A ​jóság hatalma 5 csillagozás

A Dalai Láma látomása az emberiségről
Daniel Goleman: A jóság hatalma

XIV. ​Dalai Láma több mint ötven éve segíti az emberiséget tanításaival. Régi barátja, a pszichológus és újságíró Daniel Goleman kérdéseire válaszolva most feltárja, hogyan gondolkodik a jövőnkről és a jelenkor legégetőbb kérdéseiről: a gazdasági helyzetről, a háborúkról, a fenyegető ökológiai katasztrófákról, a társadalmi egyenlőtlenségekről.
A jóság hatalma nem csupán a tibeti buddhizmus legmagasabb rangú spirituális tanítójának példa értékű életútját beszéli el, de a legfontosabb gondolatait is közvetíti, amelyeket igaz történetekkel támaszt alá olyan emberekről, akik a láma elképzeléseit, tanításait a gyakorlatban is megvalósították.
A történelem menete, a jövőnk a 80. születésnapját a könyv megjelenésével ünneplő Dalai Láma szerint még megváltoztatható. A kulcs: az emberi tudat átalakítása, a romboló érzelmek száműzése, az együttérzés, az egyetemes erkölcs és a felelősségvállalás megerősítése. A jóság olyan hatalom vallja a láma , amely boldogabbá teszi az… (tovább)

Eredeti cím: A Force for Good

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tartalomjegyzék

>!
Libri, Budapest, 2015
ISBN: 9789633107430 · Fordította: Tóth Zsuzsanna
>!
Libri, Budapest, 2015
334 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633105047 · Fordította: Tóth Zsuzsanna

Enciklopédia 8


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

>!
Kkatja P
Daniel Goleman: A jóság hatalma

Daniel Goleman: A jóság hatalma A Dalai Láma látomása az emberiségről

Annyira ösztönző és felemelő az idén 80. életévét betöltő Dalai Láma gondolatait, látásmódját megismerni és figyelemmel követni. Őszintén remélem, hogy rengeteg emberre van pozitív hatással és ad új értelmet az életünknek segítés és jótékonykodás által, együttérzéssel vagy egyszerűen „csak” önmagunk érzelmi alapú átformálásával, de félek is, hogy ez nem így működik. Én nem tudok ilyen pozitív lenni, amikor látom, hogy merre megy ez a világ a túlnépesedéssel, az erőforrások teljes kihasználásával és ostoba módon való felélésével. Az oktatás és felvilágosítás semmilyen színvonalával. Mindenki összefogására lenne szükség, hogy meg tudjuk állítani a mostani káros folyamatokat és egy teljesen új irányba tudjunk elindulni, ami kivezethet ebből a világ- és ökonómiai válságból. Ehhez kevésnek érzem az emberek figyelmét, lelkesedését és türelmét, mert ugye mindenkinek csak a most számít, legyen gyerekünk, de hogy az ő életük milyen lesz, azzal már nem foglalkozunk, az már nem a mi dolgunk, véljük nagyon önző módon.
Szerintem, tegyünk meg mindent, ami rajtunk múlik, ültessünk fákat, növényeket, takarékosan használjuk a vizet, áramot, mindent, amihez hozzájutunk, nézzünk utána, mit veszünk meg, milyen cégeket támogatunk a pénzünkkel, mit tesznek ők a környezetünkért, ezek mind olyan lépések, amiket könnyedén megtehetünk, egy kis szörfözéssel. pl: www.tudatosvasarlo.hu www.okotars.hu, www.megerizoldneklenni.hu stb.
Vagy a Dalai Láma által védjegyzett www.actionforhappiness.org vagy www.joinaforce4good.org kezdeményezések is figyelemre méltóak, érdemes csatlakozni és nézelődni a köreikben is és új célokat keresni az életünkben, melyek túlmutat a személyes jólétünkön, míg közben több milliárd ember él embertelen szegénységben és nélkülöz minden olyan dolgot, ami nekünk természetes. Gondoljunk rájuk is, amikor kidobáljuk az ételt vagy épp csak elégedetlenek vagyunk az életünkkel és tegyük meg, amit tehetünk, a magunk és mindenki érdekében.
És olvassuk ezt a könyvet is, mert sok gyakorlati tanáccsal, ötlettel is szolgál a jobb és élhetőbb életéhez!

