Iránytű ​a szerelemhez és titkos lakáséttermekhez 58 csillagozás

Dana Bate: Iránytű a szerelemhez és titkos lakáséttermekhez

A ​huszonhat éves Hannah Sugarman szinte mindent megkapott az élettől, amire egy maga korabeli nő vágyhat. Remek állást, jóképű, nagymenő pasit és egy igazán csilivili lakosztályt Washington D. C. egyik legjobb negyedében. Csupán egy a bökkenő: Hannah a pokolba kívánja az egészet. A tudományos konferenciák és a fényűző partik helyett a sütik és sültek világában érzi igazán otthon magát, munkaidőben is recepteket körmöl, titkos lakáséttermet nyit főbérlője tudta nélkül, és a mintaszerű hercegnőt úgy dobja le magáról, akár a felesleges kilókat… hogy a szerelem és a káosz új ízeket vigyen az életébe ­– és mindazokéba, akik megkóstolják a főztjét.

Az Iránytű a szerelemhez és titkos lakáséttermekhez igazi ínycsiklandó sikerkönyv egy olyan „szomszédlány” főhőssel, aki gyakran hülyét csinál magából a partikon, de pontosan tudja, mitől jó egy répatorta. És bár az álmai néha cukormázosak, azt már megtanulta, hogy az élet legfontosabb hozzávalója: higgy magadban.

„Sütiillat,… (tovább)

Eredeti cím: The Girls' Guide to Love and Supper Clubs

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Erawan, Budapest, 2014
344 oldal · ISBN: 9789638982711
>!
Erawan, Budapest, 2013
508 oldal · ISBN: 9789638982704

Kedvencelte 9

Most olvassa 5

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 28


Kiemelt értékelések

>!
efenera
Dana Bate: Iránytű a szerelemhez és titkos lakáséttermekhez

Hát ez sokkal jobban tetszett, mint számítottam rá. :D Pedig nagyon kíváncsi voltam a történetre.
Adott Hannah, akinek van egy gazdag, jóképű, sikeres barátja, akiről kiderül, hogy igazándiból semmibe veszi a lány vágyait… Ami ugye nem jó, amin ugye változtatni kell! Ééés aztán beindulnak a dolgok, Hannah valóra váltja álmait, és mi vele együtt izgulunk, nevetünk, főzünk! Úgy érezzük, hogy mi is ott akarunk lenni vele a lakáséttermében… de közben mégsem, mert ott van a mi kis csodálatos főbérlőnk, és nem akarjuk megbántani azzal, hogy mi is részt veszünk egy vacsorán.
Könnyed kis olvasmány, szerethető karakterekkel, csodás ételekkel, humoros fordulatokkal. Érdemes elolvasni csajok, ne rémítsen meg titeket a Fejős Éva logó a jobb felső sarokban!!! :P

>!
l_moni
Dana Bate: Iránytű a szerelemhez és titkos lakáséttermekhez

Nem egy tipikus limonádé.
Könnyű vele gyorsan haladni, de néha le kellett tennem, mert már szinte fájt Hannah gondolkodása. És nem azért mert nem kedveltem meg Őt, hanem mert sok volt. Kis pihenő után tudtam csak olvasni újra.
Hannah egy meg nem értett lány, még önmagát sem ismeri és érti igazán.
Szerencsétlen párkapcsolat egy önző pasival, túl sokat elváró szülők, barátok alig.
Hazugsággal teli út vezet a kiegyensúlyozott jövőig. Nem szándékos hazugságok, hanem csak elhallgatott igazságok majd utána a félelem a lebukástól.
Rachel és Blake a legjobbak :) Ilyen barátokra van szükség. Támogat, melletted áll, bármi is történik, bármit is csinálsz.

>!
mokus33
Dana Bate: Iránytű a szerelemhez és titkos lakáséttermekhez

Olyan könyvet kerestem, ami sütés-főzésről szól, és a rengeteg lehetőségből erre esett a választásom, bár a hosszú címe elég elrettentő :) Az alaptörténet tetszett, de nem tudtam teljes lelkesedéssel olvasni, mert annyira zavartak Hannah hazugságai. Mit csináljak, ha nagyon idegesít, amikor az egész cselekmény tele van számomra elfogadhatatlan döntésekkel és tettekkel? Sajnos nem tudtam ettől elvonatkoztatni, hiába tudom, hogy ez csak egy könnyed kis regény, nem a valóság, mégis zavart az, hogy Hannah képes volt a céljai érdekében ekkora baromságra. A karaktere egyébként sem volt igazán szimpatikus, néha legszívesebben megráztam volna, hogy álljon már végre a sarkára és döntse el, mit akar csinálni az életével :)
A főzéssel kapcsolatos leírások, a receptek viszont nagyon tetszettek, abból még többet is el tudtam volna viselni, nem bántam volna, ha a cselekmény néhány teljesen felesleges, időtrabló momentumát is a sütés-főzés helyettesítette volna.

