Billy ​Milligan háborúi (Billy Milligan 2.) 194 csillagozás

Daniel Keyes: Billy Milligan háborúi Daniel Keyes: Billy Milligan háborúi

Billy Milligannel, a megsokszorozódott személyiségű, ifjú, elmebeteg bűnözővel először a Szép álmokat Billy című kötetben találkozhatott az olvasó. Megdöbbentő történetét az teszi egészen különleges olvasmánnyá, hogy az első betűtől az utolsóig igaz.
Billy, aki 1977-ben, az amerikai Ohioban fegyverrel elrabolt, majd megerőszakolt három nőt, valójában huszonnégy különböző korú, nemű és jellemű emberből áll. Elméje annyi darabra „esett szét” még gyermekkorában, szadista nevelőapja bántalmazásai miatt.
Ez a könyv annak a harcnak a krónikája, amelyet Billy egyrészt az ellenséges külvilággal, másrészt saját belső személyiségével folytat. Miközben végigkövetjük élete stációit, idegenkedésünk és félelmünk Billytől észrevétlenül sajnálattá, sőt rokonszenvvé változik át. A tét óriási. Belehal-e Billy a küzdelmekbe, vagy sikerül-e végleg egybeolvadnia és évtizedek szörnyű megpróbáltatásai után elkezdenie normális, szabad, emberhez méltó életét?

Eredeti cím: The Milligan Wars

Eredeti megjelenés éve: 1994

>!
Alexandra, Pécs, 2007
372 oldal · ISBN: 9789633704400 · Fordította: Somló Ágnes
>!
Delej, Budapest, 1995
498 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637696458 · Fordította: Somló Ágnes

Enciklopédia 2


Kedvencelte 32

Most olvassa 6

Várólistára tette 148

Kívánságlistára tette 108

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Ruby_εïз IP>!
Daniel Keyes: Billy Milligan háborúi

Ezt a történetet nem egy szépíróval kellett volna megiratni, én azt mondom.
Nagyon érződik ezen a könyvön is, hogy próbálták regényessé tenni a történetét, és ez nekem valahogy nem. Ha beteg volt, ha nem, akkor is egy gyilkos, ezen nincs mit szépíteni.
Úgy érzem, nem tett jót a józan ítélőképességemnek, hogy elolvastam ezeket a könyveket. Nem tudok mit kezdeni Billy Milligannel. Számomra ez a két kötet nem úgy mutatta be a valóságot, ahogyan valójában történt.

2 hozzászólás
Mónika_T P>!
Daniel Keyes: Billy Milligan háborúi

Csodálatra méltó Billy kitartása, miközben a politikusok és a sajtó által kevert katyvasz miatt éveken át csak ide-oda dobálták, megtagadva a számára szükséges és megfelelő kezeléseket.
Billy küzdött, háborúzott. Nem akart elveszni a kegyetlen rendszer útvesztőiben, pedig érthető, hogy olykor-olykor legszívesebben feladta volna. Ennyi kínzást, és testi, lelki megpróbáltatást nem semmi lehetett elviselni. Egy normális ember ezektől roppant volna össze. Billy pedig ha nehezen is, és ha teljesen talán sohasem, de összeszedte magát.

A történetet nagyon szerettem (az előző résszel együtt), de Keyest még mindig nem tudom hová tenni. Valószínűleg olvasom kellene tőle valami mást is, hogy megismerjem a valódi stílusát.

Erzsébet_Szászi>!
Daniel Keyes: Billy Milligan háborúi

Nagyon izgatott Billy további története, és azt kell mondjam, nem csalódtam. Izgalmas, érdekes, gördülékenyen megírt sztori. Az előző kötethez képest Billy érezhetően koherensebb, még a szétesések alatt is, nekem a száraz jogi duma is kevesebbnek tűnt. Szörnyű, hogy mi mindent meg lehet tenni egy pszichiátriai beteggel, hogy különböző érdekek miatt mennyire földbe lehet tiporni egy embert. És sajnos nincsenek illúzióim arról, hogy ezek a dolgok bárhol a világon jobban zajlanának.

