Erzsébet ​királyné 94 csillagozás

Dániel Anna: Erzsébet királyné Dániel Anna: Erzsébet királyné Dániel Anna: Erzsébet királyné Dániel Anna: Erzsébet királyné Dániel Anna: Erzsébet királyné Dániel Anna: Erzsébet királyné Dániel Anna: Erzsébet királyné

A bajorországi Possenhofenben, szinte polgári körülmények között, ceremóniátlan, természetközeli környezetben nevelkedik a bakfiskorú Sissi. Senki sem szánja uralkodónak. Amikor Zsófia főhercegasszony menyjelöltválasztás a Habsburg-családnak erre az ágára esik, akkor sem Erzsébet, hanem a nővére, Helén a császárnak kiszemelt menyasszony. A közismert történetet, hogyan szeret belé első látásra az ifjú Ferenc József gyönyörű unokahúgába, Dániel Anna színesen és élvezettel meséli. A századunk 30-as éveiben megjelent nagy sikerű, több kiadásért megért életregény romantikakedvelő fiataloknak és idősebbeknek egyaránt ajánlható, vonzó olvasmány. Az új kiadás aktualitása: éppen száz éve, 1898-ban vetett véget a gyilkos merénylet Erzsébet királyné életének.

Eredeti megjelenés éve: 1943

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Pöttyös könyvek Móra

>!
Móra, Budapest, 2012
142 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631192155 · Illusztrálta: Herczeg István
>!
Móra, Budapest, 2008
142 oldal · ISBN: 9789631184907 · Illusztrálta: Herczeg István

6 további kiadás


Enciklopédia 23

Szereplők népszerűség szerint

Erzsébet királyné · I. Ferenc József


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Jagika P>!
Dániel Anna: Erzsébet királyné

Még ha e mű naiv lányregény is, a történelmi igazságot ennyire nem szabad elferdíteni. A főbb események ugyan nagyjából hitelesek (pl. a koronázási nap eseményei), de Ferenc József magyarok iránt érzett pozitív érzelmei elég hiteltelenek:
„A király lelke egyre jobban felmelegszik Magyarország, a magyar nemzet iránt.”
És még példának hozhatnám a királyi házaspár idillinek tűnő házasságát vagy Sissi jellemének egysíkú ábrázolását. A királynő kultuszát viszont kiválóan erősíti e könyv.
spoiler

csakegyluca P>!
Dániel Anna: Erzsébet királyné

Hol volt, hol nem volt, egy szép napon Én, Luca elment egy Móra raktárvásárra, méghozzá az Óperenciás tengerre és túlra, a Hatszín teátrumba. Sok sok könyvet vett. Nézelődött a Pöttyösöknél is, de egyik sem győzte meg annyira, hogy megvegye őket. Mire az anyukája előhúzta Dániel Anna:Erzsébet királyné című regényét. Luca erre azt mondta:
-Jaj, anya! Nem kell. Már olvastam ehhez hasonlót. -utalt Marieluise von Ingenheim: Sissy 1. – Egy kislányból császárné lesz című könyvre.
-De Luca! Ez Sissy!-válaszolt a kijelentésre anyukája.
-Jó, vegyük meg.-egyezett bele a lány.
Így történt az, hogy most is a polcomon van. Persze kiolvasva.
Mikor belekezdtem, egy unalom fogott el, hogy én ezt már nem egyszer hallottam. De meglepődtem, hogy a regények mégis tudnak újat mutatni. Sokban különbözött a már leírt könyvvel. De egyezett is, főleg abban, hogy mindegyiket November végén olvastam.
Még több információval lettem gazdagabb. Sajnos mindkettő bizonyította, hogy Sissy és Ferenc József találkozása nem egészen úgy folyt, olyan fordulatosan és viccesen, mint a filmben, amit ezután a regény után szintén megnéztem.
A hangulatuk ugyanaz volt, amit nagyon kedveltem. A karaktereknek is meg volt a sajátos jellemük. Ám valamiért Zsófia királynét nem mutatta be olyan gonosznak, sunyinak mint ami valójában volt. Ez eltörpült a többi csúcsfontosságú szerep mellett. Ferenc József most nem kapott akkora nagy helyet ebben a regényben, amit nagyon sajnáltam.
Mivel alig áll 142 oldalból és magába foglalja Sissi egész életét, ezért gondoltam hogy gyorsan fog pörögni story, kevesebb volt benne az érzelem, noha nem írt le annyi évszámot. Viszont gyönyörűek az illusztrációk. Igaz, nem így képzeltem el Sissyt, sőt a képeken sem így nézett ki, de legalább megismerhettük azt az oldalát is, hogy más hogyan képzeli el őt.
Nagyon sajnáltam hogy a másikat könyvtárból vettem ki és nem a sajátom, mert minden érdekel ami Sissy. Sőt, egyszer még azt is megnéztem hogy mi volt a királyné napi menüje. Nagyon durva, hogy ennyire fogyóztatták és minden nap ezt ette.

