Egy ​kutyus két élete 4 csillagozás

Dan Gemeinhart: Egy kutyus két élete

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Brodie jó kutya volt. És a jó kutyák a mennybe mennek.
Azonban Brodie nem képes továbblépni. Még nem. Bármilyen csodásnak is tűnik a túlvilág, egyszerűen nem tud megfeledkezni a kisfiúról, akit hátrahagyott. A fiúról, akit szeretett, és aki viszontszerette. A fiúról, aki még mindig veszélyben van.
Így hát Brodie megszegi a menny szabályait, és szellemként visszatér a földre, ahol két másik elveszett lélek segítségével – egy szerethető pitbull és egy zsémbes házimacska – elindul, hogy megtalálja, megmentse a fiút. Még akkor is, ha ezzel a paradicsomot kockáztatja, és lehet, hogy elveszíti a lelke halhatatlanságát.
Mert ez az, amit a jó kutyák csinálnak.

Eredeti cím: Good Dog

Eredeti megjelenés éve: 2018

Kiadói ajánlás: 12 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Maxim, Szeged, 2020
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634991700 · Fordította: Komáromy Zsófia

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 27

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Pandaland P>!
Dan Gemeinhart: Egy kutyus két élete

„Néha könnyebb bátornak lennünk, ha valaki másért vagyunk bátrak.”

Amikor megláttam a borítót, majd elolvastam a fülszöveget és megláttam a kiadói besorolását ennek a könyvnek, akkor azt hittem, hogy egy igazán édes és cuki történethez lesz szerencsém, viszont részben ennél nagyobbat nem is tévedhettem. Úgy gondolom, hogy ez a történet nem igazán gyerekeknek való, 15-16 éves kortól ajánlanám ennek az olvasását, mert hiába aranyos és szívet melengető sokszor ez a történet, akkor is tele van sötétséggel és nem kevés mozzanatot csempész bele az élet kegyetlenségeiből is, aminek köszönhetően olykor eléggé sötét hangvételűvé, kegyetlenné is válik ez a történet.

Az író stílusa fantasztikus, gyönyörűen fogalmaz, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ennyire meg tudjon nyerni magának ez a történet és remélem, hogy még több történetet lesz szerencsém tőle olvasni.

Ritka az, amikor egy könyv képes elérni azt, hogy majdnem elsírjam magam, vagy bármennyire is megkönnyezzem a történetet, de ennek sikerült elérnie. Többször sírás közeli állapotba sodort, mert egyszerűen annyira szívbe markolóan sikerült megírni ezt a történetet. Tökéletesen átadja az érzéseket, könnyedén képes megérinteni, melegséget csempészni az ember szívébe, vagy éppen olykor bele is marni és fájdalmat okozni. Ahogyan korábban már említettem, ebben a történetben nem csak a szeretet és a fény kap hangsúlyt, hanem maga a sötétség is. Gyönyörűen mutatja be azt, hogy mennyire feketévé válhat a lelkünk, ehhez pedig még a halál se szükséges. Már egészen az elejétől kezdve lehet sejteni, hogy mi miatt is szeretne visszamenni Brodie, de ahogy végül kibontakozik a történet nem csak a múlt, hanem a jelen is, akkor valahogy mégis újult erővel képes lecsapni az emberre és teljesen összetörni a szívét, hogy egyes emberek mikre képesek és utána még minek is nevezzük magukat, miközben semmi jogunk nincs már hozzá. Brodie nem csak bátor volt, hanem hatalmas szíve is volt, aminek köszönhetően sokszor kockáztatta a saját „épségét”, hiszen bármire képes lett volna, hogy megvédje azokat, akik számára fontosak, akár még a saját lelkét is feláldozta volna. S pontosan amiatt, hogy mi is mennyi mindenre képesek vagyunk azokért, akiket szeretünk és mindennél jobban szeretnék, ha biztonságban lennének és boldogok lennének, még inkább át lehet érezni a kiskutyában kavargó érzéseket, mindazt, ami miatt kitart és ami miatt minden veszéllyel képes szembe nézni.

Annak ellenére is, hogy olykor akad szerintem egy-egy unalmasabb mozzanata a történetnek, attól még nagyon is sodrólendületű, olvastatja magát, hiszen izgalmas utazásban lehet nekünk is részünk, miközben a három „barát” történetét megismerjük. Illetve az is hozzátesz, hogy nem csak a világban rejtőző jót, hanem a rosszat is bemutatja, de rávilágít arra, hogy a fény sokszor ott rejtőzik még a legsötétebb pillanatban is és soha nem szabad feladnunk, mert igenis a szív, a szeretet sok mindent képes legyőzni. Külön örültem annak, hogy nemcsak Brodie múltjára derült fény, hanem Tuck és Patsy történetét is megismerhettük. Ennek köszönhetően az ő reakcióikat, gondolataikat is jobban meg lehet érteni, vagy éppen azt, hogy miért is vágtak bele ebbe az utazásba. Nekik köszönhetően még érzékletesebben sikerül bemutatnia azt az írónak, hogy mennyiszer hisszük azt, hogy nem voltunk elég jók, miközben azok voltunk, vagy mennyiszer gondoljuk azt, hogy nem érdemeljük meg a jót, miközben igen. Szerettem arról olvasni, hogy ők miként kerültek egymáshoz közelebb, miként formálódtak a másiknak köszönhetően, és miként ébredtek rá arra, hogy valójában tévesen látják olykor magukat. Mert igenis mindenki megérdemli a jót és mindenki szerethető, s a fény csak akkor hal ki belőlünk, ha mi hagyjuk neki, de míg mi titkon remélünk, addig mindig is velünk lesz, még akkor is, ha azt hisszük már rég kihalt belőlünk.

