Szókratész ​utazásai (A békés harcos útja 0.) 84 csillagozás

Dan Millman: Szókratész utazásai

Hogyan ​válik egy fiúból férfi és a férfiból harcos? Mi vagy ki formálja a sorsunkat, és mi ad értelmet az életünknek? Mi a jó és mi a rossz? Hol nyílik a menny és a pokol kapuja? Mi az, ami egy legyőzhetetlen harcost még erősebbé tehet…?

„Békélj meg magaddal, és nem lesz senki, aki legyőzhet.
És senki, akit te kívánnál legyőzni.”

Szergej három éves volt, amikor a katonák elvitték. Tizenöt évesen a vadonba szökött, és semmibe sem kapaszkodhatott, csak egy nagyapa emlékébe, aki Szókratésznak hívta őt, és azt ígérte, hogy a fiú kincset talál majd elrejtve Szentpétervár közelében. Így kezdődik a Szókratész utazásai – Szergej Ivanov viszontagságokkal teli, kalandos életének története, amely olvasók millióinak életét változtatta meg szerte a világon. Bátorságnak és hitnek, szerelemnek és fájdalomnak a regénye ez, amely feltárja előttünk a harc művészetének legmagasabb formáját, a béke ösvényét.

A békés harcos útjában megismerhettünk egy rejtélyes bölcset,… (tovább)

Eredeti mű: Dan Millman: The Journeys of Socrates

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Casparus, Budapest, 2011
386 oldal · ISBN: 9789638940513 · Fordította: Rézműves László

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Szókratész


Kedvencelte 28

Most olvassa 9

Várólistára tette 68

Kívánságlistára tette 62

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
korkata
Dan Millman: Szókratész utazásai

Kellemesen csalódtam ebben a könyvben. Eredetileg nem magamnak vettem ki a könyvtárból. Gondoltam, hogy én is elolvasom. Leginkább attól tartottam, hogy sok lesz benne az ezoterikus rész amit nem értek. Kár volt. Az egész inkább egy kalandregény. Sokat izgultam. Mellette erkölcsi tanítást is kaptam. Azért volt benne olyan rész is ami nekem túlzó volt, de ez bármely regénynél előfordulhat.
Kíváncsian várom a trilógia következő részét.

>!
Nata
Dan Millman: Szókratész utazásai

"Békélj meg magaddal és nem lesz senki, aki legyőzhet.
És senki, akit te kívánnál legyőzni." Zseniális.

>!
eeszter P
Dan Millman: Szókratész utazásai

Az elején egy kicsit nehezen kapcsolódtam össze a könyvvel, nekem egy kicsit „modoros”-nak tűnt, de ez nem tartott soká, vagy engem ragadott magával annyira a történet, hogy teljesen belefeledkeztem. Összességében imádtam! Ráadásul engem a borítója is nagyon megfogott, pedig nem szoktam borítókért különösebben lelkesedni.

>!
lorem
Dan Millman: Szókratész utazásai

Meglepett, nagyon. Nem erre számítottam, még csak hasonlóra sem. Megkaptam a leckét, hogy mennyire fontos, hogy az ember „ne várjon semmit, de készüljön fel mindenre.”
Voltak mondatai, sorai, bekezdései, amelyek után csak egy – hölgyekhez nem kimondottan illő – csúnya szóval tudtam élni, hogy ilyen nem létezhet.. létezhetett? Létezik most is? Ugyanakkor bennem volt a bizonyosság, hogy egy békés harcos útját olvasom, szóval minden a helyére kerül majd, „hogy maga az Út hozza létre a harcost; hogy minden ösvény békéhez vezet, és minden választás bölcsességhez.”. Felkavaró volt olvasni, de nehéz volt letenni, hiszen „a történet, az utazás pedig csak megy tovább és tovább…”. Találkozások, sorsok, véletlenek..véletlenek? Úton lenni, itt és most!
[értékelni nehéz, még a hatása alatt vagyok]
Szókratész, dolgom van veled…

