Olympos (The Ilium/Olympos Duology 2.) 7 csillagozás

Dan Simmons: Olympos Dan Simmons: Olympos Dan Simmons: Olympos

Helen of Troy is in mourning for her dead husband, Paris. Killed in single combat with the merciless Apollo, his body is nothing but a scorched and blasted thing.
Hockenberry, her lover, still sneaks from her bed after their nights of lovemaking. And the gods still strike out from the besieged Olympos, their single-molecule bomb casings quantum phase-shifting through the moravecs' force shield and laying waste to Ilium. Or so Hockenberry and the amusing little metal creature, Mahnmut, have tried to explain to her.
Helen of Troy does not give a fig about machines. She must dress for the funeral. And man and the gods and the unknown players in this tragedy must prepare for the final act. And a battle that will decide the future of the universe itself.

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
HarperCollins, New York, 2009
912 oldal · ISBN: 9780061801884
>!
HarperCollins, New York, 2006
892 oldal · ISBN: 9780380817931
>!
Gollancz, UK, 2005
828 oldal · ISBN: 9780575078826

1 további kiadás


Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 3

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Noro >!
Dan Simmons: Olympos

„Trójai Heléna hajnal előtt a légoltalmi szirénák hangjára ébredt” – ennek meg tudnám ajánlani a hangulatteremtő első mondatok fődíját. A duológia második részében a múlt és a jövő teljesen összekeveredik, ahogy gyorslábú* Akhilleusz az istenek ellen vezeti a görögöket, trójaiakat… és a Jupiter-holdak kiborgjait. Eközben Odüsszeusz** a jövőbeli Föld gyámoltalan embereit, az „eloikat” tanítja, hogyan – és főleg miért – éljenek teljes életet. Bár elsőre talán nem az ő történetük a legérdekesebb, szerintem mégis az ő sorsuk áll a regény középpontjában.
Az intertextualitás általában nagy szerephez jut a jó SF-ben, de sehol sem annyira, mint az Olymposban. Itt ugyanis az író- és költőgéniuszok által megálmodott / megteremtett világok kerülnek kapcsolatba egymással az istenné vált poszthumánok kvantumtechnológiás eszközei révén. Így válik érthetővé, mit kerestek Shakespeare, Proust, és a többiek az Ilium oldalain.

Ami erősen lehúzza a könyvet az első részhez képest: a történet fordulatai meglehetősen erőltetettek. Vagy Prosperó rángatja a megfelelő útra a főszereplőket, vagy ha maguktól jönnek rá valamire, annak nincs logikus előzménye. Felmerül bennem a gondolat, hogy a szerző talán – megint csak az intertextualitás jegyében – a „deus ex machina” különböző értelmezéseivel játszik: nem csak a szereplők között jelenít meg számos „gépből jött istent”, de a sztoriban is szándékosan él a deus ex machina eszközével. Ami kétségkívül bátor ötlet lenne, de valahogy nem tud jól kijönni belőle. Ezen felül a lezárás sem szimpatikus: eleve túl hosszú – ennél komótosabb, többfejezetes „mi történt azután” befejezése talán csak a Gyűrűk urának van a fantasztikum egész történelmében – ugyanakkor fontos kérdések megválaszolatlanul maradnak.

* A „kvantum-valószínűségi szingularitás” valószínűleg nem lenne jó epitheton ornans, nem fér bele a hexameterbe :)
** Azon még tűnődöm, hogy ez vajon űr- vagy idő-odüsszeia-e Odüsszeusz részéről :)

Marcus >!
Dan Simmons: Olympos

Az Ilium után a tétek egészen magas szintre emelkedtek. Ennél izgalmasabb már nem is lehetne, hiszen olyan irányt vettek az események, amelyek még a legvadabb eposzokban sem nagyon történtek. Szerintem részben ez is volt Simmons célja, hogy írjon egy saját görög eposzt, és ebben jól is teljesít, hiszen minden összetevőt mesteri szinten kezel, epikus összecsapások és epikus kavarások keverednek.

Mint minden Simmons regényt, már csak a gyönyörű mondatai miatt is megéri kézbe venni az Olympos-t, egyszerűen nem lehet vele betelni. És sajnos kellenek is ezek a mondatok, hogy megmentsék ezt a regényt.

A történetszálakban ugyanis egyre több az üresjárat, a felesleges mellékvágány, és a legnagyobb csalódást a vége kelti (ami, ahogy @Noro is említette, a vége előtt kb 80 oldallal van). A B (és A) kategóriás filmekből mindenki ismeri azt a helyzetet, amikor a megkötözött főhős hosszan szenved a fogságban, majd amikor kell, akkor hirtelen hip-hop kiszabadul. Na, ilyen az a vég, ami a duológiát megmagyarázza és lezárja, gyakorlatilag szinte teljesen feleslegessé teszi az összes előző történését – ami bő 1500 oldal után különösen fájdalmas.

Ennek ellenére, és nemcsak az írás színvonala miatt, az Olympos bőven jó regény, de az Ilium ígéretét sajnos nem váltja be.

>!
HarperCollins, New York, 2006
892 oldal · ISBN: 9780380817931
ideali_zed>!
Dan Simmons: Olympos

Megszerettem Dan Simmonst.
Iszonyatosan jól ír, még ha gyakran mellékvágányokat is használ. Nem bánom, amíg minőségileg megfelel az elvárásaimnak (és kellően kritikus vagyok, higgyétek el).
De nem szeretem, ha pofára ejtenek.
Ellaposodott a végére. Nagyon. Még finoman fogalmaztam.
Csak azért adok rá négy csillagot, mert ennek ellenére érdekelt a karakterek sorsa, meg tudott lepni és jó szívvel fejeztem be.
Meg azért, mert tetszik a szöveg naturalizmusa, a szépirodalmi utalások tömkelege, az. hogy nem egyszer megnevettetett.
Lehetett volna jobb? Igen. Lehetett volna rosszabb? Hogyne.
De hogy tele volt kreativitással, az kétségtelen.
Elgondolkodtam azon, hogy pattant ki a fejéből ez az ötlet… Jókat kuncogtam rajta. Pont az egész szürrealitása miatt minden hibája ellenére tapsot érdemel.


Népszerű idézetek

Noro >!

Helen of Troy awakes just before dawn to the sound of air raid sirens.

(első mondat)

flynn>!

„DAMNED CHILDREN AT THEIR GAMES!!” bellows Zeus and again Achilles has to cover his ears. „Useless as heroin junkies or Lost Era teenagers in front of their videogames. After this long decade of their conniving and conspiring and secret fighting though I forbid it, and slowing time so they can arm their pet heroes with nanotech powers, they simply have to see it all to the bitter end and make sure their side wins. AS IF IT MAKES ONE GODDAMNED BIT OF DIFFERENCE!!”

514. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Orson Scott Card: Ender's Shadow
David Weber: On Basilisk Station
Joe Haldeman: The Forever War
Matthew Stover: Shatterpoint
John Scalzi: The Consuming Fire
John Scalzi: The Human Division
Orson Scott Card – Aaron Johnston: Earth Awakens
Kathy Tyers: Balance Point
Greg Egan: Quarantine
Kim Stanley Robinson: Red Mars