A ​(túl)költekezés pszichológiája 44 csillagozás

Miért költünk többet, mint kellene?
Dan Ariely – Jeff Kreisler: A (túl)költekezés pszichológiája

Bár ​a pénzről számokban, értékekben és mennyiségekben gondolkodunk, amikor arra kerül a sor, hogy használjuk is a pénzünket, sokkal inkább hallgatunk a szívünkre, mint az eszünkre. Az érzelmek meghatározó szerepet játszanak a pénzügyi viselkedésünk alakításában, és gyakran önmagunk legnagyobb ellenségeivé tesznek, amikor megpróbálunk spórolni, értéket teremteni vagy felelősen költekezni. Dan Ariely a tőle megszokott módon megkérdőjelezi a pénzzel kapcsolatos legalapvetőbb feltételezéseinket, legszentebb meggyőződéseinket, és elmagyarázza, hogyan tudjuk felülbírálni az ösztöneinket, hogy jobb pénzügyi döntéseket hozzunk.

A hétköznapi élet apró pillanatain (a fájdalommentes hitelkártyás költésektől a családi költségvetés csapdáin át a nyaralási költekezések csábításáig) mutatja be, hogyan ver át minket a saját fogyasztási szokásainkban való vak bizalom, és miért fizetünk erre többnyire rá. A kötet számtalan esettanulmányából és anekdotájából megtudhatjuk, miként dolgoznak… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tartalomjegyzék

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2018
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633045541 · Fordította: Morvay Krisztina

Enciklopédia 4


Kedvencelte 5

Most olvassa 9

Várólistára tette 84

Kívánságlistára tette 92

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

julcseee P>!
Dan Ariely – Jeff Kreisler: A (túl)költekezés pszichológiája

Basszus, bárcsak a Black Friday előtt olvastam volna!

Viccet félreteve tenyleg nagyon jó könyv, amit szerintem mindenkinek el kellene olvasni. Nem azt mondja meg a könyv hogy milyen módszerekkel spóroljunk (bár szó van benne a nyugdíjas elő takarékosságrol is) hanem inkább azt írja le többek között, hogy hogyan is tudnak minket manipulálni a marketingesek, vagy hogy mi milyen szempontok alapján döntünk, vagy mik befolyásolnak minket egy-egy pénzügyi döntésnel. Ajánlom.

vargajudit P>!
Dan Ariely – Jeff Kreisler: A (túl)költekezés pszichológiája

Nem rossz könyv, témáját tekintve jó lenne, ha 10 év felett mindenki olvasná, aki többet költ annál, mint amennyit szeretne, de hozza a szokásos Ariely-féle formát: túlírt és csapongó. Eleinte még feszes és jól követhető, aztán egyszercsak – talán itt jött rá a szerző, hogy így nem lesz meg a leszerződött oldalszám – elkezd dagályosodni, ismétlésekbe bocsátkozni, burjánzani, amitől a lényeg egyre kevésbé lesz kivehető.
A szokásosnál viccesebb a szöveg, köszönhetően Jeff Kreisler társszerzőségének, ez némileg enyhítette a felhabosítás miatti kiábrándulásomat.

Jeffi P>!
Dan Ariely – Jeff Kreisler: A (túl)költekezés pszichológiája

Érdekes könyv volt, örülök, hogy elolvastam. Rengeteg olyan dologra hívja fel a figyelmet, aminek régen tuti én is bedőltem, de manapság már annyira nem. Sokat segít a költekezés problematikáján, ha az ember próbál minimalista lenni :D Mert így azért erősen megválogatja, hogy mit vesz meg.
De amúgy rengeteg tanács, ötlet és praktika van a könyvbe. Rámutat, miként vernek át minket, verjük át magunkat, és miért olyan kevesen takarítanak meg.

