Az ​ötödik Sally 957 csillagozás

Daniel Keyes: Az ötödik Sally Daniel Keyes: Az ötödik Sally Daniel Keyes: Az ötödik Sally Daniel Keyes: Az ötödik Sally

Sally ​Porter az élet kellemetlen helyzetei ellen azzal védekezik, hogy elveszíti öntudatát. De ezzel nincs vége a dolognak. Mikor újra magához tér, új helyzetben találja magát. Az idő továbbhaladt és ő nem tud róla számot adni. Olyasmikre próbálják emlékeztetni, amiket tudtával nem követett el. Otthon olyan holmikat talál, amelyeket soha esze ágában sem volt megvásárolni. És amiket a férje összehazudott róla a válóperi tárgyaláson! Hogy hetekre eltünedezett, hogy hajlamos az erőszakra, hogy félmeztelenül táncolt egy mulatóban… El tudja ezt képzelni, dr. Ash?
Igen, a pszichiáter el tudja képzelni. Ismeri ezt a betegséget, de szemtől szembe csak most találkozik vele először. Ez a többszörösen hasadt személyiség esete. A jámbor, félénk Sallyben négy további én lakozik, még saját nevük is van. Bella tömény érzékiség, Nola merő intellektualitás, Derry csupa jóindulat, Jinx pedig- tőle isten óvjon, ő maga a megtestesült agresszivitás. Ezeket a gyerekkorban lehasadt, önálló életre… (tovább)

Eredeti mű: Daniel Keyes: The Fifth Sally

Eredeti megjelenés éve: 1980

>!
Alexandra, Pécs, 2014
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633571811 · Fordította: Szilágyi Tibor
>!
Alexandra, Pécs, 2008
368 oldal · ISBN: 9789633706077 · Fordította: Szilágyi Tibor
>!
Árkádia, Budapest, 1989
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633071240 · Fordította: Szilágyi Tibor

1 további kiadás


Enciklopédia 6


Kedvencelte 271

Most olvassa 44

Várólistára tette 466

Kívánságlistára tette 227

Kölcsönkérné 11


Kiemelt értékelések

>!
zsofigirl
Daniel Keyes: Az ötödik Sally

Hűha. Hajnali négykor bejeztem be, Harry Potter óta talán nem is olvastam ennyire nemtudomletenni könyvet. Alkudoztam, még egy oldal és eszek, még kettő, megyek vécére, még három és… Ezzel a könyvvel nem lehet alkudozni. Ott ragadtam mellette, borítótól borítóig.
(Még a suliban, úgy két éve, a disszociatív személyiségzavarról írtam biosz órára házi dolgozatot, érdekelt a téma, és a tanárnő odafirkantotta a végére, hogy ezt mindenképp olvassam el. Köszönöm.)
És az a legdurvább (legérdekesebb!) az egészben, hogy ez nem pusztán írói fantázia, ilyen van, ilyen létezhet. Egy időben szerettem volna egy képzeletbeli barátot. Már nem. És amellett, hogy lebilincselő olvasmány volt, rájöttem, hogy Sally, Bella, Derry, Nola, Jinx mind-mind ott vannak bennem, együtt (mint a legtöbb emberben, gondolom). És valahogy most igazán hálás vagyok ezért.

29 hozzászólás
>!
mate55
Daniel Keyes: Az ötödik Sally

Más vagyok. Egy amerikai város átlagos háziasszonyának élete minél közömbösebb és hétköznapibb, annál összetettebb és titokzatosabb. Sally Porter ugyanis többszörösen tudathasadt személyiség, elméjében öt különböző nő él, akik mind tudnak egymásról, kivéve Sally-t. „Egyetlen könnycsepp egy öt gyöngyből álló nyakláncon”. „Az ötödik Sally” sötét tragédia és könnyed vígjáték egyszerre. Végül is miről is szól maga a könyv? Természetesen rólunk, emberekről, akik naponta több szerepet játszunk, mégis megférünk egymás mellett. Nagyon érdekes tartalommal és szerkezettel, ami együttesen mély dolgokat szánthat fel sokunkban. De mi van akkor, ha az egyén ezeket a szerepeket nem tudja kontrolálni? Többségünknek sok arca van, mint a prizma felülete. De arra a kérdésre, hogy hány fajta személyiség lakozik egy emberben, alapjáraton könnyű megadnunk a választ. Egy. Azzal is meggyűlik a bajunk olykor. spoiler Mérges vagyok! Mérges azért, mert a könyv vége előre tudható volt, én mégsem gondoltam rá. S hogy miért nem? Mert könyvanalizáló énemet elnyomta a szimpla könyvélvező személyiségem, s nem hagyta, hogy gondolkodjam! Ez pedig sokszor megtörténik. Egyre jobban elgondolkodtat, hogy két ilyen ambivalens személyiség vajon elfér bennem? Talán le kellene számolnom valamelyikükkel. Már csak a hogyan és a mivel kérdés foglalkoztat:)

