Bűnös-e ​Claudia? 97 csillagozás

A gyönyörű őrült és gyilkos igaz története
Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia? Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia? Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia?

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Daniel Keyest, a világhírű bestsellerszerzőt egy nap telefonon hívta a barátja: érdekelné-e Claudia, a huszonhat éves, gyönyörű nő története, aki 1978-ban bevallott egy hármas gyilkosságot. Keyes attól kezdve, éveken át csak a 22-es kaliberes gyilkosságok nyomában járt. Amelyeket lehet, hogy Claudia követett el, de sokkal valószínűbb, hogy valaki más. Férfiak, akik kihasználták e kórosan hazug és kórosan feledékeny, mégis jósággal és kislányos naivitással teli nőt. Vagy lehet, hogy őket is becsapták? Honnan tudott Claudia mindent, ha egyszer semmit sem látott? S ha mégis látta, miért nem tudja, ki követett el annyi gyilkosságot? A szerző egy profi nyomozó és egy fáradhatatlan lélekbúvár szívósságával vezeti be az olvasót a bűn és bűnüldözés labirintusába, a társadalom perifériájára, prostituáltak és kábítósok, rablók és gyilkosok világába. De legfőképp egy emberi lélek, Claudia Yosko poklába.

Eredeti megjelenés éve: 1986

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Keyes Alexandra

>!
Alexandra, Pécs, 2021
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634479949 · Fordította: Vas Júlia
>!
Alexandra, Pécs, 2016
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633577936 · Fordította: Vas Júlia
>!
Alexandra, Pécs, 2016
320 oldal · ISBN: 9789633578155 · Fordította: Vas Júlia

1 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Claudia Elaine Yasko


Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 78

Kívánságlistára tette 75

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

jeszan P>!
Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia?

Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia? A gyönyörű őrült és gyilkos igaz története

Keyes ismét hozta azt a zseni oknyomozói írásmódját, amit eddig is megszoktam tőle. Claudia esete egyszerre hátborzongató és szánalomra méltó. A gyilkossági eset és ami körüllengi, a nyomozás leírása, majd a tettesek elfogása, közben van ez a lány, aki teljesen megtéveszt mindenkit (persze az ok is nyitott marad). Hihetetlen türelem kellett ezt az egész szálat felgombolyítani.

BoneB P>!
Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia?

Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia? A gyönyörű őrült és gyilkos igaz története

Minden elismerésem az íróé, amiért ezt úgy végig tudta csinálni, hogy közben nem őrült meg és nem vágta falhoz Claudiát. Türelmes embernek tartom magam, de ezt már én se bírtam, hogy azért nem haladunk a történettel, mert Claudia össze-vissza beszél, hol képzelődik, hol igazat mond, de ember legyen a talpán, ha valaki megállapítja, hogy mikor melyik van soron. Egyértelmű, hogy ez a könyv a nyomába sem érhet Billynek vagy Sallynek. Egyébként teljesen meg voltam róla győzödve, hogy a végén spoiler, gondolom nem véletlenül. Most már kiolvasom a többi könyvét is, kíváncsian várom őket.

Maya >!
Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia?

Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia? A gyönyörű őrült és gyilkos igaz története

Claudia egy érdekes eset is lehetne. De nem lett az, vagy nem jött át az igazi problémája. A gyilkosságok sem érdekesek, a nyomozás sem kötött le. Túl sok minden történik túl sok emberrel. Hazugság, kényszerképzetek, brutalitás. Az igazi téma elveszik a háttérben, vagy ott van valahol, de nekem már nem volt türelmem felkutatni. Én, Keyes helyében, feladtam volna az írást. A magam nevében is majdnem feladtam az olvasást. Csak a régi nagy kedvencek miatt fejeztem be. Algernon, Sally és Billy után nagy csalódás volt.

Kyrana P>!
Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia?

Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia? A gyönyörű őrült és gyilkos igaz története

Daniel Keyesnél már eleve magasra tettem a lécet, így kicsit csalódás volt ez a könyv. A Billy Milligan-féle sztori után sokkal jobbat vártam…

A főszereplő, Claudia egy borzasztóan idegesítő személyiség, és ezt a betegsége ellenére sem tudtam neki megbocsátani. El nem tudom képzelni, hogyan volt ennyi türelme az írónak… A többi szereplőről csak annyit, hogy túlságosan is sokan vannak, néha vissza kellett keresnem, ki kicsoda. A történet is kicsit lapos lett, izgalmasabbra, fordulatosabbra készültem. Ennek ellenére biztosan fogok még olvasni az írótól, mert szeretem a stílusát, és az előzőekben tőle olvasott könyvekkel már megnyert magának. Örülök, hogy nem ezzel kezdtem az életművét, és nem is ajánlom senkinek, hogy így tegyen.

deaxx>!
Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia?

Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia? A gyönyörű őrült és gyilkos igaz története

Stílusában részletes dokumentumregény, riportkönyv. Teljes egészében kívánja bemutatni az ún. .22-kaliberes gyilkosságsorozatot. Áldozatok, gyanúsítottak, elkövetők, tanúk, rengeteg ember. Csak úgy pattognak a különböző nevek a könyvlapokon.
Emiatt a rendkívüli részletesség és tagoltság miatt ez a könyv sokszor rettentő száraz, és még egy ilyen izgalmas, embereket megmozgató téma is már-már az unalom határát tudja súrolni… Jaj.

Bár a könyv központi figurája a címszereplő Claudia, de az elsődleges mégis végig a gyilkosságsorozat felgöngyölítése marad, az elejétől a végéig, precízen, alaposan. Egészen az utolsó fejezetig, amikor Claudia múltja és jelene kerül terítékre. Mi köze volt ennek a skizofrén nőnek a gyilkosságsorozathoz?
Claudia elméjében gyakran keveredik a valóság, a hazugság és a fantázia, szétbogozhatatlan egyveleggé válva.
Emiatt folyamatosan körbe-körbejárunk, és bár a kötet legvégén eljutunk a végső megoldáshoz, és megkapunk minden magyarázatot, bujkál bennem a kisördög, hogy ez sem biztos, hogy a végső válasz. Hiszen annyiszor voltunk már ott, hogy végső válasz, aztán kiderült, hogy mégsem. spoiler

Aztán persze vannak kérdések, amik minden részletesség ellenére nyitottak maradnak, pl. engem nagyon érdekelt spoiler
De mindez csak a kötet riportkönyv-szerűséget fogja erősíteni. Nem egy lélektani regény, de krimi sem igazán, tényleg egy olyan jellegű könyv, ami egy megtörtént eseményt próbálna minél részletesebben az olvasó elé tárni – lásd aktuális újságcikkek az ügyről.
Viszont ezt sajnálom, mert Keyes brillírozik a lélektani, pszichológiai feltárás témájában, és ebben a könyvben pont ez kap kevés figyelmet, szerepet.

Aztán… a könyv magyar címe félrevezető – mert az alcím rögtön meg is válaszolja, aztán hogy a könyv mit fog mondani… Egy kicsit hatásvadász ebben a formában, ráadásul muszáj volt kiemelni, hogy Claudia milyen gyönyörű, hisz ezzel lehet bevonzani az olvasókat… khm. A kötet angol címe Unveiling Claudia – titokzatosabb, bár mivel a kötet négy fejezete közül csupán kettőben játszik Claudia központi szerepet, és csak az utolsót tekinthetjük valódi feltárásnak – kicsit félrevezető ez is.

Megint egy érdekes, Keyes-i téma, de ez a könyv szerintem sokaknak fog csalódást okozni. Bár Claudia múltját megismerjük valamennyire, sok dolog itt is rejtve marad előttünk, avagy a szerző ezzel is erősíti, hogy ez a könyv egy interjúsorozat eredménye. Tehát azt érzem, hogy ez a műfaj olyan keretek közé szorította a történetet, ami inkább a kárára vált. Legyen hiteles, részletes, hihető és valós! – értem én.
És az lett. De kár érte, nagy kár.

>!
Delej, Budapest, 1996
382 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637696660 · Fordította: Vas Júlia
IchbinLeseratte>!
Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia?

Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia? A gyönyörű őrült és gyilkos igaz története

Nem szeretek 80% alatt könyveket olvasni, lehet ez sznobizmus, de valahogy mindig elbizonytalanodok, ha egy könyvet sokan leértékelnek. De a Bűnös-e Clauda-t hirtelen felindulásból vettem meg a libriben. spoiler Ebből kifolyólag csak utólag vettem észre a kritikákat. Eleinte halogattam, hogy kezembe vegyem, az előbb említett fóbiám miatt, de aztán ez mégiscsak egy Daniel Keyes könyv. És nem csalódtam, illetve nem feltétlen úgy. A fülszöveg önmagában felkeltette az érdeklődésemet, de arra nem számítottam, hogy az említett Claudia ennyire idegesítő lesz. Sajnálom, szívszorító élete volt, de hogy mennyi türelem kellett hozzá, hogy ne lapozzak a könyvben, mert összevissza beszélt…és akkor mit élhetett át az író??? A másik negatívuma a könyvnek, hogy egyáltalán nem erre számítottam. Daniel Keyestől inkább egy lélektanibb, érzékenyebb könyvet vártam. A könyv eleje olyan száraz és tömény volt, mintha végig csak egy hivatalos dokumentumot olvasnék. A neveket már az első 100 oldalon nem tudtam követni, sokszor vissza kellett lapoznom. Úgy éreztem, hogy az író annyira hiteles akar lenni, hogy elveszett a részletekben. De ezek ellenére is meg tudtam kedvelni a könyvet, és emelem a kalapomat az író előtt, hogy ilyen alapos kutatómunkát végzett, mégha nem is kellett volna ennyire részletesen.
Tetszett, hogy nem csak Claudiát ismerjük meg, hanem a mellékszereplőkből is kapunk egy csipetet, hogy az ő nézetüket is láthattuk. Emellett nekem újdonság volt, hogy sorozatgyilkosságnál ennyire nehezen működik össze a rendőrség. Fontosabb volt az, hogy ki találja meg a tettest, hogy ez mennyire jó a hírnevének, mennyit nyerhet ezen!!! Emberek életéről beszélünk…
És végül hiába idegesített Claudia személyisége, izgalmas volt olvasni, ahogy kirajzolódott az élete, a személyisége, és hogy mit miért tett. Az egy csillag levonás, egyedül az első tömény száz oldalnak jár, és Claudia személyiségének, de összességében nem bántam meg, hogy elolvastam, még egy értékes könyvélménnyel gazdagodtam. És a tanulság, hogy egy könyv még 70% alatt is lehet jó.

1 hozzászólás
Smici P>!
Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia?

Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia? A gyönyörű őrült és gyilkos igaz története

Talán a két legerősebb Keyes könyvvel kezdtem az életművet, ami azért magasra tette a lécet. Az összes új kiadást beszereztem, és az sem tántorított vissza, hogy a Bűnös-e Claudia? például elég gyenge értékelést kapott. Eleve a fülszöveg alapján a szememben érdekesnek, sőt, igazán jónak tűnt a regény, így aztán elsőre tényleg egy egyfajta gondolati szorítóba kerültem, hogy mégis mi várhat rám, ha ezt a kötetet elolvasom.

Első körben abból kell kiindulnunk, hogy ez egy igaz történet, annyira igaz, hogy a legtöbb szereplő a nagyon brutális téma ellenére is a saját nevén szerepel a lapokon.
Másodsorban, nem egy klasszikus értelemben vett regénnyel állunk szemben, hanem egy dokumentumregénnyel, ami nyilván az előző pontból is adódik.
Ezt azért emelem ki, mert a történet, a szereplők nem egy csodavilágból csöppentek ide, és konkrétan a főszereplő, Claudia igenis idegesítő, idegtépő tud lenni, minél előrébb kerülünk a történetben. Ezek a részek nem feltétlenül teszik élvezetessé az olvasást, mi is elveszhetünk a sokfelé ágazó cselekményben, a sok szereplőben, Claudia fantáziálásában, de be kell látnunk, és be kell ismernünk, hogy az a fajta lelki betegség, melyet Claudia magáénak tudhat, nem csak egy kis mellékes pont a könyvben.

