Endymion ​(angol) (Hyperion Cantos 3.) 14 csillagozás

Dan Simmons: Endymion (angol) Dan Simmons: Endymion (angol) Dan Simmons: Endymion (angol) Dan Simmons: Endymion (angol)

Two hundred and seventy-four years after the fall of the WorldWeb in Fall of Hyperion, Raoul Endymion is sent on a quest. Retrieving Aenea from the Sphinx before the Church troops reach her is only the beginning. With help from a blue-skinned android named A. Bettik, Raoul and Aenea travel the river Tethys, pursued by Father Captain Frederico DeSoya, an influential warrior-priest and his troops. The Shrike continues to make enigmatic appearances, and while many questions were raised in Hyperion and Fall of Hyperion, still more are raised here. Raoul's quest will continue.

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Spectra, New York, 2011
578 oldal · ASIN: B004G606I0
>!
Bantam, New York, 2011
576 oldal · ISBN: 9780307781918
>!
Orion, London, 2010
578 oldal · ISBN: 9780575099944 · ASIN: B0043M67DA

2 további kiadás


Kedvencelte 2

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Noro>!
Dan Simmons: Endymion (angol)

Az Endymion tulajdonképpen nem mutatja folyamatosan a Hyperion irodalmi zsenialitását. „Csupán” a Huckleberry Finn kalandjait, Amerika egyik meghatározó nagyregényét helyezi át ezer évvel a jövőbe, egy bolygókon átívelő, önmagunkat és az univerzumot felfedező tutajozás keretében. Többnyire viszont egyszerűen csak egy nagyon jó, igényes sci-fi. Az egyik legjobb a kortárs űroperák köréből. Az előzmények óta eltelt 30 év, emiatt világ kezdetben idegennek tűnhet, és néhány komoly meghökkenés is vár az olvasóra. De aki szerint egy sci-fi sorozatban mindig ugyanannak kell ismétlődnie, az most kapcsoljon el rólam. A történetben épp annyi ismerős elem bukkan fel, amennyi felidézi az első két regény hangulatát, ugyanakkor kihangsúlyozza, mennyire megváltozott minden. A könyv persze nem teljes, a Rise of Endymionban Simmonsnak még jó néhány dolgot meg kell majd magyaráznia.

ujhelyiz P>!
Dan Simmons: Endymion (angol)

Úgy tűnik, a Hyperion Cantos sorozat kötetei alapvetően más stílusban íródnak – az első kötet laza szálakkal kapcsolódó novellafüzérét utána egy sokkal hagyományosabb stílusban megírt, de inkább kérdéseket felvető, mint megválaszoló mű lett, ami ráadásul nagyon kerek lezárást is kapott. Ehhez képest az Endymion igazából egy hosszú üldözés története, ami épít ugyan az előző kötetek technikai megoldásaira és konfliktusaira, de alapvetően teljesen függetlenek tőle.

És ez a függetlenítés az, ami miatt nagyon nehéz az Endymion értékelése: a könyv szigorúan része a ciklusnak, az előző kötetek nélkül lényegében érthetetlen, ugyanakkor annyira másmilyen, mind stílusban, mind tartalomban, mintha valami teljesen független könyv lenne. Ehhez hozzátartozik, hogy a korábbi részek filozofikus történetvezetése, illetve a rejtélyek felvetése már műfajilag is jobban leköt, mint az, hogy a legkülönbözőbb világokon végigutazunk, majd a hét-bonyodalma után haladunk tovább. Ráadásul az Endymion egyértelműen nem ér véget itt, az előszó, ill. utószó kerete egyértelműen olyan eseményekről beszél, amivel még nem találkoztunk…

A Hyperion nagyon kerek lezárását ugyanakkor elegánsan kezelte a könyv: elég hosszú időt hagyott ahhoz, hogy a világ megváltozhasson, a nézőpontszereplők újak, ugyanakkor még egyes régi szereplők kapnak hosszabb-rövidebb megjelenéseket (már akiknél ez értelmes ennyi idő elteltével), amivel sokkal jobban lehet érzékelni, hogyan változott meg a világ az előző kötet alapvető katasztrófája után.