>!
AeS P
Daniel Keyes: Az ötödik Sally

Különös ismertetőjelem, hogy a legképtelenebb könyveket tudom kiválasztani a különböző utazásokra, sítáborba a Schindler bárkáját vittem, erről meg azt gondoltam, hogy jó lesz majd a horvát tengerpartra.
Talán nem PC azt írni, hogy nagyon bírtam a csajokat, de így van. Mindegyik kifejezetten szórakoztató volt a maga módján (még Jinx is), persze csak az irodalmi korlátokon belül.
A Virágot Algernonnak persze alapmű, amit többször meg is könnyeztem, de a második, Keyes-től olvasott regény sem okozott csalódást. Érdekes, hogy a pszichiáter milyen súlytalan volt nekem ebben a történetben, nem tudom, hogy mennyire akarta a kiégést előtérbe tolni, de egyáltalán nem sikerült. Kaptam helyette egy nagyon olvasmányos, és nagyon lebilincselő regényt, igazán köszönöm, előre az újabb Keyes-könyvek felé!

3 hozzászólás
>!
Janina13
Daniel Keyes: Az ötödik Sally

Drága @seya! Örök hálám ezért a könyvért Neked!
Még a feléig sem jutottam el, de már ment a kedvencek közé (én azért nem szoktam minden második könyvem kedvencnek jelölni).
Fenomenális volt, imádtam!
Annyira tetszett, hogy nem is tudom mit írhatnék magáról a történetről….. Remek felépítése van, szuperek a karakterek, letehetetlen, szórakoztató, elgondolkodtató…hááát, még sorolhatnám. Voltak benne kifejezetten vicces „jelenetek”, és rendkívül megrázóak is.
El sem tudom képzelni, hogy magamtól, hogy nem vettem soha észre ezelőtt, de remélem, hogy sok ilyen kincs akad még a kezembe!

8 hozzászólás
>!
Trixi_Adzoa P
Daniel Keyes: Az ötödik Sally

Óóóóóóó! Ez micsoda egy jó könyv!
Egyszerűen csak imádom Sally összes személyiségét. Még Jinxet is.
Hihetetlenül érdekfeszítő volt. Alig-alig tudtam letenni, és alig vártam, hogy újra kézbe vegyem. Ma majdnem nem kezdtem el dolgozni reggel, mert úgy nem lehet indítani a napot, hogy 15 oldal maradt egy ilyen csodálatos könyvből. De kénytelen voltam megemberelni magam.
Az őszintét megvallva azt hiszem, jobban tetszett, mint a Virágot Algernonnak. Komolyan egy csoda. Egy olyan pszichológiai érdekesség, amit szakkönyvekben soha nem olvastam volna el, de ez így nagyon nagyon érdekes volt.
Na, nem is ömlengek tovább. Tessék elolvasni :-)

2 hozzászólás
>!
KingucK P
Daniel Keyes: Az ötödik Sally

Nagyon érdekes és elgondolkodtató regény volt. Reméltem a Virágot Algernonnak után, hogy nem fogok unatkozni, de Keyes valóban tud valamit :)
Végig izgalmas volt és nem kiszámítható, és hihetetlen, hogy ilyen a valóságban is létezhet, pedig nem ennyire szélsőséges, de hasonló esetek a közvetlen közelemben is lezajlottak.
Biztosan fogok még tőle olvasni, és ajánlom mindenkinek, akit kicsit is érdekel a pszichológia!