BoneB P>!
Daniel Keyes: Billy Milligan háborúi

Nem tudom, hogy bírta ezt ki Billy, én már rég feladtam volna a küzdelmet. Nem azt mondom, hogy ártatlan volt, de azért amin keresztül ment az brutális. A legtöbb „hülyeséget”, akkor követte el, amikor beijedt és félrekezelték, vagyis inkább nem kezelték. És akkor még a politika és a hatalom is rá tett egy lapáttal, hiába mondták az ellenkezőjét a hozzáértő orvosok, szakemberek. Ennyit az igazságszolgáltatásról.

Timosz>!
Daniel Keyes: Billy Milligan háborúi

Talán mégsem olyan rossz az életünk. Billy Milliganéhez képest biztos nem.
Zseniális folytatása az első résznek. Nem is tudom rendesen kiértékelni, talán nem is lehet. Billy itt ül mellettem még mindig, egész közel, én pedig ha lehetne megsimogatnám a kezét.

Aniramemm P>!
Daniel Keyes: Billy Milligan háborúi

Jó, érdekes és részletes volt ez a könyv is, de be kell vallanom, hogy a varázsát már elvesztette nálam. Már nem tudott annyira lekötni, mint az első rész. Természetesen durva volt amik Billyvel történtek és sokszor felháborodtam, de már nem tudott annyira lekötni az a rengeteg dátum és túl sok minden. Valószínű jobban élveztem volna, ha mondjuk egy dokumentumfilmet láttam volna róla. Úgy éreztem, hogy tele van nagyon sok száraz információáradattal, amik engem annyira nem érdekeltek. A szökése, a félrekezelések, vagy a kapcsolatai inkább hatottak rám, mint az a rengeteg bírósági, meg politikai cirkusz.

Bam>!
Daniel Keyes: Billy Milligan háborúi

Első kötet után egyértelmű volt számomra, hogy olvasom tovább – a politikai érdekek által irányított emberi élet… hát! Hihetetlen, hogy léteznek ilyen embertelen intézmények, ahol ennyire semmibe veszik a beteg gyógyulási lehetőségeit… A könyv nagyon tetszett, olykor kicsit sok volt benne a bürokratikus részletezés – de a megértéshez valóban elengedhetetlen.

Csi>!
Daniel Keyes: Billy Milligan háborúi

Az első után ezt muszáj… Nagyon jól összerakott igaz történet.

Aerandir>!
Daniel Keyes: Billy Milligan háborúi

Nem tudom, mennyi igaz belőle. Az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy minden.

Meg vagyok döbbenve. Leírhatatlan. Ismét egy könyv, ami összezúzza az emberiségbe vetett amúgy is törékeny hitemet. El sem tudtam volna képzelni, hogy bárkivel így bánjanak. Ráadásul egy kórházban! Orvosok! És pont azokkal, akiknek a legnagyobb szükségük lenne segítségre.
Minden tiszteletem Billyé, aki ennyi szenvedés, megaláztatás, bántalmazás, semmibe vevés között is így kitartott. Sokkal jobban, emberibben viselkedett, mint a legtöbb „normális” ember, akivel dolga akadt.
Az első rész legeleje után már nem tudtam hibáztatni a bűntettek miatt, a második részben végig kimondhatatlanul sajnáltam és felnéztem rá, végül pedig nagyon megszerettem. Minden hibája ellenére egy hihetetlenül jó és intelligens ember.

Hugi>!
Daniel Keyes: Billy Milligan háborúi

Hihetetlen… És brutáljól van megírva… Izgalmas és hiteles is egyben…. Döbbenetes…


Népszerű idézetek

imma P>!

Megkérdeztem Billyt, vajon szerinte van-e valami értelme az életnek. Azt mondta: – Nincs, az ember csupán egy biológiai fertőzés – de ezt a kifejezést tőlem vette (én meg a Star Trek sorozatból).

261. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Star Trek
Timosz>!

