Titanicus (Warhammer 40,000: Gaunt Szellemei) 18 csillagozás

Az isten-gépek háborúba vonulnak
Dan Abnett: Titanicus

Amikor Orestes kulcsfontosságú kohóvilágát ostrom alá veszik a Káosz titánjai, a bolygó kénytelen segítségért folyamodni. A küzdelemből frissen megtért Invicta Titán Légiónak bár égető szüksége lenne némi időre, hogy elvégezzék a létfontosságú javításokat, hogy feltöltsék a készleteiket, mégis válaszolnak a segélykérő hívásra, és hadba vonulnak. A háborúba induló isten-gépek lábai alatt maga a föld is megremeg, hisz a pusztítás, melyre képesek könnyen romlásba döntheti magát a világot is, melynek felszabadítására felesküdtek.

Az epikus Warhammer 40,000 regény lapjain az apokaliptikus léptékű, vad küzdelem sötét politikai intrikával párosul.

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Tuan, Budapest, 2017
458 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639940574 · Fordította: Takács Gergely

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

elge76>!
Dan Abnett: Titanicus

Dan Abnett: Titanicus Az isten-gépek háborúba vonulnak

Ha a Mechwarrior, a Transformers, vagy a Pacific Rim Mecha-i bármit is megmozdítanak benned, és még WH40K rajongó is vagy, akkor ezt a könyvet el KELL olvasnod!

Abnett mester ismét nem aprózta el. Ebben a könyvben is legalább fél tucatnyi történetszál fut egymás mellett, plusz néhány rövidebb mellékszál, amelyek a sztori szempontjából nem mérvadóak, nem lényegesek, de ezeken a rövid kis szálakon keresztül ismerhetjük meg a bolyvárosban maradt civilek álláspontjait a Titánokkal kapcsolatban, és hogy ezek a gépek hogyan okoznak spirituális révületet a civilek sorai között.
Történetünk elsősorban az Adeptus Mechanicus-ról szól, akik a Birodalom technikai tudásának birtoklói, de persze egyik oldal sincs elhanyagolva. Sőt, olyannyira nincs, hogy még egy spoiler is futja kettőjük között, amely esemény spoiler
A történet gerincét a Titánok alkotják, a Birodalom isten-gépei, a 30 méter magas, emberek és a gépszellem által irányított monstrumok, amelyek felveszik a harcot és megvédik az emberiséget a rájuk támadó ellenségtől.

És mielőtt azt hinnéd, hogy ezek a könyvek csak arról szólnak, hogy hőseink lövik egymást a gépeikben ülve, akkor nem is tévedhetnél nagyobbat. Emberi sorsokat és azok végkimenetelét élhetjük át, drámát, árulást, néha 1-2 fanyar hangulatú humort, politikai csatározásokat, és persze töménytelen akciót. Hiszen ez a világ erről szól, az örökös háborúkról, világokon és az univerzumon keresztül.
Nem szeretnék túl sok mindent elmondani a történettel kapcsolatban, de azt azért leírom (és valószínű már ezt is leírtam legalább egyszer), hogy olyan ez a világ, annyira kegyetlen és mégis annyira emberi, hogy képtelenség unatkozni rajta. Mindig történik valami, mindig lesz egy csavar, egy bukkanó, egy a semmiből felbukkanó probléma, amely újabb és újabb problémákat gördít hőseink elé, akik csak túlélni akarnak és hazajutni végre.
Nagyon jól be volt mutatva a gép-ember kapcsolat, ahogy a princeps és a Titán elméje egybeforr, és amit az egyik lát vagy érez, az a másikra is hatással van. A princeps a Titán agya, ő az, aki egy létfenntartó tartályban úszkál, a teste tele van implantokkal, és azon keresztül kapcsolódik a Titánhoz, a gépszellemhez, és természetesen a legénységhez.
Különösen tetszett Gearhart princeps küzdelme, azzal, hogy nevén szólítja a legénység tagjait, hogy érezzék a törődést, hogy emberként kezeli őket, hogy ő maga hiába csak egy szanaszét drótozott emberi roncsmaradvány, akinek konkrétan csak az agya és a tapasztalata számít, mégis foggal-körömmel küzd, hogy megőrizze az emberi méltóságát. Megrendítő volt olvasni, ahogy küzd az elméjére boruló sötétség, az őrület és a múlt árnyai ellen.
Vagy ott van Cally, aki harmadlagos tartalékos ugyan, mégis behívják a többi sorstársával együtt, nekik pedig fogalmuk sincs, hogy mi ez az egész, csak túl akarják élni. Nem akar a kis csapat vezetője lenni, mégis rá hárul a feladat, spoiler.
És még sorolhatnám. Ismét egy remek tempójú, végig izgalmas és letehetetlen könyv a Mester tollából.