>!
Sai_home
Daniel Keyes: Az ötödik Sally

Ez egyszerűen egy remek könyv.
Mindig is érdekeltek az olyan történetek, ahol a fő szál egy ember pszichológus/pszichiáter általi kezeléséről szól, ráadásul a kezelő személy története is központi elem lesz. Ilyesmi volt a Terápia című sorozat is (amit mondjuk eluntam és félbehagytam, ott az volt a menet, hogy négy napon a főszereplő kezelt egy-egy embert, az ötödik napon pedig őt kezelték).
Az író hatalmas mennyiségű munkát ölhetett bele az anyaggyűjtésbe, ugyanis teljesen valósnak tűnnek a leírások, hogy hogyan élhette meg Sally az egész történetet. A gyógyulás útja mellett kapunk megfelelő mennyiségű drámát is, izgulhatunk, hogy nehogy valami végzetes következzen be.
Apró kiritka lenne csak, hogy a szerencsejátékfüggőségről szóló részek nem tűntek korrektnek és a profi sportfogadással sincsen tisztában (ugyanis nem feltétlen arra kell tenni, aki szerintünk nyerni fog), de ez nem von le semmit a könyv értékéből, annyira apróságról van szó.
Letehetetlen.

>!
IrodalMacska
Daniel Keyes: Az ötödik Sally

Daniel Keyes egy zseni! Nemcsak azért, mert írt egy letehetetlen – és azok alapján, amiket a disszociatív személyiségzavarról olvastam, egy szakmailag is helytálló – könyvet, hanem azért, mert nyitva hagyott bennem egy kérdést, ami Sally történetének az olvasása során végig foglalkoztatott és a könyv befejeztével sem kaptam rá választ: egészen biztos, hogy a kötet kulcsfogalma a többszörösen hasadt személyiség? Nem lehet, hogy a pszichológus végzettségű író annyira ismerte a női lelket, hogy ennek hatására írt egy könyvet úgy általában a nők személyiségéről? Hiszen mindannyiunkban lakozik egy Nola, egy Derry, egy Bella és egy Jinx. Van az a közeg, ahol kiélhetjük intellektuális énünket, ahol az olvasó és művészlélek (legyen az komolyzene, színház, festészet stb.) oldalunknak teret engedünk. Létezik az az élethelyzet, az a férfi, aki mellett Bellává válunk: élvhajhász, érzéki r*banccá. Van egy Derry énünk is, aki életigenlő, bájos és szeretni való, de bennünk lakozik Jinx is, aki maga a megtestesült anyatigris és megannyi fájdalmat, sérelmet hordoz magában. És mindez bele van csomagolva X.Y-ba, aki azt az arcát bontja ki, akire az adott helyzetben éppen szükség van. Azt hiszem, hogy emiatt vált számomra letehetetlenné ez a könyv, mert nem pusztán egy érdekfeszítő, izgalmas történet (ami egyébként borzasztó egyszerű nyelvezetű, tehát irodalmi szempontból nem mondanám egy kimagasló műnek), hanem anyag, amelyen napokig lehet rágódni, gondolkodni.

>!
Alexandra, Pécs, 2014
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633571811 · Fordította: Szilágyi Tibor
>!
Sicc
Daniel Keyes: Az ötödik Sally

Nagyon érdekfeszítő könyv volt, mindig beszippantott, és alig bírtam lerakni. Egy dologgal volt egy pici bajom, hogy nekem túl könnyűnek tűnt (főleg az utolsó) beleegyezés és fúzió…(de dr. Ash „beolvasztó” szövegei nagyon jók voltak)
Mindettől függetlenül tetszett. Nagyon jól bemutatja, hogy mennyi oldalunk van, és hogy mindre szüksége van a személyiségünknek. Az meg, hogy ezek valakiben „önállósodnak”…elképesztő belegondolni.