Azt hiszem, ez azt jelenti, hogy először nekem kell megbocsátanom Chalmernek. Meg akarom keresni a sírját, hogy megbizonyosodjam róla, csakugyan halott, de nem fogom meggyalázni. Megmondom neki, hogy megbocsátottam, így aztán az ő lelke is megbocsáthat annak, bárki volt is, aki gyerekkorában bántotta, és talán a megbocsátás ily módon visszajut a múltba, hogy megváltozhasson a jövő. Egyszer abba kell hagyni, véget kell vetni annak, hogy az emberek egymást bántsák.

372. oldal

2 hozzászólás
Ruby_εïз IP>!

Nincs igazság ezen a földön.

Ötödik fejezet - Idővesztés

Timosz>!

Egykoron úgy éreztem, hogy van egy szobám, teli barátokkal, de valamit tragikusan elhibáztam. Életem tragikusan hibás része rendbe jött, de a barátokkal teli szoba immáron üres.

350. oldal

Timosz>!

A tudatlansággal együtt jár az ártatlanság. Az ártatlanságban pedig ott a naivitás, a béke és a tisztaság.

imma P>!

Másnap, amikor kint volt az osztályon, Billy odament hozzá, és azt mondta, valakitől hallotta, hogy Mary egy könyvmoly, és szeretné megtudni, hogy milyen könyveket szokott olvasni.

54. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvmoly
Timosz>!

Vegyünk valakit, akinek az elméje nyitott, állandóan tágulni akar, és ezt az embert bezárjuk egy ketrecbe, akkor az illetőnek csupán egyetlen módja van a fejlődésre, az, hogy megpróbál kijutni a ketrecből, megpróbál elmenekülni, vagy megpróbálja a dolgokat behozni magához. Ha az ember egyiket sem teheti, akkor hamarosan a falra mászik. Az állandó sikertelenség elevenen felfal. Ekkor jön elő az öngyilkosság gondolata. Végül az ember feladja a reményt, és véget vet az egésznek. Amennyiben nincs módod rá, hogy megöld magad, akkor befelé fordulsz. Hogy az ember mégis elmenekülhessen, a saját fejébe lép, megteremti saját világát, és elszórakoztatja magát azzal, hogy saját elméjével játszik.

2 hozzászólás
Timosz>!

Amikor képtelen vagyok megérteni az embereket, akkor megpróbálok úgy a közelükbe férkőzni, hogy lerajzolom őket. Néha ráadásul úgy rajzolom le őket, ahogy a képzeletem diktálja, fiatalabbnak -egészen más korúnak-, hogy lássam, milyenek is valójában.

Timosz>!

Kimondhatatlan élvezettel töltötte el az a tudat, hogy többé nincs hatalmuk felette. Az a tudat, hogy ő irányítja saját életét , mert meghal, és nekik kell felcipelniük őt azon a lépcsőn, és a testét ki kell vinniük innen. Bármennyire is fogságban akarták tartani, az agyát nem tudták bezárni, és immáron a testét sem zárhatják be. Merthogy elmegy.

312. oldal

Timosz>!

Nagyon furcsán érezte magát. Valami hiányzott. Fülelt, hátha hallja a hangokat. De nem volt semmi, csak néma csönd. És akkor rádöbbent, hogy mind elmentek – Arthur, Ragen, Tommy, Danny, David és a többiek. Többé nincsenek hangok. Többé nincsenek belső emberek. Az összeolvadást nem gyógyszer hozta létre. Nem, ez belülről jött. Haldokló elméje Humpty Dumptyt ismét összeforrasztotta. Nyilván ez lehet a titok. Hogy ismét eggyé vált, ez volt végső valósága, mielőtt eljut saját személyes sötétségébe.

320. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Gárdos Péter: Hajnali láz
Michael Chabon: Ragyog a hold
Cselenyák Imre: Tiszta szívvel
Adam Kay: Ez fájni fog
Fabio Geda: A tengerben élnek krokodilok
Mirko Kovač: Város a tükörben
Caroline Bernard: Frida Kahlo és az élet színei
Tara Bahrampour: Visszatérés Iránba
Goce Smilevski: Freud húga
Viola Stern Fischer – Veronika H. Tóth: A Mengele-lány