Gyógyír ​északi szélre (Gyógyír 1.) 804 csillagozás

Daniel Glattauer: Gyógyír északi szélre Daniel Glattauer: Gyógyír északi szélre Daniel Glattauer: Gyógyír északi szélre

Emmi Rothner e-mailben szeretné lemondani a Like magazin előfizetését, de félreüt egy betűt, és levele véletlenül Leo Leikénél köt ki. Minthogy újra meg újra a rossz címre ír, Leo egy idő után kénytelen felvilágosítani őt a tévedéséről. Így veszi kezdetét a különleges levélváltás, melynek során a teljes ismeretlenség és kedves bensőségesség közti keskeny mezsgyén egyensúlyozva egyre közelebb kerülnek egymáshoz, míg végül kénytelenek feltenni maguknak a kérdést: vajon a levelekben kifejezett, egymás iránti egyre erősebb érzéseik kiállják-e a személyes találkozás próbáját? És ha igen, hogyan tovább?

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Park, Budapest, 2018
238 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633554814 · Fordította: Kajtár Mária
>!
Park, Budapest, 2018
238 oldal · ISBN: 9789633555125 · Fordította: Kajtár Mária
>!
Park, Budapest, 2011
238 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635308903 · Fordította: Kajtár Mária

1 további kiadás


Enciklopédia 16


Kedvencelte 183

Most olvassa 22

Várólistára tette 369

Kívánságlistára tette 307

Kölcsönkérné 12


Kiemelt értékelések

egy_ember>!
Daniel Glattauer: Gyógyír északi szélre

Én írok levelet magának. Kell több?
Ne kelljen!
Maga meg kétnaponta tol egy szmájlit. Az mi? Ne mosolyogjon rajtam! Ne tegyen úgy, mintha csak egy halom leírt szó lennék! Ne redukáljon kulturális sztereotípiává! Én azt nem szeretem.
Maga nélkül én már nem tudok élni!
Pedig mi volt maga nekem? Egy ismeretlen, aki véletlenül engem talált meg a problémájával. Egy eltévedt villanylevél, amire unalmamban válaszoltam, mert tetszettek a szavai. Izgalmas volt, mert nem ismertem magát, nem tudtam a ruhája, a haja, a sminkje alapján berendezni a dobozaimba. Még most se tudom. Csak a szavait ismerem, és függök tőlük.
Igen függök, pedig először azt hittem, soha többé nem hallok magáról, de maga újra írt. Aztán azt hittem, pár napos internetflört lesz belőle. Személytelen, biztonságos, ahol különösebb kockázat nélkül lehet majd vágyakozni, féltékenykedni, gyanakodni, gyűlölködni… szeretni. De nem így lett. Valami történt magával és velem, és egyszerre intenzívebbek és őszintébbek lettünk, mint a valódi életünkben. (Ugye maga is az lett?) Nem kellett tekintettel lenünk másokra, nem kellett aggódnunk senki érzékenysége miatt. Ha félreértettünk valamit, ha örültünk vagy megsértődtünk, csak a kettőnk ügye volt.
Most meg nem ír, csak ilyen jeleket hagy maga után. Túl élénken fantáziáltam? Talán nem úgy egészítettem ki a szavait magamban, ahogyan azt maga gondolta?
Végeztem! Átfutni nem merem, megöl a félelem s a szégyen. A sorsom van kezében, de ha nem válaszol, többet nem keresem.
Isten vele

17 hozzászólás
EgyKönyvmoly>!
Daniel Glattauer: Gyógyír északi szélre

Egyetlen éjszaka kellett hozzá.
Egyetlen éjszaka, amin kiolvastam.
Egyetlen éjszaka, amin szerelmes lettem.

Nagyon örülök, hogy van folytatása, mert egy ilyen befejezésért írót tudnék nyúzni! (legalábbis addig míg meg nem írja a folytatást)

„ Az írás olyan, mint a csók, csak ajkak nélkül. Az írás annyi, mint csókolni, de ésszel.”