>!
Libri, Budapest, 2015
334 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633105047 · Fordította: Tóth Zsuzsanna

Népszerű idézetek

>!
Kkatja P

„A korrupció olyan, mint a rák.” A korrupció segít fenntartani a szegénységet, ugyanakkor megakadályozza a szegények felemelkedését is. (…)
    A Dalai Láma (…) véleménye szerint a korrupció legfőbb oka a szélsőséges önzés, amely figyelmen kívül hagyja a többiek jólétét. Úgy gondolja, hogy a probléma a modern oktatással kezdődik, amely nem erkölcsi elveket ad át, hanem arra kondicionálja a gyerekeket, hogy csak a személyes sikerrel és a pénzzel törődjenek. Az alapfeltételezés az, hogy „ha van pénzed és hatalmad, akkor minden más is rendben lesz”. A Dalai Láma rámutat, hogy az üzletemberek és az üzleti vezetők e rendszer szülöttei, és ezért így is gondolkodnak.

115. oldal Az erőteljes együttérzés

Daniel Goleman: A jóság hatalma A Dalai Láma látomása az emberiségről

Kapcsolódó szócikkek: erkölcs · hatalom · kondicionálás · korrupció · oktatás · önzőség · siker · szegénység
>!
Kkatja P

„Ha a szervezetünket vírus támadja meg – mondja a Dalai Láma –, fontos a megfelelő higiénia. Érzelmi higiénia is létezik.” Amikor destruktív impulzus „éri az embert, de fegyelmezi magát, az az érzelmi higiénia.”
     A Dalai Láma szerint, ahogy ügyelnünk kell a tisztaságra és kerülnünk kell a veszélyes fertőzéseket, ugyanúgy figyelnünk kell a belső higiéniánkra is, hiszen a destruktív érzelmek a tudat kórokozói. Felteszi a kérdést: „Ha az iskolás gyerekeknek tanítjuk a testi higiéniát, miért nem ismertetjük meg velük az érzelmi higiéniát is?”

43. oldal Érzelmi higiénia

Daniel Goleman: A jóság hatalma A Dalai Láma látomása az emberiségről

>!
Kkatja P

    Minél inkább hozzászokunk ahhoz, hogy az „érzelmi nyomásgyakorláshoz” vezető folyamatot megértsük, annál könnyebben vesszük észre magunkat. Az érzelmek nagyon sokszor már attól is elülnek, ha rájuk ébredünk, és megnevezzük azokat.
    Amikor ez a tudatosság a legerősebb, az adott érzelem abban a pillanatban megszűnik, hogy a tudatára ébredünk, valami megmoccan bennünk. Ilyenkor még azelőtt megállíthatjuk a késztetést, hogy az elhatalmasodna. A Dalai Láma szerint a fejlődés egyik jele, ha egy ellenségesen viselkedő emberrel találkozunk, és ahelyett, hogy dühösen belemennénk a vitába, megőrizzük a nyugalmunkat, és próbáljuk megérteni, hogy miért érez így.

50. oldal Érzelmi higiénia

Daniel Goleman: A jóság hatalma A Dalai Láma látomása az emberiségről

>!
Kkatja P

Amikor a Dalai Lámának alkalma nyílik arra, hogy üzletemberekkel beszélgessen, mindig szót ejt a munkájukkal kapcsolatos erkölcsi értékekről. A kapitalizmussal szembeni legkomolyabb kifogása az, hogy nincs meg benne az együttérzés mint erkölcsi alap: a javak felhalmozása a cél, akár a többi ember kárára is. (…)
    Úgy véli, a kapitalizmus feltételezi, hogy az emberek önzők, és – ahogy nekem említette – „csak a pénzcsinálás, a haszon, a haszon, a haszon érdekli őket”. Tetteink morális értéke motivációnk függvénye, és pénzügyi rendszerünk az esetek túlnyomó többségében a mohóságot jutalmazza, míg figyelmen kívül hagyja a többi embernek és a bolygónak okozott károkat.

127. oldal Emberközpontú közgazdaságtan

Daniel Goleman: A jóság hatalma A Dalai Láma látomása az emberiségről

>!
Kkatja P

(…) amikor a szennyezés már annyira súlyos lesz, hogy nehezen lélegzünk, és csípi a szemünket a levegő, „talán már túl késő lesz. Olyan oktatást kell biztosítanunk a gyerekeknek, amelyben a Föld megóvása mint életünk természetes része szerepel.”

191. oldal Gyógyítsuk meg a Földet!

Daniel Goleman: A jóság hatalma A Dalai Láma látomása az emberiségről

2 hozzászólás
>!
Kkatja P

    Ha az önmagunkra fordított figyelem túlzóvá válik, és már-már destruktív irányt vesz, annak többek közt az egyik jele, hogy könnyebben tapasztalunk frusztrációt, ragaszkodunk a vágyainkhoz és figyelmen kívül hagyjuk a többiek szükségleteit. Ilyenkor a látókörünk beszűkül, és kevésbé vagyunk képesek messzebbről szemlélni a dolgokat, ehelyett mindent csak az érdekeink és énképünk (vagyis a mások felé projektált kép, a szociális self) kontextusában értelmezünk.

