Mit ​keresett Jakab az ágy alatt? 96 csillagozás

(és mi történt ott vele?)
Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt?

Jakab a szobájában játszik. Billenős teherautóját, Klárikát tologatja, amikor szörnyű dolog történik… Klárika felborul, és az üveggolyók begurulnak az ágy alá. Az ágy alatt bizony sötét van, nagyon sötét. Jakab fél – de mégis bemászik! Ebből a gyönyörű, hatalmas, böngészőszerű mesekönyvből kiderül, hogy az ágy alatt igaziból egy új, színes és izgalmas világ rejtőzik. Ott van persze a rémisztő Hómama meg a Szőrizéke, de talán mégsem kell tőlük annyira félni! És rajtuk kívül még rengeteg csodálatos hely a vízibusz pályaudvartól a Nyalókába Ragadt Legyek Szabadtéri Múzeumáig. Aki ismeri Dániel András szokatlan és végtelenül mulatságos lényekkel és eseményekkel benépesített színpompás és bizarr világát, az nem fog csalódni ebben az esztrádkönyvben – ami egyszerre böngésző, mese, interaktív képeskönyv. Aki nem ismeri, az pedig ne halogassa, kössön vele közeli ismeretséget, jól fog járni!
5 évnél idősebb gyerekeknek és felnőtteknek

Eredeti megjelenés éve: 2014

Kiadói ajánlás: 5 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pagony, Budapest, 2015
72 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634101192 · Illusztrálta: Dániel András
>!
Pagony, Budapest, 2014
72 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155441868 · Illusztrálta: Dániel András

Enciklopédia 6


Kedvencelte 5

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt?

Erre a könyvre a legjobb szó, hogy TÖKÉLETES! Nekem már kicsit későn jött, mert gyermekeim meg- és felnőttek, de ha ajánlani kellene egy olyan gyerekkönyvet, amely segítség lehet a gyermekkori félelmek feloldására, akkor ezt a könyvet mindenképpen ajánlanám.

Mi van a szekrényben, mi van az ágy alatt, mi van a sötétben, ne menjünk arra, biztos sok szülő találkozott már ezen mondatok valamelyikével. Ez a könyv az ágy alatti világot tárja elénk és gyerekeink elé, amelyből megtudjuk, hogy az ilyen titokzatos, félelmetes helyek, akár varázslatos helyek is lehetnek. Ismerjük meg azt, amitől félünk, és akkor már közel sem lesz annyira félelmetes.
Imádtam ezt a könyvet, imádtam az illusztrációt, ami szintén Dániel Andrást dicsőíti. Igen, dicsőíti, mert annyira eredeti és fantasztikus, hogy csak nagy elragadtatással tudok beszélni róla. A könyv végéig tartó magázást ist imádtam, hatalmas ötlet, a gyerekek nagyobbnak és erősebbnek is érezhetik magukat tőle, én pedig végig mosolyogtam.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/02/mesek-pagonybol.html

1 hozzászólás
worsi P>!
Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt?

Két történetet mesélnék el a könyv kapcsán.
    Az egyik, hogy mikor a harmadik unokatesóm kicsi volt, kb. hat éves, akkor rajzoltam neki rendszeresen foglalkoztatót. Az messze nem volt ennyire zseniális, vicces és ötletes. Ha akkor lett volna ez a könyv, tuti a kezébe adtam volna. Feltett szándékom, hogy az enyéimnek is rajzolok majd feladatos füzetet – az biztos, hogy Dániel András feladta a leckét!
    A másik egészen friss, ma reggel történt. A lányom úgy ébresztett, hogy „Anya, anya, hoztam neked rondadenevéres könyvet!”

Hogy a könyvről magáról is írjak egy kicsit: idén ez a második ilyen alaposan telerajzolt könyv, amit direkt jó lassan olvastam, hogy sokáig tartson (ez volt a másik), böngésztem a képeit és hagytam, hogy elvarázsoljon. Ebben a kedvenc részeim a két rövidebb mese volt, el tudnék képzelni egy ilyen rövidmese-gyűjteményt is (persze illusztrálva, az kell hozzá!).

Kiegészítés, 2017.11.30.
Tegnap újraolvastam, mert azóta lett egy ötévesem. Azt kell mondjam, hogy tökéletes. Mert ugyan ott az alaphelyzet, hogy az ágy alatt sötét van, meg jujdefélelmetes lények, a lányomon éreztem is, hogy mindjárt nekiáll sipítozni, hogy „Fééélek, fééélek!”, csakhogy ezután jön egy rakás feladat, amit meg kell oldani, és nem marad ideje azon izgulni, hogy jajmilesz. Hanem együtt gondolkozik Jakabbal és oldja meg a feladatokat, és aztán egyszercsak hirtelen vége lett a könyvnek, és „Anya, meséld el mégegyszer!” Könnyen lehet, hogy egy darabig vissza se kerül a polcra.

1 hozzászólás
Uzsonna>!
Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt?

