97. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Nem ​vagyok sorozatgyilkos – A teljes trilógia (John Cleaver 1-3.) 199 csillagozás

Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos – A teljes trilógia

John Wayne Cleavernek hívnak.
15 éves vagyok, és a hullák a hobbim.
A terapeutám szerint szociopata vagyok.
De nem vagyok sorozatgyilkos.

John veszélyes, és ezt ő is tudja magáról. Megszállottan érdeklődik a sorozatgyilkosok iránt, de nem szeretne hozzájuk hasonlóvá válni. Pedig óriási a kísértés…

Mivel gyerekkora óta a családja által üzemeltetett halottasházban segédkezik, hozzászokott a holttestek látványához és meg is kedvelte őket. Azok legalább az élőktől eltérően nem kérnek számon rajta minduntalan emberi érzéseket.
Amikor egy brutális sorozatgyilkos elkezdi áldozatait szedni a kisvárosban, John kénytelen felülírni a maga számára alkotott szabályokat, amelyekkel eddig kordában tartotta a benne lakozó sötétséget. Nyomozni kezd a tettes után, akiről egyre inkább az a benyomása: emberfeletti képességekkel bír.

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Fumax, Budapest, 2016
812 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155514814

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

John Wayne Cleaver · Mary Jensen · April Cleaver


Kedvencelte 65

Most olvassa 22

Várólistára tette 80

Kívánságlistára tette 139

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

vighagika>!
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos – A teljes trilógia

Előre szólok, ez egy iszonyatosan szubjektív értékelés lesz!

Bugyuta dolog tőlem és nevetséges, de attól a ponttól, ahogy egy történetben spoiler van, sosem fogom tudni ugyanúgy olvasni tovább. Ez itt most viszonylag későn, nagyjából pont a trilógia felénél jött el, így nagyon vegyesek az érzéseim.
Az első rész úgy a 70. oldalig kínszenvedés volt nekem, az a borzasztóan sok gyomorforgató leírás, ami mellett nem történt igazából semmi, eléggé elvette a kedvem az elején.
Aztán valahogy beindult az egész, és faltam a lapokat, de mivel viszonylag spoiler, és utána már csak arról szólt a történet, hogy mindezzel hogyan birkózik meg egy tizenötéves szociopata, szerintem csak a könnyen olvashatósága és a különcsége vitt előre, nem a cselekmény maga.
A második és harmadik rész – úgy érzem – már nem kezdett ennyire lassan, bár a gyilkosságról ugyanilyen fokozatosan tudtunk meg fontos részleteket, mégis könnyebben lehetett vele haladni az elejétől fogva. Talán azért, mert már viszonylag jól ismertem a felépített világot.
Engem a fantasy szál nem zavart, viszont felfordult a gyomrom a rengeteg részletes leírástól azzal kapcsolatban, hogy boncolnak fel egy hullát. Nyilván itt ez elengedhetetlen része az egész sorozatnak, de én három köteten keresztül sem tudtam megbírkózni vele.
Nem is tudom, kinek ajánlanám, egyszerre nőttem ki a műfajból és sosem nőttem fel a történethez.

FélszipókásŐsmoly P>!
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos – A teljes trilógia

Alapvetően Jeff Lindsay Dextere és Stephen King Kívülállója az, amihez tudnám hasonlítani a regények alapját. Bár ez az első könyvem a szerzőtől, de kijelentem, hogy Dan Wells remek mesélő. Képes a felnőtt témákat és borzalmakat hitelesen ifjúsági szemszögbe helyezni. Alapvetően egy sorozatgyilkos hajlamokkal bíró szociopata középiskolás főszereplésével írt meg egy természetfölötti krimi-thrillert. Remekül játszott a külső és belső jelenetekkel: a srác halálhoz és gyilkosságokhoz húzó gondolatai, önfegyelmező szabályairól szóló és az emberek viselkedését elemző belső monológjai, iskolatársaival való kapcsolatai mentén mélyült és épült a karaktere, az áldozatait szedő rejtélyes gyilkos fenyegetése „odakint” pedig szolgáltatta a feszült cselekményt. Eleinte sima bűnügyi regénynek tűnt, de egy ponton lelepleződött a természetfölötti vonatkozása, onnantól vált számomra még érdekesebbé (habár horrorhangulat megvolt, nem annyira rémisztgetős, inkább a titokzatosság és a halálos fenyegetés adta a sava-borsát). spoiler Az első rész főként a szereplők bemutatására szolgált, terapeutás ülésekkel vezetve, értelmezve és magyarázva a főszereplő diagnózisát.