Volt Sissynek egy magyar felolvasónője, aki nagyon a szívemhez nőtt. Ferenczy Idának hívták. Humoros volt, hogy Sissy sokszor azért emelte magasabb rangra, mert ezzel is idegesíteni akarta Zsófiát.
A császárné gyermeke, Rudolf életéről is nagyon sok mindent megtudtam. Mintha Sissyt láttam volna benne. Ugyanaz a csintalan, itt-ott szófogadatlan, gyermeki személy volt, ami a végzete is lett. Nagyon sajnálom ami történt vele, de itt is felmerült bennem az a Dr. Bubó idézet: „A beteg meggyógyul, a részeg kijózanodik, de a hülye, az sajnos hülye marad”
Sissy gyönyörű, okos, természetes és művelt. Számomra egy nagy példakép. Történelem órán pont merényleteket kellett felsorolni, én Sissy halálát mondtam. A legjobb barátnőm nem akarta elhinni, hogy nem vették észre amikor megsebesült. Azt hittem rosszul tudom, de ez a könyv igazat adott nekem. Bármennyire is büszke voltam magamra hogy tudtam, szomorúság költözött a levegőbe. Vége a regénynek és sajnos Sissy életének is.
Ha választanom kéne melyik tetszett jobban, nem tudnék, mert így egészítette ki egymást a két olvasmány. Mindenképpen ajánlom, főleg ha ezt tanuljátok.
További: https://csakegyluca.blogspot.com/2020/12/daniel-anna-er…

2 hozzászólás
Csoszi>!
Dániel Anna: Erzsébet királyné

Érdekes, sok adatot tartalmazó könyv a magyarok imádott királynéjáról. A történet szerintem kicsit idealizált, és felöleli a tragikus sorsú királyné egész életét. Nagy hangsúlyt kap Sisi magyarok iránti érdeklődése, szeretete.

Ibanez P>!
Dániel Anna: Erzsébet királyné

Idealizált kis történet, ami azért egy ifjúsági kötettől el is várható, nem várhatjuk, hogy végigmenjen a kötet Ferenc József szeretőin is :-D Egy könnyed történetbe belesűrítve megkapjuk Sissi egész életét, illetve életének fontosabb mozzanatait és a magyarokkal való kapcsolataiból is sok belekerült a történetbe. Nem is tudom, hány Sissi történetet olvastam már, és még vár az Erzsébet királyné elolvasása is Brigitte Hamanntól, de én minden egyes alkalommal újra és újra örömmel olvasom el szegény asszony sorsát.

Babó_Buca P>!
Dániel Anna: Erzsébet királyné

Magát a könyvet felületesnek éreztem, mert sokkal inkább szerettem volna elmélyedni Sissi életében, az egyes epizódokban, de ehelyett olyan volt, mint egy kiállítás: kívülről szép, de a felét kihagyták.

Bővebben: https://egy-lany-blogja.blogspot.com/2023/01/magyarok-k…

Trudiz>!
Dániel Anna: Erzsébet királyné

Egy meghatározó történelmi korba pillanthatunk, mely során neves, kiemelkedő egyéniségek sorakoznak fel. Erős jellemvonásokkal találkozhatunk. Nagyon kedveltem Sissi életfelfogását, szárnyaló lelkét.

Lady_Hope I>!
Dániel Anna: Erzsébet királyné

Nehéz dió. Anno jó könyvnek tartottam, megkedveltette velem Sissit. Csak hát, felnő az ember, és rájön, hogy Sissi élete sem volt csupa ragyogás, és boldogság.
Attól még kedveltem ezt a könyvet, és ez a lényeg. :)

Lady_L>!
Dániel Anna: Erzsébet királyné

A kor követelményeinek megfelelően pátoszos stílusban megírt lányregény egy nemes, tiszta lélekről, példát állítva a mindenkori leányok elé. Ezzel nincs is gond, a történelmi adatok hitelesek, de Erzsébet élete olyan mértékig torzítva és idealizálva van, hogy ennek fényében már valahogy az egész hazugnak tűnik. Vajon szabad ezt? Az erkölcstanítás jó célja érdekében megmásítani a tényeket? A 30-as évek lányregényeiben mindenki fekete vagy fehér, jó vagy rossz, így jut el a legkönnyebben az üzenet a balga kisleányok buksijába, de furcsának tűnik, hogy egy hús-vér történelmi személyiséget is ennyire leegyszerűsítenek. Persze akkoriban nem volt Blikk, nem volt divat másokat sárba tiporni, ki tudja, talán Dániel Anna maga is hitt abban, amit leírt.
A mondatok kicsit gyermetegek, az emelkedettség már az élvezhetőség rovására megy. Néhány bekezdésnél nehéz rájönni, melyik évben is járunk, pedig elvileg nem ugrál az időben. Csalódtam. Kislánykoromban viszont igazán tetszett és szépnek találtam, ezért megbocsátom neki, hogy sokszor túlzásba esett.

nana1>!
Dániel Anna: Erzsébet királyné

Rózsaszín cukorsziruppal nyakon öntött történet. Ami nem tűnik nagyon történelem hűnek. Minden nagyon idilli benne. De arra tökéletes, hogy Sissi nimbuszát növelje.

1 hozzászólás
Kuri_Szilvia P>!
Dániel Anna: Erzsébet királyné

Érdekes tényekkel tűzdelt életrajzi történet, ami persze nem minden pontban egyezik a filmmel. Szerencsére előre készültem, és nem a filmet vártam, így nem ért csalódás.
Mivel elsősorban életrajzi a téma, így nem minden esetben részletes, de jól szemlélteti a történetet. Bár szerintem több helyen nem teljesen élethű. Több ponton találtam benne olyan részt ami szerintem el volt ferdítve. Inkább olyan formába írta le az eseményeket, ami egy ifjúsági regénybe még belefér.


Népszerű idézetek

Trudiz>!

[…] néha gyermekszívben virágzik ki egy egész életre szóló, erős érzés […]

Trudiz>!

[…] az igazságnak a nemes lelkekre mindig lenyűgöző és megejtő varázsa van.

49. oldal

Kapcsolódó szócikkek: igazság
Lady_L>!

Némelyik ember irígyli a másik boldogságát, holott lelkét kellene irígyelnie, mely a boldogság befogadására és átérzésére képes. A történéseknek mindig saját lelkünk ad súlyt és jelentőséget.

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
Trudiz>!

[…] megjelent az életében, amit eddig nem ismert, a „nagy érzés”, az igazi szerelem,

23. oldal

EBrody I>!

Van egy angol közmondás, amely azt tartja, bárkivel beszélünk is, úgy szóljunk hozzá, mintha utoljára látnánk, mert nem tudhatjuk, találkozunk-e még vele.

X. fejezet

Lornka>!

Aki nem tud álmodni, az soha nem ismeri meg a valóságot.

XI.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: álom · valóság
Ordi97>!

Míg belátta, anyjának nem volt igaza: véres erőszakkal csak a testet lehet leigázni, megtörni, rabságba ejteni. A lélek mindig szabad akar lenni, mert Istentől fogantatott, és erősebb minden földi hatalomnál. Ideig-óráig elfojthatják szavát, megbéníthatják akaratát, lenyeshetik szárnyait, de mindez hiábavaló.

Kapcsolódó szócikkek: lélek · szabadság
EBrody I>!

Az emberek szívében újra kigyúl a remény. Nincs olyan sötét éjszaka, melynek el ne jönne a virradatja.

VII. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: remény
EBrody I>!

Mire való, hogy a leendő császárné ennek a rebellis népnek a nyelvét megismerje? A magyarok mindig csak bajt, bosszúságot okoztak a Habsburgoknak. Ez az a nép, melyet minden száz esztendőben újra meg újra, véres áldozatok árán le kell törni. Egy ilyen lázadó szellemű fajhoz semmi köze nem lehet a leendő császárnénak.

IV. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: magyar nyelv
EBrody I>!

Egy nagy író mondatja egyik alakjával: „Bocsáss meg nekem, hogy megbántottál!” Vannak emberek, akik azokat gyűlölik a legerősebben, akik ellen igazságtalanságot követtek el.

IV. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: gyűlölet

Hasonló könyvek címkék alapján

Daisy Goodwin: Viktória
Daisy Goodwin: Sisi angol szerelme
Gaby Schuster: A császár menyasszonya
Móra Ferenc: Aranykoporsó
Laczkó Márta: Nádasdy Orsika
Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös
Jókai Mór: A nagyenyedi két fűzfa
Jókai Mór: Bárou-l dă cîgán / A cigánybáró
Jankó Olga: Az elmaradt tánc
Annie Pietri: A Napkirály kémnője