Karambol 11 csillagozás

Dániel Anna: Karambol

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Hol ​is történt a karambol?
Az M7-es, egy őszi vasárnap délután, sűrű esőben, amikor Gabsiék Ladája beleszaladt a sárga Wolkswagenbe?
Vagy még a gimnázium előtt, azon a ködös estén, amikor Eszter odavágta jómódú osztálytársainak, hogy érte ne fizessen senki?
Vagy talán már akkor, amikor Sanyit megigézte a bűvös-bájos, Dior-illatú Ildi, és a villalakás, amelyben él?
Az M7-es történt karambolnak egy könnyű és egy életveszélyes sérültje volt.
A gimnázium III. osztályában a baráti kör többi tagján egy karcolás sem esett, de éppen a karambol kapcsán derül ki, hogy sérültek ők is.
Van, aki családi körülményei miatt hordoz magába lelki sérülést, s van, akit társai sebeznek meg akarva-akaratlanul. Van, aki hagyja magát, s van, aki önvédelemből támad, és újabb sebeket ejt.
Dániel Anna nagyfeszültségű, izgalmas regényében a szereplőket egy valódi karambol az indítóokok és motívumok végiggondolására kényszeríti.
A kitűnő regény fiatal olvasói… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1979

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 1979
300 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631114198 · Illusztrálta: Kondor Lajos

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 3

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Anó P
Dániel Anna: Karambol

Pergő, elgondolkodtató könyv. Hősei fiatalok, de nemcsak róluk és nekik szól.
Egy kis baráti társaság széthullását ábrázolja az írónő, mondhatnánk leegyszerűsítve, de sokkal több ennél. Szól emberi kapcsolatokról, családok életébe láthatunk be, megérthetjük, mitől lettek olyanok az ott élő fiatalok, amilyenek; bontakozó, vagy éppen szűnőben lévő szerelmekről, önmagukat kereső fiatal fiúkról, lányokról… nagyon tetszett!

3 hozzászólás
>!
Fater 
Dániel Anna: Karambol

1987-88. környékén ajánlotta egy ismerősöm ezt a könyvet, való igaz, eltelt pár év, mire elolvastam :-). Annak ellenére, hogy időközben a történetben szereplő fiatalok korosztályát (sajnos) már magam mögött hagytam, mégis tetszett, hiszen a mondanivalója ma is – ráadásul kortól függetlenül – megállja a helyét. Ma is (vagy talán ma csak igazán!) rendkívül fontos szerepe van egy fiatal életében annak, hogy milyen „erős” anyagi háttérrel (értsd: a szülők anyagi hátterével) rendelkezik, hiszen ez már-már kizárólagos záloga a továbbtanulásnak, ezen keresztül az érvényesülésnek. A regény szereplői is különböző anyagi tehetséggel rendelkező társadalmi rétegek gyermekei, akik ennek ellenére mégis egy zárt, látszólag megbonthatatlan közösséget alkotnak. Azonban az egymás lehetőségei, családi háttere közötti különbségek konfliktusokat szülnek, melyeket a regény központi eleme – maga a baleset – sokkalta inkább felerősít. Ugyanakkor a főhősöket éppen a karambol ébreszti rá arra, hogy az életben melyek is az igazi maradandó értékek, függetlenül a rendelkezésre álló anyagi lehetőségektől.

>!
Linanita
Dániel Anna: Karambol

Anyuék régi könyvei között találtam erre a regényre és bizonyítja,hogy nem csak a mostanság íródott ifjúsági regények lehetnek jók.

>!
nakomiyu
Dániel Anna: Karambol

Ez szerintem egy nagyon jó ifjúsági könyv. Én szerettem. Persze ez anyukám korosztályának a valósága, ezek az ő szlengjeik, az ő problémáik, az ő gondolkodásuk. De hiába, a lényeg nem változott, mindegy, hogy az osztály nagymenői naranccsal vagy telefonnal álcázott számítógéppel vágnak fel, az igény arra, hogy be- és elfogadjanak mindenkiben ott van és lesz. Tipikus karakterekkel dolgozik, akikkel összefut az ember a valóságban: az eszes, jószándékú, de az apja miatt gátlásos eminens, a szőke széplány, aki mindig megkap mindent és mindenkit, a kövér lány, aki csak a szülei pénzével tudja elérni, hogy befogadják stb. De mégis elhiszem, nem mutat a történet olyan messzire, amerre már nem látnánk. Aki megszokta a manapság divatos gyors és feszes történetvezetést annak talán ez kevés lesz, de ez nem feltétlen egy cselekményközpontú történet.


Népszerű idézetek

>!
Anó P

Furcsa, az ember egyszerre csak észrevesz valamit – azelőtt fel se figyelt rá, vagy egyenest tetszett neki, és egyszerre… elege van belőle.

249. oldal

>!
Anó P

Hát igen, a szeretet olyan, mint egy hátizsák, mindenfélét belegyömöszölünk, az egész élet folyton gyömöszöl valamit abba a batyuba.

294. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
>!
Anó P

Ki tehet róla, hogy itt fekszem? Én magam. De csakis egyedül én magam vagyok az oka?

248. oldal

>!
Anó P

– Neked könnyű – Sanyi hangja kibicsaklik.
– Mért olyan könnyű nekem?
– Mért? Mért?! A te szüleiddel jóformán nincs semmi zűr.
– Minden szülővel van valami zűr. Mindenkivel. Nekik velünk, nekünk velük.

280. oldal

>!
nakomiyu

Pedig szerettem volna megmagyarázni neki… Megkérni, hogy ne legyen olyan, amilyen, mert akkor sokkal könnyebb lenne, egészen más lenne. De tulajdonképen mindenki olyan, amilyen, és emiatt olyan bonyolult az élet; de az is igaz, hogy tudunk változtatni önmagunkon, és ha akarjuk, ha erősen akarjuk, nem vagyunk egészen olyanok, amilyenek akkor vagyunk, amikor nem akarjuk, hogy másmilyenek legyünk. Hát igen, Eszternek igaza van, hogy ez a valódi szabadság.

290. oldal

>!
nakomiyu

Ilyen makacs, értetlen apja senkinek sincs. – Az életre kell nevelni a szülőnek a gyerekeket. Az élet nem totojgat – ezt hajtogatja. Mi az élet, apa? Te döntöd el, hogy milyen az élet?

139. oldal

>!
nakomiyu

– Nemcsak szavakkal lehet hazudni. Cselekedettel is. Mosollyal is. Hallgatással is.

139. oldal

>!
nakomiyu

Eszter azt is mondta, hogy szirupos kotyvalék, nem szeretet, ha időnként nem kívánjuk egymást a fenébe…

293. oldal

>!
nakomiyu

Gabi pedig – ő semmit sem akar. Megmondta. Ildi mindent akar. Saját magának. Rossz. Nagyon rossz mind a kettő. Nem is tudom, melyik a rosszabb.

82. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Abigél
G. Szabó Judit: Megérjük a pénzünket!
Fekete István: Őszi vásár
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr
Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony
Varga Katalin: Barátom, Bonca
Janikovszky Éva: Már megint
Janikovszky Éva: Málnaszörp és szalmaszál
Szabó Magda: Születésnap