Gut ​gegen Nordwind 25 csillagozás

Daniel Glattauer: Gut gegen Nordwind

Emmi Rothner möchte per E-Mail ihr Abo der Zeitschrift „Like“ kündigen, doch durch einen Tippfehler landen ihre Nachrichten bei Leo Leike. Als Emmi wieder und wieder E-Mails an die falsche Adresse schickt, klärt Leo sie über den Fehler auf. Es beginnt ein außergewöhnlicher Briefwechsel, wie man ihn nur mit einem Unbekannten führen kann. Auf einem schmalen Grat zwischen totaler Fremdheit und unverbindlicher Intimität kommen sich die beiden immer näher – bis sie sich der unausweichlichen Frage stellen müssen: Werden die gesendeten, empfangenen und gespeicherten Liebesgefühle einer Begegnung standhalten? Und was, wenn ja?

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Goldmann, München, 2012
220 oldal · ISBN: 9783442478019
>!
Goldmann, München, 2008
224 oldal · ISBN: 9783442465866

Kedvencelte 6

Most olvassa 3

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 1

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
AeS P
Daniel Glattauer: Gut gegen Nordwind

Passt schon, németül olvastam, nagyon sok új kifejezést tanultam belőle, gyakorló németeseknek ilyen szempontból is abszolút hasznos. A történetet élveztem, nyilván azért is, mert értettem, a végére egészen szívszorító lett – spoiler. Nem tudom, hányadán állok a szereplőkkel, elolvasom majd a második részt – szigorúan németül.

>!
Coralie
Daniel Glattauer: Gut gegen Nordwind

Eleinte egy kicsit tartottam a német szövegtől, mert régen olvastam már ezen a nyelven, és a kezdésnél még elég döcögősen ment. Beleolvastam a magyar fordításba is, de nem tudta visszaadni azt a hangulatot, amit az eredeti, így pár oldal után visszatértem ehhez. Egy kis idő után pedig meglepetten tapasztaltam, hogy csak úgy peregnek az oldalak. Nekem bejött ez a történet, nagyon életszerű volt, ahogy a két ismeretlen egymásra talált a világháló végtelenjében. Szerintem mindenki átélte már ezt (valamilyen formában), aki valaha is társalgást kezdeményezett a neten valakivel, akiről semmit sem tudott. Az ilyen levelezések során mindig rengeteg kimondatlan kérdés fogalmazódik meg mindkét félben, és ezt a folyamatot érdekes volt megtapasztalni így olvasás közben is: a bizonytalanságot, az örömöt, a lelkesedést, a vicces és ironikus beszólásokat, az apró flörtöket és a sok nyűglődést… Mondjuk ez utóbbi miatt néha már a földhöz vágtam volna legszívesebben (de nem bántjuk a könyveket!). Meglepően jól adta vissza az író Emmi gondolatait, érzéseit, egy pillanatra sem kérdőjeleztem meg, hogy valóban egy férfi és egy nő beszélget egymással. Amellett, hogy párszor igazán jókat nevettem rajta, az egésznek volt egy mélyebben meghúzódó, keserédes hangulata is, ami viszont egy kicsit összetörte a szívemet. Eleinte azt gondoltam, hogy ennek úgyis csak egy módon lehet vége, és egy darabig drukkoltam is ezért, aztán elbizonytalanodtam. Ahogy egyre többet tudtuk meg róluk, az életükről, minden olyan bonyolulttá vált, aztán ismét egyszerűvé, hogy aztán megint jól összezavarja az olvasót. Igazából nem tudom, hogy mit tettem volna Emmi helyében. Kívülállóként könnyű azt mondani, hogy bezzeg én… de amikor ott állunk egy ilyen szituáció előtt, akkor sok minden befolyásolja a döntéseinket. Így aztán a végére csupán egyetlen kérdés maradt bennem: HOGY LEHETETT ÍGY BEFEJEZNI EZT A KÖNYVET???! Mégis micsoda dolog ez! Ezzel aztán jól kifacsarta az olvasó lelkét a kedves író úr. (Mese nincs, meg kell vennem a folytatást is! Naná, hogy azt is németül.) Kellemes élmény volt.

