59. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Fragments ​– Töredékek (Részlegesek 2.) 439 csillagozás

Dan Wells: Fragments – Töredékek

Dan ​Wells hazánkban is igéretesen mutatkozott be, a külföldön hatalmas sikert aratott Nem vagyok sorozatgyilkos című kötetével, a Partials trilógiája pedig még nagyobb siker kint.

Kira Walker megtalálta az RM vírus gyógymódját, de az emberek és a Részlegesek túléléséért vívott küzdelem még csak a kezdeténél tart. East Meadow-t elhagyván Kira kétségbeesetten próbálja kideríteni, hogy kicsoda is ő valójában. Nem lehet véletlen egybeesés, hogy az RM gyógymódja maguknak a Részlegeseknek a vérében található – ez nyilván valami nagyobb terv része, amelyben Kirának is szerepet szántak, és amely mindkét fajt megmenthetné. Kirához útja során többen csatlakoznak, köztük Samm, a Részleges is. De vajon megbízhat-e bennük? Ezalatt Long Islanden az emberiség utolsó képviselői felkészülnek a Részlegesek elleni háborúra, és Marcus tudja, az egyetlen reményük, hogy kitartsanak Kira visszatéréséig. Ám a lány útja hosszadalmas a posztapokaliptikus Amerika pusztaságán keresztül, és közben… (tovább)

Eredeti mű: Dan Wells: Fragments

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Fumax, Budapest, 2013
524 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639861565 · Fordította: Bayer Antal
>!
Fumax, Budapest, 2013
528 oldal · ISBN: 9789639861930 · Fordította: Bayer Antal

Enciklopédia 37

Szereplők népszerűség szerint

Samm · Kira Walker · Heron · Marcus Valencio · Haru Sato · Woolf parancsnok · Hobb · Owen Tovar

Helyszínek népszerűség szerint

Empire State Building · Toledo · Long Island


Kedvencelte 94

Most olvassa 25

Várólistára tette 178

Kívánságlistára tette 258

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
_Eriii P
Dan Wells: Fragments – Töredékek

Szeretem amikor egy sorozat nemhogy jó lesz, hanem sokkal jobb. Már az első sem volt piskóta, de a második sokkal jobb volt. Rengeteg dologra megkapjuk a választ de még több dolog lesz megválaszolatlan. Folyik a harc az emberek és a katonák közt rendesen. És mindkét felet megtudtam valamilyen szinten érteni. Még mindig lenyűgöző a Tröszt, a génmanipuláció, az égesz tudományos rész.

>!
Elhaym
Dan Wells: Fragments – Töredékek

Első részt is imádtam, de a másodikat még jobban. Egy hete olvastam ki, de még mindig a hatása alatt vagyok, annyira, hogy mást az elmúlt 7 napban a kezembe sem vettem, egyikhez sem volt kedvem. Nehéz dolga lesz az idén olvasott könyveknek, ha ezt felülakarják múlni. 33 év alatt nem nagyon olvastam olyan könyvet, ami ennyiszer megtudott volna lepni. Elgondolkodtató, hátborzongató, hihetetlenül fantasztikus történet részese lehettem, ami tele van bánattal, fájdalommal és sokkoló fordulatokkal. Engem nagyon felkavart.

Bővebben:
http://elhaym.wordpress.com/2014/01/19/dan-wells-fragme…

15 hozzászólás
>!
Szami81
Dan Wells: Fragments – Töredékek

Behalok, hogy annyiból áll a szerelmi szál, hogy spoiler Hű, gyorsan egy hideg zuhanyt ezek után a fülledt izgalmak után, hadd hűtsem le magam! :))
A vége azért kárpótolt :))

8 hozzászólás
>!
kellyolvas P
Dan Wells: Fragments – Töredékek

A Fragments a legjobb második rész, amit valaha olvastam. Az első oldaltól olyan izgalmas volt, hogy lehetetlen letenni. Kedvenc disztópiás helyszínem, ha az elhagyott, félig növényekkel benőtt épületek között játszódik a cselekmény, mint a Legenda vagyok-ban. Imádtam ezeket a részeket. Kira tökéletes hősnő, csodáltam az összeszedettségét, az eszét, a kombinálását. Az akciójelenetek lenyűgözőek, minden tökéletesen filmszerű.
Óriási kedvenc ez a sorozat és a lehető legjobbkor olvastam, mert már rá is tettem a kezem a harmadik részre!