.

Helyesírási hibák is maradtak azért, de messze nem olyan vészes, mint a hazai átlag, talán egy tucatnyi maradhatott benne.

Ikarosz>!
Dan Abnett: Titanicus

Dan Abnett: Titanicus Az isten-gépek háborúba vonulnak

Az isten-gépek elvonultak a háborúba…
Röviden elintézhetném annyival, hogy az egyik legjobb W40k, amit eddig olvastam, és szerintem jó darabig ez így is marad, de azért inkább még írkálok róla egy kicsit.
Egyrészt a szememben növelte az értékét, hogy önálló regény, ami érintőlegesen kapcsolódik a Sabbat világokhoz, a többi történet nélkül is élvezhető.
Szépen felvázolja a Mechanicus és az Impérium furcsa kapcsolatát, sok, máskor talán háttérbe szorult részlet a Mechanicus dolgo hétköznapjaiból.
Persze a titánok viszik a prímet, amik nagyok, lépegetnek és bontják a közrendet (ezt pl. komplett városrészek lapraszerelésével valósítják meg). A csaták izgalmasak, a titánszemélyzetek tevékenysége nagyon hangulatos, nem lehet rá panasz.
Meglepő és jó volt a hatalmi játszma is, ami kibontakozik a háttérben, miközben az isten-gépek a földre szakítják az eget.
Abnett nagyon ügyes a különböző karakterek mozgatásában, ezt most is elég magas szinten műveli, vannak apró, jelentéktelen történetszálak, amik sosem érződnek feleslegesnek, hanem nagyon szépen színesítik a történetet.
A borító nagyon hangulatos, teljesen passzol a regényhez, a Warlord titán miatt is spoiler, meg a színek miatt is.
Örültem, hogy van egy térkép is, érezhető volt, hogy a helyszínek egymáshoz való viszonyának leírásánál nem sokat vacakolt az író, mert úgyis látszik a térképen. spoiler
Viszont meg kell magyaráznom az az elkallódott fél csillagocskát is. A legnagyobb problémát abban éreztem, hogy a történet nagyon hirtelen ér véget, a fentebb említett történetszálacskák sincsenek olyan szépen kifuttatva, amint amennyire érzésem szerint lehetne. spoiler
A borító is kap egy kis ejnye-bejnyét, de csak finoman, mert bár nagyon szép, a kép előterében Salamanders űrgárdisták vannak, a regényben meg valahogy nem bukkantak fel…
spoiler
Az ilyen kis apróságokat leszámítva (ami valószínüleg csak az én kényes ízlésemben okozott némi fennakadást) egy fergeteges olvasmány a W40k ismerőinek kihagyhatatlan, a világgal most ismerkedőknek szerintem elsőre kicsit tömény, de hamar fel lehet nőni a feladathoz.