4 hozzászólás
>!
Aquarius
Dan Millman: Szókratész utazásai

Két teljesen eltérő műfajú könyvet olvastam a szerzőtől, némi átfedéssel.
Szókratész utazásai jött ki győztesként, minden tekintetben. Nem gondoltam volna, hogy a kaland, a misztikum és az ezoterika ennyire ki tudja egészíteni egymást.
Nem egy kéjutazás a regény. Izgalmas, időnként megrendítő, néha a hihetetlenség határát súrolja, de sohasem felszínes. Nem mennék bele a tartalmába, összetettsége miatt.
Bepillantást kapunk az 1800-as évek kései szakaszának és az 1900-as év elei Oroszország társadalmának korrajzáról, parasztok életéről, harcairól, mely Szókratész utazásai-nak egyik helyszíne. Azt is mondhatnám életregény, hiszen majdnem egy emberéletnyi időt ölel át.
A könyv erényei, hogy gondolkodtat, indulatot szül, érzelmeket kavar, és valójában megtudhatjuk, Hol nyílik a menny és a pokol kapuja?
Nagyon tetszett Szókratész utazása. A megérdemelt öt csillag mellett, bekerült a kedvencek közé.

>!
Miyako71
Dan Millman: Szókratész utazásai

Az elején csak érdekesnek tartottam a történetet; aztán amikor Szergej tanulni kezdett igazán izgalmassá vált, mert rengeteg olyan gondolattal találkoztam, ami továbbfejlesztette a harcművészetekkel kapcsolatos ismereteimet; aztán jöttek az igazán ezoterikus, nem kézzelfogható részek amik kifejezetten nem tetszettek – szerintem kicsit túlmisztifikálta a szerző; végül visszatértünk a kiindulási helyzethez, maradt az érdekes történet. Szóval olvasni is utazás volt, kicsit a hullámvasútra emlékeztetett.
Érdemes elgondolkodni a könyv mondanivalóján. Nem hiszem, hogy túl sok ember képes lenne azokra a döntésekre, amiket Szergej végül is meghozott….
Ami a mondanivaló mellett nagyon pozitív a könyvben, az az olvasmányos stílus és a kitűnő jellemábrázolás. A z egy csillag levonás viszont a – szerintem céltalan – túlzások miatt van.

>!
Brigi007
Dan Millman: Szókratész utazásai

Hmmm.

Kezdem azzal, amivel bajom van: Szerintem nagyon lassan indult be a történet. Kb. a 170. oldalon indul el a mi jó Szergejünk, hogy tanuljon, egészen addig csak a megpróbáltatásairól szól a könyv, ami igazából szerintem nem különbözik egy középkategóriásan megírt regénytől. Ugyanolyan a vége is, ami már csak arról szól, hogy vágjuk el a szálakat. Viszont Szergej tanulásáról szóló kb. 150 oldal erősen emlékeztet a Békés harcos feelingjére (ugyan még csak a filmet láttam) és az eléggé tetszett, meg tényleg az a rész, amikor a vízesésnél találkozik mindenki, aki fontos a történetben, eléggé izgalmasra sikerült.

Ami még nálam kuka, az az elején írt ajánló szövegek… Ezek alapján egy teljesen más (értsd: pocsék) sztorira számítottam. Egyrészt teljesen érzelgősnek állítják be a történetet, hogy jaj minden fejezet végén sírtak… Mi ez, Hetedik mennyország? Hát, én egyszer sem hatódtam meg rajta vagy éreztem mérhetetlen szomorúságot, pedig elég sírós vagyok. Az mondjuk tény, hogy a könyvnek nincs vidám hangulata. Abban az időben, amiben olvastam tiszta feszült voltam. Szóval azokat a véleményeket sem értem, amik ezt szívet melengető történetnek mondják… Azt írják, ez Millman legjobb könyve, ezzel viszont nem tudok vitatkozni, mert többet még nem olvastam tőle, de ezt igazából nem érzem akkora teljesítménynek. Jó könyv, nem mondom, az első 100 oldalt egy Győr-Pécs buszút alatt olvastam el, meglepő lelkesedéssel, de nem érzem azt, hogy kimagaslóan jó lenne. Bár az is tény, hogy a fent említett 150 oldal, ami miatt megérte elolvasni, tartalmazott sok magvas gondolatot, sok olyan elemet, amin az ember nagyon mélyen el tud gondolkodni. És amin meg is éri elgondolkodni…

Ami viszont még nem tetszett, az az interjú volt a regény végén. Tudom, hogy ez már szőrszál hasogatásnak tűnhet, de igazából az egy „nesze semmi fogd meg jól” rész, pedig nagyon vártam, hogy ott mit fog mondani, akár már egy fél bölcs gondolatnak is örültem volna, de semmi. Millman hamarosan 8 ezer forintért diskurál majd a magyar közönséggel, itt volt a lehetőség, hogy meggyőzzön, hogy elmenjek. Hát nem fogok…

>!
Acetaminophem
Dan Millman: Szókratész utazásai

Az egyik legjobb könyv amit valaha olvastam, csodálkozom, hogy még film nem készült belőle.

