Szellemváros 208 csillagozás

Dan Wells: Szellemváros

Dan Wells hazánkban is óriási sikert aratott a később hatkötetesre bővült Nem vagyok sorozatgyilkos-trilógiával, mely John Wayne Cleaver, egy potenciálisan sorozatgyilkos tini rendkívül egyedi hangulatú története.

A szerző újabb, felnőtteknek szóló thrillere is merőben más és újszerű hangon szólal meg.

Michael Shipman paranoid skizofréniában szenved. Különböző tévképzetek és hallucinációk kínozzák, elméje hol borzalmas kínzásoknak veti alá, hol őrült üldözésekbe taszítja. Ha ez még nem lenne elég, egy kegyetlen sorozatgyilkos szedi áldozatait, és az első számú gyanúsított maga Michael.

Mit tennél, ha az általad látott szörnyetegekről egyszerre kiderül: néhányuk nagyon is valóságos? Kiben bízhatsz, ha a saját elméd sem elég megbízható, és úgy érzed az egész világ ellened fordult?

Eredeti megjelenés éve: 2012

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Fumax Thriller Fumax

>!
Fumax, Budapest, 2017
310 oldal · ISBN: 9789634700913 · Fordította: Rusznyák Csaba
>!
Fumax, Budapest, 2017
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634700036 · Fordította: Rusznyák Csaba

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Michael Shipman · dr. Ambrose Vanek · Devon · Dr. Little


Kedvencelte 18

Most olvassa 8

Várólistára tette 170

Kívánságlistára tette 147

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

gesztenye63 P>!
Dan Wells: Szellemváros

Dan Wells valóban sokoldalú szerző. Kevesebb, mint tíz év alatt megírta a posztapokaliptikus háttérre építkező, minőségi YA trilógiáját, a Partialst, kétszer három kötetben megfestette az önmaga démonai által üldözött, de igazán kedvelhető szociapata „nem sorozatgyilkos”, John Wayne Cleaver spoiler történetét, és elkövetett még néhány stand-alone kötetet is. Tipikus bestseller szerző, minden kötete zajos siker.

A nálunk frissen kiadott Szellemváros című munkája pedig egy igazán kreatív ötletre épülő, ügyesen, csavarosan szerkesztett regény. Az ifjú főszereplő, Michael Shipman paranoid skizofrén személyisége, összeesküvés-elméletbe hajszolt üldözési mániája és a történet farvizén megúszó gyilkosságsorozat, mint az események háttere, együttesen kiválóan megalapozza a misztikus thriller vonulatot. De minél többet tudunk meg főhősünk gyermekkori, családi hátteréről, minél többször és minél ellentmondásosabban jelentkeznek kínzó hallucinációi és a „fejében élő valóságok”, annál inkább kezdjük érezni, hogy a szerző az eredeti vonalvezetést a paranormális vonalról szisztematikusan helyezi át a science-fiction irányába. Ráadásul ez a sci-fi vonulat a regény végére a maga sajátos természettudományos magyarázatával, egy különös, idegen (vagy jóval inkább alternatív intelligencia) történetbe involválásával egyfajta keretet rajzol (vagy talán erőszakol) az egész regényre.
A szerző izgalmas, akciódús kalandokon keresztül vezeti végig a főhőst, miközben Michael folyamatosan küzd környezetével, vélt/valós üldözőivel, és nemkülönben önmagával, hallucinációival, személyiségének repedéseivel, és Wells a történet végére szépen lekerekíti a cselekményt, a lehetőségekhez képest elvarrja a szálakat.

Összességében nem vagyok meggyőződve róla, hogy zsánerét tekintve mit is olvastam, de az tagadhatatlan, hogy Dan Wells sziporkázóan ötletes szerző és ez a regénye, az eddigiekhez hasonlóan – még a néha erőltetettnek tűnő irányváltásokkal együtt is – kellemesen szórakoztató és néhol kifejezetten gondolkodásra késztető olvasmány.