12 hozzászólás
Futtetenne I>!
Daniel Glattauer: Gyógyír északi szélre

Üres vagyok. Fájok. Emellett pedig megfulladok, mert a hatalmas ürességem szét akar feszíteni, hanggá akar formálódni, hogy a torkomon és számon át kifurakodhasson a világba, és üvöltsön és zokogjon, és nevessen és sóhajtson, aztán megnyugodjan, elhalkuljon, és visszabújjon csendes magányába, újra csak üresség legyen. És más semmi.
Véletlenek, találkozás, érzelmek, életek, család, barátság, szerelem. Elcsépelt, lehet. Önmagában, esetleg párosával. A titok az arányokban és a kombinációkban rejlik. Nézzük sorba? Nézzük, mi bajunk lehet.
Véletlenek. Vannak? Nincsenek? Én azt mondom, hogy nincsenek, mindennek oka és célja van. Ha elsőre nem is tűnik úgy. Sokszor másodszorra sem. Vajon direkt nem engedi a sors, hogy felismerjük az okokat és/vagy a célokat? Mit akar ezzel? Leckéztetni? Tapasztalatot adni? Nem létező fájdalmat okozni? Idegesíteni? Szelíddé formálni? Alázatossá? Ki tudja? Ki tudhatja? A véletlenek kifürkészhetetlenek számunkra. Ők maguk nagyon is tisztában vannak saját magukkal. Véletlenek, amik nem véletlenek.Ez aztán az önellentmondás. vajon mi történne a „véletlenekkel”, ha felfednék magukat? Egyszerűen nem teljesíthetnék be a szerepüket, minden máshogy alakulna, és akkor már nem lehetne véletlenként hivatkozni rá. Igen, ez itt a lényeg. Az emberek hinni akarnak abban, hogy a véletlenek valóban véletlenek. Talán, nem is azzal van a gond, hogy a sors nem mutatja meg nekik az okokat és célokat. Talán csak ők maguk nem akarják meglátni azokat. Vagy talán ez is kétoldalú dolog. Ki tudja? Ha tudnánk, mindez nem lenne érdekes, a véletlenek már nem lennének véletlenek, mint ahogy amúgy sem azok, de máshogy nem lennének azok. És az nem lenne jó.
Véletlen találkozás. Érezzük már az ellentmondást?
Találkozás, találkozni. Hány emberrek találkozunk, ismerkedünk meg életünk során? Sokkal, mondhatnánk. De valójában nem is olyan sok az a sok. Ha darabra nézzük. Ha kicsit másként, akkor még kevesebb, és ez talán ijesztő is lehet. Ugyan, több milliárd ember él a világon, elkerülhetetlen, hogy sok emberrel találkozzunk, de közülük valójában csak kevéssel találkozunk igazán. A találkozás hogyanja, miértje, mélysége az, ami számít. Szerintem sokan megrémülhetünk, hogy valójában alig néhány emberrel találkoztunk életünk során. Vagy, ha úgy tetszik, ismertünk meg. Nem ugyanaz a két szó. Talán. De ki mondja, hogy nem jelentheti ugyanazt? Találkozhatunk úgy emberekkel, hogy sosem fogjuk igazán megismerni őket, de ismerhetünk úgy is embereket, hogy még az életben nem találkoztunk velük. Igen, lehetséges. Mind a kettő.
Ha életünk végén, miután végigjártuk utunkat, és elérjük saját Setét Tornyunkat, mit gondolunk, hány ember nevét fogjuk kimondani? Ugyan, nyugodtan el lehet azt osztani 10-zel.
Mit akarok kihozni ebből? Már én magam sem tudom. Talán csak annyit, hogy figyeljünk oda a találkozásokra, és hallgassunk a szívünkre. Ha úgy érezzük, nem tudnánk kimondani a nevét az illetőnek, hát hagyjuk, ha menni akar. Talán újra jön, talán nem. Talán legközelebb bár kimondanánk a nevét, de az is lehet, hogy nem. Így kellene tenni, nem, nem elemezni, egy egyszerű kérdést kell csak feltenni. És amikor igen lesz az a válasz, onnantól vigyázni és ápolni a találkozásokat, az ismeretséget, de ugyanúgy engedni a búcsúnak, hiszen mindig lesz új nap, új találkozás. És mindig lesz egy utolsó. Így, vagy úgy, de lesz. Viszont mi döntjük el, hogy ez a végső megmutatkozás egymás előtt hol, hogyan és miként történik meg. És ebbe csak az érzelmeink, vágyaink szólhatnak bele. Azok a fránya érzelmek.
