Ruhm 7 csillagozás

Ein Roman in neun Geschichten
Daniel Kehlmann: Ruhm

Ein Schriftsteller mit der unheilvollen Neigung, Menschen, die ihm nahestehen, zu Literatur zu machen, ein verwirrter Internetblogger, ein Abteilungsleiter mit Doppelleben, ein berühmter Schauspieler, der lieber unbekannt wäre, eine alte Dame auf der Reise in den Tod: Ihre Wege kreuzen sich in einem Geflecht von Episoden zwischen Wirklichkeit und Schein. Ein Spiegelkabinett voll unvorhersehbarer Wendungen– komisch, tiefgründig und elegant erzählt vom Autor der «Vermessung der Welt».

Eredeti megjelenés éve: 2009

Tartalomjegyzék

>!
Rowohlt, Hamburg, 2009
202 oldal · ISBN: 9783498035433

Most olvassa 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Sipor
Daniel Kehlmann: Ruhm

Daniel Kehlmann: Ruhm Ein Roman in neun Geschichten

Hírnév – regény kilenc történetben.
Inkább kilenc novella egy regényben.
Friss, modern, üdítő… szóval Kehlmann.

>!
g_arp
Daniel Kehlmann: Ruhm

Daniel Kehlmann: Ruhm Ein Roman in neun Geschichten

Nem igazán szeretem az efféle könyveket, de Kehlmann ír olyan jól, hogy olvasható marad a szöveg, hiába van végig érezhetően alárendelve minden a célnak. Kimondottan az a fajta könyv, amit szerintem majd újra kell olvasni, mert akkor fog még több minden összeállni a számomra is. Kíváncsi vagyok, hogy inkább zavaró lesz-e majd az összeállás, vagy élvezhetőbbé teszi az újraolvasást.

>!
macs
Daniel Kehlmann: Ruhm

Daniel Kehlmann: Ruhm Ein Roman in neun Geschichten

9 történet egymáshoz szövevényesnek tűnő, de nem kibogozhatatlan kapcsolódásokkal. Mondhatni kicsit megkésett posztmodern tévelygés a történetben; s az eredmény elveszett személyek és elveszített személyiségek halma. A főszereplők közül három is írószemély. Talán két szálat lehet elkülöníteni, az egyik egy telefonos incidens körül keringő karaktereké, a másik az íróké, amik persze lazán egymáshoz csatlakoznak (főleg az Ein Beitrag zur Debatte fejezetben/novellában). 5 novella foglalkozik az utóbbi csoporttal, így el lehet mondani, élet és irodalom közül szoros küzdelemben, de az utóbbi nyert; még úgy is talán, hogy az egyik „telefonos” szereplő, a telekommunikációs cég kettős élettel küszködő kisfőnöke teljesen józan életvallomása szerint „Bücherlesen ist kein Beruf” . Nagy csavar, hogy a kezdeti történetekben, még azt hihetjük, tudjuk, melyik a „történet a történetben” (valamelyik író által megírt/leírt) sztori, és melyik regényen belül referenciálisnak számító történet, de a végére kiderül, hogy nem.

>!
Noncs21
Daniel Kehlmann: Ruhm

Daniel Kehlmann: Ruhm Ein Roman in neun Geschichten

Kötelező olvasmány volt az egyik németes órámra. Alapból az egyik kedvenc órám volt (az összes eddigi közül), a tanárnő is nagyon jó tanár, így nagy elvárásokkal ültem le olvasni a könyvet. Azt kell mondanom, még többet kaptam, mint amire számítottam. Ilyen kesze-kusza történetet még sosem olvastam, nagyon jó kis játék volt átlátni, hogy hogyan kavarodnak össze a történetek, a szereplők; a könyv a könyvben, a könyvbeli szereplő a könyvben lévő könyvben lévő önmagát utánzó szereplővel beszélgetve…. No igen, ez így kissé bizarul hangzik, de pont ez adta a könyv lényegét, amivel meg tudja fogni az ember figyelmét. Ha csak ezt az egy könyvet „kaptam volna” ettől a német kurzustól, már megérte volna ez a félév.


Népszerű idézetek

>!
macs

«Wir sind immer in Geschichten.» Er zog an der Zigarette, der Glutpunkt leuchtete rot auf, dann senkte er sie und blies Rauch in die warme Luft. «Geschichten in Geschichten in Geschichten. Man weiß nie, wo eine endet und eine andere beginnt! In Wahrheit fließen alle ineinander. Nur in Bücher sind sie säuberlich getrennt.»

In Gefahr

Daniel Kehlmann: Ruhm Ein Roman in neun Geschichten

>!
macs

Miguel Auristos Blancos dachte sich diese Dinge nicht aus, sie kamen von selbst und fanden scheinbar ohne sein Zutun den Weg ins Manuscript, während er dasaß und mit verhaltener Neugierde zusah, wie seine Finger tippend Zeile um Zeile auf dem schimmernden Weiß des Bildschirms entstehen ließen, und wenn er am Ende eines Arbeitstags aufstand und, wie eben jetzt, in den Sonnenuntergang blinzelte, war er nicht weniger erhoben und belehrt, als es jeder einzelne seiner etwa sieben Millionen Leser sein würde.
Er seufzte. Mit einer schnellen Bewegung in der linken Hand, auf deren Mittelfinger ein schmaler Saphir glänzte, strich er über seinen Schnurrbart, dann durch sein dünn gewordenes Haar. Er fühlte sich, wie immer, wenn er von der Toilette kam, erleichtert und zugleich umfangen von vager Melancholie.

Antwort an die Äbtissin

Daniel Kehlmann: Ruhm Ein Roman in neun Geschichten


Hasonló könyvek címkék alapján

Wilhelm Hauff: Das Wirtshaus im Spessart
Katharina Hagena: Der Geschmack von Apfelkernen
Adriana Altaras: Doitscha
Thommie Bayer: Singvogel
Peter Härtling: Hallo Opa – Liebe Mirjam
Eugen Ruge: Cabo de Gata (német)
Uwe Timm: Vogelweide
Carina Bartsch: Kirschroter Sommer
Heinrich Böll: Ansichten eines Clowns
David Safier: Mieses Karma