>!
csucsorka P
Dana Bate: Iránytű a szerelemhez és titkos lakáséttermekhez

Rózsaszín gerinc. Egy „Cosmopolitan-cikk címe”. Fejős Éva könyvtára?? (igazából ez már önmagában 5 ellenérvvel felér…). Szóval egyszerűen minden ellene szólt – mégis képtelen voltam a könyvtárban hagyni. És nem bántam meg.

Irodalmi értéke nyilván nem sok; de a stílusa szellemes; a téma és a közeg mai, modern.
Lehet, hogy segített az azonosulásban, hogy én is imádok főzni és én sem tudom huszonévesen, hogy mi az istent kezdjek az életemmel. Ez a pár éve felbukkanó őrület, a „gasztro-regény”, mint műfaj, nagyon tetszene nekem, de ezelőtt még nem találkoztam jóval.

Azért nem ennek a könyvnek a hatására valósítom meg az álmaimat, de kikapcsolódásnak tökéletes volt, így másnak is nyugodt szívvel ajánlom. Akik pedig egyébként sem ellenségesek, ha lektűrről van szó, biztos vagyok benne, hogy egyenesen imádni fogják!
(Ha szabad megjegyeznem, nekem 2-300 oldal elèg lett volna ebből.)

1 hozzászólás
>!
Málnika P
Dana Bate: Iránytű a szerelemhez és titkos lakáséttermekhez

Fejős Éva Könyvtára, Martini, tűsarkú, pink gerinc és fahéjillatú történetet ígérő ajánló? Nem csoda, hogy mindezek hatására nagy lendülettel vetettem magam a könyvre, és ez a lelkesedés az utolsó oldalakig elkísért.

A könyv a megalkuvás és az önmegvalósítás dilemmáját boncolgatja. Hannah egy irigylésre méltó, Washingtonban élő nagyvilági lánynak tűnhet a külső szemlélő számára, álommunkával és -pasival. Azonban ez az élet minden, csak nem az, amire vágyik. Egyetlen szenvedélye a főzés, azonban nem bízik eléggé önmagában ahhoz, hogy elhiggye, hobbijából akár meg is élhetne. Hosszú az út, mire rájön, hogy céljainkat sokszor nem külső akadály miatt nem valósítjuk meg, valójában saját félelmeink és önbizalomhiányunk gátol meg az elérésükben. Így inkább a biztonságosnak tűnő kitaposott ösvényen maradunk, ahelyett, hogy a saját utunkat járnánk. Paradoxonként így a vágyott elismerést se kaphatjuk meg másoktól. Hannah önkibontakozása természetesen nem sikerülhet bonyodalommentesen, a happy end lényegében elmarad, jelezve, hogy a jövő bizonytalan, de legalább a saját jövője.

>!
Lulma
Dana Bate: Iránytű a szerelemhez és titkos lakáséttermekhez

A címmel nem sikerült megbarátkoznom, de a a történet kifejezetten tetszett! A végkifejlet inspiráló volt. Átjött az üzenet: merd elhagyni a komfortzónádat és belevágni abba, ami valóban boldoggá tesz.
Élveztem a főzős részeket is és nagyon szívesen részt vettem volna Hannah bármyleik vacsorapartiján!
Bővebben: http://lulmakonyv.blog.hu/2018/07/14/dana_bate_iranytu_…

>!
tündérrózsa
Dana Bate: Iránytű a szerelemhez és titkos lakáséttermekhez

Gyorsan haladós, kissé kiszámítható, bájos, vidám történet. Külön élveztem, hogy gasztro-regény, de főhősünknek végre nem aranyos cukrászdája, kávéháza, vagy épp mindkettője van, hanem itt sütés mellett végre főznek is. De még hogy! Hannah már a kezdetekről szimpatikus volt, és bár én nem vagyok olyan vagy mégis?, mint ő, valamiért nagyon is azonosulni tudtam vele. Kicsit határozatlan, nem mer nemet mondani, nem mer változtatni, de azért nem adja fel, küzd az álmaiért.
A könyv vége nem okozott nagy meglepetést, számítani lehetett valami ilyesmi befejezésre, de talán nem is a cél a lényeg, sokkal inkább az odavezető út. Mert addig is jól szórakozunk Hannah és Rachel próbálkozásán, Blake tengerész stílusán. :)
Egy ilyen titkos lakáséttermet én is szívesen kipróbálnék. Na, nem mint szakács, ahhoz nincs bennem elég fantázia, sokkal inkább, mint vendég. Nagyon jó hangulata lehet.
Kis negatívumként említeném, hogy a végén kicsit túl hamar oldódnak meg a problémák, tulajdonképpen szinte már maguktól.
A könyv legvégén pedig kapunk néhány isteni receptet is. Lehet próbálkozni. :)