Amapola P>!
Dan Ariely – Jeff Kreisler: A (túl)költekezés pszichológiája

Szépen összeszedi mindazokat a tényezőket, ön- és egyéb becsapásokat, amitől nem vagyunk képesek a pénzünket jól (a saját boldogulásunkra) használni. Megtudjuk, sok egyéb mellett, például, hogy miért olyan bonyolultak egyes tarifa-csomagok spoiler, hogy miért hisszük makacsul, hogy a drágább jobb, miért veszélyes az ingyen minta, a leárazás, hogy miért nem megy a takarékosság, hogy miért kellene leírni az elsüllyedt költséget… Persze mindegyikkel találkoztunk már a gyakorlatban, de ilyen jól összeszedve, kis humorral fűszerezve öröm volt olvasni.
A végén pedig gyakorlati tanácsokat is kapunk, nem arra, hogy hogyan legyünk racionálisak (durva is lenne, miután 250 oldalon megtudtuk, hogy nem fog menni), hanem arra, hogy hogyan tudjuk irracionális gondolkodásunkat felhasználni a jobb döntések érdekében.
Bölcsebbé lettem-e a pénzügyeket illetően? Feleljen rá a könyv:
„Persze. Talán. Egy kicsit. Valószínűleg.”
https://moly.hu/idezetek/999767

alexa224>!
Dan Ariely – Jeff Kreisler: A (túl)költekezés pszichológiája

Ezt a könyvet el kellett olvasom egy egyetemi tantárgyamhoz kapcsolódóan. Talán ez is befolyásolja a csillagozásomat, mert miden olyan tevékenység elvégzéséhez, amit meg kell csinálnom, kevesebb motivációt érzek.. :)
Ettől függetlenül, egy nagyon jó könyv és ajánlom mindenki számára, aki érdeklődik a pénzügyi tudatosság iránt. Érdekes témákról olvashatunk a pénzügyi pszichológiával és a viselkedési közgazdaságtannal kapcsolatban. Könnyen olvasható, érhető, hétköznapi példákkal és történetekkel.
A könyv nem ad választ arra, hogy hogyan kezeljük a pénzügyeinket, mit csináljunk vele, de rávilágít nagyon sok érdekes dologra: hogyan „irányítanak” vagy „csapnak be” minket, fogyasztókat a szakemberek vagy akár mi is saját magunkat. :)
Az utolsó 50-60 oldalt kicsit feleslegesnek éreztem, olyan volt, mintha a könyv korábbi fejezeteinek ismétlését olvasnám.

kormix P>!
Dan Ariely – Jeff Kreisler: A (túl)költekezés pszichológiája

A szerzőpáros nem kisebb fába vágta a fejszéjét, mint hogy összeszedje és rendszerezze mindazokat a külső jelenségeket és belső tényezőket, amelyek hatással vannak pénzügyeinkre, költési szokásainkra és az igencsak szegényes spórolási szokásainkra. Rengeteg új fogalommal ismerkedtem meg, az ezekhez társított példákon keresztül pedig könnyen értelmezni is tudtam őket, egyes esetekben – különösen a fizetési fájdalomnál – magamra is ismertem, tudtam a saját életemből vett példát is felidézni. Abszolút átlátható és követhető volt a könyv és rengeteg érdekességgel szolgált, arra a részre fáradtam el benne egy kicsit, mire rátértek volna a lényegre, azaz hogy mire figyeljek és milyen tanácsokat fogadjak meg annak érdekében, hogy azt a fránya pénzemet úgy használjam, hogy abból hosszabb távon is előnyöm származzon. Eddigre túlcsordult az agyam információval és nehezen tudtam koncentrálni, szóval a későbbiekben mindenképpen megér majd egy újraolvasást a vége. A stílussal nem voltak különösebb problémáim, de szó, mi szó, a szerzők humora eléggé fura. :)
Örülök, hogy a kezembe vettem a könyvet, így a karácsonyi hajrá előtt/közben egyértelműen jó választásnak érzem, rengeteg erre az időszakra jellemző hétköznapi helyzet köszönt vissza a lapokon, megismerve ezeknek a mozgatórugóit pedig jókat tudtam mosolyogni. Kicsit tehát tömény volt, de egyáltalán nem emészthetetlenül, erre inkább csak időt kell szánni. Ugyanúgy, ahogy a pénzügyi döntéseinkre is!

