Már ​nincs vesztenivalód (John Cleaver 6.) 300 csillagozás

Dan Wells: Már nincs vesztenivalód

A nevem John Wayne Cleaver. Nem rég múltam el tizennyolc éves, és a szörnyvadászat a hobbim. Egy ideig magányosan harcoltam ellenük, később néhány kormányzati ügynök oldalán, de aztán a szörnyek megtaláltak minket. Mindenkit megöltek, úgyhogy most kénytelen vagyok egyedül folytatni.

De már nem sokáig.

Ez itt az én történetem. Annak is a vége.

A John Wayne Cleaver-sorozat utolsó, lehengerlő felvonásában Dan Wells antihőse végső leszámolásra készül a Sorvadtakkal. A Már nincs vesztenivalód a fiatal sorozatgyilkos történetének váratlan fordulatokban bővelkedő, döbbenetes lezárása.

Eredeti megjelenés éve: 2017

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Fumax Thriller Fumax

>!
Fumax, Budapest, 2017
244 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634700005 · Fordította: Rusznyák Csaba
>!
Fumax, Budapest, 2017
256 oldal · ISBN: 9789634700661 · Fordította: Rusznyák Csaba

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

John Wayne Cleaver · Jasmyn Shahi · Sam Harris (Mills) · Margo


Kedvencelte 29

Most olvassa 7

Várólistára tette 102

Kívánságlistára tette 148

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

gesztenye63 P>!
Dan Wells: Már nincs vesztenivalód

Hamar írok pár mondatot a sorozat zárókötetéről, mert valószínű, hogy néhány nap elteltével már a címére sem emlékszem majd.
Ez meglehetősen könyörtelennek hangozhat, de úgy gondolom, hogy Dexterhez hasonlóan John Wayne Cleavert is elérte a szimpatikus sorozatgyilkosok átka, akár vannak a történet díszletei mögött természetfölötti erők spoiler, akár csak szimpla rosszfiúkat hentel a szociopata főhős.
Valószínűbb ugyan, hogy kisebbségbe szorulok szerény véleménnyel, de szerintem a zárókötet olyannyira nyögvenyelősre sikeredett, hogy a világmegváltás, mint zárójeles hátsó szándék, tulajdonképpen érdektelenségbe fulladt. Pedig a szerző mindent megtett. Bevetette a szokásos – mindeddig jól bevált – fordulatokat, újabb és újabb spoiler démonfajzatokat mutatott be nekünk, újra a nyakunkra hozta az FBI-t, sőt még szépen le is kerekítette a sztori végét. De jaj, ez bizony mit sem ért. Még a cím is árulkodó: Már nincs vesztenivalód. Mintha csak a szerző fülébe súgtak volna kiadói berkekből: „Kedves Dan, ha hozod a szokásos kliséket, és ügyelsz rá, hogy ne utáljuk meg túlságosan a Cleaver fiút, akkor az olvasóközönség mindent megbocsát…”
De van valami, amit szerintem nem néz el még a rajongó elcsábult lelke sem: a dögunalmat.
Bízom benne, hogy Dan Wells, aki egyébiránt igen kedvelt szerzőm, a jövőben valami kreatívba fog majd, és nem az exhumált döglött kutya bőrét próbálja eladni, mint nóvumot.

MissFortune>!
Dan Wells: Már nincs vesztenivalód

Furcsa lenne, ha azt mondanám, hogy hiányozni fog ez a sorozat? Meglehet, azonban attól még így van, akármilyen beteges is.
Nagyon megszerettem ezt a történetet. John, aki szociopata, hatalmas karakterfejlődésen ment keresztül, élmény volt a részese lenni. Izgalmas befejező rész ez, gyorsan pörögtek az események. Rengeteg csavarral meg lett spékelve. Méltó befejezés, az már biztos. :) Tutira elő fogom még venni.

AniTiger P>!
Dan Wells: Már nincs vesztenivalód

Pörgős, izgalmas és sajnos nagyon rövid ez a befejező rész.
A „Fuss, ez Rain.” mondat megoldásánál hatalmasat koppant az állam… nem is értem, hogy bírt még egy ekkora csavart kitalálni a pasi! A lezárást illetőleg bármibe lefogadtam volna, hogy ezt a szériát csupán klisésen lehet befejezni, de Dan Wells ismét meglepett. A vége épp annyira különleges lett, mint az utolsó rész egésze, ugyanakkor nagyon, nagyon, nagyon megrázó volt! Az emberi fájdalom elviselhetetlensége miatti kétségbeesés annyira érezhető volt, hogy görcsbe rándult a gyomrom annál a résznél…

Összességében nagyon ütősre sikeredett – még ha John néha nem is volt annyira betegesen johncleaveres benne –, így különösen elszomorít, hogy nincs több JC-történet… Nem szokásom sorozatok vége felett sírni, de most eléggé elszontyolodtam.