Ennek ellenére az felemás érzésekkel álltam fel olvasás után, ugyanis részben azok az elemek változtak meg, amiket annyira kedveltem az előző részekben, ugyanakkor nem vagyok benne biztos, hogy több kérdést szeretnék kapni a Hyperion univerzumáról (bár lehet, hogy a kérdések megválaszolása még kockázatosabb lépés lenne az író részéről). De ahhoz mindenképpen elég jól lett megírva, hogy mindenképpen meg fogom nézni a folytatást is.

Marcus P>!
Dan Simmons: Endymion (angol)

You are reading this for the wrong reason, mondja a könyv első mondata, és mennyire igaza van. Persze erre majd csak a The Rise of Endymion végén jöhetünk rá, de addig is vár ránk egy kitűnő sci-fi kalandregény, és egy olyan világ, amire nem igazán számítottunk volna a The Fall of Hyperion vége után.

Raul Endymion esetlen főszereplőnek tűnhet, talán feleslegesnek is Aenea, a „csodalány” mellett, pedig tényleg ő a főszereplő, a legfontosabb karakter az egész regényben, és úgy nagyjából az egész galaxisban is. You just have to read it for the right reason.

A kirakós darabjai aztán lassan – de ebben a regényben még nem teljesen – kezdenek a helyükre kerülni, és a megdöbbentő szép új világról kiderül, hogy teljesen logikus az az eseményláncolat, ami ide vezetett. És ez még megdöbbentőbb.

U.i.: Az újabb kiadások egyszerűségében szép, de eléggé fantáziátlan borítóival szemben a régebbi kiadások „tutajos” borítója az egyik legeltaláltabb a sorozatban (mert hát mégis mit keres a Shrike ilyen békésen a többiek mellett?).

1 hozzászólás
Attila_Márton>!
Dan Simmons: Endymion (angol)

Egyszerűen nem tudtam kivárni az Agave-s megjelenést (hozzáteszem itt 3-4 hónapról volt csak szó) és azt kell mondjam megérte. Az Endymion méltó folytatása a Hyperion-sorozatnak. A történet elég messziről indul, M. Endymion a világ (nem pejoratív értelemben vett) legegyszerűbb embere, aki Grandam meséin (ami nem más, mint a Cantos szájhagyomány útján terjedő verziója) felnőve végül személyesen tapasztalja meg milyen hősnek lenni.
Itt emelném ki, hogy ellentétben a Hyperion bukásával (Joseph Severn révén) itt nagyon élveztem az egyes szám első személy által történő mesélést, amely a környezet folyamatos változása mellett zseniálisan festi le annak hangulatát. Közben folyamatosan kerülnek elő a korábban megismert bolygók/világok és egyre csak szaporodnak a rejtélyek.
De Soya pedig a legjobb katona karakter az egész sorozatban.
Úgy hiszem az egyik legkedvesebb kaland(!!!)-scifi könyv, amit valaha olvastam. Aki nem tud félbehagyott történettel várni, annak ajánlom el se kezdje míg be nem szerezte a Rise of Endymiont :)


Népszerű idézetek

Noro>!

You are reading this for the wrong reason.

(első mondat)

ujhelyiz P>!

“I always thought of Uncle Martin as a great poet, but that’s only because he told me he was. My mother always told me that he was a pain in the ass.”
“Poets can be both.”

456. oldal, 46. fejezet (Spectra, 2011)


A sorozat következő kötete

Hyperion Cantos sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Orson Scott Card: Ender's Game
Frank Herbert: Dune (angol)
James S. A. Corey: Caliban's War
Matthew Stover: Traitor
David Weber: On Basilisk Station
Timothy Zahn: The Last Command
Vernor Vinge: A Deepness in the Sky
David Brin: Heaven's Reach
Joe Haldeman: The Forever War
Michael A. Stackpole: The Bacta War