4 hozzászólás
>!
h_orsi P
Dan Wells: Fragments – Töredékek

Ez a könyv egy hatalmas nagy meglepetés volt számomra az előzőhöz képest. Mivel azt nem szerettem sőt, gyűlöltem ezért eléggé lassan álltam neki a folytatásának is. Lehet, hogy majdnem egy év volt amíg kiolvastam, de ez alatt a pár hónap alatt megtanultam valamit: a jó történetekhez idő kell. Nem csak a megírásukhoz, hanem az elolvasásukhoz is. Mindig pár fejezet után abbahagytam, hogy ülepedjen egy kicsit a dolog, fel tudjam fogni, hogy mi történt.
Meg kell mondjam ebben a részben több a leíró rész, mint a párbeszéd, amitől már az első oldalon kiakadtam. Viszont a könyv végére annyira szépen kiforrta magát az egész történet és a szereplők, hogy nem tudtam letenni a könyvet.
Izgultam is, meg nem is. Most pedig mérges vagyok, mert még egy könyvet el kell olvasnom, hogy megtudjam a történet végét.

>!
Csingike P
Dan Wells: Fragments – Töredékek

Jaj, ne… Tudtam, hogy meg kellett volna várnom a Ruins megjelenését, annyira tudtam! Igaz, jóval korábban jelöltem az olvasást, de két nap alatt megvoltam vele. Annyira izgalmas és lebilincselő, hogy képes voltam ismét hajnal 4-ig fent lenni miatta. Nem sok posztapokaliptikus regényt olvastam, de kategóriájában ya disztópia ez a sorozat kenterbe veri az eddigieket! Egyszerűen zseniális! Amikor már azt hittem, hogy egy-egy sejtésem hamarosan beigazolódik, akkor az író olyat csavar a dolgokon, hogy csak keresem az államat a döbbenettől. Nem mondom, hogy teljesen kiszámíthatatlan, de nagyon sokszor sikerült meglepnie. És mikor egy kérdés megválaszolásra kerül, tíz újabb merül fel. Tetszett, hogy időnként más szemszögből is nyomon követhettük az eseményeket, és úgy, hogy egyáltalán nem untatott. Nekem a karakterek teljesen hitelesek, átéreztem a fájdalmukat, frusztráltságukat, hogy cselekedni akarnak, de ők maguk sem tudják, hogy mi is a helyes út. Olyan morális kérdések merülnek fel, amik mellett én sem tudok állást foglalni. És végre egy olyan szerelmi szál, amit már régóta hiányoltam a YA könyvekből. Ott van a háttérben, érezni lehet, hogy ebből lesz majd valami, de mégsem ezen van a hangsúly, nem nyomja el a cselekményt. És a vége olyan megható volt, hogy a gombóc a torkomból még most sem tűnt el. Nem sok könyvet vettem meg a megjelenése napján, de amint a polcokon lesz a befejező rész, azonnal rohanok is érte, annyira várom!

6 hozzászólás
>!
gab001 P
Dan Wells: Fragments – Töredékek

Általában már a könyv olvasása közben tudom, hogy mit fogok írni az értékelésben, de most elég tanácstalan vagyok. Talán kicsit csalódottnak érzem magam, ugyanis ez a könyv egy tökéletes második rész. Annak minden jó és rossz tulajdonságával együtt. Már nincs benne az az újdonság mint az első részben, de még nem kapunk meg minden magyarázatot mint az utolsóban. De mégis nagyon jó. A felépítése pedig igazán meg lett komponálva. Amikor már lankadt a figyelmem, akkor sikerült valami olyan fordulatot belevinni, ami után megint elkezdtem falni az oldalakat. Ez többször is megismétlődött nálam. A legjobban az tetszik, ahogy az író újra és újra szembesít azzal, hogy mit is jelent embernek lenni és szembe nézni az elkerülhetetlen döntések következményeivel. A világ pedig hátborzongatóan hihető. Elgondolkodtat és nem ereszt.

