Titanicus (Warhammer 40,000: Gaunt Szellemei) 10 csillagozás

Az isten-gépek háborúba vonulnak
Dan Abnett: Titanicus

Amikor Orestes kulcsfontosságú kohóvilágát ostrom alá veszik a Káosz titánjai, a bolygó kénytelen segítségért folyamodni. A küzdelemből frissen megtért Invicta Titán Légiónak bár égető szüksége lenne némi időre, hogy elvégezzék a létfontosságú javításokat, hogy feltöltsék a készleteiket, mégis válaszolnak a segélykérő hívásra, és hadba vonulnak. A háborúba induló isten-gépek lábai alatt maga a föld is megremeg, hisz a pusztítás, melyre képesek könnyen romlásba döntheti magát a világot is, melynek felszabadítására felesküdtek.

Az epikus Warhammer 40,000 regény lapjain az apokaliptikus léptékű, vad küzdelem sötét politikai intrikával párosul.

Eredeti mű: Dan Abnett: Titanicus (angol)

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Tuan, Budapest, 2017
458 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639940574 · Fordította: Takács Gergely

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
elge76
Dan Abnett: Titanicus

Dan Abnett: Titanicus Az isten-gépek háborúba vonulnak

Ha a Mechwarrior, a Transformers, vagy a Pacific Rim Mecha-i bármit is megmozdítanak benned, és még WH40K rajongó is vagy, akkor ezt a könyvet el KELL olvasnod!

Abnett mester ismét nem aprózta el. Ebben a könyvben is legalább fél tucatnyi történetszál fut egymás mellett, plusz néhány rövidebb mellékszál, amelyek a sztori szempontjából nem mérvadóak, nem lényegesek, de ezeken a rövid kis szálakon keresztül ismerhetjük meg a bolyvárosban maradt civilek álláspontjait a Titánokkal kapcsolatban, és hogy ezek a gépek hogyan okoznak spirituális révületet a civilek sorai között.
Történetünk elsősorban az Adeptus Mechanicus-ról szól, akik a Birodalom technikai tudásának birtoklói, de persze egyik oldal sincs elhanyagolva. Sőt, olyannyira nincs, hogy még egy spoiler is futja kettőjük között, amely esemény spoiler
A történet gerincét a Titánok alkotják, a Birodalom isten-gépei, a 30 méter magas, emberek és a gépszellem által irányított monstrumok, amelyek felveszik a harcot és megvédik az emberiséget a rájuk támadó ellenségtől.

És mielőtt azt hinnéd, hogy ezek a könyvek csak arról szólnak, hogy hőseink lövik egymást a gépeikben ülve, akkor nem is tévedhetnél nagyobbat. Emberi sorsokat és azok végkimenetelét élhetjük át, drámát, árulást, néha 1-2 fanyar hangulatú humort, politikai csatározásokat, és persze töménytelen akciót. Hiszen ez a világ erről szól, az örökös háborúkról, világokon és az univerzumon keresztül.
Nem szeretnék túl sok mindent elmondani a történettel kapcsolatban, de azt azért leírom (és valószínű már ezt is leírtam legalább egyszer), hogy olyan ez a világ, annyira kegyetlen és mégis annyira emberi, hogy képtelenség unatkozni rajta. Mindig történik valami, mindig lesz egy csavar, egy bukkanó, egy a semmiből felbukkanó probléma, amely újabb és újabb problémákat gördít hőseink elé, akik csak túlélni akarnak és hazajutni végre.
Nagyon jól be volt mutatva a gép-ember kapcsolat, ahogy a princeps és a Titán elméje egybeforr, és amit az egyik lát vagy érez, az a másikra is hatással van. A princeps a Titán agya, ő az, aki egy létfenntartó tartályban úszkál, a teste tele van implantokkal, és azon keresztül kapcsolódik a Titánhoz, a gépszellemhez, és természetesen a legénységhez.
Különösen tetszett Gearhart princeps küzdelme, azzal, hogy nevén szólítja a legénység tagjait, hogy érezzék a törődést, hogy emberként kezeli őket, hogy ő maga hiába csak egy szanaszét drótozott emberi roncsmaradvány, akinek konkrétan csak az agya és a tapasztalata számít, mégis foggal-körömmel küzd, hogy megőrizze az emberi méltóságát. Megrendítő volt olvasni, ahogy küzd az elméjére boruló sötétség, az őrület és a múlt árnyai ellen.
Vagy ott van Cally, aki harmadlagos tartalékos ugyan, mégis behívják a többi sorstársával együtt, nekik pedig fogalmuk sincs, hogy mi ez az egész, csak túl akarják élni. Nem akar a kis csapat vezetője lenni, mégis rá hárul a feladat, spoiler.
És még sorolhatnám. Ismét egy remek tempójú, végig izgalmas és letehetetlen könyv a Mester tollából.

.

