63. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján
78. legjobb gyermekkönyv könyv a molyok értékelése alapján

A ​kuflik és a nagy eső (Kuflik 2.) 106 csillagozás

Dániel András: A kuflik és a nagy eső

Emlékeztek még a hét kuflira, Zödönre, Bélabára, Hildára, Tituszra, Valérra, Pofánkára, no meg Fityircre? Az elhagyatott réten laknak hét kis üregben a kuflikupacban, és egész nap hempergőznek, bukfenceznek és heverésznek. A kuflik visszatértek! Hatalmas eső szakadt a nyakukba, elárasztotta a rétet, és ők mindenféle fura alkalmatosságon csónakáznak a tóvá vált réten. Vajon sikerül visszajutniuk a kupacba? A második történetben a Bújócskázás Világnapját ünnepelheted meg a kuflikkal – és keresgélés közben felfedezheted az elhagyatott rét minden érdekes lakóját és növényét a réti zselétől a lábascsigáig.

Eredeti megjelenés éve: 2014

Kiadói ajánlás: 3 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Pagony, Budapest, 2014
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155441349 · Illusztrálta: Dániel András

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Fityirc · Pofánka · Zödön


Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

>!
olvasóbarát P
Dániel András: A kuflik és a nagy eső

Megszerettem ezeket a figurákat szövegben és rajzban egyaránt. Az igazi fák sosem horkolnak a másik történet a kötetben. Ötletesek, vidámak a nevek is: vicsormókus, borostapók, recskeszú és a kéktollú nyihánc vidám figurák, szerethetőek.

3 hozzászólás
>!
Gelso P
Dániel András: A kuflik és a nagy eső

Annyira aranyosak, egyszerűen öröm volt most rábukkanni a könyvtárban és hazahozni.
Mindig az elején lévő csoportkép-nézegetéssel kezdem, nézegetem őket egy darabig.
Elolvasom a történetet, de nekem a ki-mit leltár a legfontosabb – kihez-mi tartozik, ki mit őriz. Melyiküknek mi a fontos? Kinek milyen esernyője van? Ki melyik növény mögé rejtőzködik a bújócska alkalmával… Nem tudtam, hogy Hedvig padlizsán szeretne lenni…

UI: Eldöntöttem, hogy elkezdem gyűjteni az új fajként jelentkező egyedeket, és rendszertani besorolási listát készítek, Dániel András félét – sok érdekesről tett ma is említést, többek közt: a vicsormókussal, borostapókkal, csőlakó kavicskukaccal, nagy rétizselével, sárga mézköpőfűvel vett le a lábamról…

Tanulság:
Az igazi fák sosem horkolnak

Továbbra is odavagyok ezekért az élőlényekért…

>!
ziara P
Dániel András: A kuflik és a nagy eső

Csak ugyanazt tudom írni, mint az összes többiről:)))
Csillagos ötös, legalábbis nálam!!!!

>!
pável 
Dániel András: A kuflik és a nagy eső

„-Segítség! Megfulladunk! -kiabált rémülten Fityirc. De gyorsan abbahagyta, mert rájött, hogy leér az ugródudora.”

A kuflik (Pofánka, Fityirc, Zödön, Hilda meg a többiek) teremtéstörténete (Kufl. Gen.1.) ezennel elérkezett a vízözönhöz. Nem hallgattak az okos szóra, konkrétan Bélabáéra, aki lehet hogy minden nap bejelenti az esőt, de ma igaza lett, mégis csak egy Lárifári!-t kapott érte.

Amiikor a nagy özönben csak hármuk kufliürege maradt szárazon, a mesélő akár arrafelé is elvihette volna a történetet, amit a históriából egyszerűsítve csak a vagyon újraelosztásnak nevezünk. A Genezis, a prehistorikus, mitikus korszak után akár elkezdődhetett volna végre a kuflik igazi, írott története, de aztán az Özön eldöntötte a kérdést, mindenkit kiöntött, mint Pelikánéknál, osztálykülönbség nélkül.

Szerencséjükre az arra úszó muffinhéjakat meg egyéb szemeteket bödönhajóvá hasznosították újra, és megkezdődhetett a nagy Dugaszkihúzó Projekt. (Elvégre ha gyűlik a víz, akkor egy Dugasz is lesz valahol.) Majd a a Második Négyórás Terv keretében ezt követte A Nagy Szárítkozás.