2 hozzászólás
joopsy P>!
Dan Wells: Szellemváros

Először is leszögezném, hogy a pszicho-thriller nem a kedvenc műfajom, ezért nem is értek hozzá különösképpen. Azonban a skizofrénia és az elme egyéb megbetegedései nagyon érdekelnek, ezért is került a könyv a kívánságlistám élére.
A könyvet @Niitaa -val kezdtük közösen, de én sajnos lemaradtam, így egy idő után már nem tudtam követni a kiakadásait a könyvvel kapcsolatban, mert neki nem igazán tetszett a könyv. De nekem igen, nagyon is. (Bár, mint írtam, az én véleményem a műfaj kedvelői számára nem feltétlenül mérvadó.):))

Wells számomra kimagaslót alkotott a vizualizálható élmények kapcsán. Minden, amit olvastam élesen megjelent az agyamban és olykor már én is a diliházban voltam egy beteg elmébe zárva. Rettenetes élmény volt. :D Aztán néha elvesztem, mert tényleg nem tudtam, mi igaz és mi nem. Ki igazi és ki nem az.
A főszereplővel nehéz nem szimpatizálni, hiszen néha valóban olyan, mintha ő mi magunk lenne. Néha elgondolkoztam én is, hogy amit látok, az igazi-e és vajon más is úgy látja, ahogy én? Vajon hol a határ az egészséges és a bomlott elme között?
Az események nagyon szépen fel vannak építve, pedig olvasás közben olyan, mintha folyton csak csaponganánk és rögtönöznénk, pedig itt mindennek így kellett történnie.
A történet vége – mivel a krimi műfajban sem vagyok otthon – engem nagyon meglepett. Elképzelésem sem volt, hogy ki lehet a Vörös Vonalas, csak azért szorítottam, hogy ne legyen gagyi a megoldás. Számomra nem is volt az. :)
A szekta pedig! Te jó ég! Micsoda ötlet. Wells vagy örült, vagy egy zseni. Bár úgy tudom, e kettő között sincsenek éles határok. :D Örülök, hogy olvashattam és még sok ilyet szeretnék. :))
Ha voltak benne hibák (nyilván voltak), annak okát Wells nagyon okosan rá tudja fogni arra, hogy az egész történetet egy bomlott elme látószögéből olvashatjuk. Hát persze, hogy nem hibátlan. :D
Ud.1.: @halimarcsi köszönöm, hogy ezt a könyvet választottad nekem ajándékba 1 évvel ezelőtt. :)
Ud.2.:@Niitaa jó volt megint közösen olvasni. Most már végre el tudom olvasni az értékelésedet. :)
Ud.3.: Most már nagyon érdekel a Nem vagyok sorozatgyilkos sorozata is az írónak. A Részlegesek trilógia számomra nem nyújtott tökéletes élményt.

8 hozzászólás
AniTiger P>!
Dan Wells: Szellemváros

Érdekes volt, hogy egy idő után elbizonytalanodtam abban, hogy kicsoda igazi és ki hallucináció a férfi körül lévő emberek közül. Létezik-e Dr. Vanek, Lucy vagy a ripoter csaj? Ahogy haladtam előre a történetben, úgy lett nekem is – akárcsak Michaelnak – mindenki egyre gyanúsabb. Tetszett, hogy ennyire bevont a történet, bár nem örülnék egy hasonló embernek a környezetemben, mint ő.

Annyira jól ábrázolta az író Michael elmebaját, hogy néha szinte hallottam, ahogy szétcsúsznak a fejében a dolgok – vagyis láttam szétgurulni a gyógyszereit, hogy stílusos legyek. :))

Őrület, hogy micsoda őrültet kaptunk!

A legizgalmasabb az volt, amikor a végén összefutottak a szálak és letisztultak a dolgok annál a borzalmas, weird szektánál, a Föld Gyermekeinél. Szinte bekezdésenként kérdezgettem – jobb híján magamtól –, hogy: Mi van? Mi van? Mi van?

Micsoda beteg történet.
Micsoda beteg lezárás.

Dan Wells-fanatizmus a blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/09/dan-wells-…

>!
Fumax, Budapest, 2017
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634700036 · Fordította: Rusznyák Csaba
3 hozzászólás
Ferger_Jolcsi P>!
Dan Wells: Szellemváros

