Roxana 1 csillagozás

The Fortunate Mistress
Daniel Defoe: Roxana Daniel Defoe: Roxana Daniel Defoe: Roxana Daniel Defoe: Roxana

'I ​had so long habituated myself to a Life of Vice, that really it appear'd to be no Vice to me'

Beautiful, proud Roxana is terrified of being poor. When her foolish husband leaves her penniless with five children, she must choose between being a virtuous beggar or a rich whore. Embarking on a career as a courtesan and kept woman, the glamour of her new existence soon becomes too enticing and Roxana passes from man to man in order to maintain her lavish society parties, luxurious clothes and amassed wealth. But this life comes at a cost, and she is fatally torn between the sinful prosperity she has become used to and the respectability she craves. A vivid satire on a dissolute society, Roxana (1724) is a devastating evocation of the ways in which vanity and ambition can corrupt the human soul.

In his introduction, David Blewett discusses Defoe's literary career, his moral stance and his portrayal of his heroine's psychological turmoil and the… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Penguin Classics Penguin

>!
Penguin, London, 1982
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 0140431497
>!
Európa, Budapest, 1979
378 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630716763

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

Molu P>!
Daniel Defoe: Roxana

Daniel Defoe: Roxana The Fortunate Mistress

A történet fővonala érdekes – 18. századi nő, aki a házasság biztonságát elveti és inkább parázna szabad életmódot folytat. Ugyanakkor az elbeszélés stílusa nem élvezhető, mert egyes szám első személyben íródott és minden egy szuszra van elmondva, párbeszéd is csak vissza emlékezésből jelenik meg, sok az ismétlés, lassan halad a cselekmény szála. Maga a főszereplő sem szimpatikus. Ügyesen boldogul az életben, de nincsenek mély érzelmei, csak magával van elfoglalva.
A regény értéke az lehet, hogy ezt a kort olyan szempontból mutatja be, olyan képem mutat róla, amely egyszerre egyedi és jellemző – pazar gazdaság és mély szegénység, kiszolgáltatottság, paráználkodás, rengeteg házasságon kívül született gyerek, akik soha nem ismerik meg kik voltak a szüleik.


Népszerű idézetek

Molu P>!

Jelenleg teljes szabadságban élek, és fel nem foghatom, milyen értelemmel bírnak az olyan szavak, mint házastársi kötelesség és engedelmesség. Nem látom be, miért jár a férfinemnek egyre több szabadság, azon az áron, hogy az asszonyokat, még ha nagyobb is vagyonuk, mint a férjüké, a férfiak alkotta házasság törvényeinek vetik alá.
Asszonynak lenni balszerencse, de én elhatároztam, hogy nem erősítem ezt a törvényt, és ha a szabadság csak a férfiak sajátja, akkor én férfiasszony leszek, mert ha szabadnak születtem, szabadon is akarok meghalni.

162. oldal

Daniel Defoe: Roxana The Fortunate Mistress


Hasonló könyvek címkék alapján

Joseph Conrad: Heart of Darkness
David Herbert Lawrence: The Plumed Serpent
Elaine Kirn – Charles Dickens: Oliver Twist (Regents Illustrated Classics)
David Mitchell: Cloud Atlas
J. R. R. Tolkien: The Lord of the Rings
J. R. R. Tolkien: The Hobbit
Bernard Cornwell: Sharpe's Tiger
Esther Freud: Hideous Kinky
E. Nesbit: Five Children and It
Mayne Reid: The Ocean Waifs