>!
Ariadne
Dana Bate: Iránytű a szerelemhez és titkos lakáséttermekhez

Egy igazán szórakoztató, könnyed olvasmány. Tetszett hogy a fő irány a gasztronómia volt, Hannah főzési/sütési „mániáját” teljes mértékben megértem, és engem is jobban felcsigázna, mint az eredeti munkája. Valljuk be, az tényleg dögunalmas lehet. Brrr.
A szereplők kedvelhetőek, igaz nem mind. A Prescott családot egy az egyben rühelltem, Millie-t szintén, viszont Rachel és Blake kárpótolt minket mindenért. Ők ketten Hannah igaz támogatói voltak, így hát nem csoda, hogy végül az lett ami lett. :)

Bővebben a blogban: http://ariadneolvasmanyai.blogspot.hu/2015/03/dana-bate…

>!
Adrienn_Bodnár
Dana Bate: Iránytű a szerelemhez és titkos lakáséttermekhez

Mennyire imádtam ezt a könyvet. Sosem olvastam hasonlót. Adam és Jacob ahhh de utaáltam őket istenem. De Blake valami isteni pasi, annyira cukin viselkedik Hannahval.
Imádtam az ő párosukat. Faltam ezt a könyvet, még palacsinta sütés közben is ezt olvastam.

>!
Melia
Dana Bate: Iránytű a szerelemhez és titkos lakáséttermekhez

Aranyos kis történet volt. A cselekmény nem okozott nagy meglepetéseket, szinte mindig lehetett tudni, hogy mi fog történni. De ez nem volt olyan nagy baj. A szereplők nem idegesítettek halálra, és az étel leírások nagyon jók voltak. Rendszeresen éhes lettem olvasás közben.


Népszerű idézetek

>!
l_moni

Ma van a napja, hogy mindez elkezdődik, és egy percet sem vesztegethetek.

>!
NoeLind

Nem szabad azzal törődni, vajon mások mit várnak tőled. Csak akkor lehetsz boldog, és csak úgy érhetsz el bármit az életben, ha azzal foglalkozol, ami igazán érdekel, amibe tényleg lelkesen veted bele magad. Az élet túl rövid ahhoz, hogy folyton azt kérdezgessük, „mi lenne ha”.

367. oldal

>!
csucsorka P

Abba semmi beleszólásom nem volt, mi történik az országunkban, azt azonban én döntöttem el, mi történik a konyhában. A sütés az én módszerem arra, hogy megtaláljam a helyem egy olyan világban, amelyben káosz uralkodik.

39. oldal

>!
l_moni

…gyönyörű vagy és briliáns, és aki ezt nem látja, az egy idióta…

>!
l_moni

Megérinti az ujjával az ajkamat, és már olyan közel vagyunk egymáshoz, hogy érzem a leheletét az arcomon. Becsukom a szemem, és abban a pillanatban, ahogy az ajkunk összeér – csengetnek.
A kaja. Tipikus.
Nekitámasztom a homlokom Blake mellkasának, és sóhajtok. Felemeli az államat, és a szemembe néz.
– Azóta meg akarlak csókolni, hogy négy hónapja először megláttalak – mondja. – Bárki legyen is az, tud várni két percet.
Odahúzza az arcom az övéhez, és finoman megcsókol. Az ajka sima és meleg, és nem tudom másképp megfogalmazni, de miközben csókolózunk, úgy érzem, hazaérkeztem.

>!
l_moni

Anyám – a szürke egér, a slampos akadémikus – és Sandy, ez a jól fésült, élére vasalt társalkodónő egyetlen dologban hasonlítanak. Azonos véleményen vannak arról, milyen szerepet kéne a főzésnek egy modern nő életében betöltenie.
Számukra a főzés nem más, mint hobbi, amit azoknak a nőknek a szórakoztatására találtak ki, akiknek nincs elég eszük ahhoz, hogy igazi céljaik legyenek vagy nincs elég pénzük, hogy valaki elvégezze helyettük az unalmas házimunkát.”

>!
l_moni

Átkarol, míg megyünk le a lépcsőn, majd amikor a bejárathoz érünk, megragadja a csípőm, az ajtóhoz nyom, és megcsókol. A szája whiskyízű, a csókja heves és vággyal teli, a kezével pedig a derekamat és a hátamat simogatja. Érzem, ahogy elönt a forróság a kabátom alatt.
– Folytassuk ezt odabent – súgja a fülembe.


Hasonló könyvek címkék alapján

Marni Bates: Menő-riadó Kambodzsában
Ree Drummond: Tűsarkúban a prérin
B. N. Toler: Lélekvesztők
Vi Keeland: Egomániás
Julie James: Gyakorlat teszi a mesterkedőt
Vi Keeland – Penelope Ward: Nagyképű öltönyös
Janet Evanovich: A négy fejvadász
Susan Elizabeth Phillips: Csak Te kellesz!
Sarah Dessen: Altatódal