Huhhh…. Ez aztán a felkavaró és agyament történet! A sztori első részében annyira lázasan kattogott az agyam a történéseken, hogy már én magam sem tudtam elválasztani az igazságot a hallucinációtól. Annyira jól megírta Dan Wells ezt a történetet, hogy nem lehet kibogozni belőle semmit, amíg ő azt nem akarja, hogy tisztába kerüljünk a valósággal. Ebben a kötetben semmi sem igazi, bármennyire is annak tűnik, utána kiderül, hogy ismét csak egy hallucinációról van szó, aztán egy újabb esemény rávilágít rá, hogy ja, ez mégis a valóság volt és így tovább a végtelenségig. Egészen a történet végéig nem lehet eldönteni, hogy csak egy őrült skizofrén beteggel van dolgunk, vagy valóban lát és hall dolgokat Michael. Annyira izgalmas és pörgős a cselekmény, hogy alig bírtam letenni, hogy egyek, vagy aludjak. Annyira érdekelt a történet vége, hogy csak olvastam és olvastam, mert annyira lázba hozott engem. Újra megállapíthatom, hogy Wells egy zseni, egy őrült zseni, mert másképpen nem tudom, hogy tudna ilyen beteg történeteket kitalálni nekünk. :D

mate55 P>!
Dan Wells: Szellemváros

A thriller könyvek köztudottan sok irdatlan „vadhajtást” növesztettek. Zsákutcák tömkelege, melyek eredménytelenségüktől függetlenül is zsánerré váltak, és amik egyedi bájuk miatt sokszor kultikussá avanzsálódtak. Mert ugye nem a termék dönti el, hogy hova jut, hanem az adott közízlés, a réteg, ami megítéli. Valami szörnyen, csodálatosan rossz Dan Wellsnél. Valódi tudatmódosító thriller, amely lehet vagy nem, egy instabil ember mentális konstrukciója. Michael (főszereplő) paranoiája olyan furcsán fertőző, mint Wells írása, de hamarosan olyan nevetségessé válik, hogy majdnem letettem a könyvet. Ahogy egyes szám első személyben olvastam „főhősünk” gondolatait, engem is átitatott egyfajta mélyről fakadó bizonytalanság. Ugyanis egészen a könyv végéig nem tudtam meg, hogy mi is történik, fogalmam sem volt, hol szűnik meg a valóság, és az őrület. Mennyi Michael hallucinációja és mennyi a tényleges történés. És a vége spoiler Olyan érzésem volt, mintha véres csomóba csomagolva csendben ültem volna egy ereszcsatornában türelmesen várakozva, hogy valami végre a rémálmok ellen történjen. Felesleges pocskondiázásra nincs nagy szükség, hisz az elvakult rajongókat arról úgysem lehet meggyőzni, hogy a jó thriller (inkább sci-fi) nem itt kezdődik, a fröcsögés pedig értelmetlenebb, mint Michael üres erőlködése a pszichiátriai intézet falain belül.

9 hozzászólás
Niitaa P>!
Dan Wells: Szellemváros

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2018/09/dan-wells-szell…

"Egyszerre vagyok boldog és szomorú. Van egy nagyon jó alaptörténetünk, erős kezdésünk, jól felépített karakterünk és egy hihetetlenül nehéz mentális problémánk. Mindezt a szerző úgy fonja az olvasó köré, hogy mire feleszmélünk már rég csapdába estünk, melyből csak akkor szabadulhatunk, ha az utolsó szóig elérünk. Ám miután erős, masszív hálóval vont körbe minket, elkezd a vállunknál fogva rázni és rázni, mindaddig, míg el nem szédülünk. Míg az elején fel sem tűnt, hogyan kerít hatalmába, addig a végén minden oldalnak, minden mondatnak teljes tudatában vagyunk. Bánom, hogy nem tudta tartani végig ezt a feszes és zavart világot, mely annyi potenciált tartalmaz.
Szeretném azt mondani, hogy csak én nem olvastam elég figyelemmel, ám azt kell mondanom, hogy a háromnegyed részénél összecsapott lett, s hiába kaptunk egy egyedi befejezést, ekkora már savanyú lett a tej a szánkba.
Főként az első kétharmada miatt mondanám, hogy érdemes vele megpróbálkozni. Nem ez lett Dan Wells fő műve, ám nem is lett szörnyű. Középszerű regénynek mondanám, átmenet két sikeres alkotás között."