FZolee>!
Dan Ariely – Jeff Kreisler: A (túl)költekezés pszichológiája

Ezt a könyvet nyugodtan tudom ajánlani mindenkinek, aki úgy érzi, hogy sokat költ, hogy keveset rak félre a nyugdíjas éveire.
A szerzőpáros megkísérli bemutatni azokat a pszichológiai trükköket, amelyekkel több költésre akarnak ösztönözni minket a marketingesek, emellett azonban szót ejtenek arról is, hogy hogyan lehet ez ellen védekezni. Megismerkedhetünk a saját döntéseink mögötti mozgatórugókkal, és sajnos rá kellett jönnöm arra is, hogy saját magunkat is képesek vagyunk becsapni, nehéz hosszabb távon gondolkozni.
A téma érdekes és hasznos, azonban a vége felé már úgy éreztem, hogy egy kicsit önismétlő, vagy legalábbis kevesebb újdonságot mond. A leírt gondolatok azért nem teljesen forradalmiak, ha valaki elkezd pénzügyileg tudatosan gondolkozni és tervezni, akkor sok dologra rá tud jönni magától is, ez a könyv azonban jól rendszerezi ezeket a gondolatokat, fogalmakat, illetve hasznos tanácsokat is ad, így ajánlott az elolvasása.
Nem mondom, hogy pénzügyileg a 2022-es év hatalmas változást fog jelenti számomra, de jobban oda fogok figyelni a költéseimre ennek a könyvnek köszönhetően.

_Andrea_ >!
Dan Ariely – Jeff Kreisler: A (túl)költekezés pszichológiája

Két szempontból is jól kamatoztatható a könyv:
– vásárlóként, ha szeretnénk megérteni a költési szokásainkat és csökkenteni a kiadásainkat, többet félretenni, józan pénzügyi döntéseket hozni
– eladóként, ha másokat szeretnénk megakadályozni a fent leírtakban
Még ha idegesítő kissé a szerzők stílusa és néha erőltetett humorizálása, jó munkát végeztek. Összegyűjtötték azokat a tendenciákat és viselkedési mintákat, amik a túlköltekezéshez vezetnek és tippeket adnak arra, hogyan változtassunk a rossz szokásainkon. A pénz, jobban mondva a fogyasztás pszichológiája témában eddig a legjobb összegzés, amit találtam – noha közel sem annyira tudományos igényű, ahogy azt a cím ígéri.
Végigjegyzeteltem és még valószínűleg elő fogom venni, hogy ellenőrizzem, mennyire sikerült átültetni az olvasottakat a pénzköltési szokásaimba és az üzleti gyakorlatba.

majdmelinda>!
Dan Ariely – Jeff Kreisler: A (túl)költekezés pszichológiája

Vegyesek az érzéseim, mert tetszett a könyv, és abszolút gondolatébresztő és beszélgetésindító volt itthon, de mégis örülök, hogy végre a végére értem. Kissé nyögvenyelős volt a haladás. Vegyük sorra miért is érzem ezt…
Pozitívumok:
Önmagában a témának is már nagyon örültem, mert úgy érzem itthon nem olyan hangsúlyos a pénzügyi tudatosságra nevelés, mint amilyennek lennie kellene. Beszélni kell a pénzről, nemcsak azért, hogy egymás zsebében turkáljunk, a pénzköltési szokásainkról, a rosszakról is, és az elkövetett hibákról és tévhitekről is, hogy tanuljunk belőlük, és jobban kiigazodjunk a számtalan „jobbnál jobb" ajánlat között. Különösen értékelem a gondos felépítést, az alapos kifejtést, és a végén lévő hivatkozás gyűjteményt. Rendkívül hasznos, hogy a sok kísérletből, és kutatásokból vett példák nem csak a levegőben lógnak, hanem adott esetben utána lehet olvasni a részleteknek és további eredményeknek is. Kevés könyvben fordítanak erre figyelmet, ha oda is kerül a jelzés, hogy nem a saját gondolatuk hangzott el, ritkán szánnak időt arra, hogy rendesen megjelöljék a forrást.
Szintén tetszett, hogy a hétköznapi ember számára is érthető, és kézzel fogható példák sokaságával segítette a feldobott fogalmak és gondolatok könnyebb megértését. Ugyanakkor ennek kapcsán jöjjön a fekete leves…
Negatívumok:
Eleinte még elnéztem, de aztán egyre jobban bosszantott, hogy bizonyos példákat kétszer, vagy akár háromszor is újra felhoztak. Nem tudom, hogy azért, mert ennyire együgyűnek nézik az olvasóikat, vagy azért, mert karakterszámra fizetnek nekik, de mindkettő esetében lehetne elegánsabb megoldást alkalmazni.
A másik bosszantó dolog a stílus volt. A legkifejezőbb megjegyzés itt az, hogy „Bocsánat, de nem őriztünk együtt disznót…". Jellegzetesen az amerikai showműsorok vicceskedő, túl közvetlen stílusával tesz zárójeles megjegyzéseket, és süt el borzalmas és oda nem illő poénokat, szóvicceket. Persze nem várok szépirodalmi nyelvezetet, de azért bocsánat, nem vagyunk haverok sem. Bár lehet, hogy ez csak engem zavar, ki tudja.