Az ifjúsági címke, az iskolai közeg, a kamasz főszereplők, enyhe romantikus szál alapján úgy tűnhet, hogy tizenéves fiatalok a célközönsége – ami a sötét, durva ábrázolások, tabutémák folytán talán aggodalomra adhat okot egyesekben. Azonban mégis megvan az egészben egy olyan hangvétel és puhítás, ami 16-18 éves korosztályhoz illeszkedik, így – hacsak nem bigott a szülő – nincs ok félelemre, nem jobban okozhat lelki sérüléseket, rémálmokat ez a könyv, mint bármelyik Stephen King mű.

Noha egyben olvasni ezt a három részt, kissé tömény volt, de nem panaszkodom, az év egyik legjobb olvasmányélményének bizonyult. Szépen építkezett egymásra jellemfejlődés terén, egyre nyomasztóbbá és izgalmasabbá vált a cselekmény – bár szerintem kicsit sok volt a visszautalgatás (főleg így egy kötetben olvasva). A végkifejlet viszont bámulatosan jó lett! Pszichológiai, kriminalisztikai és temetkezési ismeretszerző céllal sem utolsó olvasni, mert részletesen taglalja ravatalozó eljárásokat, mélyreható lélektani elemzésekkel él, meg-megemlít híresebb sorozatgyilkossági eseteket, illetve a nyomozás is fontos szál a történetben.

Kíváncsian várom az újabb trilógiát.

Puska P>!
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos – A teljes trilógia

huha..:D
Nem gondoltam volna, hogy ez ennyire jó! Kellemes meglepetés volt :D
Ahhoz képest, hogy majd 1000 oldalas elég gyorsan kivégeztem. Nagyon olvastatja magát :D Egyik kedvenc könyvem lett! ❤
spoiler viszont eléggé meglepődtem amikor spoiler mert nemtudtam, hogy ez egy fantasy is pedig elolvastam a cimkéket ^^' de mivel ez az egyik kedvenc műfajom ezért kifejezetten örültem is ennek az elemnek *-*
John elég hamar belopta magát a szivembe és nagyon érdekes volt egy szociopata gondolatait olvasni. :) Ami pedig még nagyon tetszik az az, hogy főként profilozással jön rá a dolgokra. :D
A második rész kicsit lassan indult be, de amikor beindult akkor aztán csak úgy faltam a lapokat :D
A harmadik rész vége pedig nagyon sokkoló volt :o Nagyon jó lezárása volt a trilogiának. De egy dologgal sosem fogok megbékélni az pedig spoiler :( Annyira jó páros voltak Johnnal és jó csapat is :(
Nagyon kiváncsi vagyok a folytatásokra bár szerintem még egy ilyen jó lezárást nem fog tudni irni. :) Ez a trilogia úgy ahogy van tökéletes!

1 hozzászólás
Coffee I>!
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos – A teljes trilógia

Még nem fejeztem be. Mivel a trilógia három részét egy kötetben olvasom, úgy döntöttem, az értékelés is három részletben lesz megírva, hogy átláthatóbb legyen.

Azért az szuper, hogy egyben ki lett adva, így elég egy könyvet cipelnem magammal, és arra sem kell várnom, hogy mikor tudom megvenni a folytatást nem beszélve arról, hogy nem három könyv árát kell kicsengetni érte, hanem kicsivel többet, mint egy átlagos könyv ára, mégis a kezünkbe vehetünk egy egész trilógiát.

Nem vagyok sorozatgyilkos
Dan Wellsben nem csalódtam. Már az első könyv letehetetlen volt számomra, és az is tény, rég nem vettem már a kezembe olyan könyvet, ahol ennyire jól ki volt dolgozva a főhős. Együtt rezdültem és éreztem vele minden pillanatban, néha szerettem, néha sajnáltam, akadt, amikor dühös voltam rá, és lebeszéltem volna a dolgokról, vagy más útra tereltem volna. Nem tudtam elszakadni ettől a történettől.
Csupán attól tartok kicsit, hogy a második és harmadik kötet nem fog tudni felérni az elsőhöz, és nem fogom ennyire élvezni őket. Felülmúlni pedig szerintem végképp nem lehet.

