George ​Sand 5 csillagozás

Dániel Anna: George Sand

A kortársi ábrázolásokban s önvallomásaiban alakja oly sokféleképpen s ellentmondóan jelenik meg. A teljesség után sóvárgó romantikus lázadó, a csapodár szerető, a szocialista irányregények írója, a magányos lovas, aki a sötétben kedveséhez vágtat, a forradalmár, a kézimunkázó és befőttet eltevő háziasszony, Musset és Chopin múzsája és szerelmese, az ünnepelt író, a gyermekeiről önfeláldozóan gondoskodó anya, politikai üldözöttek fáradhatatlan pártfogója… Az emberiség nagy mesélője ő, elvezet bennünket a valóság és ábránd határán lebegő világba, ahol a jelenségek túlmutatnak önmagukon. Dúsan szétágazó regényeinek java része megszólaltatja a mindannyiunkban ott lappangó vágyat a hiánytalan tökéletesség után, a csalódás és csömör keserűségét, a kielégületlenség gyötrelmét, a szenvedélyes haragot az emberhez méltatlan társadalom ellen, megrajzolja az igazságos világ képét a romantikus utópia szépséges színeiben, a szerelem és a művészet megtisztító erejét hirdeti.

Róla szól: George Sand

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Nők a történelemben

>!
Kossuth, Budapest, 1980
246 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630915731

Kedvencelte 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 2

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Szédültnapraforgó>!
Dániel Anna: George Sand

„Kétségtelen, hogy a fiatalság a szenvedések korszaka.”
Ezzel a bevezető mondattal kezdődik az életrajzi mű, mely Aurore Dupin életét meséli el 1804-től 1876. évi haláláig…Szép életút volt, helyenként keserű, de azért gyönyörű időszakokkal tűzdelve. Írói álneve révén vált igazán ismertté George Sand, aki számomra igenis lehet példakép! Egy vagány nő volt, aki elkövette – sokunkhoz hasonlóan – azt a „bakit”, hogy férjhez ment és 2 gyermeket szült Casimirnek, akitől később elvált. Férjén kívül rengeteg szeretővel „büszkélkedhetett”, de úgy érzem nem elítélendő. Valahogy mindig rátalált a szerelem:
„Mihelyt valaki nagy szánalmat keltett fel bennem, már megkapott. Rávetettem magam az alkalomra, hogy jótékonykodhassam (…) életem két nagy szenvedélye az anyaság és a barátság volt. Elfogadtam a kínálkozó szerelmet, nem én kerestem, nem én választottam, s ilye módon egészen mást vittem bele és követeltem tőle, mint amit adott.”
Két leghíresebb kapcsolata: Alred de Musset (költő, dármaíró) és Chopin (zeneszerző). De olyan barátokat tudhat maga mellet, mint Liszt Ferenc, Balzac, Flaubert.

Szerettem az életfelfogását, a halálhoz való viszonyát:
„Meg aztán az emberek úgy rettegnek az öregségtől, mintha biztosak lennének, hogy megérik. Eszükbe se jut az a bizonyos tégla, amely leeshet a tetőről. Az a legokosabb, ha készen állunk, s öregségünk éveit jobban élvezzük ki, mint fiatalságunkét. Húszesztendős korunkban annyi időt vesztegetünk el, és úgy tékozoljuk az életet! Az öregség minden éve duplán számít; ez a kárpótlásunk…”

A lányát viszont annyira utáltam, ha az én gyerekem lett volna, tuti kitagadom.

Halála után is:
„Franciaország egyik híressége és páratlan dicsősége marad.”


Népszerű idézetek

littlebug>!

Az ember saját maga által lesz boldog, ha tudja, miként fogjon hozzá: legyen hajlandósága az egyszerűhöz, legyen benne bizonyos bátorság, bizonyos lemondás, szeresse a munkát, és mindenekelőtt legyen jó a lelkiismerete. Tehát a boldogság nem elérhetetlen ábránd, ebben most már bizonyos vagyok; a tapasztalat és az elmélkedés segítségével sok múlik önmagunkon… Éljük hát az életet hálátlanság nélkül.

littlebug>!

Mihelyt egy ember ura lesz a többieknek, még ha a világ legbölcsebb embere lenne is, elveszti az eszét és igazságérzetét.


Hasonló könyvek címkék alapján

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2
Sárközi Mátyás: Színház az egész világ – Molnár Ferenc regényes élete
Kis Péter Pál: Édesanyja szemefénye
Hegedüs Géza: Csiky Gergely
Barta János: Arany János
Torda István: Professzorok, redaktorok, kalandorok
Krúdy Gyula: Aranytükrös kávéházban
Nagy Andor (szerk.): Emlékkönyv Gárdonyi Géza születésének 100. évfordulójára
Mohay Béla: Katherine Mansfield világa
Mark Twain: Önéletrajz