(Szerencsére vár az író új könyve, a Szellemváros! ^.^)

Rajongás a blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/08/dan-wells-…

>!
Fumax, Budapest, 2017
244 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634700005 · Fordította: Rusznyák Csaba
jehuka P>!
Dan Wells: Már nincs vesztenivalód

Legszívesebben beugrottam volna a lapok közé, megragadtam volna főhősünk grabancát, jól megráztam volna, és megkérdeztem volna tőle: Te ki vagy, és mit csináltál John Cleaverrel?
Valahogy a hatodik részre már csak árnyéka önmagának a korábbi általam annyira megkedvelt szociopata karakter. Ezzel el is vesztette a varázsát.
Mellesleg a történet tetszett, pörgős volt, izgalmas, és megvolt benne a kellő rejtélyesség is (bár a könyv felétől sejtettem, hogy kicsoda valójában Rain). A lezárás kissé meghökkentett, de sajnos nem a jó értelemben. Nem illik a képbe ez a fajta happy end, bár ez csak személyes vélemény. Remélem nem azért lett így vége, mert az író valamikor folytatni akarja a sorozatot. Kár lenne még jobban elrontani.

1 hozzászólás
Ferger_Jolcsi P>!
Dan Wells: Már nincs vesztenivalód

A kötet első fele kicsit laposra sikeredett, utolsó kötet lévén több izgalomra vártam volna. De a második felében már felgyorsultak az események. Sajnálom, hogy ezzel a kötettel búcsút kell mondanunk Johnnak. Még olvastam volna a kalandjairól. A befejezés furára sikerült, de hát John maga is fura.. spoiler

Ibanez P>!
Dan Wells: Már nincs vesztenivalód

„Minden halál örökre szól.”

Gondolkodtam rajta, hogy levonjak-e fél/egy csillagot azért, mert túl rövid volt :-D vagy azért, mert a végét nem így képzeltem spoiler

„…. minden Sorvadt mindig, minden esetben embereket ölt. Még azok is, akik nem akartak. Ők a világ parazitái, akik sosem kapják meg, amit akarnak, hacsak el nem veszik tőlünk.
– Pont, mint az emberek – szúrta közbe Mr. Connor.
– Egy nagy különbséggel. Az emberek képesek megállni.”

Speciel én örültem, hogy az utolsó részben nem szerepelt Brooke, mindig is Johnt szerettem, így örültem, hogy a végén visszatértünk a magányos szociopata magánakcióihoz. Furcsa, mert már a könyv eleje felé beletrafáltam egy kósza gondolattal, hogy ki lesz a Sorvadt :-D spoiler

„Mindenki méltó a megmentésre. Még a szörnyetegek is.”

Nagyon meglepődtem a befejezésen, bár egy kicsit „naivnak” találtam az egészet, szerintem jobb lett volna úgy megoldani, hogy spoiler. Viszont nagyon jó rész volt ez is, a sorozat teljes egészében kedvencemmé vált, nem volt rossz rész, egyiknél sem éreztem visszaesést, Cleaver abszolút vagány antihős-szereplő :-D

DoreenShitQ>!
Dan Wells: Már nincs vesztenivalód

Már az első könyv óta rajongok Dan Wellsért és Johnért, és egy normális értékelést se tudtam írni az eddigi öt könyvhöz a hatalmas fangirlségem miatt.
És ez az utolsó résznél sem változott.

deen>!
Dan Wells: Már nincs vesztenivalód

Az utolsó kötetben utalva a kezdetekre Dan Wells visszavitte főhősünket a halottasház falai köré, ami egyébként remek húzás volt tőle. Itt ismertük meg Johnt és itt is zárul a kötet. De még hogy! Igaz, hogy atörténet eleje lapos volt, viszont később Wells tényleg mindent bevetett. Fordulatokra fordulatokat halmozott, hozott egy csomó meglepetést és izgalmat, új szereplőket, és a tűkön ülve várt Rain-John Cleaver összecsapást, ami egyáltalán nem úgy alakult, ahogy vártam. Az egész cselekmény tetszett, viszont sajnálom, hogy az eredeti John-ból, a mi kis szociopatánkból immár semmi sem maradt. Pont ez miatt volt szerintem nagyon jó a sorozat. Kicsit hiányoltam Brooke-ot is és vártam, hogy a végén talán felbukkan. Ezért is érzem, hogy nem minden szálat varrt el az író.

julcseee P>!
Dan Wells: Már nincs vesztenivalód

Nem szeretem amikor vége egy sorozatnak, pedig ez a sorozat vég már eleve túlnőtte magát hiszen alapvetően trilógiáról beszéltünk ebben az esetben, csak az író szerencsére hozzáadott még 3 részt.
John útja véget ért, nem öldös több sorvadtat, és én ennek nagyon nem örülök! Úgy olvastam volna még…
Kifejthetném mennyire vagyok elégedett vagy nem elégedett a befejezéssel de nem teszem, csak inkább próbálok örülni neki. És igen sokan írják, hogy milyen furcsa hogy egy szociopata spoiler lesz a végén, de engem nem zavar. Bár tény, hogy kicsit olyan mintha az író meghagyta volna magának azt a lehetőséget hogyha egyszer folytatni akarja majd, akkor meg tudja tenni. Én támogatnám :)
Hiányozni fogsz John Cleaver.

