Kiszámíthatóan ​irracionális 31 csillagozás

Dan Ariely: Kiszámíthatóan irracionális

Miért ​nem enyhül a fejfájásunk az egycentes aszpirin bevétele után, és miért múlik el az ötvencentes aszpirintől?
Miért költünk vagyonokat egy elegáns étteremben, miközben 25 centes kuponokat vágunk ki egy leveskonzervért?
Miért szedünk újra meg újra a svédasztalról, miközben már tele a hasunk?
És hogy jutottunk el odáig, hogy 4,15 dollárt költsünk egy csésze kávéra, holott pár éve még 1 dollárt sem szántunk ugyanerre?
Dan Ariely, az MIT viselkedésgazdaságtan-kutatója meglepő és megvilágostó erejű ksérletek sorozatával cáfolta azt a közkeletű vélekedést, hogy alapvetően racionálisan viselkedünk. Hétköznapi tapasztalatokat ötvözve merész új elméletekkel feltárja, hogyan írják felül az előzetes várakozások, az érzések, a társadalmi normák és egyéb rejtett, látszólag illogikus erők az ítélőképességünket.
Nem elég, hogy mindennap hibázunk, bizonyítja Ariely, de újra meg újra ugyanazokat a hibákat követjük el. Mindig mindent túlfizetünk, alábecsülünk és… (tovább)

Eredeti mű: Dan Ariely: Predictably Irrational

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
GABO, Budapest, 2011
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636894085 · Fordította: Bori Erzsébet

Enciklopédia 1


Kedvencelte 5

Most olvassa 3

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Dmitrij
Dan Ariely: Kiszámíthatóan irracionális

Könnyed és olvasmányos volt. A fülszöveg alapján sokkal mélyebb témának ígérkezett, végül nem volt rám nagy hatással. Olyannyira, hogy nem is nagyon emlékszem már az olvasottakra, pedig nemrég tettem le a könyvet. Élvezetes volt, mégsem hagyott bennem mély nyomot.

>!
Dániel_Csapó
Dan Ariely: Kiszámíthatóan irracionális

Gyorsan lehet haladni a könyvvel, könnyed stílusú és nincsenek kifejezetten unalmas részek. A viselkedés gazdaságtan pár érdekes fejezetébe kaphatunk bepillantást, de túl nagy meglepetésekre nem kell számítani. A témák nagy része az átlagember számára is ismert, nem mond sok újdonságot, a bemutatott kísérletek kimenetelét illetően sem ért meglepetés.

3 hozzászólás
>!
kisstade
Dan Ariely: Kiszámíthatóan irracionális

Nekem tetszett!
Érdekes és elgondolkodtató, a nyelvezete pedig egyszerű, nem tudományos formában íródott.

>!
Klaudia96
Dan Ariely: Kiszámíthatóan irracionális

Roppant érdekes könyv :) Bár olyan dolgokat ír le, amivel egyébként tisztában vagyunk, vagyis sok olyan dolgot ír le (van azért amivel nem vagyunk tisztában, mi hétköznapi emberek :D ), de mégis olyan izgalmasak a kísérletek, hogy végig fent tartja a könyv az ember érdeklődését. A kedvencem a Buridán-szamara (8. fejezet) c. fejezet. :D Mivel vannak azért még sötét foltok a könyvben leírtakat illetően, merthogy nem értettem mindent teljesen tisztán ezért majd valószínűleg még újraolvasom a könyvet. :) Egyébként 5 csillagos. :)

>!
KicsiAliz
Dan Ariely: Kiszámíthatóan irracionális

Közgazdaságtant hallgatóknak ajánlom, érdekes olvasmány.

>!
hajoacs
Dan Ariely: Kiszámíthatóan irracionális

sajnos „szokásos” amerikai tudományos ismeretterjesztő könyv (akár egy nap alatt el lehet olvasni). vannak benne érdekes gondolatok, de sokszor az az érzésem, hogy pl. a fogyasztáshoz kapcsolódó kísérletek (előzetes várakozások hatása, a placebohatás, 9-10. fejezet) nem számít újdonságnak a szociálpszichológiában.
A nyolcadik fejezet a választási lehetőségek számáról és költségéről viszont jó. Van erről egy ajtós kísérlete, korábban a neten is láttam, ha valaki ismeri az elérhetőségét, pls. tegye ki.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Klaudia96

A természet, midőn társadalmi lénnyé formálta az embert, beleplántálta az eredendő vágyat arra, hogy tetszésére legyen embertársainak, s az eredendő viszolygást attól, hogy megbotránkoztassa őket. Arra tanította, hogy boldog legyen, ha jónak tartják és szenvedjen attól, ha rossz véleménnyel vannak róla. /Adam Smith/

227. oldal

>!
Klaudia96

Nehéz rávenni az embert, hogy megértsen valamit, ha azért kapja a fizetését, hogy ne értse meg. /Upton Sinclair/

253. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Upton Sinclair
>!
Klaudia96

Idézzünk fel egy jelenetet az Elfújta a szélből, amelyben Rhett Buttler faképnél hagyja a könyörgő Scarlett O'Harát, aki kétségbeesetten kérdi, hogy mi lesz most vele. Mire Rhett azt válaszolja: „Őszintén szólva, kedvesem, köpök rá.” Nem véletlen, hogy ezt a mondatot szavazták meg a mozitörténet legemlékezetesebb beszólásának. Egy ajtó látványos bezárásáról van szó, ami határozott vonzerőt gyakorol ránk. És arra emlékeztet, hogy nekünk sem ártana becsukni néhány – kisebb vagy nagyobb – ajtót.

176. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

John Douglas – Mark Olshaker: Sötétség
Shirley Trickett: Csak semmi pánik!
John Douglas – Mark Olshaker: Megszállottak
John Douglas – Mark Olshaker: Sorozatgyilkosok
Paul Watzlawick – John H. Weakland – Richard Fisch: Változás – A problémák keletkezésének és megoldásának elvei
Willi Butollo: A szorongás – erő
Allan Pease: Testbeszéd
H. Sas Judit: Nőies nők és férfias férfiak
Jim Ballard – Ken Blanchard – Thad Lacinak – Chuck Tompkins: Bálnulatos!
Gary Chapman: A szeretet másik arca – a harag