Mikor 11 csillagozás

A tökéletes időzítés tudományos titkai
Daniel H. Pink: Mikor

Miért ​van olyan nagy jelentősége a kezdésnek? És hogyan kezdjük újra, ha az elején elrontottuk?
Mivel növelhetjük a hallgatói teljesítményt?
Miért kerüljük el a kórházakat délután?
Mikor van az ideális alkalom arra, hogy felmondjunk, kipróbáljuk magunkat egy új területen vagy megházasodjunk?

Életünk a „mikor” döntések soha véget nem érő folyamata: mikor indítsunk el egy vállalkozást, mikorra ütemezzük be a napi testedzést, mikor vegyünk komolyan egy adott embert, vagy kötelezzük el magunkat egy projekt mellett. Szinte közhely, hogy minden időzítés kérdése, mégis a legtöbb döntésünk intuíción és esetlegességen alapul. A bestsellerszerző Daniel H. Pink rávilágít, hogy az időzítés nem művészet, hanem tényleges tudomány, amelynek segítségével még jobban, sikeresebben élhetünk, dolgozhatunk és teljesíthetünk.
A Motiváció 3.0 és az Eladni emberi dolog című könyvek szerzője a… (tovább)

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2018
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633047422 · Fordította: Darnyik Judit

Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

egycsaba>!
Daniel H. Pink: Mikor

Daniel H. Pink: Mikor A tökéletes időzítés tudományos titkai

Time flies like an arrow. Fruit flies like a banana…hát ennél sokkal többre nem fogok emlékezni ebből a könyvből. Pedig most (megint) többre számítottam, ebben elég ügyesek ezek a mindig újra és újracsomagolt infotainment művek, mindig bedől az ember, na ez most talán tényleg több lesz, mint egy érdekes téma nagyonhosszúlépésre felhúzva. De nem. Na jó, még azt is megtudtam, hogy az eljegyzési gyűrűre és lakodalomra fordított pénz mennyisége állítólag fordítottan arányos a házasság hosszával (talán belevették Hollywoodot?), a legtöbb szakítás 29,39,49 évesen következik be, és hogy délután ne menjünk műtétre, ha tehetjük…bónusz a délutáni kávés alvás, de ezt már mindenki úgyis tudja…

Teetee>!
Daniel H. Pink: Mikor

Daniel H. Pink: Mikor A tökéletes időzítés tudományos titkai

A szerző motivációs könyvét nagyon hasznosnak találtam, ez egy kicsit kevésbé volt revelációszerű. Talán azért, mert a belső óráról, az ember cirkadián ritmusáról, a pacsirta, bagoly, illetve „harmadik madár” besorolásról már elég sokat lehet olvasni (és az ember maga is érzi saját magán, hogy pl. reggel „még hülye”, este pedig szárnyal az agya, és egyik értékelést írja a másik után, mert végre hozzájutott egy rázós munkahelyi időszak után, hogy a közben elolvasott összes könyvet értékelje).
Megtudtam belőle érdekes információmorzsákat, például, hogy Mumbaiban van egy olyan külön foglalkozás, hogy valakik délelőtt összeszedik az asszonyoktól a házikosztot, és legkésőbb háromnegyed egyig kikézbesítik a férjeknek a munkahelyre, meg hogy aki kis hátrányban van a félidőben, az nagyobb eséllyel nyeri meg a meccset, mint aki minimális előnyben van, meg hogy minden projekt általában a „középidőben” indul be, függetlenül attól, hogy három óra van rá vagy három hét.
Most már csak azt kell kitalálnom, hogy hogyan lehet ezeket az ismereteket applikálni a mindennapi lapzárták világában.

FélszipókásŐsmoly>!
Daniel H. Pink: Mikor

Daniel H. Pink: Mikor A tökéletes időzítés tudományos titkai

A Mikor hatalma után olvasva alig mozgatott meg, mivel ebben még a hárommadaras elképzelésről van szó a kronotípusok kapcsán. Persze számos érdekességet meg lehet tudni a könyvből és több gyakorlati eszközt is felvonultat az időkezelésre, időzítésre. Ám túlságosan támaszkodik a statisztikai bizonyosságra, amit végül elintéz annyival, hogy „nem egyértelmű, miért”. Így elég zavaros volt olykor, miről is igyekszik meggyőzni. Továbbá a sötétszürke alapon szürke betűk nem épp olvasóbarát kivitelezés.