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P>!
Dan Gemeinhart: Egy kutyus két élete

Sejtettem, hogy egy szívszorító regény vár rám, de erre abszolút nem voltam felkészülve. Az Egy kutyus két élete nagyon elgondolkodtató, időnként meglepően izgi és kalandos könyv, amiben azért humor is van jócskán. Az pedig, ahogy megmutatták mennyire tudja szeretni egy kisfiú a kutyáját és fordítva, hát gyönyörű lett.

Bővebben a blogturnén:
» https://sorok-kozott.hu/2021/02/konyvkritika-dan-gemein…

exnagycipőstörpe>!
Dan Gemeinhart: Egy kutyus két élete

Gyerekregény, ám véleményem szerint ez a könyv tartalma egy-két helyen talán egy kicsit durva a 16 éven alattiaknak. A nyelvezete normális, aminek külön örültem, nem próbálja meg az író minden erejével a gyerekek figyelmét felébreszteni egy lebutított szöveggel a történet rovására, hanem inkább arra összpontosít, hogy remekül elmesélje a történetet, ami sikerült neki. A megfogalmazás fantasztikus. Aiden és Brodie történetét olvasva a szívem megszakadt és akkor még nem beszéltem se Tuck-ról se Patsy-ről. Ami zavart, hogy az alaptörténetet megszakították az ugróstoppolással. Nem volt különösebb gond azokkal a részekkel se, elvégre ezek a kalandok sok izgalmat rejtettek és jól meg voltak fogalmazva, ezért nem vontam le csillagot, viszont számomra zavaró volt, hogy elmélyedtem az alap történetben, aztán hirtelen az megszakad és oldalakon át azt olvastam, hogy ugra-bugráltak Brodie-ék meg menekültek a sötétlők elöl. Mindenesetre örülök, hogy megismerhettem Brodie történetét. Az epilógus előtti rész nagyon megható volt.


Népszerű idézetek

csak_olvass P>!

Néha könnyebb bátornak lennünk, ha valaki másért vagyunk bátrak.

csak_olvass P>!

Nos, ez az igazi szeretet hatása, azt hiszem. Kihozza belőlünk a legjobbat.

csak_olvass P>!

Valamit tudnotok kell az angyalok szólításánál: nem sokáig tart, hogy megjelenjenek. Mert bizony soha nincsenek igazán távol.

Pandaland P>!

Néha könnyebb bátornak lennünk, ha valaki másért vagyunk bátrak.

52. oldal

csak_olvass P>!

Mert Brodie olyan kutya volt, akinek jó szíve, tiszta lelke csak úgy tündökölt, akár a napfelkelte sugarai. És nincs az a napfelkelte, ami visszariadna a sötétségtől, bármilyen sűrű vagy hideg legyen is az.

csak_olvass P>!

Mert a sötétség bizony már csak ilyen fura dolog. Fura mennyire képes torzítani, emészteni és gyötörni.

csak_olvass P>!

A halálban, ugyanúgy, mint az életben, előfordul, hogy egy lélek egy másik keresésére indul: próbálja megtalálni a sötétben, kinyújtózik felé, vakon tapogatózva. És a vaksötétben keresgélni, a semmibe kinyújtózni bizony ijesztő érzés lehet. Magányos érzés. Viszont amikor az a másik lélek egyszer csak kinyújtózik a semmiből, és kiderül, hogy ő is ugyanúgy keresgélt, ugyanúgy a sötétben tapogatózott rendületlenül próbálkozva…Hát, ennél nincs jobb érzés a világon.

Pandaland P>!

– Ez a világ sokak számára rossz, sötét hely. Tele van erőszakkal, kétségbeeséssel, kegyetlenséggel és fájdalommal. De rengeteg jó is akad itt: sok-sok fény, szeretet, remény. Szépség.

38. oldal

Pandaland P>!

– Megtettem, ami tőlem telt – ismételte Brodie – Ugyan mi mást is tehetnénk? Igaz, ettől még nem oldódott meg a világ minden gondja. És a kölyök holnapját sem tudom megkönnyíteni. Talán nem is tehetek többet, mint hogy a mai napjából elűztem kegy kicsit a sötétséget. De ha úgyis csak ennyit tehetek, akkor pláne meg kell, hogy tegyem, nem?

142. oldal

Pandaland P>!

Nem kell korábban is hősnek lennünk ahhoz, hogy azzá válhassunk, ha igazán szükség van rá. Bármikor hősök lehetünk, ha úgy döntünk. Higgyétek el nekem!
Mert ez a hősiesség lényege: hősnek lenni bizony nem azon múlik, hogy milyen valaki. Hanem azon, hogy milyen döntést hoz.

242. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője
Rick Riordan: A titán átka
Cassandra Clare – Sarah Rees Brennan: Raphael Santiago megmentése
Joss Stirling: Misty
Christopher Paolini: Örökség
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Anna Banks: Poszeidón
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Különös különcségek
Elisa J. Smith: Fák is susogják…
Marisha Pessl: Örök ébredés