1 hozzászólás
>!
Larisa_Andrada_Bacz
Dan Millman: Szókratész utazásai

A legkedvesebb könyv amit életemben olvastam.
Köszönöm szépen.
Fantasztikus.


Népszerű idézetek

>!
esőember

Bölcs az, aki ismeri a korlátait, és bátor, aki nyíltan bevallja.

81. oldal

>!
Chöpp 

Az öregek hátát sokszor nem csak a kor, hanem az emlékeik súlya görbíti meg.

300. oldal

>!
esőember

Az élet finomításról szól, nem a tökéletességről.

243. oldal

>!
esőember

Az ember jelleme akkor mutatkozik meg a legtisztábban, amikor szorult helyzetben kell döntést hoznia.

317. oldal

>!
esőember

Azok, akik háborúban állnak önmagukkal, minden alkalommal legyőzettetnek.
Köss hát békét magaddal…

269. oldal

>!
Brigi007

Ne feledd: a múltad nem kell, hogy megszabja a jövődet, mégis cipelni fogod azt, mint egy zsák követ a válladon.

265. oldal

Kapcsolódó szócikkek: múlt
>!
Petrus601

Minden utazásnak van egy titkos célja, amelyről az utazó mit sem sejt.

>!
Brigi007

A gyermek nem edény, amit meg kell tölteni, hanem gyertya, amit meg kell gyújtani.

19. oldal

>!
Chöpp 

Ha egy nap – gondolta – az ember repülő hajókon a csillagok közé merészkedik, az sem lesz csodálatosabb kaland, mint ez, itt a Földön.

398. oldal

>!
Brigi007

…Isten mindig azt küldi eléd, amit éppen meg kell tapasztalnod.
– Honnan tudhatja ezt?
– Tudni? – kérdezte Szerafim. – Azt sem tudom, hogy holnap felkel-e a nap, vagy reggel felébredek-e. Nem tudom, hogy Isten ad-e nekem még egy újabb lélegzetet. Ezért inkább hittel, mintsem tudással élek, és elfogadom, bármi is jöjjön – örömteli vagy sem, keserű vagy édes –, testestül-lelkestül, mint Isten ajándékát.
– Ezek is csak szavak, Szerafim. Mit kezdjek velük?
– Semmit nem kell kezdened velük. Lépj túl a szavakon, és keresd meg azt a helyet önmagadban, ahol már tudod…
– Mit tudok?
– Hogy minden nap egy új élet, hogy minden pillanatban újjászületünk. Ez az isteni kegyelem egyik jelentése, Szókratész. Néha csak annyit tehetsz, hogy figyelsz, és megteszed, ami tőled telik.
– Ahogy ön beszél, az élet mindig olyan egyszerűnek tűnik.
– Mert tényleg egyszerű, bár azt nem mondanám, hogy könnyű is. Azt viszont megígérhetem, hogy egy nap megérted a maga teljességében, és akkor olyan tisztának és egyszerűnek fog tűnni, hogy nevetni fogsz rajta. Addig csak annyit tehetek, hogy elültetem a magokat. A többi már Isten dolga.

266. oldal

2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

A békés harcos útja sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Locksmith: A titokzatosság kapujában
Láng Attila D. – Láng Krisztina: Kissy
Marc Olden: Giri
Nagy Ferenc Gábor: A Kilencvenkilencedik Élet
A. Freedman: A láncolat
Kara Kovács Mona: Előjelek
Karan Bajaj: A kereső
Czékmási Csaba: A Tűzgyermek és a szellem
Alexandra David-Néel – Jongden Láma: A semmi hatalma
Egri Zsanna – Hauser Tamás – Kocsis Nagy Noémi – Violet C. Landers – Saláth Barbara – Szamilák Tünde – Tiszlavicz Mária: Egy őrült történet