Aoimomo P>!
Dan Wells: Már nincs vesztenivalód

Sokat gondolkoztam rajta, hogy tetszett-e, és továbbra sem tudom határozottan azt mondani, hogy igen vagy nem. Valahogy be kellett fejezni és talán ez a befejezés is van olyan jó, mint bármi más, de nem mondom, hogy nem lepett meg. Lehet boncolgatni, hogy mi lesz később, hogy ennyi áldozathozatal után talán ez így olcsó húzás volt, de benne volt a pakliban, spoiler
Johnt itt kevésbé éreztem annak a sziporkázó csodabogárnak, akinek megszerettem, de cserébe egész jól beleláthattam, milyen lehet Sorvadtként élni, melyikük miről mondott le és ez a hiány hogy befolyásolta a további – igen hosszúra nyúló – életüket.

Kedvenc nem lett, az továbbra is a Szörnyeteg úr, de összességében, a rövidségét is figyelembe véve, kikapcsolódásnak jó volt.


Népszerű idézetek

Pennmenelien P>!

– Ma pozitív dolgokra fogok gondolni, és rámosolygok mindenkire, akit meglátok.

7 hozzászólás
Fumax KU>!

– Én vagyok a legrosszabb ember, akit ismerek – mondtam. – Ha én képes vagyok rá, akkor bárki más is képes rá.
– Ez nem lehet igaz. A legtöbb ember, akit ismer, szörnyeteg.
– Mindenki méltó a megmentésre. Még a szörnyetegek is.

Fumax KU>!

– Miért kérdezgeti ezt mindenki?
– Mert hülye lenne, ha nem hívná el.
– Nem az esetem.
– Mert él?

Fumax KU>!

– A halálban nincs semmi szórakoztató – szúrta közbe Margo.
– Mondja a nő, aki egy hulla bokáját fogja – élcelődtem.

Kapcsolódó szócikkek: halál
Fumax KU>!

Senki, akárcsak Elijah, tele volt emberi emlékekkel. Másként tekintett ránk, mint a többi Sorvadt, mert a mi bőrünkben élt, nem egyszerűen csak közöttünk. Ismerte az álmainkat, mert álmodta őket, és ismerte a hétköznapjainkat, mert sosem tudott szembenézni velük. Egy lány mindig gyönyörűnek tűnik a távolból, akár egy játékbaba vagy egy márványszobor: valami, amit megcsodálunk, de sosem ismerünk meg igazán. De a lányt nagyon is megismerheted. Ha közel kerülsz hozzá, éppoly valóságos, mint bárki más. Ugyanúgy megvannak a hibái, a zűrjei, a szagai és az egyéb problémái, mint mindeni másnak. Azt hiszem, Senkit ez zavarta: az igazság. Az, hogy a világ makacs módon megtagadja, hogy tündérmese legyen, ahogy a lányok is megtagadják, hogy tündérhercegnők legyenek.

3 hozzászólás
DoreenShitQ>!

Ezt a könyvet neked ajánlom.
Köszönöm, hogy velem maradtál a sok borzalmon át, amelynek téged és Johnt kitettelek. De legalább együtt mentetek át rajta.
Bárcsak azt mondhatnám, hogy ebben az utolsó kötetben minden könnyebb lesz, de…
Bocs.

Ajánló

AniTiger P>!

    – A szappant megtarthatom?
    – Semmit sem tarthat meg, amit ténylegesen meg akar tartani.
    – Gyűlölöm a szappant.
    – Szemétbe vele.
    A szememet forgattam.
    – Jesszus, maguk szövetségiek olyan morcosak, amikor valamelyiküket kegyetlenül meggyilkolják.

175. oldal

Kapcsolódó szócikkek: John Wayne Cleaver
_Katie_ P>!

Mást sem csináltam, csak új életet kezdtem. Újra meg újra.

Kapcsolódó szócikkek: John Wayne Cleaver
BlueDeath IP>!

És kevesebbet kellene emberek megölésén gondolkodnom. Vagy legalábbis csak olyan megölésén kellene gondolkodnom, akik rászolgáltak.

116. oldal

Kapcsolódó szócikkek: John Wayne Cleaver
gesztenye63 P>!

Az élet munka, a munka pedig nehéz. És néha a döntéseink is nehezek. De ha a kihalás az egyetlen alternatíva, akkor meghozza azokat a nehéz döntéseket, és együtt él velük, mert az alternatíva az, hogy soha többé nem él együtt semmivel.


A sorozat következő kötete

John Cleaver sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Föld és vér háza
Joe Hill: NOS4A2
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Stephen King: Álom doktor
Szergej Lukjanyenko: Kvázi
Szeghalmi Lőrincz: Levelek az árnyékvilágból
Stephen King – Peter Straub: A fekete ház
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Justin Cronin: A szabadulás