>!
antaláron
Daniel Glattauer: Gut gegen Nordwind

Kikapcsolódásra vágytam, és meg is kaptam.
Első német nyelvű regényem, és pont jó elsőnek, csak győzze az ember kijegyzetelni belőle a hasznosabbnál hasznosabb kifejezéseket. Van egy kis nyelvész(et)i játékosság is benne, ami – tudom, hogy sok ember számára idegesítő, de – nekem nagyon tetszett. Azt viszont csak most tudtam meg, hogy folytatása is van. Felőlem egész nyugodtan maradhatott volna így a lezárás, bármilyen furcsa is volt, de azért már várólistára tettem az Alle sieben Wellent.

>!
sassenach
Daniel Glattauer: Gut gegen Nordwind

Egyszerűen remek! Annyira magával ragadott, hogy (azt hiszem) 3 nap alatt „kivégeztem”, pedig németül nem szoktam ilyen gyorsan olvasni. Emmi az elején nagyon nem volt szimpatikus, aztán kezdtem megszeretni. Bizonyos részeknél meg magamra ismertem benne (megjegyzem: pont a negatív részeknél :/). Leo egyszerűen imádni való! Már rendesen „vártam az e-mailjeit”. :) És ahogy azt az utolsó találkozást megszervezte….mhhhhhhhh… :) Teljesen be voltam zsongva, mintha legalábbis én készültem volna arra a találkozóra. :D És akkor jött az az utolsó üzenet… :/ Percekig csak néztem magam elé. Nem, így nem lehet vége!!!!
És ami a legbosszantóbb: NINCS MEG A MÁSODIK RÉSZ!!!!!!! :( Legszívesebben most azonnal elkezdeném… Be kell szereznem, amilyen gyorsan csak lehet. :)
Egy szó, mint száz: Nagyon-nagyon jó könyv! Max. pontos. És kedvenc lett. :)

>!
eufrozina
Daniel Glattauer: Gut gegen Nordwind

Sziporkázóan szellemes szótűzijátéknak tűnt az eleje. A harmadik fejezettől már idegesített. A vége valamennyit jóvátett. Azt nem írhatom, hogy hús-vér karakterekről van szó, hiszen a történet a virtuális térben játszódik le, de aki szeret együtt érezni a regényhősökkel, annak bizonyára tetszeni fog ez a könyv, mert pszichológiailag nagyon jól van felépítve. Az érzelmek sűrűjében, a háttérben még némi cselekmény is ki tudott bontakozni. Összességében érdekes e-mail regény, de sajnos felejthető.

>!
lorem
Daniel Glattauer: Gut gegen Nordwind

(egy korábbi komment a könyvvel kapcsolatban, némi kiegészítéssel, az idegen nyelven olvasást kidomborítva)
Az eredeti nyelven jóval tovább tart – egyáltalán rávenni magam, hogy olvassam –, ami a némettudásom hiányából adódik, ennek megfelelően bár igyekszem élvezni, azért az erőfeszítés rányomja a bélyegét az élményre. Ugyanakkor szerencse, hogy érteni jobban értek, mint amennyire ki tudom magam fejezni, mert még így németül is el tud kapni a flow 1-2 oldal erejéig, és akkor nem érdekel, hogy nem jön át minden szó, viszont mivel nagyon oda kell figyelnem, fáraszt és így csak kisebb falatokban haladok vele. A benne lévő szleng, rövidítések a tanulás szempontjából szerencsések, ráadásul az elolvasott oldalak számának lassú növekedését ráfoghatom erre is. :) Még az a szempont jutott eszembe, hogy mivel osztrák a szerző, nem egy Hochdeutsch a nyelvezete, ami itt-ott érezhető – ez persze nem vesz el az élvezeti értékéből, inkább nyelvtanulóként érdekes ez, hogy van amit osztrákul máshogy mondanának, mint németül.
Plusz kiegészítés: Az első ~120 oldalt hónapokig olvastam, az utána lévő ~150-et pár nap alatt. Be akartam már fejezni, és úgy döntöttem nem zavartatom magam, ha bizonyos részei kimaradnak, mert nem értem. Továbbra is voltak olyan mozzanatok, amik vittek magukkal, aztán volt, amiből semmit sem értettem. De az megdöbbentett, hogy mennyire nem emlékszem a történet befejezésére. (1-2 hónapja olvastam magyarul)