2. rész
„Az igazi fák sosem horkolnak.”

A második mesében bújócskáznak, itt hívnám fel a figyelmet Valér leleményességére, aki drónokkal keresteti elrejtőzött pajtásait (ezt ezennel le is védetem, erre talán még az USA-ban sem használják!) Elmondom, ki hová bújt, hátha a ti példányotokban már nem látszódik ki a rojtos fülük sem a susnyásból: Zödön például a lepénybokorba, Fityirc a kavicskukacok közé – míg a vén Bélabá vén, kiszáradt fának álcázza magát. (A csiga javasolta neki, szerinte arra hasonlít a legjobban. Te csak akkor bújócskázz, Kedves Olvasó, ha a mimikri-sminkkészleted nálad van, hogy vonzó dolgok mögé tudj elbújni – feltűnés nélkül.)

Sajnos Bélabá nem csak árnyékot adott, bár annak terebélyeset, de egy idő után hangokat is. Álmában igazi fa lett, sajnos a lombsusogásnál kissé karcosabban horkolt. Gyönyörű faunát álmodott magára: szőrmók vakarcot és pohos résbogarat, borostapókot és vicsormókust – csak azt a kéktollú nyiháncot nem kellett volna, mert harsány kvákkogásával az ébresztette fel. A többiek szerencséjére, mert már visszhangzott Bélabá „susogásától” a rét.
Mikor a mesélő itt tartott, bizonyára emlékezetébe ötlött az Eredet című film, neki is lát elaltatni mindenkit: hőseink innentől álmukban bújócskáznak…
(2014-ből)

>!
clarisssa P
Dániel András: A kuflik és a nagy eső

Negyedik találkozásom a kuflikkal most egy icuri-picuri lábascsiga-szükkenésnyivel kevésbé volt üdítő, mint a korábbiak. Először nem tudtam mire vélni, hiszen most is kedves volt a történet, ötletesek és jópofák a rajzok… azonban rájöttem, hogy hiányzott valami: a furcsa szerzet mellékszereplőket csak nézegetni lehetett, szóhoz sajnos ezúttal alig jutottak. Hiába, no, korábban el lettem már kényeztetve ezekkel a nem várt, de vicces kis szösszenetekkel, így most egy kuflihajszálnyit csalódott vagyok. De persze csak egy nagyon picike kuflihajszálnyit!
@Gelso-hoz csatlakozom abban, hogy élveztem végigbogarászni a szöveg mellett a rajzokon is, hogy kihez mi tartozik: például mit őrizget a kufliüregében, milyen zsebernyője van. Apropó: én is szeretnék egy zsebernyőt, vajon hol kapható? És vajon milyen színű lenne az enyém? De az biztos, hogy egy Dániel András-féle növény- és állathatározóra is igen-igen kíváncsi lennék. :)

>!
Pagony, Budapest, 2014
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155441349 · Illusztrálta: Dániel András
1 hozzászólás
>!
krlany I+SMP
Dániel András: A kuflik és a nagy eső

A kuflik még mindig nagyon menők; ázottan, lucskosan, félig hajléktalanul is. A rajzokon elhintett humorcseppek, pedig fokozzák még ezt az élményt. Itt egy búvársisakos csiga, ott egy csontot rágó hal, a redőnnyel záródó odú pedig mindent visz.:D Bélabá pedig bújócskában verhetetlen!
https://kulturleny.wordpress.com/2015/03/29/a-kuflik-es…

>!
blueisthenewpink P
Dániel András: A kuflik és a nagy eső

Már a majdnem hat éves is elmerül a rajzokban, és hosszasan nevetgél rajtuk. Én a szövegen is kész vagyok, de a lábascsiga mindent visz! spoiler Jó volt ez is. Az újdonság varázsa – amitől az elsőn fetrengtem – ugyan már nem volt meg, de tetszett.

>!
worsi ASP
Dániel András: A kuflik és a nagy eső

Kihoztuk a könyvtárból, most ez a napontamesélős könyv. Gondban lennék, ha egy teljes függvényanalízist kéne végeznem, viszont álmomból fölkeltve is fel tudom sorolni, hogy melyik kufli miben csónakázott. Az apró részletek (pl. rétizselébokor, lábascsiga, pipázó hal és társai) még leginkább csak nekem viccesek, a kiskorúnak egyelőre csak bogarásznivaló részletek (csomó ideig elnézegeti, BogyóésBabóca mindig csak egy átlapozásnyi időt kapott) vannak benne és semmi viccesség, de a történetet már ő is élvezi. A családunkban két kuflirajongó biztosan van. :-)
(Ugye lesz következő kötet?)