Nagyon kíváncsi voltam, mit keresett Jakab az ágy alatt, és én is ott ragadtam vele, hiszen nekem is segíteni kellett üveggolyókat keresni. Nem bántam meg, mert egy csodavilág tárult fel az ágy alatt, azt pedig külön díjaztam, hogy nem kellett végig kúszni-mászni. Tetszettek ismét a rajzos-agyszülemények (agyszüleményes rajzok), az interaktivitás, a feladatok, a mesék és a (ágy alá)rejtett mondanivalók is.
Ne zavarjatok most egy darabig, megyek szétnézek egy kicsit az ágyam alatt… :-)

6 hozzászólás
meseanyu P>!
Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt?

Hihetetlen ez a fickó, újra és újra elvarázsol. Elborult egy agya van az biztos. Ez a könyve is abszurd, fantáziadús, vicces, nyelvileg igényes és leleményes, emellett pedig irtó cuki.

2 hozzászólás
bonnie9 P>!
Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt?

Kicsibácsi ide, Smorc Angéla oda, nekünk a kuflik jelentik Dániel Andrást. Egészen pontosan a kuflik jelentik a „szeretjük Dániel Andrást” (a többiekkel nem igazán találtuk meg a közös hangot). Ezért a sok pozitív értékelés ellenére mégis kissé félve kezdtem olvasni, nem tudván, mire is számíthatok. Mert azért mégse sejtet túl sok jót a sötét ágy mélye, és lássuk be Dániel András egyedi rajzstílusa nem kifejezetten fedi az általánosan elfogadott „szépség” fogalmát. Bevallom attól tartottam, talán pont ezektől a rémektől fognak majd rémüldözni a gyerekek. És most jön a pillanat, ahol illedelmesen bocsánatot kérek a rossz előítéletekért és az utóbbi idők legkellemesebb csalódásaként könyvelem el Jakabot és ágyának titkait.
Ez egy nagyon-nagyon jó könyv.
Játszik, gondolkodtat, megnevettet és mindezt olyan kuflisdánielandrásosan.
Már csak a böngésznivalókkal órákig el tudnám foglalni magam (igen, én a felnőtt :), és a gyerekeim szintén), de a változatos feladatok a könyv végéig folyamatosan fenntartják a figyelmet. Pont ugyanannyit tudunk, mint Jakab, se többet, se kevesebbet, így együtt játszhatunk, keresgélhetünk vele.
Amit külön kiemelnék még a „miért tetszik” listáról, azok a pozitív mondanivalók. Az egyik kedvencem a Tintapatron nővérek. Igenis keressük meg mindenkiben a szépet, legyen azt bármilyen nehéz megtalálni. :)
Egyedül a tegeződést hiányoltam. A gyerekek a feléjük történő magázódással nem igazán tudtak mit kezdeni, még nem értették a humorát, én meg most nem voltam ráhangolódva.

lenne P>!
Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt?

Még ilyen könyvet nem lapozgattam, már vagy 20 éve! De azt hiszem megveszem a rokongyerekeknek. Jó volt este 11kor még az üveggolyót keresgélni, de csak reggel tudtam befejezni.
2021: kedvenc könyv lett a fiúknak

4 hozzászólás
PTJulia P>!
Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt?

Egyszerűen zseniális ez a könyv! A négy éves kisfiam tátott szájjal hallgatta végig, és időnként hangosan, teli szájjal kacagott. A nagyok is, de ők már a kuflis humort is vették. Se füle, se farka, de mégis, hiszen van egy ütős kerettörténet (az, hogy be kell mászni a félelmetes ágy alá a kedvenc tárgyaink előkerítésére, az elég ütős kerettörténet az óvodás korosztály számára). S miközben haladunk a sztorival, mindenféle fejtörőkbe és megfigyelni valókba botlunk, és ez kérem, cseppet sem erőltetett, és fenntartja a gyermek figyelmét (nem akarok itt most más gyermekkönyvet hozni, de volt, ahol ez a kihirdetett cél ellenére is meglehetősen erőltetetten próbált megvalósulni). Mindezt magázva kapjuk meg, amit olvastam, hogy sokan kifogásoltak. Nekem pedig pont még egy plusz pontot szerzett: a kultúránkból már szinte teljesen kiveszett ez a beszédforma; engem mindig is zavart, ha vadidegen eladók, ügyintézők, vagy bárki, akivel egy pillanatra közös dolgot volt rögtön „sziahellófigyu”-val bizalmaskodnak. Kamaszkoromban, és még fiatal felnőttként is évekig nem is tudtam, hogy akkor most hol, mit és hogyan illik. (Mára rájöttem, hogy elég az én belső iránytűm, a többi meg a többiek sara). Szóval Dániel András megmutatta, hogy így is lehet; egyébként mindez egy kis decens, ugyanakkor szakadok meg a röhögéstől ezen is jelleget kölcsönzött az olvasmánynak.
Klárika a szívem csücske lett, Rudolfot a mindenbe belekötő nagylányom egyszerűen képtelen volt feldolgozni, a kuflis repcsire meg már szavakat serm találtunk.
A reklámbetét kellemesen ismerős volt az Utazz Bálnabusszal-ból; mondhatni ez egy ujjgyakorlat arra – és milyen jó, hogy nem húzott le róla még egy bőrt, hiszen bőven beleillett volna a Bálnabusz profiljába is. (Inkább írt újabbakat.)
Egy szó mint száz, Jakab hatása alatt állunk, ma reggel pl arra ébredtem, hogy a középső hangosan olvassa fel a gyerekszobában (nem mintha nem tegnap este fejeztük volna be!), a kicsi szájtátva hallgatja, a nagy meg félfüllel, de ott sertepertél. Egyébként most is, míg e sorokat képernyőre vetem enyhe háttérzajként Jakab zümmög a fülembe a mosógép mellett természetesen.