1 hozzászólás
Lisie87>!
Dan Wells: Szellemváros

Hűha, hát ez a könyv nagyon durva volt!
Nem is annyira maga a cselekmény, hanem a mélységei, ahogy belesüllyedtünk Michael elmebajába, amilyen részletességgel felvázolta az író a skizofréniát, és mit élhet át a beteg. Mi a valóság, mi a látomás? Szörnyű lehet ez a létforma, hogy ami számodra a valóságnak tűnik ,az a többi ember szerint nem létezik, és senki sem hisz neked, senki sem fogad el. Az olvasó is azzal a tudattal olvassa a könyvet, hogy áh, szerencsétlen össze-vissza hallucinál, beteg, ezek a dolgok nem léteznek. Aztán hoppá…ahogy egyre megyünk bele a végkifejletbe, már magunk sem tudjuk, hogy ki az igazi, ki a hallucináció.
A vége, hát nem is tudom, tetszett is, meg olyan furcsa volt. Mert a könyv nagy részében egy skizofrén fejébe és életébe pillanthatunk bele, és a gyilkos szál csak úgy lóg a levegőben, egy aprócska mellékszál, ahogy a spoiler Utána, egyre jobban előtérbe kerül, és rájövünk, hogy van más is a háttérben…egy kis misztikum, természetfeletti…
Mindezek ellenére a lezárás végül tetszett, mert spoiler

ggizi P>!
Dan Wells: Szellemváros

ÁÁ, kész vagyok!! Ez az elmejáték eszméletlen jó volt!
Az alaphelyzet eleve iszonyú érdekes volt, hiszen a húsz éves Michael szemén keresztül közvetlenül láthatunk bele a skizofrénia tévképzetekkel és összeesküvés elméletekkel teli hihetetlen világába – pontosabban Michael fejébe –, és követhettük nyomon a betegsége pszichés tüneteit, majd a gyógyszeres kezelések különböző hatásait is. Nagyon érdekes volt maga a gyógyulási szakasz is, csakúgy, mint azok a logikus levezetések, amik végig kísérték az egész folyamatot. És aztán kezdett izgalmassá is válni a dolog. Mert minden, ami addig valamennyire letisztult, most újra összezavarodott és rendesen felpörögtek a (vélt vagy valós) események – teljes bizonytalanságban tartva az olvasót. Az elmejáték egy másik szintre lépett – és nem mellesleg szembejött néhány sziporkázó beszólás is, ami nálam nagyon betalált. De ez az egész őrület…?! Gyilkosságok, hallucinációk, szektás csoport – így együtt, egy csokorban, Wells tollából – nekem nagyon bejött!

ViraMors P>!
Dan Wells: Szellemváros

Érdekes regény, bár meglehetősen vegyes érzelmek kavarognak bennem így nem sokkal a vége után.
Elég sokszor elkapott az érzés, hogy én most az Amit a skizofréniáról feltétlenül tudni kell kézikönyvet olvasom, ami egyik oldalról tökjó, Wells láthatóan elvégezte a háziját, és a tudomány mai állása szerint elég hiteles és nyugtalanító (kór)képet rajzolt az említett betegségről. A magyarázó részek alatt viszont nem egyszer már megint az motoszkált bennem, hogy én ehhez túlképzett vagyok. Jahh, így jár, aki összeolvas minden francot :D Azért viszont adtam egy jó pontot, hogy csupa olyasmi hangzik el, amit az E/1 nézőpontkarakter sem tud, vagyis nem csak azért mesélnek, hogy az olvasó biztosan tudja a hátteret.
Tetszett, ahogy elindult a klasszikusnak tekinthető egy őrült, egy tévképzet, egy diliház, sok hulla, egy gyilkos alaphelyzetből, és elért… valami nem kifejezetten szokványoshoz. Ügyes volt a szektás vonal, a gyilkosnak viszont a változatosság kedvéért nem sikerült meglepnie. spoiler Amivel viszont kiemelkedően jól játszott az író az a valóság és kényszerképzetek összemosása volt. Tényleg kihívás volt rájönni, hogy ki vagy mi valóságos vagy sem. Mert valljuk be: Wells-ről beszélünk, tehát kezdettől fogva egyértelmű volt, hogy a megoldás nem lehet hétköznapi.
A szó szoros értelmében vett befejezés, azaz az epilógus határozottan tetszett, az utolsó pár fejezetet viszont kissé elnagyoltnak éreztem.

Összességében jó volt, bár az arányokat tekintve nem érzem magamat teljesen elégedettnek.