2 hozzászólás
>!
Juci P
Dániel András: A kuflik és a nagy eső

Olyan rávetődés volt itthon, ne tudjátok meg! Az apró részleteken szórakoztunk a legjobban. És hát lábascsiga! Hiánypótló.
És akkor most jöhet egy újabb Kicsibácsi és Kicsinéni-könyv :3

5 hozzászólás
>!
Dénes_Gabriella P
Dániel András: A kuflik és a nagy eső

Nagyon tetszik ez a könyv, úgyhogy a kisgyerekes ismerőseim így jártak, ilyet kapnak ajándékba az utódok.
Tetszenek a kreatív rajzok, és a szép szöveg. Sajnos nincs nálam példány, de ami megmaradt, hogy az esőt milyen szépen írta le, több hangulatfestő szót használva. Azaz nemcsak ledarálja a dolgot mint más, igen népszerű gyerekkönyvszerző, hanem mesél, gyönyörködtet, és (szerintem) tanít is. Ja, és vicces is. :) A történetek pedig pont olyanok, amilyeneket gyerekkoromban én is simán elképzeltem volna, mert például miért is ne lehetne spoiler.
Nagy örömmel állapítottam meg, hogy a nívós kortárs gyerekirodalom is népszerű itt, a Molyon, jelenleg a 72. legjobb ez a kötet.


Népszerű idézetek

>!
olvasóbarát P

Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics. Kufli. Egy kufli sok mindenre hasonlít, és semmire sem. Pattog, mint egy gumilabda, pedig nem is az. Színes, mint egy nyalóka, pedig nem ehető. Van kicsi, van nagy. Van kövér és van sovány. Jönnek-mennek, sosem tudni, honnan hova…

>!
krlany I+SMP

Az elhagyatott réten szerdánként van a Bújócskázás Világnapja. Persze csak azokon a szerdákon, amikor mindenkinek van kedve hozzá.

Kapcsolódó szócikkek: bújócska
>!
Sicc

Hová, hová, cimborák? – kiáltott oda nekik egy idős, ám derűs kedélyű vízi patkány. Csónakja végében egy színes kalapú varázsgomba szundikált.

16. oldal

7 hozzászólás
>!
Chöpp 

– Minden olyan, mint reggel volt, csak mégsem – állapította meg Pofánka.
– Sőt, még csónakáztunk is – tette hozzá Fityirc.
– Meg minden – dörmögte Zödön.
És ez annyira igaz volt, hogy többet már nem is mondott senki aznap délután.

A kuflik és a nagy eső

Kapcsolódó szócikkek: Fityirc · Pofánka · Zödön
>!
krlany I+SMP

– Szerintetek látott már valaha is kádat ez a patkány? – kérdezte suttogva a többiektől Pofánka.
– Nem úgy néz ki, mint aki gyakran fürdik…

Kapcsolódó szócikkek: fürdőkád · patkány · Pofánka
>!
krlany I+SMP

Álmában igazi fa volt. Mindenfelé friss levelek zöldelltek rajta. Az odújában egy vicsormókus lakott, ágai között pedig egy öreg borostapók szövögette hálóját. Göcsörtös gyökerei alatt egy szőrmók vakarc, ráncos kérgén pedig néhány recskeszú, más néven pohos résbogár vert tanyát. Úgy érezte magát, mintha egy nagy ház lenne, sok boldog lakóval…

>!
krlany I+SMP

Hogy fogunk ennyien elférni három üregben? – kérdezte a többiektől Zödön, aki a legnagyobb volt közülük.
Amikor ezt elképzelték, egyáltalán nem tűnt mulatságosnak.
Na jó, egy kicsit…

Kapcsolódó szócikkek: Zödön

A sorozat következő kötete

Kuflik sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan
Dóka Péter: Hősök leszünk!
Harcos Bálint: Szofi lufija
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Janikovszky Éva: Bertalan és Barnabás
Harcos Bálint: A csupaszín oroszlán
Kertész Balázs: Pufi, a háziszellem
Julia Donaldson: Zog és a repülő doktorok
Aino Havukainen – Sami Toivonen: Tatu és Patu az óvodában
Nick Bruel: Rossz Cica – Boldog szülinapot!