csiripelek P>!
Daniel H. Pink: Mikor

Daniel H. Pink: Mikor A tökéletes időzítés tudományos titkai

Nem mondanám nagy durranásnak, de nekem egészen tetszett. Igazából az a lényege, hogy elolvasott több 100 tanulmányt egy témában, és egy könyvben összefoglalja a lényegüket. Rengeteg mindent vesz át a Gyors és lassú gondolkodásból. Ez azért nem zavart, mert szépen mindig mindent behivatkoz, nekem nem is tűnt túlzottan nagyképűnek.
Azért nem tudtam vele mindenütt egyetérteni, az sosem tetszik, amikor egyetlen egy tényezővel próbálunk mindent megmagyarázni a világban.
Azt hiszem igazából a formátuma miatt szerettem, nagyon jól tagolt, haladós és az „időhekkerek kézikönyve” pedig szintén rövid és gyakorlatias, főleg a szünetekre vonatkozó lifehackeket találtam hasznosnak.


Népszerű idézetek

inagypal>!

„Brené Brown író, a Houstoni Egyetem tanára kiválóan definiálja az életközép fogalmát. Azt mondja, hogy ez az a szakasz, "amikor az univerzum vállon ragad és azt mondja: "Ne várd b… meg, hogy a szádba repüljön a sült galamb, hanem használd az ajándékokat, amelyeket kaptál!"”

150. oldal, Az időhekkerek kézikönyve, 4. fejezet (HVG, 2018)

Daniel H. Pink: Mikor A tökéletes időzítés tudományos titkai

inagypal>!

Élettörténetünk úgy csordogál, mint a regény fejezetei. Ahogyan a regények, úgy az életünk fontos momentumai sem kötődnek a kerek számokhoz. Furcsa is lenne, ha egy könyvet az oldalszámok alapján értékelnénk: „A 160-as oldalak szuperizgik voltak, de a 170-esek egy kicsit ellaposodtak.” Mégis, amikor az emberek közelednek a kerek születésnapjukhoz, valami feltámad bennük, ami megváltoztatja a viselkedésüket.

157. oldal, Befejezések, 5. fejezet (HVG, 2018)

Daniel H. Pink: Mikor A tökéletes időzítés tudományos titkai

inagypal>!

A legjobb befejezések nem maradéktalan boldogsággal, hanem ennél gazdagabb élményekkel ajándékoznak meg – váratlan felismerésekkel, az örökkévalóság illúziójával, és azzal a lehetőséggel,hogy amikor feladjuk, amire vágytunk, akkor megkapjuk azt, amire igazán szükségünk van.

175-176. oldal, Befejezések, 5. fejezet (HVG, 2018)

Daniel H. Pink: Mikor A tökéletes időzítés tudományos titkai

inagypal>!

A törekvéseink elején általában az motivál jobban, hogy mennyit értünk már el, a végén általában az, hogy milyen kevés van már hátra.

160-161. oldal, Befejezések, 5. fejezet (HVG, 2018)

Daniel H. Pink: Mikor A tökéletes időzítés tudományos titkai

inagypal>!

Tekintsük a félidőt egyfajta pszichológiai ébresztőórának! Csak akkor hatásos, ha beállítjuk, ha meghalljuk az idegesítő csipogását, és nem nyomjuk be a szundigombot. De a középidővel is ugyanaz a helyzet, mint az ébresztőórával: akkor ugrunk ki az ágyból igazán, ha rádöbbenünk, hogy egy kicsit késésben vagyunk.

139. oldal, Középidő, 4. fejezet (HVG, 2018)

Daniel H. Pink: Mikor A tökéletes időzítés tudományos titkai

inagypal>!

„Az időbeli mérföldkövek hatására felülemelkedünk a mindennapos apróságokon, nagyobb távlatból tekintünk az életünkre, így a céljaink elérésére tudunk összpontosítani.”

104. oldal, Kezdet, 3. fejezet (HVG, 2018)

Daniel H. Pink: Mikor A tökéletes időzítés tudományos titkai


Hasonló könyvek címkék alapján

Judith Herman: Trauma és gyógyulás
Daniel Kahneman: Gyors és lassú gondolkodás
Lori Gottlieb: Akarsz beszélni róla?
Austin Kleon: Lopj úgy, mint egy művész!
Joe Dispenza: Válj természetfelettivé!
Kelly McGonigal: Akaraterő-ösztön
Irvin D. Yalom: Szemben a nappal
Gary Chapman: A szerelem pszichológiája
Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka