Kicsibácsi ​és Kicsinéni (meg az Imikém) (Kicsibácsi és Kicsinéni 1.) 132 csillagozás

Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém)

Kicsibácsi és Kicsinéni egy dióban lakik, és van egy bádognyuluk, az Imikém. Őt kalitkában tartják, mint egy madarat, de ez csak egy a furcsaságaik közül. Hiszen Kicsibácsi újra feltalálja a Holdat, Kicsinéni pedig mindig mindenből csak egyetlen egy darabot vesz a közértben. Kicsibácsinak van egy óriási, ici-picire összehajtható létrája, Kicsinéni pedig megfigyeli, hogyan lesz Kicsibácsi átlátszó. Vigyáznak egymásra és hazavárják egymást a kicsi kalandokból. Aztán néha felkapja a diót a szél, és arrébb fújja.

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: 5 éves kortól

>!
Pagony, Budapest, 2021
62 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635871278 · Illusztrálta: Dániel András
>!
Pagony, Budapest, 2017
56 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634102663 · Illusztrálta: Dániel András
>!
Pagony, Budapest, 2013
56 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155291241 · Illusztrálta: Dániel András

Enciklopédia 6


Kedvencelte 14

Most olvassa 6

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 53


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém)

Dániel Andrásnak sikerült elérnie, hogy ismét kedvencet találtam. Már a címe is! Azt hittem egyébként, hogy Imikém az egy unokát takar, erre kiderül, hogy egy bádognyúl, aki Kicsibácsival és Kicsinénivel egy dióban lakik, bár neki még egy külön kalitkája is van, ahol imád üldögélni. A diót időnként felkapja a szél, és hol itt teszi le, hol ott. Lehet, hogy a sivatagban, de az is lehet, hogy a tenger közepén.

Kicsibácsi és Kicsinéni azonban cseppet sem stresszel emiatt, megvan a maguk jól kialakított élete. Kicsibácsi néha feltalál valamit, néha gombócevésben akar rekordot dönteni, vagy éppen elmélkedik nagyon fontos dolgokon. Kicsinéni pedig igazán jó partner ebben, ha kell megfőzi a rengeteg gombócot, meghallgatja Kicsibácsit, moziba megy vele, de az is előfordul, hogy külön kalandokra indul. Imikém pedig csuda jó fej, éppen annyira imádtam, ahogyan Kicsinénit és Kicsibácsit.
http://konyvutca.blogspot.hu/2016/10/versek-mesek.html

olvasóbarát>!
Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém)

A szerző létrehozott egy abszurd, a széllel utazó dióházat, abban elhelyezte a 3 lakóját, majd írt nekik szinte mindennapos kis történetkéket. Kedves kötet, jól illeszkedik Dániel András világába: a bádognyúl, hintázós mosollyal, a csak álmában sikeres bűvész, a bagolybarát, a többfunkciós kémény, a Ravaszdi Rengeteg, a gombkirály, a különleges szemüvegek és létra, a satírozás jótékony hatása az elalvásra és sok-sok apró és mégis nagy ötlet, amelyek alkalmasak a gyermeki (és felnőtt) fantázia fejlesztésére. Ehhez hozzájárulnak a szerző rajzai is.

1 hozzászólás
ziara>!
Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém)

Nem a könyvet minősíti, hogy eddig olvastuk. Elkezdtük egyszer, aztán jöttek más könyvek, de most két hete csak ezt olvassuk esténként. Ez egy zen könyv, komolyan. Olyan nyugalmat, békét, kedvességet sugároz… Hihetetlen… Dániel András kis csodákat teremtett ezzel a három figurával. Elő is jegyeztettük a könyvtárban a visszatérős részt!

robinson P>!
Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém)

Kétségtelen, hogy van egy sajátos bája, visszafogott humora, ami az értő, erre vevő olvasót elvarázsolja. Csak azzal vagyok zavarban, hogy ezt egy négyéves vajon mennyire érti? Az én olvasatomban ez mindenképpen a nagyobb gyerekeknek, 6-10 éves korúaknak, vagy akár a fiatal felnőtteknek szól.

„hiába, mindent mi sem érthetünk” és talán nem is kell!
https://gaboolvas.blogspot.com/2018/12/kicsibacsiek.html

Zsuzsanna_Makai >!
Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém)

„Kicsibácsinak van egy semmitlátós szemüvege is. Na, azt azért felveszi néha, amikor már nagyon elege van a sok látnivalóból. Leül a foteljébe, orrára teszi a szemüveget, és egy darabig nézi vele a semmit. Ilyenkor pihen.”
Nagyon szerethető volt ez a könyve is Dániel Andrásnak, csak így tovább! Magamról csak annyit, hogy életemben először ebben a könyvben láttam leírva azt a szót, hogy 'USGYI'. Nagyon kedvesek voltak a történetek is, az ötletek is, Imikém is. Tetszett a 'Vágy', amikor az embernek minden vágya teljesül! A kémény, ami néha tàvcsőként is működik. A Ravaszdi Rengeteg, akinek a konkurenciája a Trükkös Tölgyes, meg a Fortélyos Fenyves, vagy az Agyafúrt Almáskert. A konzerv aranyhal. Jaaa, és mekkora már a Kifürkészhetetlen Tekintetű Asszony.
Hát érdemes elolvasni ezt is, nna.
u.i.: Az unokatesóm gyerekeinek tegnap odaadtam a könyvet ajándékba, nagy örömködés volt, mert kiderült, a nagyapjuk kihozta a könyvtárból, folyamatosan ezt kell olvasni, már annyiszor meghosszabbították, hogy csak a büntiket fizetik, így most igazán nagyon örültek neki.

pannik>!
Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém)

Nagyon érdekes hangulata van ennek a könyvnek. Azt hiszem, az eredeti történetek és megfogalmazások ellenére is valami szomorúság és bánat lengi körül. Vagy legalábbis én így éreztem, ilyen hangulatban hagyott minden egyes alkalommal amikor a kezembe vettem.
Nagyon tetszenek az ötletes fordulatok, a történetek egyszerűsége de valahogy mindig van egy gondolatébresztő csavar, vagy egy ötletes fordulat. Annyira szép íve van Kicsibácsi és Kicsinéni életvitelének és az érzések is kézzelfoghatóak benne. Nagyon tetszik a házuk és a sok minden ami elfér benne, és nagyon tetszik a változáshoz való nyitott hozzáállásuk. Szóval tetszik és elgondolkodtat, csak valahogy nagyon szomorú és nem tudom megmagyarázni miért érzem így.

cippo I>!
Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém)

Nagyjából egy rövid ülésben molyítottam bele az arcomba, akkora szerelem lett. És az még mind semmi, föltettem a semmitlátós szemüvegemet, azt' mindjárt mit találtam: https://www.facebook.com/KicsibacsiKicsineni…

6 hozzászólás
akire>!
Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém)

Kempingpohár:) – Dániel András juttatta eszembe. Tudjátok, az a teleszkópszerűen nyíló, használhatatlan alkalmatosság, aminek műanyag karikái között ömlött ki a ragacsos ital. De valamikor ez sem baj… Leginkább akkor nem baj, ha van az embernek óriás Kicsibácsija, madárként, kalitkában tartott bádognyula és a világmindenséget összefogó dióhéj-palotája. Kell egy kempingpohár, amiből otthonosan szivárog a lé, na meg semmitlátó szemüveg is (ami kiszűri a túl sok látnivalót) – ülnék egy árnyas diófa alatt és ilyen történetek jutnának eszembe nekem is, miközben bádoggyerekek kattognak körülöttem. A magyar gyerekirodalomban Kiss Ottó mellett Dániel András tudja, hogy miről beszélünk…

2 hozzászólás
Honey_Fly P>!
Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém)

Kicsibácsiék életében nincs túl sok bonyodalom de ami adódik azt is a faék egyszerűségével kezelik le. Irigylem ezt a hozzáállást. Szerintem a boldogság egyik forrása az, ha nem komplikáljuk túl a dolgokat. A legváratlanabbakat sem, mint pl. ha életünk párja a láthatatlanná válást gyakorolja. Összességében nagyon megnyugtató könyv és tele van pozitív életszemlélettel. Időnként biztosan előveszem újra.


Népszerű idézetek

Natalie_Danaisz I>!

[…] mindegy az embernek, nyúl, vagy madár, ha szeretik.

3. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
2 hozzászólás
cippo I>!

SEMMI

Kicsibácsinak van egy semmitlátós szemüvege. Na, azt felveszi néha, amikor már nagyon elege van a sok látnivalóból. Leül a foteljébe, orrára teszi a szemüveget, és egy darabig nézi vele a semmit. Ilyenkor pihen.

50. oldal (Pagony, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: semmi
3 hozzászólás
cippo I>!

LISTA

Egy napon Kicsibácsi összeírta a nevetséges dolgok listáját. Effélék vannak rajta: jégeralsó, izomtrikó, frottírzokni, körömcipő, huszárbajusz, cigirágó, cumicukor, napsapka, cicanadrág, csókkirály, levespor, száraz felszálló tüzivíz vezeték, dugóspuska, és így tovább. Időnként előveszi a listáját, elolvassa és nagyokat nevet rajta. Néha olyankor is, amikor jobb volna, ha nem.

44. oldal (Pagony, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: cicanadrág
cippo I>!

VÁGY

Szeretnék bukfencezni, mondta egy napon Kicsibácsi. Nem is teketóriázott sokat, végigbukfencezett az előszobán. Most meg, nem is tudom, valahogy rikoltozhatnékom támadt, szólt, miután felállt és leporolta a nadrágját. Nosza, rikoltozni is kezdett azon nyomban. Végül, de nem utolsósorban, ennék egy tükörtojást, jelentette ki aztán, befejezvén a rikoltozást. Azzal fogta magát, gyorsan csinált egy tükörtojást, amit azon helyben, jó étvággyal el is fogyasztott. Ez aztán a jó nap, mondta Kicsinéni, amikor az embernek minden vágya teljesül!

14. oldal (Pagony, 2013)

Szávitrí>!

Kicsibácsinak van egy tava. Egy séta során találta, mint annyi más limlomot. A sétálás ilyen: megpillant valamit az ember a lába előtt, ha megtetszik neki, lehajol érte, zsebre vágja, azzal megy is tovább. Persze Kicsibácsi a tavat otthagyta, ahol találta, hiszen egy tó meglehetősen nehéz, nem viheti az ember magával csak úgy. Mindegy, azért az az ő tava. Egy tó azé, aki megtalálja, vagy így valahogy. Gyakran kisétálnak oda Kicsinénivel és Imikémmel, tavazni egyet. Semmi különös: csak lófrálnak, nézelődnek a parton, rugdossák a kavicsokat, hunyorogva bemérik, mennyit nőtt legutóbbi látogatásuk óta a partmenti sás. Aztán letelepednek a fűbe, és figyelik, hogy csipkézi a szél a tó vizén tükröződő felhőrongyokat. – Azt azért megnézném – jegyezte meg egy ilyen alkalommal eltűnődve Kicsinéni –, milyen lenne, ha nem a tóban látszódna az ég, hanem épp fordítva: az égen a tó. – Próba szerencse – mondta Kicsibácsi. Mire aztán mind a hárman leheveredtek, orrukat az égnek szegezték, és elképzelték, hogy úszik odafent a végtelenben tavirózsa és békanyál, hajlong felhők közt a nád, cikkannak fecskeként ezüst halak.

58. oldal (Pagony, 2013)

Juci P>!

Képzeljük azt, hogy volt egyszer egy öreg dió. Vagyis hogy: van. Ebben a dióban él Kicsibácsi és Kicsinéni, meg Imikém, a felhúzhatós bádognyúl: a madaruk. Kicsibácsi és Kicsinéni persze tudják, hogy Imikém igazából nyúl, nem madár, mégis. Talán a kalitka miatt van ez, ki tudja. Mert Imikém ott lakik, egy kalitkában – máshová nem is nagyon tudnák tenni, kevés a hely. Onnan nézelődik egész nap a festett bádogszemével, s azon mélázik, milyen jó volna, ha legalább repülni tudna, vagy valami. Nem mintha bánná, hogy így alakult: mindegy az embernek, nyúl vagy madár, ha szeretik.

3. oldal

Juci P>!

Medve

Imikém, a felhúzható bádognyúl egy alkalommal, szokásos, kíváncsi kóborlásai során találkozott a Mindenevő Medvével. – Megeszlek, nyuszi! – jelentette ki a Mindenevő Medve köszönés és teketóriázás nélkül, azzal nyomban megragadta Imikémet, s rettentő fogsorával ráharapott. Attól kezdve egészen egyszerűen csak Medvének hívták.

26. oldal (Pagony, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: medve
latinta P>!

RIASZTÁS

– Rabló! Rabló! – kiabálta egyik délután torkaszakadtából Imikém, a felhúzható bádognyúl. Kicsibácsi és Kicsinéni lélekszakadva rohantak haza, ahogy csak a lábuk bírta. – Próbariasztás – mondta Imikém, mikor lihegve beestek az ajtón. – Csak kíváncsi voltam, hogy messziről is halljátok-e, ha kiabálok. – Mi mindig hallunk téged, Imikém – mondta neki Kicsinéni. – Ha a fülünkkel valamiért éppen nem is, akkor a szívünkkel: azzal biztosan. Te kis buta.

19. oldal (Pagony, 2013)

Boglárka_Madar>!

– Van egy dolog – mondta Kicsibácsi –, amiért Kicsinéni régóta nyaggat, hogy nagyon szeretne egy olyat, meg minden. Tudod, hogy van ez… Mindig mondogatja, erre aztán tessék: pont most nem jut eszembe a neve. – Kösöntyű? – nézett rá kérdőn a hal a dobozból. – Az hát – biccentett Kicsibácsi meglepetten.

25. oldal - Konzerv (Pagony, 2017)

Boglárka_Madar>!

– Mi mindig hallunk téged, Imikém – mondta neki Kicsinéni. – Ha a fülünkkel valamiért éppen nem is, akkor a szívünkkel: azzal biztosan.

19. oldal - Riasztás (Pagony, 2017)


A sorozat következő kötete

Kicsibácsi és Kicsinéni sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Vibók Ildi: Sibi újabb meséi
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér
Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó
Mosonyi Aliz: Mesék Budapestről
Palásthy Ágnes: Elrabolták a siklót
Kertész Balázs: Pufi, a háziszellem
Tasnádi Emese: Városi legendák
Zalán Tibor: Háry
Nick Bruel: Rossz Cica fürdik
Timo Parvela: Ella és barátai