Kovaxka P>!
Dan Wells: Szellemváros

A John Wayne Cleaver-sorozatot nem tudtam végigolvasni, ez a könyv is elvesztett a felénél. Pedig nagyon jól indult! Amikor viszont a hallucináció-skizofrénia komplex sci-fibe fordult, már sem követni, sem értelmezni nem tudtam. A vége meg kifejezetten gyenge kliséözön. Van fantáziája a szerzőnek, de nem nekem ír, asszem.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Fumax KU>!

– Utálom ezeket a kórházakat.
– Most komolyan, mégis hogy lett magából pszichiáter?
– Nevezzük túlélési mechanizmusnak.
– De hát maga mindenkit utál idebent.
– Mindenkit utálok én odakint is, szóval a pszichiátria sem rosszabb, mint bármi más.
– Remek. – Harapok egyet. – Egyébként meg mit keres itt?
– A pszichózisait. Minél többet tudok meg róluk, annál inkább lenyűgöznek.

81. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dr. Ambrose Vanek · Michael Shipman
molly_>!

– Szóval egyszerre vagyok őrült és épelméjű?
– Üdvözlöm a skizofréniában!

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dr. Ambrose Vanek · Michael Shipman
2 hozzászólás
Fumax KU>!

– Valóság – fintorodik el Vanek. Előrehajol, és gesztikulálni kezd a kezével. – Gondoljon bele: az emberi agynak nincs közvetlen kapcsolata a valósággal. Sem a magáénak, sem az enyémnek, sem senkiének. Csak azt érzékeljük, ami már átment az érzékszerveink, a szemünk, a fülünk és a többi szűrőjén, és eljutott az agyunkig. Az agyunk fogja az információt, és újrateremti, hogy megalkossa belőle a lehető legpontosabb valóságot. Legtöbbünk számára ez elég is, ám a skizofrénia félreviszi a rendszert: az érzékszerveiből az agyába tartó jel útközben korrumpálódik valahol, így amikor az agya összeállítja a valóságot, az a valóság tele van mesterséges extra információkkal. Egyesek hangokat hallanak, mások arcokat vagy színeket, vagy valami mást látnak. A lényeg, hogy a valóság, amelyet érzékel, nem egyezik meg a tényleges valósággal.

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dr. Ambrose Vanek
1 hozzászólás
Gothic>!

Ha egyszer a rendszer úgy dönt, őrült vagy, nem sokat tehetsz ellene.

24. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Michael Shipman · őrület
Fumax KU>!

Leonard ügynök letérdelt a holttest mellé, közben óvatosan kiemelte a kabátja alját a vértócsából.

(első mondat)

Niitaa P>!

Azt állítják, őrült vagyok: mi van, ha igazuk van?

110. oldal

Fumax KU>!

Túl sokáig éltem itt, túl sok időt töltöttem apám hülyeségei hallgatásával, az előle való bujkálással és a tőle kapott horzsolások pátyolgatásával. Ha sírok, szégyent hozok rá, ha egyetértek vele, az a gyengeségem jele, ha szembeszállok vele, hálátlan, tiszteletlen semmirekellő vagyok. Ha azt mondom, szükségem van a pirulákra, akkor őrült retardált vagyok, aki szégyent hoz az anyjára, ha azt mondom, nincs szükségem rájuk, hazug vagyok, aki elherdálja a pénzt, és megint csak szégyent hoz az anyjára. Nem nyerhetek. Soha nem is nyertem.

229. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Michael Shipman
gesztenye63 P>!

– […] Ha azt hiszi, hogy a saját tévképzetei rosszak, próbáljon együtt élni valaki máséival, aztán mesélje el, mekkora élvezet.

266. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Michael Shipman · skizofrénia
Gothic>!

– Nem akarok drogokat.
– Akkor ne legyen skizofrén. Jelenleg csak ez a két választási lehetősége van.

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dr. Ambrose Vanek · Michael Shipman
Gothic>!

– Miért érdekélem magát hirtelen ennyire?
– Mert maga… egy érdekes rejtvény, és nem akarom, hogy összeomoljon, mielőtt megoldom.
– Mint mindig, csak úgy árad magából a szeretet.

149. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dr. Ambrose Vanek · Michael Shipman

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása
Stephen King: Titkos ablak, titkos kert
Stephen King: A Napkutya
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Jeff VanderMeer: Expedíció
Blake Crouch: Sötét anyag
Justin Cronin: A tükrök városa
Stephen King: Éjszakai műszak
Joe Hart: Obscura
Robert Jackson Bennett: Horzsolások