1 hozzászólás
>!
ncsn87
Dan Wells: Fragments – Töredékek

Tetszett ez a rész is, csakúgy, mint a Részben ember, de valahogy félúton mégis hiányérzetem volt.
Az eleje nagyon izgalmasan indult, de aztán valamiért felúton elveszett a könyv lendülete. Bevallom, ott kicsit unatkoztam, mire elértek Denverig…
Na, de a vége meg, az utolsó száz oldal… Egyszerűen zseniális lett! Annyira, hogy szinte, de csak szinte, megbocsátottam az előtte lévő picike szenvedést. :)
Talán hiányérzetemet még az is kiváltotta, hogy kevesebb humor volt ebben a részben, hiszen Marcus és a többi ember kevesebbet szerepelt. Ez a humor számomra felüdítőleg hatott eddig, de sajna itt kevés volt. Bár értem, hogy már élesedik a helyzet, hiszen már a megoldás kapujában vagyunk.
Mindenesetre már sokmindenre választ kapunk, olyanok is kiderültek, amiket nem gondoltam volna… :O Jaj, annyira jó volt és állatira izgultam a végén!!!!!

SPOILER

Kezdjük ott, hogy persze sejtettem én, hogy Naditának ekkora szerepe volt a Részlegesek létrehozásában, de erre nem gondoltam, hogy most is kisérletezett ezeken az új típusú Részleges gyerekeken már kezdetek óta. Hogy Kira az, már kevésbé ért váratlanul, pedig ez is meglepett, de hogy Isolde és Ariel is az… Wow… Főleg, hogy Isolde egy ember-Részleges hibridet hozott a világra. Hogy mi lesz azzal a pici babával??? :/ Remélem Nadita tényleg tud segíteni a probléma megoldásában.
Azt mondjuk már az első kötetben is sejtettem, hogy a megoldás kulcsát az embereknek és a Részlegeseknek egymásban kell keresniük, de hogy ennyire kusza és nehéz lesz, azt nem. Annyira dukkolok nekik, hiszen megértem mind a két oldal problémáját és félelmeit a dologgal kapcsolatban, de cselekedni meg muszáj lesz, hiszen akkor meg mindenki meghal…
Jaj, az meg annyira megható volt, amikor végre Samm kimutatta az érzéseit, már amennyire Részlegesként ment neki és megcsókolta Kirát!!! Olyan édes volt, hogy megigérte neki, hogy megtalálja… <3 Melegszívű és kedves srác, aki kiáll az elvei mellett, imádnivaló! Nagyon drukkolok nekik! Bár sajnálom Marcust, hiszen imádom a sracot, de nem Kira az ideális nő a számára. Úgyis azt vettem ki, hogy Heron tetszik neki. :)
Ja, és még az nagyon megható jelenet volt, amikor Kira megölelte Afát, aki már sok-sok éve egy emberrel sem érintkezett… Nem csoda, hogy megbomlott az elméje. Sajnáltam, hogy végül meghalt szegény. :(

SPOILER VÉGE

Szóval mindenképpen nagyon is érdemes elolvasni ezt a részt is, főleg, ha már trilógia és a titkokra is kíváncsiak vagyunk. Hát egy részén át kell küzdeni magunkat, de megéri, mert a vége nagyon ütős és izgalmas. :)
És még azt is megjegyezném, hogy a borítója különösen tetszik. Nagyon szép lett! :)
Nem tudom, mikor jön a befejező kötet, de nagyon türelmetlen vagyok, hiszen ilyen befejezéssel abbahagyni egy könyvet… Igazi kínzás volt ez az író részéről, de ettől lesz csak nagyobb a feszültség és izgalmasabb a dolog, a végkifejlet!!!! Most azonnal kell a folytatás!!! Remélem a kiadó hamar elhozza nekünk! :)

6 hozzászólás
>!
ViveEe P
Dan Wells: Fragments – Töredékek

Brutális és fantasztikus. Még mindig kicsit meglep mennyire bejön ez a történet.
Kira egy hosszú és veszélyes útra indul, hogy végre kiderítse mi történt a múltban, és mi a megoldás minden problémára. És nem egyedül megy. Bár a menetelés, és a sok megpróbáltatás nem feltétlenül volt túl izgalmas, de sok elgondolkodtató dolog volt ott. Főleg Afa karaktere. Elismerem, szörnyen zavart a jelenléte, én is púpnak éreztem, holott jobban belegondolva, nagyon szörnyű, ahogy bántak vele. Elborzasztó milyenek vagyunk. A végén ezt a képünkbe is dörgöli Samm, ha addig nem vettük észre magunkat.
De tuti nem unatkozhatunk, mert East Meadow-ban is nagyon zajlik az élet. Marcus hatalmasat fejlődött, szerettem a részeit. És végre elkezdett épülni a híd a két faj között.
És ha valakinek ez még nem elég, hát Denver annyi izgalmat tartogat, hogy pislogni sem mertem nehogy lemaradjak valamiről. Elképesztő dolgok derülnek ki. Nem semmi mivel tudja mentegetni magát az ember, ha szörnyűséget követ el. És mégis én is látom a rációt a Tröszt indítékaiban, tervében.
Tényleg szörnyűek vagyunk mi emberek.
Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz a vége.