Szörnyeteg úr
Mielőtt ebbe belekezdtem volna, olvastam pár értékelést róla. Sokan azt írták, hogy nem tudott az elsőhöz felérni. Nos, nálam igen, és uhh… Így a befejezés utáni percekben nem is találom a szavakat. Néha hátborzongató, néha gyomorforgató, mégis sokszor szerethető. Az utolsó pár sor pedig… szinte serpenyő az olvasó arcába.

Nem akarlak megölni
Wááááhhh…

Nikymeria P>!
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos – A teljes trilógia

Erre az értékelésre aludnom kell párat…

Két és fél hónap után ráveszem magam egy értékelésírásra, ami nem is lesz hosszú.

Üssetek, vágjátok, nekem ezzel a könyvvel pont az a bajom, ami. Ugyanakkor mégsem. A fülszöveget olvasva nem jutott el a tudatomig, hogy lesznek spoiler a könyvben. Így aztán csak pislogtam és pislogtam és nagyon csalódott voltam. Ne már! Ez most komoly? Aztán túltettem magam rajta. Jól van, Nikolett, hülye vagy, ülj le, egyes. Rájöttem, hogy egész jó ez, meglepett a dolgok alakulása. Aztan a harmadik résznél megint csak pislogtam és pislogtam. És úgy döntöttem, hogy hiába van folytatás, nem akarom olvasni. Nekem ez – csodával határos módon – elég.
Cleavert bírom, valahol mélyen rokonlelkek vagyunk.

>!
Fumax, Budapest, 2016
812 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155514814
3 hozzászólás
Brigi__>!
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos – A teljes trilógia

Bajban vagyok.
Kellett egy kis „vérfrissítés" és úgy gondoltam ez a könyv tökéletes lesz, de …. tetszett is meg nem is.
Az elején nagyon tetszett, ahogy beállította a gonoszt démonok képében, a második résznél pedig a vége húúú, de a harmadik rész?!
Maradjunk annyiban, hogy érdekes volt… Majd kifejtem bővebben is de egyenlőre csak ennyire futotta :D

CaptainV IP>!
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos – A teljes trilógia

Minden résszel egyre jobb a kínálat.
A korábban olvasott első rész határozottan tetszett, de annyira nem, hogy rögtön meg akarjam ismerni a folytatást, most viszont, a harmadik etap után határozottan akarom őket.
John Cleaver, még ha bénán is hangzik, egy karakteres karakter. Ezt úgy értem, hogy az antiszoc viselkedése és a furasága miatt a legkézenfekvőbb az lett volna, ha valami epik lúzernek van megírva, akinek több a szerencséje, mint az esze, hogy ő legyen a hátrányokkal küzdő, csetlő-botló hős, de az első részben is meglepett, majd a továbbiakban kifejezetten gyönyörködtem benne, hogy nagyon penge a srác, hogy milyen kis szemtelen, milyen jól ismeri önmagát, mennyire egyenes magával, aztán, ha adott a pillanat, másokkal szemben is. Ez nem tudom, miért lep meg majdnem minden fejezetben, de emiatt szerettem olvasni ezt a három részt, és emiatt van most nagyobb bizalmam az egész sorozathoz, mint anno volt.

_BenGa>!
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos – A teljes trilógia

Hmmhmm, nem gondoltam volna, hogy az első trilógia ennyire fog tetszeni. Wells egészen jól ír, a történet egyben van, de spoiler. A második résznél volt nála egy kisebb tanácstalanság, ott konkrétan a könyv fele az előző rész ismétlése, viszont az ezután következő etapok kárpótolnak mindenért. Karakterei számomra jól kidolgozottak, egyedül John és édesanyja tudnak idegesítően viselkedni egy-egy szituációban.
Nem mellesleg félelmetes, mennyire pontosan leírja, hogy egy szociopata mit „érez”, érzékel a világból maga körül.