Sokszor nem tudunk, nem akarunk, nem merünk hinni nekik, és sosem tudjuk, hogy épp melyik állapot áll fent. Becsapjuk magunkat, hol tudatosan, hol tudattalanul. Lehet, nem is olyan bonyolult ez az egész, csak mi gondoljuk úgy. Csönd. Hallgassuk a csendet. Ne szólaljunk meg. Hagyjuk, hogy akaratlanul szólaljunk meg. Belül, kívül, teljesen mindegy. De más is megmondhatja. Hallgassuk a fákat, a madarakat, akár a bútorok pattogását, a minket körülvevő élő és élettelen világot, nyissuk ki az ablakunkat, és érezzük a hűs, északi szél érintését, és hallgassuk meg, mit akar nekünk mondani. Merjünk végre önmagunk lenni, ne dobjuk el az álmainkat, vágyainkat holmi koholt indokokkal. Nincs fontosabb az érzelmeknél. Néha dühösek és pusztítóak ezek, de hagyni kell ezeket is érvényesülni, mert egyszer minden vihar elcsitul, minden véget ér, és egy új dolog kezdődik. De miért ne indulhatnánk egyből a nyugalommal? Dobjuk a félelmet, dobjuk el, mert nem létezik, egyszerűen nincs. Még mindig mi magunk vagyunk önmagunk legnagyobb ellensége. Elmúlunk. Mindannyian. Mitől félünk, mitől félnénk? Semmitől, nincs mitől félni, mert félelem nincs. Mi rossz történhet velünk? Csak annyi, hogy magunka húzzuk a nem létező magány jelmezét, és elhisszük, hogy ott van, elhisszük, hogy azok vagyunk, magányosak, és fájunk, jaj, annyira fájunk. A francokat! Ébresztő, emberek, hát nem látjátok, nem halljátok, hogy mit mond a szívetek? Mit súg a szél, mit mesél az eső, és mit hull neked a hó? Vakok vagytok mindannyian. Vakok, legbelül.
Élet, életek. Mi az? Ki mondja meg egyáltalán? Mert valaki kitalálta, sokan rábólintottak, onnantól kezdve csak az, és csakis az az igazi, az egyetlen értelmezés? Ugyan már. Igen, igaz, nem tudhatjuk, egyszer élünk, vagy sem, hinni kell abban, hogy nem, de az, hogy ha megéled a napodat, nem jelenti azt, hogy gyáva, felelőtlen vagy, készülsz arra, hogy egyszer véget ér az utad, semmi ilyesmit nem jelent. Csak egyet. Megélni minden egyes napot. Ha egy életed van, ha nem. Ha 100 év jut, ha 30. Megélni az adott pillanatot, helyzetet. Nem készülni, nem számolni, egyszerűen csak élvezni a létet, az életet. Úgy, ahogyan szeretnénk, ahogyan igazán szeretnénk. Tegyük meg, mindenki úgy, ahogy arra igazán vágyik. De szelíden, s szépen, ha kell, akkor szenvedélyesen, de úgy, hogy nekünk jó legyen, és másnak rosszabb ne legyen. Figyelni és figyelve lenni.
Család, barátok, szerelem, szerelmek. Így hívjuk a figyelőinket, figyeltjeinket. Pedig elég erre egy szó is: szeretteink. És nem jobban, vagy kevésbé jobban szeretünk valakit, hanem mélyebben, vagy kevésbé mélyen. De lehet, hogy ez sem igaz. A szeretet csak szeretet. De ki cáfolhatná vagy erősíthetné meg egyértelműen?
Talán vannak, akiket jobban szeretünk, jobban kötődünk hozzájuk, és több mindent lennénk képesek megtenni értük. Ezt csak úgy tehetjük meg, hogy adunk. Szeretetet. És ez a legfontosabb. Nem kötelező elfogadni, de ennyi erővel miért ne tehetnénk meg? Ez az egyetelen, igazi dolog az egész mindenségben. Éljünk vele, adjunk és fogadjunk. Amennyit úgy érzünk, hogy képesek vagyunk. De amit érzünk, annak engedjünk. Nincs környezet, körülmény, másik fél, múlt, jelen, jövő. Csak az ember maga van, az akarata, a vágya, az érzése. Nem kell? Ne fogadd el, és „ne félj”, lehet, hogy a másik fél úgy érzi, „fáj neki”, de lesz más, aki elfogadja majd. Persze, nem lesz ugyanolyan, de lesz. Ebben kell hinni, ezt kell remélni, mert csak így lehet ezt csinálni. Ha pedig kell, hát fogadd el, ne habozz egy percig se. Nem mindenkinek találhat eredeti céljába a szeretete, de mindenképpen célba talál, és ha hideg, északi szél is fúj hideget a szobádba, ezt soha ne feledd.
De emberek vagyunk, igen, ilyen egyszerűen, elintézzük ezzel a dolgokat. Kinek jó ez így? Kinek?
Én is ember vagyok, de legalább próbálom letépni magamról a nem létező ruhákat. Vicces ellentmondás. Hogyan is téphetném le azt, ami nincs? Belül. Csakis belül. Ha tudnám, hogy valaki egyszer majd kimondja a nevem, talán könnyebb lenne. De talán nem is ez számít, hanem az, hogy én kiknek a nevét fogom majd elmondani. Ha saját magamból nem tudok erőt meríteni, akkor hogyan várjam mástól? Lehet, hogy már nem kapunk szeretet attól, akitől szeretnénk, de amit kaptunk, régen, az még ott van, azt soha nem tudják már elvenni tőlünk. Senki. És mégis.:)