74. oldal A kedvesség forradalma

Daniel Goleman: A jóság hatalma A Dalai Láma látomása az emberiségről

>!
Kkatja P

    A Dalai Láma mindenhol ezt hangsúlyozza: a felületes különbségek ellenére a bőrünk alatt egyformák vagyunk, a szívünk és agyunk huzalozása egyforma. Arra buzdít minket, hogy vegyük észre az emberiség egységét, azt, hogy „mindannyian testvérek vagyunk”, azonosak a szükségleteink, így „a többiek érdeke az enyém is. Alapvetően minden lény egyforma: mindenkinek joga van ahhoz, hogy boldog legyen és legyőzze a szenvedést.”
    Felhívja a figyelmet rá, ha megértjük, hogy az emberi mivoltunk közös, akkor mindenki iránt együttérzéssel viseltetünk majd. Az ilyen elfogadás teljes körű, és független mindattól, ami általában megosztja az embereket. Túlmutat például a szexuális orientáción; a Dalai Láma úgy véli, ha az emberek nem ártanak sem maguknak, sem másoknak, addig a szexuális orientáció semmiféle diszkrimináció alapja nem lehet. „Ez az egyénre tartozik.”

78. oldal A kedvesség forradalma

Daniel Goleman: A jóság hatalma A Dalai Láma látomása az emberiségről

>!
Kkatja P

    Bár ökológiai szempontból kilátásaink igen rosszak, a Dalai Láma rámutat, hogy egyre többen figyelnek jobban, és egyre többen vannak tudatában az éghajlati katasztrófáknak. Ezért megkérdeztem tőle: „Az éberség vagy a tudatosság játszik valamilyen szerepet a bolygó iránti együttérzésben? Például az, ha tudatosítjuk magunkban, hogy mit vásárolunk?”
    Így válaszolt: „Először is, ki kell nyissuk a szemünket, hogy egyáltalán meglássuk, mit kellene tudatosítanunk. Ekkor tudunk csak helyesen reagálni a valós helyzetekre, amelyek kapcsolatban állnak azzal, amit tanultunk.”

188. oldal Gyógyítsuk meg a Földet!

Daniel Goleman: A jóság hatalma A Dalai Láma látomása az emberiségről

>!
Kkatja P

    Az biztos, hogy nemigen tudjuk befolyásolni a kormányok döntéseit, de saját viselkedésünkről már mi magunk döntünk. És dönthetünk úgy, hogy a konfliktus helyett a dialógust választjuk. Megtehetjük, hogy a késztetés és a cselekvés közötti időt meghosszabbítjuk, és időt szánunk arra, hogy átgondoljuk: mire van valóban szükségünk hosszú távon.
    A Dalai Láma elismeri, hogy a párbeszéd nem feltétlenül jelent egyetértést. „A vélemények különbözőek, mindig is lesznek nézeteltérések. Türelemre van szükségünk, de nem ostoba türelemre”, azaz nem kell mindent eltűrnünk. „Nem arról van szó, hogy nem veszünk tudomást saját szükségleteinkről és érdekeinkről. Ez nem türelem.”
    Meggyőződése, hogy a megoldás nem az erőszak, hanem a dialógus. „Az erőszak minden esetben több problémát okoz, mint amennyit megold. Erővel nem oldhatók meg a problémák, csakis párbeszéddel. Ezért mondom, hogy ez a párbeszéd évszázada lesz.”

195. oldal A párbeszéd évszázada

Daniel Goleman: A jóság hatalma A Dalai Láma látomása az emberiségről

>!
Kkatja P

    A kedvesség, amit tapasztalunk, nagyban függ attól, hogy mennyi kedvességet adunk. De nem csak erről van az egyszerű egyenletről van szó. Az együttérzés boldogságot vált ki, amely független attól, hogy tapasztaltunk-e kedvességet. Ezért mondja a Dalai Láma: „Fontosabb az, hogy szeressünk, mint hogy szeressenek.”

74. oldal A kedvesség forradalma

Daniel Goleman: A jóság hatalma A Dalai Láma látomása az emberiségről


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Howard C. Cutler: A boldogság művészete
Bhikkhu Bodhi: A létesülés gyökere – Mulapariyaya Sutta
Thich Nhat Hanh: Harag
Hamvas Béla: Scientia sacra
Weöres Sándor: A teljesség felé
Pavel Florenszkij: Az ikonosztáz
Baranyi Tibor Imre: Fejlődő létrontás és örök hagyomány
Jenny Anticoli – Ellen P. Blooming – Steve Sherwood: Tinédzserkalauz a tartalmas élethez
Buji Ferenc: Magasles
Søren Kierkegaard: Filozófiai morzsák