Ezeket leszámítva azonban ajánlom a téma iránt érdeklődőknek, akik szeretnék egy kicsit megismerni a pénzzel kapcsolatos viszonyukat, és esetleg változtatni rajta, hogy tudatosabbak lehessenek a költéseik során. :)

chorakriszti>!
Dan Ariely – Jeff Kreisler: A (túl)költekezés pszichológiája

A könyv olvasása közben egyszerre szórakoztam nagyon jól, és egyszerre éreztem azt, hogy mikor lesz már a könyvnek vége?
Dan Ariely szerintem nagyon jó író, és nagyon érdekes kutatásokat és gyakorlati példákat hoz az elméletei alátámasztásához. De sajnos ezeknek a példáknak egy része ismétlődik másik könyvében is, valamint az írók ebben a könyvben is többször ismétlik önmagukat, ezért nagyon sokszor éreztem azt, hogy újra és újra ugyanazt olvasom. Ez persze lehet azért, hogy jobban tudomásul vegyük a példákat, és későbbiekben könnyebben alkalmazzuk őket, de bevallom én nem mindig éreztem így.
Mindezzel szemben nagyon fontos kérdéseket és emberi hibákat taglal a könyv, és olvasása nagyon sok mindenre hívja fel a figyelmünket, sok esetben elmagyaráz olyan marketing stratégiákat is, amelyeket észleltünk, de nem feltétlen tudtuk értelmezi őket.
Nem tudnám azt mondani, hogy a könyv nem mondott új dolgokat, vagy nem tanultam belőle, de tekintve a szerző munkásságát, van ennél jobb könyve.


Népszerű idézetek

vargajudit P>!

Ha Albert Einstein nem fizikus, hanem közgazdász lett volna, talán átírja híres relativitáselméletét E = mc2-ről arra, hogy 100$ > 200$ 50%-kal leárazva.

49. oldal

vargajudit P>!

Nincs felső határa annak, hogy mekkora erőfeszítésre vagyunk képesek azért, hogy a gondolkodást elkerüljük.

79. oldal

Amapola P>!

1911 júliusában a Mona Lisa csak egy festmény volt a sok közül. 1911 augusztusában ellopták a Louvre-ból. Amíg a hatóságok megpróbáltak a nyomára jutni, egyszerre a látogatók hatalmas tömege próbált bejutni a múzeumba, hogy szemügyre vegye a festmény hűlt helyét. Többen akarták megtekinteni a kép hiányát, mint ahányan a lopás előtt érdeklődtek iránta.
A lopás a Mona Lisa értékmérője lett. Senki sem lopna el egy értéktelen festményt!

215. oldal

Amapola P>!

Ön szereti a posztmodern irodalmat? Értjük egyáltalán a posztmodern irodalmat, vagy azt szeretnénk, ha mások ezt hinnék rólunk?
Akkor látogassunk el a Posztmodernizmus-generátor (Postmodernism Generator, www.elsewhere.org/journal/promo) weboldalra, amely véletlenszerűen generál esszéket, mindezt néhány idézettel és olyan nevekkel megfűszerezve, mint „Foucault”, „Fellini” és „Derrida”. Olvasás közben értelmesnek érzékelünk minden mondatot, ám ahogy továbbhaladunk, felismerjük, hogy fogalmunk sincs semmiről.

96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: posztmodern
1 hozzászólás
Amapola P>!

Amikor Salvador Assael olasz gyémántkereskedő először próbálta meg értékesíteni a ma már népszerű tahiti fekete gyöngyöket, azok senkit nem érdekeltek. Assael nem adta fel, és még csak nem is azt a megoldást választotta, hogy a fehér gyöngyök mellé bedobott néhány feketét abban a reményben, hogy majdcsak lecsap rájuk valaki. Hanem inkább meggyőzte egy barátját, nevezetesen Harry Winston ékszerészt, hogy tegye ki a fekete gyöngyöket a Pífth Avenue-n lévő üzletének kirakatába, a gyémántok és egyéb drágakövek közé. A fekete gyöngy egy szempillantás alatt bombasiker lett. Az ára az egekbe szökött. Alig egy évvel korábban fabatkát sem ért – valószínűleg kevesebbet, mint az osztriga, amiből származott. Egyszerre azonban az egész világ úgy gondolta, hogy ha a fekete gyöngy elég előkelő ahhoz, hogy egy elegáns zafír ékszer mellé kerüljön a kirakatban, akkor kétségkívül rengeteget érhet.

