Bluescreen (Mirador 1.) 4 csillagozás

Dan Wells: Bluescreen

Los ​Angeles in 2050 is a city of open doors, as long as you have the right connections. That connection is a djinni—a smart device implanted right in a person’s head. In a world where virtually everyone is online twenty-four hours a day, this connection is like oxygen—and a world like that presents plenty of opportunities for someone who knows how to manipulate it.

Marisa Carneseca is one of those people. She might spend her days in Mirador, the small, vibrant LA neighborhood where her family owns a restaurant, but she lives on the net—going to school, playing games, hanging out, or doing things of more questionable legality with her friends Sahara and Anja. And it’s Anja who first gets her hands on Bluescreen—a virtual drug that plugs right into a person’s djinni and delivers a massive, non-chemical, completely safe high. But in this city, when something sounds too good to be true, it usually is, and Mari and her friends soon find themselves in the middle of a conspiracy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Balzer + Bray, New York, 2017
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 0062347888
>!
HarperCollins, London, 2016
352 oldal · ISBN: 9780062347893
>!
Balzer + Bray, New York, 2016
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780062347879

Kedvencelte 1

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

infinitedreams IP>!
Dan Wells: Bluescreen

A témaválasztás nagyon jól sikerült, már a fülszöveg is elég volt ahhoz, hogy megfogjon, és ezt végig nagyon élveztem is a történetben. Dan Wells szokás szerint kitett magáért, nagyon színesen leírta a jövőbeli Los Angelest.

Annak is nagyon örültem, hogy gamer lányok vannak a főszerepben, és bár szimpatikusak is voltak a karakterek, nem igazán tudtam velük azonosulni, mert nem tudtam meg eleget róluk. (Saharát és Anját hirtelenjében mindig összekevertem, pedig ha jól belegondolok, tudom, melyiknek milyen tulajdonságai vannak, de valahogy mégis egybefolytak.)

A programozós vonal is tökre tetszett, meg maga az alapötlet, a Bluescreen. És a nyomozás is izgalmas volt, bár egy kicsit elkülönülhetett volna jobban, eléggé összecsúszott a többi történetszállal, és valahogy az maradt bennem, hogy olyan „kusza” volt a történetvezetés.

Ettől függetlenül tetszett, a végén belebegtetett szál pedig kellőképpen felcsigázta a kíváncsiságomat. Jöhetne már a következő rész! :)

Bővebben: http://blog.infinitedreams.hu/…

Rémálom P>!
Dan Wells: Bluescreen

Sok negatív kritikát kapott ez külföldön, mondván ez Dan Wells legrosszabb könyve, és ha ez nem is igaz szerintem, az biztos, hogy a leggyengébb.

Wells imádja a játékokat és mivel az esportoknak már akkora divatja és tere van, jött ez az ötlete. A főhős esportoló – nemzetközi bajnokságra szeretne kijutni –, és nagyon élveztem a könyv eme szálát. Öt badass lány, akik mind gamerek és programozók, akik ledöntik a gamer/programozó sztereotípiákat. A karakterek rendben vannak, imádtam a kis csapat humorát, viszont itt is már előjönnek a kötet gyengeségei:
1) A szülők díszletek. A gyerekek iskolába se járnak, mert nincs kedvük, és a szülők csak azért vannak ott, hogy a gonosz érzelmileg zsarolja a főhőst. A testvéreivel rendes kapcsolata van a főhősnek, de a szülei szinte csak bútordarabok.
2) A romantika. Nem sok van, szinte semmi, és teljesen okés, hogy a szépfiúkat jól megnézi magának a főhős, mégis lehetett volna ezt jobban is kifejteni/ábrázolni.

A világ iszonyat érdekes (a robotok miatti munkanélküliség és a virtuális valóság/internet mindenki fejében elterjedése nagyon jó kérdéseket vet fel), de kidolgozatlan. Mirador – a sorozat nevét adó szó – a szegénynegyed, ehhez képest a főhős szüleinek saját, puccos étterme van, a kórházak be vannak rendezve, nincs gyógyszer és orvos hiány, a főhőséknek van pénzük orvosi ellátásra, sőt! Mind az öt gyereküknek ott a fejében a netcsatlakozó! Hogy, ha olyan szegények? Minden embernek van netcsatlakozója, ami lehetne azért mert olcsó, mégsem az, hiszen, amikor Anjának ki kéne cserélnie, akkor már iszonyatos pénzeket tesz le érte.

Amúgy a sztori programozó-nyomozós, és bár imádtam erről olvasni, hogyan próbálják megfejteni mire jó egy-két kód, mégis itt is olyan fura bakik vannak benne. (Ha a vírus megette a vírusirtót és ez fontos cselekményelem az egyik embernek, akkor másra miért nem hat? De ez csak egy kérdés a tucatnyi közül.)

Mégis abszolút lekötött.