Amik nem tetszettek:
– Wells fontosnak tűnő szereplőket később olyan lazán semmisnek vesz, hogy az már fizikailag fáj. spoiler
– Egyes dolgokat szerintem túl sokszor ismétel, például hogyan preparálják a hullákat ravatalozáshoz. Ezt a részt elég lett volna egyszer leírni, elsőre beégett a tudatomba.

Mindent egybevetve én csak ajánlani tudom a trilógiát, a kisebb hibáitól eltekintve élvezetes olvasmány, kíváncsi vagyok a folytatásra is. :)

josageszter>!
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos – A teljes trilógia

Birtam John, ahogyan viaskodott magával, es ahogyan próbált jobb ember lenni. Tálalt persze kiskaput magának, amivel kiélhette vágyait és mégsem ártott a társadalomnak. Nagyon érdekes volt nézni, hogy egy pszichopatában milyen érzések alakulnak ki, ha barátnője lesz es hogyan kezeli a helyzetet, hogyan randizik. A hullahazas jelenetek es leírások eleg részletesek, nem is véletlen a horror címke. A sztorinak viszont a legszebb és a legfontosabb eleme az anya-fia kapcsolat. spoiler

Pompi>!
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos – A teljes trilógia

Amikor befejeztem a trilógiát mindenkinek áradoztam róla, ajánlgattam hogy tessék elolvasni, hiszen annyira jó könyv.
Nagyon, nagyon szeretem az írásmódját az írónak. Zseniális. Nem véletlen, hogy kaptam a lapokat. Jó volt hogy egyben volt a három kötet, hiszen így nem bolondultam bele, hogy kell a folytatás.


Népszerű idézetek

Puska P>!

– Bárcsak tudnám, miért!
– Mit miért?
– Miért vagy a sorozatgyilkosok megszállottja.
– Mindenkinek van valami hobbija.

34. oldal

Kapcsolódó szócikkek: April Cleaver · John Wayne Cleaver
Puska P>!

– Itthon van apukád?
– Nincs.
– Mikor jön haza?
– Én kilenc éve gondolkodom ezen.

696. oldal

RVivi P>!

Két randink volt, de sajnos mindkétszer találtunk egy hullát, és ez megzavarta az idillt.

518. oldal

Airyn P>!

Az igazi félelmet nem a hatalmas szörnyetegek szülik, hanem az ártatlan külsejű kisemberek.

Lilian_Council>!

A nevem John Cleaver. Clayton megyében élek, egy kisváros szélén, egy halottasházban. Ott van nekem anya, a nővérem és a nagynéném. 16 éves vagyok. Szeretek olvasni és főzni, és szeretek egy lányt, Brooke-ot. Szeretem mindig is azt tenni, ami helyes, bármi történjék is. Jó ember akarok lenni.

De ez csak az érem egyik oldala.

A nevem Szörnyeteg úr. Több tucatnyi figyelmeztető jelét mutatom annak, hogy sorozatgyilkos hajlamaim vannak, és gyakran fantáziálok erőszakról és halálról. Jobban érzem magam a hullák, mint az élők között. Megöltem egy démont, és minden egyes nap újra ölni vágyom, olyan ez a vágyam, mint egy feneketlen kút a lelkemben.

Szörnyeteg úr, 475 - 476

Kapcsolódó szócikkek: John Wayne Cleaver
Vivi_B>!

– Egyetlen családtagunk büszkélkedhet normális párkapcsolattal, az is szociopata.

390. oldal

Puska P>!

Nem érdekes, mások mit gondolnak, ha tudod, hogy igazad van.

48. oldal

_ada>!

A gondolataimnak talán nem vagyok ura, de a tetteimnek igen.

379. oldal, Szörnyeteg úr

elizabet_k>!

– Valakinek pedig vállalnia kell ezt is. Valakinek fel kell vennie a harcot, és el kell bánnia a sötétséggel, vagy sosem szűnik meg.

556. oldal

Kapcsolódó szócikkek: John Wayne Cleaver
szkvera>!

– Hogyan lehetne valami egyszerre normális és klassz?

504. oldal, 22. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: John Wayne Cleaver

Hasonló könyvek címkék alapján

Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny
Robert McCammon: Egy fiú élete
Susan Ee: Angelfall – Angyalok bukása
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
Jamie McGuire: Red Hill
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Amy Plum: Álomfogó
Tánczos Tamás: A mérleg nyelve
Kenneth Oppel: Az élet vize