45. oldal

Amapola P>!

Képesek leszünk-e bölcsebben költeni a könyv elolvasása után? Persze. Talán. Egy kicsit. Valószínűleg.

13. oldal

2 hozzászólás
vargajudit P>!

A hitelkártyával a kezünkben arra gondolunk, hogy milyen finom lesz egy dolog, vagy milyen szépen mutat majd a kandallópárkányon. A készpénzes fizetés esetében jobban fókuszálunk arra, hogy milyen kövérek leszünk ugyanattól a desszerttől – és hogy nincs is kandallónk.

106. oldal

_Andrea_ >!

Az önuralommal kapcsolatos problémák mindent átszőnek. […]
És nem elég, hogy a csábítás mindenütt jelen van, de egyre nagyobb mértékben. Gondoljunk csak bele – mit akar tűlünk a körülöttünk lévő kereskedelmi környezet? Érdekli, hogy mi lesz jó nekünk húsz vagy harminc év múlva? Érdekli az egészségünk, a családunk, a szomszédaink, a termelékenységünk, a boldogságunk vagy a derékbőségünk? Nem valószínű.
Azt akarják tőlünk, ami nekik jó, mégpedig most azonnal. Az üzletek, az alkalmazások, a weboldalak és a közösségi média mind a figyelmünkért, időnkért és pénzünkért versenyeznek, mégpedig úgy, ahogy az nekik rövid távon jó, és nem sokat (vagy inkább semennyit sem) törődnek a hosszú távú érdekeinkkel. És a hab a tortán? Nálunk rendszerint jobban ismerik a nyomógombjainkat. Mi több, egyre ügyesebben használják azokat!

237. oldal

alexa224>!

A bölcs ember tudja magáról, hogy mennyire buta, ám a buta kinyitja a pénztárcáját, és kihajít belőle minden kételyt.

298. oldal, 18. fejezet

kormix P>!

A jövőnket – az életünket, a választásainkat, a környezetünket – máshogy képzeljük el, mint a jelenünket. A jelen valósága világosan körvonalazott, részletekkel, érzelmekkel és minden egyébbel. A jövőé nem az. Így hát a jövőben csodálatos emberek lehetünk. Eljárunk majd edzeni, és egészségesen étkezünk. Korán felkelünk, félreteszünk a nyugdíjas éveinkre, és soha nem csetelünk vezetés közben. Képzeljük el, mennyivel gazdagodna a világ kultúrája, ha mindenki megírná azt az amerikai nagyregényt, amelybe „most már tényleg mindjárt” belekezd.
A gond természetesen csupán annyi, hogy soha nem élhetünk a jövőben. Mindig a jelenben leszünk. A jelenben pedig közbeszólnak az érzelmeink. A mostani érzelmeink valóságosak és kézzelfoghatóak. A jövőbeli érzelmeink a legjobb esetben is jövendölések. Képzeletbeliek, és a képzeletbeli jövőnkben kontrollálhatóak. Ettől pedig érzelemmentessé válnak a jövőről hozott döntéseink.

226-227. oldal, 12. fejezet - Nem tudunk önuralmat gyakorolni (HVG, 2018)


Hasonló könyvek címkék alapján

Daniel Kahneman: Gyors és lassú gondolkodás
Daniel Kahneman – Olivier Sibony – Cass R. Sunstein: Zaj
Bruce D. Perry – Maia Szalavitz: A ketrecbe zárt fiú
Irvin D. Yalom: Minden mulandó
Robert Johnson – Vivian McCann – Philip Zimbardo: Pszichológia mindenkinek 3.
Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka
M. Scott Peck: Úttalan utakon
Irvin D. Yalom: Egzisztenciális pszichoterápia
Laura Markham: Békés szülő, boldog gyermek
Susan Forward: Mérgező szülők