>!
SwissLiechShipper
Daniel Glattauer: Gut gegen Nordwind

Azok után, hogy a legtöbb barátnőm rémesnek bélyegezte, kissé kedvtelenül kezdtem bele az idei kötelező nyári olvasmányba, de szerencsére pozitív csalódás ért :) Imádtam Glattauer stílusát és az egész történetet. Egy kedves kis álomvilágba húzott, én is el tudtam szakadni egy kicsit a szürke, dögunalmas hétköznapoktól :)

>!
Juanita81
Daniel Glattauer: Gut gegen Nordwind

Örülök neki, hogy kölcsönkaptam a kollégámtól. Szótár nélkül is szuperül érthető, izgalmas, alig várom, hogy olvassam a folytatást!


Népszerű idézetek

>!
kkata76 P

Prag ist wie geschaffen für Liebeskummer, vor allem Ende März: Alles grau in grau, und am Abend isst man in einem Lokal, das mit dem dunklesten braunen Holz der Welt verkleidet ist, vor den Augen eines unterbeschäftigten depressiven Kellners, der aufgehört hat zu leben, nachdem er bei einem Staatsbesuch Breschnjew bedient hat, weiße Knödel und trinkt braunes Bier. Danach geht gar nichts mehr. Warum fliegen Sie nicht nach Rom? Da kommt Ihnen der Sommer entgegen.

40. oldal

4 hozzászólás
>!
Coralie

Alte Zeiten kann man nicht wiederholen. Wie schon der Name sagt, sind diese Zeiten alt. Neue Zeiten können nie wie alte Zeiten sein. Wenn sie es versuchen, wirken sie alt und verbraucht, so wie diejenigen, die sie herbeisehnen. Man soll nie alten Zeiten nachtrauern. Wer alten Zeiten nachtrauert, der ist alt und trauert.

Seite 169.

>!
sassenach

… Man öffnet euphorisch die erste E-Mail, und worauf stößt man mit beiden Augen gleichzeitig? Auf: ARSCHLOCH!- Danke für die Begrüßung!

31. oldal

>!
antaláron

Wo es hinführen soll? Dort, wo es hinführt. Würde es nicht dort hinführen, dann soll es auch nicht dort hinführen. Also führt es ohnehin dort hin, wo es hinführen soll.

70. oldal

>!
antaláron

Was sich ergibt? Es ergibt sich immer das, was man will, dass sich ergibt. Also was wollen Sie, dass sich ergibt?

98. oldal

>!
kkata76 P

Mia ist 34, bildhübsch, Sportpädagogin, lange Beine, super Figur, kein Gramm Fett zu viel, dunkler Teint, schwarze Haare. Einziger Nachteil: Vegetarierin, aber man muss immer nur sagen, „das ist Tofu” dann isst sie auch Fleisch.

107. oldal

1 hozzászólás
>!
kkata76 P

Leo, ich hab Sie sehr, sehr gern. Sie sind fantastisch gut gegen Nordwind!

142. oldal

1 hozzászólás
>!
kkata76 P

„Familienleben” als solches hat mit Perfektion nichts zu tun, sondern mit Ausdauer, Geduld, Nachsicht und ausgekegelten Armen von Kindern.

146. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Graeme Simsion: Das Rosie-Projekt
Sarina Bowen – Elle Kennedy: Mit ihm allein
Kylie Scott: Wer will schon einen Rockstar?
Rachel Van Dyken: Mein Bruder, sein bester Freund und ich
Tara Sivec: Maybe, Baby!
Rick Riordan: Das Haus des Hades
Kresley Cole: Kuss der Finsternis
Helen Fielding: Bridget Jones – Verrückt nach ihm
Alice Clayton: Wallbanger – Ein Nachbar zum Verlieben
J. Lynn: Wait for You (német)