Néha úgy éreztem, egy kicsit Emmi vagyok, és vágytam egy Leóra, néha Leo voltam, és vágytam egy Emmire. Vágytam arra, hogy elfogadjanak olyannak, amilyen vagyok, hogy legyen valaki, akinek azt is elmondhatom, amit magamnak se merek, vágytam egy Miára is, valakira, akivel beszélhetek Leóról, Emmiről. Vágyom arra, hogy valakivel virtuálisan borozhassak, legyen valaki, aki meg akar csókolni, és ezt csak leírja, és a tudattól már boldog leszek, vágyom arra, hogy valaki gyógyír legyen az északi szelemre, szeretnék élni, nem félni, nem érezni fájdalmat, magányt, hinni abban, hogy érdemes élni, bízni abban, hogy a végállomásnál majd az én nevemet is elmondják néhányan, és én is tudok majd neveket mondani, és szeretnék szeretni, szeretve lenni, és szeretném, ha mindenki ezt szeretné saját magának, és ezt szeretné mindenki másnak.

Ne féljünk. A szeretet sokféle. A gyógyír az északi szélre sokszor csak egy levelet jelent. Ugye, nem is olyan nehéz szeretni?

(Szavak, nevek nagy része erősen metaforikus, és tudom, hogy megint csak írtam, de nem néztem, mit, de ezt hozta ki belőlem a könyv. Ha csak egy értelmes mondat is van közte, ami jelent valamit valakinek, vagy megmozgat benne valamit, azt mondom, megérte. Gyémántot nem rögtön talál az ember. Meg kell keresni, néha a sorok között.:) Nem, nem javítom át, ha van is benne hiba. Akkor a hibáival együtt lesz az, ami, aki. Én.)

7 hozzászólás
kávésbögre P>!
Daniel Glattauer: Gyógyír északi szélre

Nagyon megérintett ez a könyv. Vicces, érzelmes, izgalmas. Ahogy haladunk előre, egyre inkább csak drukkolni tudtam Emminek és Leonak, hogy végre tényleg személyesen is találkozzanak, és eldőljön, vajon tényleg van-e köztük valami a való életben, vagy csak virtuálisan létezik ez a vonzalom. spoiler
Kicsit magamat is láttam Emmiben, azt hiszem.

2 hozzászólás
blueviolet>!
Daniel Glattauer: Gyógyír északi szélre

Nagyon tetszett, imádtam minden egyes sorát, alig tudtam letenni. A levélregény formátum miatt könnyen, gyorsan fogyasztható, leíró részek nélkül sem volt semmi hiányérzetem.
Ahogy haladtam a történettel, Emmi egyre jobban kezdett idegesíteni, amikor spoiler Leo karakterét viszont nagyon megkedveltem, számomra ő sokkal szimpatikusabb volt.
A vége eléggé meglepett, bár tudtam, hogy több részes, mégsem erre a befejezésre számítottam. Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra is.