Az isten-gépek elvonultak a háborúba. Felszaggaták a földet és lángba borították az eget…

Profundus_Librum>!
Dan Abnett: Titanicus

Dan Abnett: Titanicus Az isten-gépek háborúba vonulnak

Túl nagy lehetett az elvárásom a regénnyel szemben – hisz már a címe is telitalálat –, száz százalékban biztos voltam abban, hogy minden tekintetben lenyűgöz majd. Sajnos nem így lett, de ez még mindig csak egy vélemény, ne higgyetek nekem, a többség nem osztja az álláspontomat. Ki-ki döntsön maga – természetesen olvasás után –, melyik véleménynek van igaza. Nekem ez összességében nem tetszett, ráfért volna egy szerkesztő, aki a felét kitörli, vagy értelmesebb tartalommal tölteti meg a szerzővel, de ettől még maradtam rajongó, és újra izgatottan várom a következő Warhammer 40K témájú könyvet.

Jóval bővebben a blogon:
https://profunduslibrum.blogspot.hu/2017/06/dan-abnett-…

Csike_The_Techmarine>!
Dan Abnett: Titanicus

Dan Abnett: Titanicus Az isten-gépek háborúba vonulnak

Tisztelt Dan Abnett, az Omnissiásra mondom, hogy ez a legjobb könyv amit Warhammer címke alatt olvastam.
Hogy miért?
Mert végre a Mechanicusrol szólt. Jo ez nem indok. A háború titáni méreteket öltött. Tele volt a könyv erős momentumokkal, annak ellenere , hogy a tempó nem volt olyan pörgő, mint más köteteknél. A könyv megint csak tele volt borzalmasan erős karakterekkel. Egyedül a Samstag családdal voltak komolyabb problémáim, de Cally története a vége felé megváltozott. Kifejezetten kedv éltem a Fejet adeptussal történteket, ahogyan a Tarses-Prinzhorn ellentét is teljesen érthető es kidolgozott volt. De az igazi kedvenc az Varco katona volt. A könyv végig fent tartja a figyelmet, lebilincselő olvasmány. Es végre jo vastag is, bár egy menő keményfedeles borítót elviselt volna a lelkem. Azt hiszem, hogy Dan Abnett korunk egyik legtehetségesebb írója, akinek meg ez a legjobb könyve. Es ezt minden rajongásom ellenére mondom!

Balázs_Erőss >!
Dan Abnett: Titanicus

Dan Abnett: Titanicus Az isten-gépek háborúba vonulnak

Huhhh! Sikerült belenyúlnom a W40K-univerzum legkövethetetlenebb és emiatt legunalmasabb írásába. Pedig az univerzum nagy, van benne ipari hulladéknak sem minősíthető szemét (C.S. Goto "alkotásai"), és vannak jó (Ian Wattson) és nagyon jó történetei (némelyik Abnett-könyv).
Túl sok szereplő, látszólag semmitmondó tevékenysége, túl sok helyszínre szétszórva. Mindezt tegyük zavarossá olyan fogalmakkal, amiket a W40k Wiki legeldugottabb pontjairól kell előbányászni, valamint azzal, hogy az ellenséges eszközöket/csapattesteket ugyanazzal a típusnévvel emlegessük mindkét oldalon, és tegyünk mindezek mellé egy erőltetetten szövevényes(nek szánt) összeesküvést.
Az egész felvezetést húzzuk ki amíg csak lehet, majd a fő összecsapást redukáljuk egy mesterlövészverseny találat-felsorolásának szintjére.
Ennyi.
Közel ~460 oldalon.
Bosszantó és frusztráló egyben. Számomra ez nem élmény.


Népszerű idézetek

elge76>!

Etta elkapta és gyakorlott mozdulatokkal felhúzta, hogy ellenőrizze a töltést.
– Tudtam én – vigyorgott a férfi.
– Az apám tanított meg rá.
– Biztosan nagyon szerette magát – vélekedett Gotch.
– Nem különösebben. De ölni azt nagyon tudott.

310. oldal

Dan Abnett: Titanicus Az isten-gépek háborúba vonulnak

elge76>!