>!
Fallen_Angel P
Dan Wells: Fragments – Töredékek

A sorozat első része egy jól összerakott, profi módon megírt a történet, valahogy mégsem fogott meg. A második rész sokkal jobb, még a trilógiák szokásos időhúzós, feszültségkeltős, durván függővéges második részeihez képest is. Tipikus elem „a főhős hosszú útra indul” megoldás is (remélem, ez nem spoiler, hiszen benne van a fülszövegben). Kira utazása egészen érdekes, majdnem végig lekötött, a történetben akad meglepő fordulat is spoiler. Apró problémám, hogy a spoiler szálat viszont unalmasnak tartottam.
Most már kíváncsi vagyok, hogy Dan Wells mit hoz ki a sztoriból, így megyek olvasni a befejező részt.


Népszerű idézetek

>!
ncsn87

Ha van erőd nyavalyogni, arra is van erőd, hogy tégy valamit ellene.

300. oldal, 28. fejezet

11 hozzászólás
>!
Lanore P

Néha a bizalom a legijesztőbb dolog a világon.

204. oldal, 18. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: bizalom · Kira Walker
>!
ncsn87

Addig nem lesz életed, amíg olyanná nem teszed, amit érdemes is élni.

336. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kira Walker
2 hozzászólás
>!
Vladi

Kira fintorgott.
– Sokkal könnyebb lenne megmenteni a világot, ha azok, akiket meg akarunk menteni, abbahagynák egymás öldösését.

Kapcsolódó szócikkek: Kira Walker
>!
Catronia

– Ilyen az én szerencsém – sóhajtotta. – Nekem lesz a legfeszesebb fenekem az egész bolygón, és senki nem láthatja.

80. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kira Walker
>!
ncsn87

– A cselekvés hiánya nem kisebb bűn, mint a helytelen cselekvés

377. oldal

>!
ncsn87

– A lovakat a pályaudvaron pányváztam ki – mondta Heron.
– Leszállított a lovamról – panaszkodott Afa. – Utálom azt a lovat.
– Akkor örülnie kéne, hogy megszabadult tőle – jegyezte meg Kira. Szúrósan nézett Heronra. – Biztonságban vannak?
– A tiédnek adtam egy pisztolyt, minden eshetőségre felkészülve.

Kapcsolódó szócikkek: Heron · Kira Walker
>!
ncsn87

– (…) Eddig azt gondoltam, hogy a világ megszenvedte, amit tettünk, amit mindkét faj elkövetett, de idekint úgy érzem, hogy a világot nem is érdekli, hogy kik vagyunk. Vagy voltunk. Jöttünk és mentünk, az élet meg megy tovább, és az a föld, ami itt volt már előttünk is, még mindig itt lesz, amikor már mind meghaltunk. A madarak még mindig repülni fognak, az eső még mindig esni fog. A világnak nem lett vége, csak… újraindult.

335. oldal, 31. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Samm
>!
ncsn87

– (…) A tények túlságosan elfoglaltak azzal, hogy igazak, nem izgatják magukat azon, hogy mit gondolsz róluk.

255. oldal, 22. fejezet

>!
Shanara

Találd meg a válaszokat. Oldd meg a problémát. Addig nem lesz életed, amíg olyanná nem teszed, amit érdemes is élni.

336. oldal (Fumax Kiadó, 2013.)


A sorozat következő kötete

Részlegesek sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alexandra Bracken: Sötét elmék
Lissa Price: A testbérlők – Leszámolás
Beth Revis: Across the Universe – Túl a végtelenen
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Josh Malerman: Ház a tó mélyén
Victoria Schwab: Egy kegyetlen dal
Amy Plum: Álomcsapda
Marisha Pessl: Örök ébredés
Aria Brighton: Vérvörös rabság
Francesca Haig: A tűz gyermekei