Keyes nagyon következetesen, és a tőle telhető legérthetőbben rekonstruálja a történteket. Nemcsak a gyilkosság felgöngyölítését, kibogózását tálalja, hanem mint gyakorlott pszichológus Claudia lelkivilágát és vívódásait is úgy mutatja be, hogy az ne szánalmat keltsen, sokkal inkább felhívja a figyelmet arra, hogy az ilyen jellegű traumákat el kell tudni fogadni a társadalomnak, és a lehető legjobban kell tudni kezelni külső segítséggel.

A Bűnös-e Claudia véleményem szerint egy nagyon jó könyv. Megvolt benne a krimi vonal, a nyomozás, az emberi sorsok, a belső vívódások, a lélek és betegségeinek ábrázolása, de még egy kis humor is.
Azt biztosan lehet állítani, hogy a jelenlegi, 65%-os értékelésnél mindenképpen jobb olvasmány, még akkor is, ha valaki azért az én 4 és fél csillagomnál kevesebbet adna rá.

Epersali>!
Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia?

Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia? A gyönyörű őrült és gyilkos igaz története

Elég vegyesek az érzéseim. Néha úgy voltam vele, hogy kész, félbehagyom, nekem ez nem. Túl sok, túl kusza, és őszintén szólva Claudiát addig ütöttem volna, míg mozog :'D
De végül erőt vett rajtam a kíváncsiság, meg a dac. De nem mondanám, hogy szívesen újra olvasnám. Én értem, hogy beteg, szörnyű dolgok történtek vele… akkor is sok volt a leányzó nekem. A többiek élete sem hatott meg igazán, sem az izgalmasnak szánt nyomozás. :(

Sciulan P>!
Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia?

Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia? A gyönyörű őrült és gyilkos igaz története

Vegyes érzelmekkel vágtam neki a könyvnek, az itteni értékelések olvasása után. Szerintem sokan elfelejtették olvasás közben, hogy ez nem egy kitalált regény, így ez nem is pörög úgy, hanem szépen lassan fog kibontakozni, mivel a valóságban nem pörögnek az események. Szóval ne feledjük, hogy Claudia egy élő, lélegző nő, akinek komoly mentális problémái vannak, ráadásul az élete során több ember is kihasználta, megverte, megerőszakolta és szellemileg is befolyásolta vagy korlátozta. Ennek következtében pedig nem tud megbízni az emberekben, nála a bizalom egy hosszú folyamat, és idő kell neki, hogy az igazságot elmondja. Ezt szem előtt tartva, nekem ez a könyv nagyon tetszett, és biztos, hogy a polcom éke lesz. Mondjuk az is lehet, hogy nekem ez volt az első Keyes regényem amit mondtam, és ha a többi könyve után olvastam volna, akkor nekem se tetszene… Szóval én örülök, hogy ezzel a könyvvel kezdtem, és kedvet hozott a többi könyve olvasásához.

kékkanapé>!
Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia?

Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia? A gyönyörű őrült és gyilkos igaz története

Elképesztő munka van emögött a könyv mögött. Precíz, alapos, nagyon kidolgozott minden részlete. Nekem egyáltalán nem volt száraz, a rengeteg szereplő és adatkavalkád ellenére nagyon jó ritmusa volt a könyvnek. Az első rész egy összefoglaló a gyilkosságsorozatról, a szerző itt teljes részletességgel ismerteti a tényeket, semmit nem hagyva ki. A második rész már Keyes saját „nyomozása” és itt már teljes mértékben Claudiára fókuszál a történet, ez a rész már letehetetlen volt, nagyon izgalmas. Claudia engem is teljesen kiakasztott, én is párszor majdnem odavágtam már a könyvet, de szerintem ez is pont jól volt adagolva, az író saját frusztrációja volt érzékeltetve. Ez volt az első könyvem Keyes-től és örülök, hogy a moly-százaléka nem riasztott el, nekem nagyon tetszett, biztosan olvasok még tőle.