Amniotikus szarkofágjaik repulzorállványon lebegtek, mozgásukat pedig a körben álló adeptusok irányították. Mindkét férfi meztelenül, királyok és istenek nemességével lebegett az amniotikus adat-magzatvíz mélyén, hús és gép gyönyörű fúziójaként, csuklójukat, bokájukat, alkarjukat és combjukat pedig vastag kábelkötegek fogták bilincsbe, amelyekkel a szarkofág rendszereihez kapcsolódtak. A mindkettejük szeméből és tarkójából kiinduló széles kábelek dühödten kígyóztak a sűrű folyadékban. Az amniotikus folyadékot rózsaszínre festette a testükből szivárgó vér. Gearhart testének hatvanhárom, míg Bohrmanénak negyvenhárom százalékat tették ki a beültetések. Feist elámult a modifikációk finomságán, mellyel szörnyeteggé varázsolták őket.
Hisz valóban azok voltak.
Mindkét páncélüveggel védett szarkofág oldalából csatlakozók meredeztek, készen a bekötésre. A felettük tornyosuló irdatlan gépek tetején található foglalatok pedig némán, lélegzetvétel nélkül, éhesen várták, hogy végre befogadhassák őket.

82. oldal

Dan Abnett: Titanicus Az isten-gépek háborúba vonulnak

12 hozzászólás
elge76>!

Koder válasz helyett kezeivel a Mechanicus-ikon jelét mutatta, majd bináris imába fogott.

117. oldal

Dan Abnett: Titanicus Az isten-gépek háborúba vonulnak

elge76>!

Az ülésébe szíjazva figyelte a rakéták és a bolterlövedékek szintjelzőjének lassú emelkedését, közben pedig a technopap lágy kántálását hallgatta, ahogy megáldja a tárakba csusszanó lövedékeket.

426. oldal

Dan Abnett: Titanicus Az isten-gépek háborúba vonulnak

Csike_The_Techmarine>!

– Üzenetet kaptunk Morbius Nagyúrtól, princeps – jelentette ki Bohrmann moderatija.
Bohrmann a beosztottja felé pördült az amniotikus szarkofágjában.
– Olvassa fel azonnal.
– Igenis, uram. Az üzenet így szól : „Megvan az első vér, Invicta” – felelte a moderati.
Az első princeps elmosolyodott.

136. oldal

Dan Abnett: Titanicus Az isten-gépek háborúba vonulnak

Csike_The_Techmarine>!

Sose kérjen bocsánatot az, aki csak az igazat szólja

53. oldal

Dan Abnett: Titanicus Az isten-gépek háborúba vonulnak

Kapcsolódó szócikkek: igazság
elge76>!

– Szükségetek lesz a lézerpuskára. Az pedig az enyém. Úgyhogy jövök.
Varco pont azért csatlakozott egykor régen a Büszkeséghez, hogy minél messzebb kerüljön az efféle körkörös női logikától.

403. oldal

Dan Abnett: Titanicus Az isten-gépek háborúba vonulnak

elge76>!

A torony a megroskadó, szétszakadó fém ijesztő sikolyától kísérve dőlni kezdett.

410. oldal

Dan Abnett: Titanicus Az isten-gépek háborúba vonulnak

elge76>!

A gép techpapja dühösen kántálta az irányítófülke mögötti páncélozott cellájából, hogy megtesz minden tőle telhetőt. Gentrian hallotta, ahogy megpróbálja elcsitítani és együttműködésre bírni a berzenkedő gépszellemet.

195. oldal

Dan Abnett: Titanicus Az isten-gépek háborúba vonulnak

8 hozzászólás
elge76>!

– Azt hittem, minden adatunkat digitális formában tároljuk. A könyvek annyira anakronisztikusak.

212. oldal

Dan Abnett: Titanicus Az isten-gépek háborúba vonulnak


Hasonló könyvek címkék alapján

Drew Williams: Gazdátlan csillagok
Orson Scott Card: Végjáték
Orson Scott Card: Ender árnyéka
John Scalzi: Vének háborúja
John Scalzi: Pusztító tűz
Joe Haldeman: Örök háború
William R. Forstchen: Egy másodperccel később
Alastair Reynolds: Jelenések tere
Arthur C. Clarke: 3001 – Végső űrodisszeia
M. R. Carey: Kiéhezettek