3 hozzászólás
adrienn_szucs>!
Daniel Glattauer: Gyógyír északi szélre

Nem pont erre számítottam, összességében azonban kellemes csalódás volt a könyv. Manapság, amikor egyre kevesebb a kommunikáció és nagyon sok ismerősöm ismerkedik neten keresztül, üdítő volt olvasni ezt a véletlenszerű netes ismerkedést.
A történet két szereplője között az elejétől elég jól működött a virtuális kémia, és szinte észrevétlenül fordult át az udvarisabb, kerülgetős üzenetváltás egy érzelmesebb, vallomásokkal tűzdelt beszélgetéssé.
A szituációt bonyolítja, hogy nem mindketten szabad emberek, így a célozgatás, lelkiismeretfurdalás, magyarázkodás sem maradhat ki a történetből. Számomra üdítő és egyben szomorú is volt a spoiler. Sokszor megálltam gondolkodni, mert komfortzónán kívül kerültem: nem tudtam- és nem is akartam- beleélni magam az adott helyzetbe, de próbáltam elképzelni a két résztvevő érzelmeinek mozgatórugóját.
A vége pedig… huhhh reméltem is és nem is, hogy ez lesz. Drukkoltam és szorongtam, közben azért jókat szórakoztam a sokszor iróniával teli adok- kapokon.

Bélabá>!
Daniel Glattauer: Gyógyír északi szélre

Húha! Kellemes meglepetés volt, olvastam már a témában hasonlókat (Katarina Mazzetti) azok is tetszettek. A maga helyén, a saját polcán jó kis sztori. Könnyed, humoros, életszerű. Az pedig, ahogy vége lett szerintem rendjén való. Kellemes netes románc, amit egyre többen átélnek a valóságban. Mivel nálam a folytatás, így azt is olvasom majd. Örülök hogy ajánlották, mert egy mosolyogtató estét szerzett. 5 csillag (a maga kategóriájában és 4,7 pont) Majdnem tökéletes, de az se biztos, hogy a tökéletes a tökéletes ilyen esetben. :)

5 hozzászólás
beasechoes P>!
Daniel Glattauer: Gyógyír északi szélre

Ez a harmadik levélregény, amit a kezembe vettem egy kihívás miatt. És milyen jól tettem, hogy nem adtam fel!!! Imádtam! Az elejétől a végéig! És hát ez a befejezés! Waoo! Erre nem számítottam. Na jó, jöhet a következő része! :))

Linszyy P>!
Daniel Glattauer: Gyógyír északi szélre

Na jó, rekordidő alatt elolvastam ezt a könyvet. Elkezdtem és egyszerűen nem álltam fel, amíg be nem fejeztem.
Tudtam én, hogy jó lesz, de hogy ennyire…
Nagyon tetszik a levélregény forma, ez mostmár tagadhatatlan. Sokkal izgalmasabb így, és ezen kívül fejezetekre is van osztva a könyv, ami szerintem remek ötlet. A cím nagyon érdekes, és tetszett, ahogyan ez megjelenik a történetben.
Szóval véletlenül lép kapcsolatba egymással Emmi és Leo. Aminél rögtön jött a rossz érzés: na persze, de hogy lesz ebből további sztori, ha lezárulhatna az egész az első pár e-mail után? Remekül megoldotta az író, legalábbis szerintem.
Ezután szépen lassan belerázódunk a történetbe, és meglepően hamar felmerül a téma, hogy akár találkozhatnának is a levelezőpartnerek. Na de ez egy olyan lépés lenne, ami kipukkaszthatja ezt az egyre szerelmesebb buborékot, ami az e-mailezésüket körüllengi. Így nem siettetik a dolgot. Főleg, hogy van itt egy nagy probléma, amire nem számítottam: Emmi házas! Emiatt nyilván nem szurkoltam én annyira azért a találkozásért, inkább csak élveztem a levelezést és a kis játékaikat, amik nagyon tetszettek. Eszembe juttatta a kamaszkorom, mikor hajnalig lógtam az MSN-en, hogy szerelmes üzeneteket válthassak a párommal. :)
A sztori vége megdöbbentett, az viszont nem, ahogyan véget ért a könyv. Azért vettem meg előre a második részt, mert az hallottam, hogy azonnal olvasni akarom majd, és ez így is van, de azért szépen le volt zárva ez a könyv is.
Szuperek voltak a karakterek, nagyon tetszett a stílus, amit az e-mailjeikben használnak, viszont örültem volna, ha nem térünk ilyen hamar a találkozás témájára, hanem még megtudunk róluk pár információt, ezzel mélyítve a kapcsolatukat.
Ez a regény a jó példa arra, hogyan lehet kevés cselekménnyel, szinte szépirodalmi nyelvezettel nagyon izgalmas romantikus történetet írni.
https://www.youtube.com/watch…