Helyesírási hibák is maradtak azért, de messze nem olyan vészes, mint a hazai átlag, talán egy tucatnyi maradhatott benne.

>!
Ikarosz
Dan Abnett: Titanicus

Dan Abnett: Titanicus Az isten-gépek háborúba vonulnak

Az isten-gépek elvonultak a háborúba…
Röviden elintézhetném annyival, hogy az egyik legjobb W40k, amit eddig olvastam, és szerintem jó darabig ez így is marad, de azért inkább még írkálok róla egy kicsit.
Egyrészt a szememben növelte az értékét, hogy önálló regény, ami érintőlegesen kapcsolódik a Sabbat világokhoz, a többi történet nélkül is élvezhető.
Szépen felvázolja a Mechanicus és az Impérium furcsa kapcsolatát, sok, máskor talán háttérbe szorult részlet a Mechanicus dolgo hétköznapjaiból.
Persze a titánok viszik a prímet, amik nagyok, lépegetnek és bontják a közrendet (ezt pl. komplett városrészek lapraszerelésével valósítják meg). A csaták izgalmasak, a titánszemélyzetek tevékenysége nagyon hangulatos, nem lehet rá panasz.
Meglepő és jó volt a hatalmi játszma is, ami kibontakozik a háttérben, miközben az isten-gépek a földre szakítják az eget.
Abnett nagyon ügyes a különböző karakterek mozgatásában, ezt most is elég magas szinten műveli, vannak apró, jelentéktelen történetszálak, amik sosem érződnek feleslegesnek, hanem nagyon szépen színesítik a történetet.
A borító nagyon hangulatos, teljesen passzol a regényhez, a Warlord titán miatt is spoiler, meg a színek miatt is.
Örültem, hogy van egy térkép is, érezhető volt, hogy a helyszínek egymáshoz való viszonyának leírásánál nem sokat vacakolt az író, mert úgyis látszik a térképen. spoiler
Viszont meg kell magyaráznom az az elkallódott fél csillagocskát is. A legnagyobb problémát abban éreztem, hogy a történet nagyon hirtelen ér véget, a fentebb említett történetszálacskák sincsenek olyan szépen kifuttatva, amint amennyire érzésem szerint lehetne. spoiler
A borító is kap egy kis ejnye-bejnyét, de csak finoman, mert bár nagyon szép, a kép előterében Salamanders űrgárdisták vannak, a regényben meg valahogy nem bukkantak fel…
spoiler
Az ilyen kis apróságokat leszámítva (ami valószínüleg csak az én kényes ízlésemben okozott némi fennakadást) egy fergeteges olvasmány a W40k ismerőinek kihagyhatatlan, a világgal most ismerkedőknek szerintem elsőre kicsit tömény, de hamar fel lehet nőni a feladathoz.

Az isten-gépek elvonultak a háborúba. Felszaggaták a földet és lángba borították az eget…

>!
Profundus_Librum
Dan Abnett: Titanicus

Dan Abnett: Titanicus Az isten-gépek háborúba vonulnak

Túl nagy lehetett az elvárásom a regénnyel szemben – hisz már a címe is telitalálat –, száz százalékban biztos voltam abban, hogy minden tekintetben lenyűgöz majd. Sajnos nem így lett, de ez még mindig csak egy vélemény, ne higgyetek nekem, a többség nem osztja az álláspontomat. Ki-ki döntsön maga – természetesen olvasás után –, melyik véleménynek van igaza. Nekem ez összességében nem tetszett, ráfért volna egy szerkesztő, aki a felét kitörli, vagy értelmesebb tartalommal tölteti meg a szerzővel, de ettől még maradtam rajongó, és újra izgatottan várom a következő Warhammer 40K témájú könyvet.

Jóval bővebben a blogon:
https://profunduslibrum.blogspot.hu/2017/06/dan-abnett-…

>!
Csike_The_Techmarine
Dan Abnett: Titanicus

Dan Abnett: Titanicus Az isten-gépek háborúba vonulnak

Tisztelt Dan Abnett, az Omnissiásra mondom, hogy ez a legjobb könyv amit Warhammer címke alatt olvastam.
Hogy miért?
Mert végre a Mechanicusrol szólt. Jo ez nem indok. A háború titáni méreteket öltött. Tele volt a könyv erős momentumokkal, annak ellenere , hogy a tempó nem volt olyan pörgő, mint más köteteknél. A könyv megint csak tele volt borzalmasan erős karakterekkel. Egyedül a Samstag családdal voltak komolyabb problémáim, de Cally története a vége felé megváltozott. Kifejezetten kedv éltem a Fejet adeptussal történteket, ahogyan a Tarses-Prinzhorn ellentét is teljesen érthető es kidolgozott volt. De az igazi kedvenc az Varco katona volt. A könyv végig fent tartja a figyelmet, lebilincselő olvasmány. Es végre jo vastag is, bár egy menő keményfedeles borítót elviselt volna a lelkem. Azt hiszem, hogy Dan Abnett korunk egyik legtehetségesebb írója, akinek meg ez a legjobb könyve. Es ezt minden rajongásom ellenére mondom!


