Társas ​intelligencia 19 csillagozás

Daniel Goleman: Társas intelligencia Daniel Goleman: Társas intelligencia Daniel Goleman: Társas intelligencia

Több ​mint tíz évvel az Érzelmi intelligencia megírását követően Daniel Goleman egy újabb forradalmi jelentőségű könyvvel állt elő. A legfrissebb tudományos és gyakorlati példák sorával érzékelteti, hogy a verbális és logikai készségek mellett mekkora jelentősége van az érzelmi és társas intelligenciának nem csupán társas kapcsolataink, hanem harmonikus érzelmi, lelki fejlődésünk, sőt még anyagi érvényesülésünk szempontjából is. Szociálpszichológiai és idegtudományi iskolák bemutatásával vezet be az emberi agy működésének rejtelmeibe s abba a gyökeresen új szemléletbe, hogy az emberi agy működése nem csupán az agykérgen belül, hanem két agy között végbemenő folyamatokban is vizsgálható. Több fejezet foglalkozik a gének és kulturális mémek szerepével, vagyis az emberi kapcsolatok biológiai és társadalmi természetével. A társas intelligencia olyan készség, ami a látáshoz, halláshoz és mozgáshoz hasonlóan megkönnyíti az élet fizikai, gazdasági, társadalmi dzsungelében való… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2016
508 oldal · ISBN: 9789634330387 · Fordította: Buda Júlia
>!
Libri, Budapest, 2015
508 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633105016 · Fordította: Buda Júlia
>!
Libri, Budapest, 2012
506 oldal · ISBN: 9789633101728 · Fordította: Buda Júlia

2 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Most olvassa 14

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 44


Kiemelt értékelések

esőember>!
Daniel Goleman: Társas intelligencia

Az emberi kapcsolatok, társas interakciók olyan mélységét ismertem meg e könyvben, amely egyértelműen a legkedvesebb és leghasznosabb olvasmányaim közé emeli ezt a művet!
Legfontosabb gondolata egyetlen mondattal leírható: empátiával forduljunk embertársaink felé.

Robert_Andrassy>!
Daniel Goleman: Társas intelligencia

Sok érdekes dologról ír, azonban gyakran túlságosan terjengőssé válik, ellaposodik, és nehezen tartja fenn a figyelmet. Mintha egyensúlyozni próbálna egy élettan tankönyv és egy laikusoknak írt pszichológiai mű között.

h_istvan87>!
Daniel Goleman: Társas intelligencia

Tökéletes. Sokkal jobbnak tartom, mint az Érzelmi Intelligenciát. A kettő amúgy sok helyen átfedi egymást, és rengeteg helyen van utalás Csíkszentmihályira. De végül is őt is szeretem. A tartalom nem egyedi, azt más könyvekben is láttam már. Viszont a stílus jobban tetszik, mint a hasonló témájú könyveknél.


Népszerű idézetek

Frank_Spielmann I>!

Amint arra a költő T. S. Eliot már 1963-ban figyelmeztetett, amikor az akkor még új médium [TV] kezdett megtelepedni sokak otthonában, „ez a készülék elérheti, hogy emberek milliói nevessenek ugyanazon a viccen ugyanabban a pillanatban, miközben magányosak maradnak.”

Előszó

4 hozzászólás
megan29>!

A legjobb eredményt azok a tanárok érték el, akik
– ráhangolódtak a gyerekekre, figyelembe vették igényeiket, hangulatukat, érdeklődési körüket és készségeiket, és engedték őket, hogy ők irányítsák az interakciókat;
– vidám hangulatot teremtettek az osztályban, kellemes beszélgetéseket folytattak, sokat nevettek, és izgalmas órákat tartottak;
– melegséggel és pozitívan fordultak a diákok felé;
– jól irányították az osztály munkáját, világos, de rugalmas elvárásokat fogalmaztak meg, és így a diákok önként betartották a szabályokat.
A legrosszabb eredmény ott született, ahol…a tanárok ráerőltették a gyerekekre a saját tanmenetüket anélkül, hogy a diákokra hangolódtak volna, vagy pedig érzelmileg távol maradtak, nem vonódtak be a történésekbe. Az ilyen tanárok gyakrabban dühödtek fel és alkalmaztak büntetést a rend helyreállítására.

372, 373

2 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!

Az interneten keresztül nem kaphatsz sem ölelést, sem csókot.

Előszó

43 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!

…képesek vagyunk megváltoztatni a másik ember hangulatát, és ők is a miénket.

1. fejezet - Érzelmi gazdálkodás

3 hozzászólás
megan29>!

A magunkba fordulás minden formája megöli az empátiát, az együttérzésről nem is beszélve. Amikor magunkra figyelünk, világunk beszűkül, miközben ügyeink és bajaink felnagyítódnak. Ám amikor mások felé fordulunk, világunk kitágul. Saját gondjaink a tudatunk perifériájára szorulnak, és kisebbeknek tűnnek, miközben kapcsolódási képességünk – vagy együttérző cselekvési hajlamunk – megnő.

75

budavari>!

Az életerőt már a puszta emberi kapcsolat is feltámasztja, különösen ha szeretet táplálja. Azok az emberek, akik a legfontosabbak nekünk, elixírként hatnak ránk, örökké megújuló energiával töltenek fel.

megan29>!

Minél jobban tud egy pár külön lenni, annál jobban tudnak együtt lenni.

269

megan29>!

Egy igen eredményes tudományos csapat vezetőjétől hallottam a következőt: „Soha senki olyat nem hívok meg munkatársnak a laboratóriumba, aki korábban nem dolgozott már ideiglenesen a csoportunkban. Először megkérdezem a csoport tagjait, mi a véleményük, és ehhez tartom magam. Nem akarom kockáztatni, hogy olyat vegyek fel, aki nem tud beilleszkedni – bármilyen jó szakember is.”

367, 368

Wanita>!

De miközben az eszével tudja, mit kell tennie, a szíve tanácstalan.

169. oldal

Frank_Spielmann I>!

Amikor a férfi számára vonzó nő tekintete találkozik a férfiéval, a férfi idegrendszere azonnal dopamint választ ki, ami az örömszerzés vegyülete – de ha a nő másfelé néz, ez a folyamat nem indul be.

Előszó

7 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jared Diamond: Háborúk, járványok, technikák
Leonard Mlodinow: Részeg bolyongás
Mark Mieras: Többet ésszel
Geoffrey Miller: A párválasztó agy
Thomas Metzinger: The Ego Tunnel
Lex Hixon: Coming Home
Malcolm Gladwell: Kivételesek
Stuart Sutherland: Irracionalitás
Nagy Zsóka: Megoldjuk, szívem
Carl Gustav Jung: Emlékek, álmok, gondolatok