Citrompor>!
Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt?

@deardurr értékelésének köszönhetően figyeltem fel pár hónapja erre a könyvre. Igaz, hogy ez tavalyelőtti kiadás, de úgy voltam vele, ha már a Merítés-díj gyerekirodalom kategóriája kapcsán felfigyeltem a szerzőre, ez a könyve se maradjon ki.
Hát nem is bántam meg, hogy kikölcsönöztem a könyvtárból! Szuper ötletes, szellemes, szórakoztató, sziporkázó történet Jakabról, aki valamit keresett az ágy alatt…
Szóval ilyen egy igaz böngésző! Fantasztikusan lekötött még felnőttként is, gyerekként pedig biztosan oda és vissza lettem volna tőle, ugyanis nekem is volt olyan korszakom, hogy féltem a sötét ágy alá vagy mögé benézni, benyúlni, ha beesett oda egy plüssállatom. Csak annyit tudok felróni a könyvnek, ill. Dániel András illusztrációinak, hogy legyenek azok bármilyen szórakoztatók és részletesek, nekem helyenként akkor is rusnyák és taszítók. Ez van, de attól még élveztem.

3 hozzászólás
Beatrix_Farkas>!
Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt?

Nagyon szuper!! Az utóbbi idők legötletesebb, legszórakoztatóbb gyerekkönyve :) Megtaláltuk az üveggolyókat is. :)

Chöpp >!
Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt?

Nagyon jó volt! Találkozott a Kicsim és a saját elvárásaimmal. Örültünk a feladatoknak, a meséknek, a rajzoknak, a történetnek. Fantáziadús és saját polcra illő alkotás!

MÁSODIK OLVASÁS (még mindig CSAK a könyvtárból:
Kicsim kérésére kihoztam a könyvet, amiben a kisfiú keresi az üveggolyóit az ágya alatt. Újfent nagyszerű szórakozás volt (nekem is).


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Belépődíj: 1 csokis parány
Akinél nincs, kimarad egy körből.

27. oldal

almamag>!

Sárba fetrengett pincsije?
Pókhálós lett a dán doga?
Kíváncsi volt, hogy fincsi-e,
S méztől ragad komondora?
Aggódva látja, vészesen
Mocskos lett kedvenc szettere,
Annyi a szösz a véreben,
Hogy vadászni már szégyell vele?
Festékes lett a vizsla lába?
A német kopó már túl kopott,
Nagymamája dalmatája
Foltosabb, mint máskor szokott?
Lekvár borult a spánielre?
Pecsétes lett a terrier?
Úgy érzi, kár volt várni erre,
S valamit most már tenni kell?
Kipróbált sok tisztítószert
Zománcfestéktől zöld ebén?
Nem használt ezernyi módszer,
Mit kínálnak a földtekén?
E sok kudarc kedvét leverte,
S gyűlik a por a jó tacsin?
Nekünk biztos tippünk van erre:
GÉPI KUTYAMOSÓKABIN!!!

42. oldal, Reklám - Pagony, 2015

Kapcsolódó szócikkek: dalmata · komondor · spániel · tacskó · terrier · vizsla
Bea_Könyvutca P>!

Szerencsére a félelem, a bátorsághoz hasonlóan kis helyen is elfér, most történetesen magában Jakabban, valahol a köldöke táján. Jobb is így, hátizsákkal be sem tudna mászni az ágy alá. Na, de nézzük, ott mi történik vele!

11. oldal

altagi P>!

Na, sikerült? Ha igen, már kész is a tanulság: mindenben, még a legrútabb dologban is találhatunk valami titkos szépséget, és a többi, és a többi.

37. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Sven Nordqvist: Fedezd fel Pettson és Findusz farmját!
Sabine Cuno: Vidám húsvét
Dudás Gergely: Mackó virágos böngészője
Marianne Dubuc: Spuri Gyuri, a postás egér
Jason Hook: Hová bújt a sárkány?
Dudás Gergely: Mackó karácsonyi böngészője
Melanie Brockamp: Meseböngésző
Gill Guide: Karácsonyi bibliai böngésző
501 jármű
Pere Rovira: Keresd meg a tanya állatait!