Széllovasok 22 csillagozás

Dániel Anna: Széllovasok

A Széllovasok című leányregény kiemelkedik a mai prózairodalomból. Kivételes tisztaságú, problémaérzékeny, szép és élvezetes epikával örvendezteti meg Dániel Anna az olvasóit. Könyvében a szétesett család konfliktusairól, a fiatalok útkereséséről, bizonytalanságáról, az általános értékvesztésről ír. Hangvételben, környezetrajzában jól illeszkedik hősei korához, és árnyalt figuráival, gördülékeny meseszövéseivel színes tablót fest a fiatalok jellegzetes típusairól. Az érdekes történet során együtt izgulunk Évivel, a főhősnővel, hogy rátaláljon a helyes útra, felismerje, kik állnak mellette, és meg tudja különböztetni az igazi értéket a talmi csillogástól.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Csíkos könyvek

>!
Móra, Budapest, 1988
288 oldal · ISBN: 9631154769 · Illusztrálta: Molnár Péter

Kedvencelte 2

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 1

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Annamarie P
Dániel Anna: Széllovasok

Ismét egy értékesebb darab a fiataloknak szánt, csíkos-pöttyös sorozatból.
A könyv érdekessége, hogy bár egyértelműen időutazásos könyv, jelen esetben a nyolcvana évek kamaszainak világába, mégis hihetetlenül mai. A történet pontosan akkor játszódik, amikor én voltam életemnek ebben a szakaszában, látom, sőt tapintom azokat a tipikus figurákat, akiket Dániel Anna kiemel a sokaságból, és szégyenkezve, de be kell vallanom, hogy én nem emlékszem ennyire, milyen volt kamasznak lenni.
Főszereplője Évi, aki gyermekét egyedül nevelő apukájával él, mivel az anya pop énekesnőként a világot járja. Ez az apa maradi, fantáziátlan, ugyanakkor szilárd, megbízható. Amikor betoppan Erdélyi Ágnes pop énekesnő Évi életébe, akkor magával hozza azt a friss szelet, ami minden csak nem apa. Csinos, nyugati cuccok, éttermi étkezés, presszó, balatoni nyaralás hotelben, csillogás, izgalom, népszerűség. Mindeközben a lány szívében szerelem tombol. Beleszeret az új srácba, aki külföldön járt angol iskolába, gazdag és szinte elérhetetlen Évi számára. Vajon kell neki egy ilyen srác, vajon kell neki anya élete?
A Szellemlovasok tényleg kiemelkedik a kor prózairodalmából, mozaikszerű szerkesztése csak messziről engedi összeállni azt a tini világot, amit pontosan azok a tünetjegyek fémjeleznek, mint a huszonegyedik század kamaszainak válságait.

>!
aszor
Dániel Anna: Széllovasok

Tettszett Dániel Anna által megírt regény.
Évit a szülők válása után az édesapa neveli, nagy szeretettel, odafigyeléssel. Az édesanya – aki popénekes – rendszeresen megjelenik Évi életében, de érezhetően nincs meg az a felelőssége, ami egy gyerek neveléséhez kell. Évi osztálytársainak az életébe is bepillanthatunk a regény olvasása közben. Évinek tettszik az új fiú, aki az osztályba érkezik.
A fiú szülei gazdagok, az előző iskoláit külföldön végezte. De nagyon nagy a társadalmi különbség a két fiatal között.
Most, felnőttként olvastam a könyvet, sok minden ismerős volt abból a korból.

>!
Még1Fejezet
Dániel Anna: Széllovasok

Nagyon jó könyv fiatalokról, komolyan elgondolkodtató, nem az a „tingli-tangli” egy nap alatt átfutom sztori. Érezni a fiatalok gondolatait, a zavarukat, sőt, még a nyári levegőt is, amit beszívnak:)

>!
Lahara ISP
Dániel Anna: Széllovasok

Nem tetszett, túl komoly volt, nyáron olvastam, és valami könnyedre vágytam, ez nem volt az.

>!
Linanita
Dániel Anna: Széllovasok

Dániel Anna legjobb és legelgondolkodtatóbb regénye.

>!
Werenger
Dániel Anna: Széllovasok

Ó, ha belegondolok hány éven át szemeztem vele, és mindig elkezdtem, de abbamaradt…
Minden évben, mikor nyáron lejöttem Balatonra, akkor vettem elő, mert itt volt, örököltem. Most végre elhatároztam, hogy kiolvasom.
Tetszett, jó kis könyv, viszont néha zavaró volt a szemszögek felcserélése, meg hogy egyszer E/1., máskor E/3. személyben narrál.

>!
Rézangyal
Dániel Anna: Széllovasok

Kicsit komornak találtam, de nagyszerűen festi le kor gondolkodásmódját, társadalmi felépítését. Azt kell mondjam, kedvelem Dániel Annát.


Népszerű idézetek

>!
ppeva P

– Egy nagyvilági hölgytől megkérdezték, mi a titka, hogy hetvenéves korában ugyanazok a méretei, mint tizenhét esztendősen. „Egyetlen szóval válaszolhatok – mondta. – Éheztem.”

>!
Etike P

El lehet mondani mindent a másiknak? Néha azt hiszem, hogy nem, néha azt hiszem, hogy igen, azt akarom hinni, mert ha nem lehet elmondani, akkor örökké egyedül vagyunk…

>!
ppeva P

„Irodalmunk jelesei népszerűsítéséért, mintegy a köztudatba vésésükért elismerést érdemelnek az illetékesek, de sajnos számos tanuló – köztük felső tagozatba járók, sőt középiskolások – megkérdezése után kiderült, hogy zömük nem tudja, mit köszönhet nemzeti kultúránk azoknak az embereknek, akikről az utcákat elnevezték” – írta Csuporka Andrea az Apák egyedül cikksorozatban. És így folytatta: „Megdöbbentem, amikor kérdésemre: »Tudod-e, ki volt Füst Milán?«, egy kamasz vihogva azt válaszolta: »Biztosan kéményseprő. «”

>!
ppeva P

Apa csak egyszer szívott be, névnapot ünnepeltek, későn jött haza, s a mama sírva mondta: „Vártam én, vártam az uramat, és megjött egy részeg ember.”

>!
ppeva P

– Mért nem létesítenek szülőneveldéket? Az kéne. Nem az apádra gondolok. Ő igazán rendes.
– Rendes, de egy tanfolyam neki sem ártana. Mondjuk, rövidített.


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Abigél
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony
Bálint Ágnes: A repülő dívány
Beczássy Judit: Piri
Szabó Magda: Születésnap
Szabó Magda: Mondják meg Zsófikának
Kertész Erzsébet: Elizabeth
Szabó Magda: Álarcosbál
Turbuly Lilla: Viszlát, kosársuli!