2 hozzászólás
Sippancs P>!
Daniel Glattauer: Gyógyír északi szélre

„Az írás olyan, mint a csók, csak ajkak nélkül. Az írás annyi, mint csókolni, de ésszel.”

Nem tudom, hogy ez a könyv valóban ilyen különleges, vagy egyszerűen csak jó időben kapott el, de az biztos, hogy nemcsak az északi szélre, hanem az én lelkemre is gyógyír lett. Mert hiába próbáltam ellenállni, és hiába tartottam szünetet, csak sodort és sodort előre, hogy a pörgőssége, a látszólagos könnyedsége és a szórakoztató stílusa ellenére darabokra cincálja a szívemet.
Kedvenc lett!

Ui.: Glattauer úr, maga a függővégek mestere!

9 hozzászólás

Népszerű idézetek

Miamona>!

Az írás olyan, mint a csók, csak ajkak nélkül. Az írás annyi, mint csókolni, de ésszel.

95. oldal

egy_ember>!

Minden férfi kíváncsi rá, hogy néz ki egy nő, akivel úgy elegyedett szóba, hogy nem tudja, hogy néz ki. Méghozzá mielőbb meg akarja tudni. Mert csak azután döntheti el, hogy folytatja-e vele a beszélgetést vagy sem.

19. oldal Emmi

15 hozzászólás
island>!

Amikor meglátom, hogy e-mail érkezett magától, gyorsabban kezd dobogni a szívem. És ez így van ma éppúgy, mint tegnap és hét hónappal ezelőtt.

7. fejezet

Miamona>!

Ui.: Ha eszébe jut, hogyan lehetne másképp „Kellemes Karácsonyi ünnepeket és boldog új évet” kívánni, mint hogy „Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet”, akkor legyen olyan kedves, és közölje velem. Addig is: Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok!
E. Rothner.

8. oldal

Miamona>!

Meghalt az anyám […]
[…] Mi baja volt?
Tulajdonképpen a boldogtalanság. A kórházban ezt „rosszindulatú daganatnak” hívják.

76. oldal

Miamona>!

Olyasvalaki kell nekem, aki bizonyos helyzetekben mindenáron és sürgősen meg akar csókolni, és nem tehet mást, ezt azonnal meg kell írnia nekem.

203. oldal

5 hozzászólás
island>!

A régi szép időket nem lehet visszahozni. Mint ahogy a jelzője is jelzi, ezek az idők régen voltak. Az új idők soha nem lehetnek olyanok, mint a régiek. Ha megpróbálnának olyanok lenni, akkor réginek és elhasználtnak tűnnének fel, olyannak, mint azok, akik visszasírják őket. Soha nem szabad a régi időket siratni. Aki a régi időket siratja, az öreg és gyászos.

181. oldal, 7. fejezet

Miamona>!

Mi egymásnak „életünk legnagyobb szerelme” voltunk, de soha nem akkor, amikor éppen együtt éltünk, mindig csak akkor, ha újra megpróbáltunk egymásra találni.

22. oldal

island>!

Utólag gyakran él meg olyan lehetőségeket az ember, amelyek előzőleg kizártnak tűntek fel.

8. fejezet

Miamona>!

Olyan vagyok magának, mint a telefonszex, csak szex és telefon nélkül.

46. oldal


A sorozat következő kötete

Gyógyír sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kerstin Gier: Anyák maffiája
Leiner Laura: Emlékezz rám
Meggin Cabot: A fiú a házból
Leiner Laura: Egyszer
Leiner Laura: Állj mellém
Jennifer L. Armentrout: The Darkest Star – A legsötétebb csillag
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Farkas Andrea: A Főnök ajánlata