A ​kolostor átka 39 csillagozás

Daniel Kalla: A kolostor átka

1348, Genova
A fekete halál, az emberiség legpusztítóbb pestisjárványa eléri a várost. Rafael Pasqua, a jó hírű orvos naplójában egyre szaporodnak a bejegyzések, ahogy a gyilkos kór riasztó tempóban szedi áldozatait. Rafael még nem tudja, de mire lecseng a járvány, Európa lakosságának majdnem a fele odavész.
2019, Genova
Az olasz kikötőváros több száz éves kolostorának helyén luxuslakópark épül. Az egyik munkást furcsa betegség támadja meg, és kiderül: tünetei megegyeznek a középkor félelmetes ragályáéval. Aztán a betegek száma fékezhetetlenül nőni kezd. Lehet köze egy XIII. századi kolostornak a rettegett fertőzés újjászületéséhez? Isten büntetése, vagy ördögi cselszövés áll a háttérben?
Milyen titkot rejthet egy szakadozott középkori napló? Tényleg megakadályozhatja milliók halálát?

Eredeti cím: We All Fall Down

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Lettero, Budapest, 2020
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155921384 · Fordította: Daróczi Péter
>!
Lettero, Budapest, 2020
392 oldal · ISBN: 9786155921391

Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 54

Kívánságlistára tette 50

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

gizad>!
Daniel Kalla: A kolostor átka

Ha jól láttam, ez a szerző 11. megjelent könyve, és ez meglepett, mert azt gondoltam, hogy első könyves, amíg utána nem néztem. A kolostor átka elolvasása után határozottan úgy érzem, hogy nem igazán tud írni. No nem szépirodalmi igényességet vártam, félreértés ne essék, de annyi lehetőség lenne egy ilyen történetben. Két idősíkon játszódik a cselekmény, az egyik 1345-ben, amikor a fekete halál arat, a másik pedig napjainkban, ahol szintén felüti fejét a rettegett járvány. A középkorban játszódó fejezeteket még majdnem élveztem is. De csak majdnem. Mert az egész könyv során azt éreztem, hogy valami hiányzik. A történet vezetés végtelenül egyszerű, a mondatok, párbeszédek egysíkúak. Nincsenek karakterek. Ha nem lenne odaírva, éppen melyik szereplő mond egy mondatot, simán össze lehetne őket cserélni. Karakter fejlődést már nem is vártam. Sőt, magukat a karaktereket sem ismertem meg igazán. A romantikus szál erőltetett. A végkifejlet pedig a B kategóriás filmekre emlékeztet. Untatott. Kár érte, az ötlet jó volt.

Radena>!
Daniel Kalla: A kolostor átka

A Lettero könyveivel gyorsan lehet haladni :D
Ezt is néhány nap alatt kivégeztem. Úgy volt, hogy nem akarom ezt pont most elolvasni, de a kíváncsiságom győzött. Jó volt ez, pörgős az elejétől kezdve, olvastatták magukat a lapok.
Micsoda véletlen, hogy pont Olaszországban indul egy járvány…na de a többit olvassátok el :D

roganedina>!
Daniel Kalla: A kolostor átka

Oh jóóóó, nagyon jó! Kriminek is kiváló és járvány-témával dolgozó regényként is megállta a helyét. Izgalmas és érdekes, nem volt zavaró a két idősík sem. Tetszett, csak ajánlani tudom! :)

Hadley>!
Daniel Kalla: A kolostor átka

Fura dolog negatív értékelést írni egy könyvről, amit két nap alatt kiolvastam. A téma ijesztő, a regény olvasmányos. Mégis… Olyan súlytalan volt, nem tudtam komolyan venni. Ponyva. Ez a
szó járt végig a fejemben.

moliva>!
Daniel Kalla: A kolostor átka

Különösen érdekes volt a kezdődő koronavírus-hiszti közepette olvasni, de attól függetlenül is izgalmas, sodró lendületű, jól megírt könyv.
Nagyjából lehet sejteni, hogyan fog összekapcsolódni a két szál, de olyan hihetetlennek tűnik, hogy azért mégiscsak lerágja az olvasó a körmét, mire a végére ér.
Minden megvan benne, ami kell.

Hellena P>!
Daniel Kalla: A kolostor átka

A teljes értékelés olvasható a blogomon:
https://thedeathgoddess.blogspot.com/2020/01/daniel-kal…

Szeretem az olyan könyveket, ahol párhuzamosan két idősíkon játszódnak az események, aztán vagy összeérnek, vagy nem. Itt össze is ér meg nem is. Nem jutunk el a középkorból a jelenkorba, de régmúlt esemény leképeződik a jelenben is. A nyomozás szempontjából a sztori félig gondolkodós, félig hátradőlős. A félig a terjedelemre is értendő – nagyjából a könyv feléig van időnk gondolkodni a rejtély megoldásán, majd a szerző felkínálja a megoldást (na de nem teljesen), innentől csak azt kell néznünk, hogy a szereplők mikor találják meg a múlttal való párhuzamokat. A rejtély végső megoldására kicsivel a szereplők előtt jöttem rá – szerintem zseniális. Semmi csoda, semmi nagy csavar (csak kicsi), mégis ez adja a nagyszerűségét.
Nincs túl sok szereplő és nincsenek felesleges szálak sem, könnyen követhető, hogy épp hol tartunk.
Nagyon tetszett az, ahogy rávilágít az emberek viselkedésére egy katasztrófahelyzetben. Van itt minden: rettegés, tudatlanság, pánik, bűnbakkeresés, rasszizmus.
Egyetlen percig sem unatkoztam; a téma miatt és a lendületessége miatt is letehetetlen volt. Az volt az érzésem, hogy enni sem mehetek ki, mert a szereplők még valamit csinálnak nélkülem. Minden sorát imádtam. Legszívesebben nem is ötöst adnék rá, hanem hatost.

Calogero84>!
Daniel Kalla: A kolostor átka

Mint általában ennél a könyvnél sem olvastam el előre a tartalmi összefoglalót, hanem a borító alapján választottam. Ezért csak tippeltem miről is fog szólni. Nem okozott csalódást. Két délután alatt kiolvastam. Érdekes módon hozza kapcsolatba az egyházat a mai modern orvoslással. Végig izgalmas, fenn tartja az érdeklődést, s bár én a végét máshogy írtam volna meg, ennek ellenére egy kiváló olvasmányról beszélünk.

Vikiolvas>!
Daniel Kalla: A kolostor átka

Ez a szerző nemigen tud írni, és szerintem a fordítás is elég vacak volt. Pedig lehetett volna vmi értelmeset is kihozni ebből a témából, de Kallának nem ment. Bőségesebben: https://olvassunkegyuttvikivel.blogspot.com/2020/05/dan…


Népszerű idézetek

Hellena P>!

Próbálja meg eladni a házát, ha tárol valakit a fagyasztóban!

141. oldal

Hellena P>!

Az önfejűsége miatt meghalhatott volna, vagy ami ennél is rosszabb, belekeveredik egy nemzetközi incidensbe.

168. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Robin Cook: Invázió
Frank Herbert: Védett nők
Franck Thilliez: Pandémia
Dan Brown: Inferno
Emma Donoghue: Érzékek tánca
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Karin Slaughter: Nadragulya
Marc Elsberg: Blackout
Guillaume Musso: Central Park