1 hozzászólás
Rileey>!
Dan Wells: Bluescreen

A történet feléig nem voltunk jóban a könyvvel, ugyanis ez a gamer-programozós vonal a mexikói ganges fűszerezéssel nagyon nem az én asztalom.
De mégiscsak egy Dan Wells könyvről beszélünk… és hát szeretjük Dan Wellst.
Így a felénél azon kaptam magam, hogy kezd beindulni a sztori, aztán a végére rendesen el is kapott. Bár itt is ugyanaz a problémám adódott, mint a Partialsnél, hogy a szereplők teljesen semlegesek maradtak számomra.


Népszerű idézetek

Rémálom P>!

The wheeled nuli almost looked like it could think for itself: picking up each shirt and bra and pair of tights, considering it, and sorting it efficiently into one of several onboard baskets. But it was all an illusion of efficient programming. Each piece of clothing in the house was marked with an RF chip, and it was these the drone was reading; they carried instructions on exactly how to wash the clothes, how to fold them, and where to put them away. It was a good system, when it worked. Last year their cat, Tigre, had clawed a sweater to pieces, getting the tiny RF chip stuck in her fur. They didn’t have a cat anymore.

3 hozzászólás
Rémálom P>!

She smiled grimly at the image: a one-armed girl taking on two rabid gangs and a deadly cartel. She laughed.
Bao followed her to Sahara’s side. “Is that a confident laugh, or a just-slipped-off-the-deep-end laugh?”
“I was just thinking,” said Marisa, disconnecting the main coupling from her prosthetic. The tangled wires pulled taut, and she ripped them free with a final tug. “I’m literally going to beat them with one hand tied behind my back.”
“So,” said Bao. “Just-slipped-off-the-deep-end it is.”

Rémálom P>!

“A dinner delivery will work great,” said Sahara. “Everyone will assume it was someone else who ordered. No one will even question it.”
“Let’s try it,” said Marisa. “What do you think: tacos?”
“Chinese,” said Anja.
“I can’t decide if that’s racist or not,” said Bao.

Rémálom P>!

“You use Yosae Cybersecurity, right?”
“All intelligent people do.”
“What’s Yosae?” asked Omar.
Anja gave him a patronizing pat on the head. “Don’t worry, baby, I’m only interested in your body anyway.”

Rémálom P>!

“Of course it’s dangerous,” said Marisa, swallowing nervously. She clenched her hands into fists, drawing strength from the pain of her fingernails in her palms. “That’s why we have to do it. You don’t get experience points sitting on your butt, right? You gotta go out and kill monsters.

Rémálom P>!

“They’re using Longhorn,” she said out loud. “That’s tough, but at least it’s basic.”
“How can it be hard and easy at the same time?” asked Omar.
“It’s like a really tall wall,” said Anja. “It might be hard to climb, but there’s no flying crocodiles to fight off while you do it.”
“Let her work,” said Sahara.
“We call those dragons,” said Omar.
“I know the word for dragon,” Anja snorted. “I said flying crocodiles on purpose.”

Rémálom P>!

“That’s your username?”
“We call it a call sign in Overworld, but yeah. You can set yours to whatever you want—if it’s not taken.”
“I’ve tried ten different ones already—everything’s taken. How’d you get Heartbeat?”
“There . . . may have been some slight hacking involved,” she said. “The previous owner of the username canceled their account.”
“On purpose?”
She shrugged innocently. “Who can say? They started a new one the next day, so maybe not.”
“I think this one works,” said Saif. “Bh4s4d. I had to go Hindi and Leet just to find something that no one else had used before.”

Rémálom P>!

“I like this cuate, Mari,” said Carlo Magno. “Where’d you find him?”
“Drinking butterscotch in a dance club,” said Marisa.
“I guess I can overlook that,” said Carlo Magno. “He’s got a good head for business.”
“Two years of business school at USC,” said Saif.
“I don’t think I can overlook that,” said Carlo Magno with a frown. “What are you, twenty-one?”
Marisa rolled her eyes, feeling her face flush with embarrassment. “Papi . . .”
“Twenty-two,” said Saif. “I did some school in India before I came here.”
“Ay, hombre,” said Carlo Magno, “Marisita’s barely seventeen years old.”
“Por favor, Papi, can we stop talking about this?”
“If you sleep with her, I’ll have you locked up for statutory rape,” said Carlo Magno, his speech slurring from the drugs. “Or just shoot you. I dropped my gun in the fight, can you see it anywhere? Hey you, in the denim shirt, find my gun.” His eyes started to close. “I need to shoot that guy who was in here with my daughter.”
“He is exceptionally doped,” Saif whispered.

Rémálom P>!

“Typical virus behavior. But it’s designed for djinnis, so the one in the laptop couldn’t finish unpacking.”
Omar nodded. “Like a plant in bad soil.”
“I’m glad you found a metaphor you can understand,” said Marisa, and instantly closed her eyes, sucking in a slow, guilty breath.


A sorozat következő kötete

Mirador sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Suzanne Collins: Catching Fire
Lauren Oliver: Pandemonium
Marie Lu: Champion
Ilsa J. Bick: Ashes
Paolo Bacigalupi: Ship Breaker
Ann Aguirre: Horde
Brandon Sanderson: Calamity
Amy Kathleen Ryan: Spark
James Dashner: The Maze Runner
Mary E. Pearson: The Adoration of Jenna Fox