>!
Sipor P
Daniel Keyes: Az ötödik Sally

Már régen olvastam olyan könyvet, ami ennyire lekötött volna. Még az Algernonnál is jobban tetszett.
Nem tudtam előtte túl sokat a disszociatív személyiségzavarról, csak ködösen tudtam elképzelni, milyen állapot is az. Keyes itt megmutatta, mi is játszódik le az ilyen emberek elméjében.
Sally mind az öt személyisége mindannyiunkban benne él (az empatikus, az agresszív, a szexuálisan túlfűtött, az intellektuális…), csak azoknál, akiknek nincs tudathasadásuk, a különböző ösztönök, érzelmek egymás mellett, jó esetben harmóniában, és nem egymástól elkülönülve élnek. Olvasás közben kicsit én is leástam az elmém mélyére. Olyan emlékek ugrottak be, amikre már évek óta nem gondoltam.
Nagyon édekes volt. Néha borzongtam, mert tudtam, hogy létezik ilyen személyiségzavar.
A magyar fordítás igényes munka, csak már kicsit elavult. :)

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Csilll

– Maga egészen más, mint a többi nő. Ettől izgalomba jövök.
– Ez oké, amíg csak nem jön nekem.
– Sally, én …
– Szólítson a becenevemen, Nolának.
– Még egy becenév?
– Van, aki sörösdobozokat gyűjt.

89. oldal

1 hozzászólás
>!
Anniennke

Bizonyos értelemben az egész csak az idő kérdése: emlékezni a múltra, átélni a jelent, előlegezni a jövőt. Az órák összes töredékének és szilánkjának meg kell lennie, hogy az ember – ha akarja – mindegyiket a helyére tudja tenni, és felül tudja vizsgálni létének történetét, önmaga kronológiáját.

366. oldal

>!
Manni

Amíg az ember kitart, mindig van reménye a változásra. Az életet nem szabad eldobni. Akármilyen rosszra fordulnak is, akármilyen feketének látszanak is a dolgok, nem szabad feladni.

157. oldal (Európa, 1989)

>!
OlvasóMókus

Az embernek múltjának kell lennie ahhoz, hogy valódi személyiség lehessen.

>!
imma A+P

Atyaisten, soha nem olvasta végig a Moby Dicket. Lehet, hogy egy könyvet nem elolvasni olyan bűn, ami a pokol tornácára sodorja, és arra kárhoztatja, hogy soha ne tudja meg, mi lett a vége. Lehet, hogy büntetésül az örökkévalóságig a végtelenbe forduló oldalak árja ellen kell úsznia, mely állandóan visszasodorja a befejezetlen történetek Sargasso-tengerébe.

>!
Tíci SP

Lehet, hogy egy könyvet nem elolvasni olyan bűn, ami a pokol tornácára sodorja, és arra kárhoztatja, hogy soha ne tudja meg, mi lett a vége. Lehet, hogy büntetésül az örökkévalóságig a végtelenbe forduló oldalak árja ellen kell úsznia, mely állandóan visszasodorja a befejezetlen történetek Sargasso-tengerébe.

9. oldal (Európa, 1989.)

Kapcsolódó szócikkek: könyv
>!
danaida P

Ahogy F. Scott Fitzgerald egyszer megjegyezte, az érzelmi bankszámla kimerült.

299. oldal (Árkádia, 1989)

>!
ludovika

– Nem tudok várni. Gyorsan kell élnem, mielőtt lemegy a függöny.

66. oldal

>!
zeany

A legtöbb embernek sok lapja, facettája van, olyan, mint egy gyémántprizma lapjai, amelyek visszatükrözik a fényt. Én más vagyok. Én egyetlen könnycsepp vagyok egy öt gyöngyből álló nyakláncon.

96. oldal

>!
bonnie9 +SP

Visszamentem a konyhába, és kerítettem magamnak egy kis kaját (a pokolba a kalóriákkal – imádom a sört meg a sajtot).

NEGYEDIK RÉSZ, Tizenhárom

Kapcsolódó szócikkek: sör
2 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

F. Scott Fitzgerald: Az éj szelíd trónján
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Winston Graham: Marnie
Babits Mihály: A gólyakalifa
Françoise Sagan: Jó reggelt, búbánat!
A. Meredith Walters: Find You in the Dark – Utánad a sötétbe
Oravecz Lizanka – Orosz Ildikó: Lizanka
Tuija Välipakka – Arja Lehtosaari: A lélek meggyilkolásának száz módja
Paul T. Mason – Randi Kreger: Ne lépkedjünk tojásokon