dre>!

A kérdés az, mennyi pénzt ér egy nap vagy egy hét, egy hónap vagy egy év. De nem különböző értékűek a napok, amiket elpocsékoltunk, vagy amiken valami nagy dolgot hajtottunk végre? Lehet azt állítani, hogy ezek ugyanannyit érnek? Minden perc csak ugyanannyit ér, akármit is kezdett vele az ember? Vagy csak az átlagérték számít? Amikor Picasso befejezett egy remekművet, az a nap ugyanannyit ért, mint amikor egy munkás összegereblyézte a lehullott faleveleket?

155-156. oldal

kicsikler P>!

– Nincsen jó vagy rossz – folytatta az orvos –, s nincsen legjobb vagy legrosszabb megoldás. Mindkét út lélegzetelállító szerencsejáték. Időnként, például most is, egy asszony ösztönös megérzése találóbb lehet, mint egy túlterhelt szakember döntése.

76. oldal, 2. (Alexandra, 2009)

KBCsilla P>!

Az élet nem a jóság harsonája meg a a várakozás valakire, aki majd eljön, s megfújja nekünk azt a harsonát, amint azt a jótékonykodók meg a vérző szívűek el akarják hitetni.

dre>!

– A vejem nyilvánvalóan elmebeteg lett.
– Miért lennék inkább elmebeteg, mint maga vagy a többi ember ebben a városban, aki engem tart felelősnek, amiért megfertőzött a sugárzás, melyet a cég telepített ide? Tudják, miért minket hibáztatnak? Hát én megmondom. Mert az áldozat jelenléte bűntudatot ébreszt az emberekben, és ez öngyűlölethez vezet, ami már elviselhetetlen. Ezért a bűnös elme átviszi gyűlöletét az áldozatra, hogy ne magát kelljen gyűlölnie.

157. oldal

Panelmacska>!

… mindenki képes elviselni az olyan fájdalmat, melynek van valami célja: a nő, amikor gyermekét hozza a világra, a férfi, amikor harcba száll a hitéért, börtönbe vetik, éheztetik, verik azért az egy ügyért. A kínnak sok álruhája létezik, de ha az ember képes jelentést és célt felfedezni benne, akkor olyan szintekre érkezhet el, ahol már minden lehetséges.

Szelén>!

Csak hadd szeleteljék fel a bolondok részekre a létezést, hogy mérni tudják, hány nap, óra, perc másodperc múlt el. Ő nem hajlandó mérni a haldoklását.

dianna76 P>!

Nem volt vigasz és nem volt segítség; bámult csak a sötétbe, s tudta sosem mondja és neki sem mondják majd soha, „apám” ; sosem mondja és neki sem mondják soha, „fiam” .

92. oldal

dianna76 P>!

… hogyan tudod még most is tagadni az ember embertelen voltát?

165. oldal

Amy_taylor>!

Karen számára a kórházi öt nap olyan volt,mintha tárgyalás nélkül zárták volna börtönbe;rémálom,melyben ő lett az ellenség kiszolgálója,ezért megfertőzték,pucérra vetkőztették,és levágták a haját.

59. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

James Ellroy: Szigorúan bizalmas
Lawrence Block: Sírok között
Dennis Lehane: Hideg nyomon
Torey Hayden: Szellemlány
Ruta Sepetys: Kalitkába zárt álmok
Jodi Picoult: Sorsfordítók
Philip K. Dick: Kamera által homályosan
Erle Stanley Gardner: A morcos lány esete
Paul Auster: New York trilógia