Népszerű idézetek

Maya >!

Vannak olyan emberek, akiknek szükségük van rá, hogy valaki fogja a kezüket. Az ilyen típussal mást nem lehet csinálni, megölelni, kérni, hogy ne aggódjon.

199. oldal ( Delej, 1996)

Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia? A gyönyörű őrült és gyilkos igaz története

Sciulan P>!

Egy Ohióban történt eset ismét felveti a kérdést: ugyan hány ártatlan ember jut börtönbe, mert nincs pénze, nincs módja gondoskodni megfelelő védelemről?

100. oldal

Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia? A gyönyörű őrült és gyilkos igaz története

Sciulan P>!

De egyszer, amikor egy sehová sem vezető nyomon 1983-ban elindultam, fokról fokra egy másik történet kezdett kibontakozni a nyilvánosság által ismert sztori felszíne alatt
A pszichológusok beszélnek „fedő emlékezetről”. Néha az emberek ilyesmit alkotnak maguknak – ez nem egyéb, mint hamis emlékek csoportja, mely mögé elrejtőznek, hogy kiirtsanak olyan valaha megélt élményeket, melyekre túlságosan fájdalmas lenne visszaemlékezni.

160-161. oldal

Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia? A gyönyörű őrült és gyilkos igaz története

Sciulan P>!

– Jó kis cirkuszt vásárolt be magának.

186. oldal

Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia? A gyönyörű őrült és gyilkos igaz története

Sciulan P>!

– Azt akarja, hogy emlékezzek, de vajon én akarom-e emlékeztetni magam?

287. oldal

Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia? A gyönyörű őrült és gyilkos igaz története

Sciulan P>!

– Nem mondom, hogy szándékosan csinálja, Claudia, de ez már cenzúra a javából. A tudattalanja egyszerűen cenzúrázza a látottakat.

295. oldal

Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia? A gyönyörű őrült és gyilkos igaz története

Kyrana P>!

Csak azért vagyok itt, mert filmet készítünk erről a hármas gyilkosságról. Burt Reynolds szerepel benne meg Sally Fields. Nem hiszem, hogy feltétlenül egy börtöncellában kellene laknom, hiszen elhelyezhetnének egy hotelszobában is, aztán minden reggel bejönnék ide a forgatásra… de ez életem első nagy szerepe, hát túl sokat nem panaszkodhatom.

77. oldal

Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia? A gyönyörű őrült és gyilkos igaz története

Kapcsolódó szócikkek: Burt Reynolds · Claudia Elaine Yasko · Sally Fields
volna>!

– Mint Rhett mondta: „Édesem, ez engem már nem érdekel.”
Claudia mélyről jövőn, kislányosan felkacagott, s a mutatóujjával felém bökve ezt mondta:
– Clark Gable az Elfújta a szélben… igaz?
Ez a gyermekes ártatlanság, ez fogott meg újra. – Igen, ez az, Claudia.
– Kétszer láttam a tévében.
Ezt el is hittem. Láttam magam előtt Claudiát, amint egyedül ül az ágyban, feje fölött a konyhaajtó zsalujába beszúrva a kés, és régi filmeket néz. Minden haragom elpárolgott.

336. oldal

Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia? A gyönyörű őrült és gyilkos igaz története

Kapcsolódó szócikkek: Clark Gable · Elfújta a szél
Sciulan P>!

Egyszer Howard Champ azt mondta:
– Mielőtt eltemetnek, még szeretném tudni, honnan ismerte Claudia a tetthelyet, s mi történt valójában azon az éjszakán.

156. oldal

Daniel Keyes: Bűnös-e Claudia? A gyönyörű őrült és gyilkos igaz története


Hasonló könyvek címkék alapján

Ker Dukey – K. Webster: Pretty New Doll – Csinos új babácska
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Gillian Flynn: Éles tárgyak
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd
J.D. Barker: Szíve helyén sötétség
Dennis Lehane: Viharsziget
Dennis Lehane: Titokzatos folyó
J. D. Robb: Halhatatlan a halálban
Amy Harmon: Az ismeretlen kedves