Népszerű idézetek

>!
elge76

Etta elkapta és gyakorlott mozdulatokkal felhúzta, hogy ellenőrizze a töltést.
– Tudtam én – vigyorgott a férfi.
– Az apám tanított meg rá.
– Biztosan nagyon szerette magát – vélekedett Gotch.
– Nem különösebben. De ölni azt nagyon tudott.

310. oldal

Dan Abnett: Titanicus Az isten-gépek háborúba vonulnak

>!
elge76

Amniotikus szarkofágjaik repulzorállványon lebegtek, mozgásukat pedig a körben álló adeptusok irányították. Mindkét férfi meztelenül, királyok és istenek nemességével lebegett az amniotikus adat-magzatvíz mélyén, hús és gép gyönyörű fúziójaként, csuklójukat, bokájukat, alkarjukat és combjukat pedig vastag kábelkötegek fogták bilincsbe, amelyekkel a szarkofág rendszereihez kapcsolódtak. A mindkettejük szeméből és tarkójából kiinduló széles kábelek dühödten kígyóztak a sűrű folyadékban. Az amniotikus folyadékot rózsaszínre festette a testükből szivárgó vér. Gearhart testének hatvanhárom, míg Bohrmanénak negyvenhárom százalékat tették ki a beültetések. Feist elámult a modifikációk finomságán, mellyel szörnyeteggé varázsolták őket.
Hisz valóban azok voltak.
Mindkét páncélüveggel védett szarkofág oldalából csatlakozók meredeztek, készen a bekötésre. A felettük tornyosuló irdatlan gépek tetején található foglalatok pedig némán, lélegzetvétel nélkül, éhesen várták, hogy végre befogadhassák őket.

82. oldal

Dan Abnett: Titanicus Az isten-gépek háborúba vonulnak

12 hozzászólás
>!
elge76

Koder válasz helyett kezeivel a Mechanicus-ikon jelét mutatta, majd bináris imába fogott.

117. oldal

Dan Abnett: Titanicus Az isten-gépek háborúba vonulnak

>!
elge76

Az ülésébe szíjazva figyelte a rakéták és a bolterlövedékek szintjelzőjének lassú emelkedését, közben pedig a technopap lágy kántálását hallgatta, ahogy megáldja a tárakba csusszanó lövedékeket.

426. oldal

Dan Abnett: Titanicus Az isten-gépek háborúba vonulnak

>!
Csike_The_Techmarine

– Üzenetet kaptunk Morbius Nagyúrtól, princeps – jelentette ki Bohrmann moderatija.
Bohrmann a beosztottja felé pördült az amniotikus szarkofágjában.
– Olvassa fel azonnal.
– Igenis, uram. Az üzenet így szól : „Megvan az első vér, Invicta” – felelte a moderati.
Az első princeps elmosolyodott.

136. oldal

Dan Abnett: Titanicus Az isten-gépek háborúba vonulnak

>!
Csike_The_Techmarine

Sose kérjen bocsánatot az, aki csak az igazat szólja

53. oldal

Dan Abnett: Titanicus Az isten-gépek háborúba vonulnak

Kapcsolódó szócikkek: igazság
>!
elge76

– Szükségetek lesz a lézerpuskára. Az pedig az enyém. Úgyhogy jövök.
Varco pont azért csatlakozott egykor régen a Büszkeséghez, hogy minél messzebb kerüljön az efféle körkörös női logikától.

403. oldal

Dan Abnett: Titanicus Az isten-gépek háborúba vonulnak

>!
elge76

A torony a megroskadó, szétszakadó fém ijesztő sikolyától kísérve dőlni kezdett.

410. oldal

Dan Abnett: Titanicus Az isten-gépek háborúba vonulnak

>!
elge76

A gép techpapja dühösen kántálta az irányítófülke mögötti páncélozott cellájából, hogy megtesz minden tőle telhetőt. Gentrian hallotta, ahogy megpróbálja elcsitítani és együttműködésre bírni a berzenkedő gépszellemet.

195. oldal

Dan Abnett: Titanicus Az isten-gépek háborúba vonulnak

8 hozzászólás
>!
elge76

– Azt hittem, minden adatunkat digitális formában tároljuk. A könyvek annyira anakronisztikusak.

212. oldal

Dan Abnett: Titanicus Az isten-gépek háborúba vonulnak


Hasonló könyvek címkék alapján

Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
J. L. Armentrout: Origin
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma V.
Andy Weir: A marsi
Ernest Cline: Ready Player One
Frank Herbert: A Dűne
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Nalini Singh: Borzongás
Marissa Meyer: Scarlet
Suzanne Collins: Az éhezők viadala