Hereticus (Warhammer 40,000: Eisenhorn 3.) (Warhammer 40,000: Inkvizítor 3.) 57 csillagozás

Dan Abnett: Hereticus Dan Abnett: Hereticus

Az Inkvizíció évezredek óta vívja titkos háborúját az emberiség ellenségeivel – az idegenekkel, a démonokkal és az eretnekekkel. Amikor egy régi vérbosszú váratlan és gyilkos fordulatot vesz, hogy mentse a saját és társai életét, Eisenhorn olyan lépésre kényszerül ami beláthatatlan következményekkel jár.
Vajon meddig harcolhat az Inkvizítor a Káosz ellen, míg maga is azzá nem válik, aminek az elpusztítására felesküdött?…

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Tuan, Budapest, 2020
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156075093 · Fordította: Oszlánszky Zsolt
>!
Szukits, Szeged, 2012
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634972655 · Fordította: Oszlánszky Zsolt

Kedvencelte 9

Most olvassa 6

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

elge76>!
Dan Abnett: Hereticus

Jelentés a Castellán szubszektorból, M41.412.
6729-es adatblokk, 16-os biztonsági kulcs.

Eisenhorn inkvizítor több fájdalmat és szenvedést volt kénytelen elviselni, mint amennyit egy épeszű ember kibírhatna, és ez sajnos egy életre rajta hagyta a szigillumait.
A végső tettek és azok sötét praktikái felülírták a józan ész minden tettét és gondolatát. Elkeseredett lépésekre szánta el magát, egy életre megbánt döntéseket kellett meghoznia, kárhozatra ítélt életek százai díszítik a pusztulásba vezető utat, melyen végig kellett taposnia, hogy bebizonyíthassa végső igazát.
Démoni praktikákat volt kénytelen alkalmazni, az emberiség leggyűlöltebb ellenségeinek rutinját, magáért a Terra népéért folytatott harcban az eretnekekkel szemben.
Nagyuram, egy ilyen helyzetből még egy inkvizítor sem tud jól kijönni.

És mégis, valahol mélyen egyet kell értenem vele (az Istencsászár bocsásson meg nekem ezért), még ha fel is fordul a gyomrom ezektől az istenkáromló tettektől, mert ezeket a szentségtelen döntéseket és tetteket kellett meghoznia és véghez vinnie, hogy az Impérium igazának érvényt szerezhessen, még ha ezzel a gyűlölt sötét praktikákat és a Káosz erejét is magához kellett szólítania.
Radikálissá válni egyfajta szentségtelen tett az Istencsászár (legyen áldott a neve) szemében, de mégis megkövetelte ezt a helyzet súlyossága. Eisenhorn pedig hajlandó volt feláldozni mindent és mindenkit az igaz cél érdekében. Mélységesen megvethető döntéseket kellett meghoznia, mely ambivalens döntések a szó jelentéséhez köthető eredményeket produkáltak, tulajdonképpen tűzzel harcolt a tűz ellen, hogy végül sikeresen célt érhessen. De vajon egy ilyen helyzetben beszélhetünk-e sikerekről?
Gyűlölöm és mégis felnézek rá ezekért a döntéseiért, mert ugyan mit számít pár ezernyi élet, ha másik több milliót menthetünk meg vele? Számít-e egyáltalán? A kérdésekre nincs megfelelő válaszom.

Csike_The_Techmarine>!
Dan Abnett: Hereticus

Remek utazás volt ez Eisenhorn, örülök, hogy megismerhettelek. De, pár dolgot tisztázzunk.
Nagyon jo volt látni a szenvedésedet, mind érzelmi es mentális szempontból. Mármint nem ugy értem, hogy jo lehetett, hanem, hogy remekül volt leírva.
Viszont jo sok rész nem tetszett, mintha a krónikásod elfelejtett volna par részletet, vagy szándékosan hagyta volna ki?
A könyv eleje túlságosan részletes es a történések egy része sem olyan veszett érdekes. Viszont a vége felé spoiler az meg nem eléggé kidolgozott, ahogy a lezárás sem , túl gyorsan véget ér minden. spoiler
Összességében kielégítő könyv sorozat volt ez, amit ajánlani fogok másoknak is, noha a befejező kaland nem is nyűgözött le annyira a kidolgozatlanságok miatt.

2 hozzászólás
Profundus_Librum>!
Dan Abnett: Hereticus

A Hereticus talán a trilógia leginkább akciódús része, de az biztos, hogy a legsötétebb és leginkább drámai darabja.
Az első két kötetben bemutatott Ordo Xenos és Ordo Malleus inkvizítori szekciók bemutatása után joggal várnánk, hogy az eretnekek felkutatására létrejött Ordo Hereticus főszerepet kap a regényben, de ez sajnos hibás elképzelés. Az univerzumban munkálkodó rejtélyes erőkről is alig-alig esik most szó, nem úgy, mint a Malleus-ban. A galaxison átívelő nagyléptékű nyomozás, és utazgatás, amiket szintén magabiztosan várhattunk az előzmények ismeretében szintén hiányoznak. Mi több, horrorisztikus szakaszokat sem találni most ebben a részben, amik szintén jellemzőek voltak a trilógia korábbi köteteire. A könyvbe mégis annyi esemény, fordulat van belesűrítve, hogy olvasásuk során unatkozni még véletlenül sem lesz időnk. Bár a tisztán katonai hadműveletekről szóló sci-fik – mint a Gaunt Szellemei sorozat – kedvelői ezúttal is kicsit csalódottak lehetnek, de kisebb, egyéni akciókban gazdag részek egész tömkelege kínál gyógyszert csalódottságukra.

Bővebben a blogon:
http://profunduslibrum.blogspot.hu/2013/03/dan-abnett-h…

nrb>!
Dan Abnett: Hereticus

A lezáró kötet méltó befejezése a történetnek, azonban én személy szerint egy kicsivel jobban kíváncsi lettem volna a szereplők további sorsára.
Jobban örültem volna neki, ha 1-2 fejezetnyit szán rá Abnett, hogy ismertesse a későbbi események alakulását, azt azonban el kell ismerni, hogy ezzel a trilógiával Dan Abnett bizony kitett magáért.

Ewill>!
Dan Abnett: Hereticus

Méltó befejezése a trilógiának. Fordulatos történet remek szereplőkkel. Abnett nagyon szépen bemutatta az inkvizítorok munkájának … khm.. mondjuk úgy: „szakmai ártalmait” :) A lezárás nekem egy picit gyors volt, de ettől függetlenül élvezetes olvasmánynak tartom. Habár nincs benne az űrgárdisták iszonyatos csatáihoz fogható pörgés, nekem ez a trilógia épp annyira bejön, mint a Horus Heresy sorozat.

Adolar P>!
Dan Abnett: Hereticus

Egy majdnem tökéletes lezárást kaptunk a Hereticus képében. Ebben is volt 1 pont, ahol kicsit visszavett a tempóból, de ez csak annak köszönhető, hogy szinte rögtön az elején Abnett bedobott 1 titánt is a sztoriba, mert miért ne alapon. Viszont hamar újra felgyorsulnak az események, hogy a végére kicsit összecsapottnak érezzem a befejezést. És szerencsére a helyesírási hibák is jelentősen ritkultak, bár a mosolyodott szó helyett, mindig mosolyodon (vagy valami hasonló, hirtelen nem tudom) szerepelt. Mindezek ellenére élveztem a teljes Eisenhorn-trilógiát és kicsit sajnálom, hogy csak ennyi volt, de hát a csúcson kell abbahagyni.

Balázs_Erőss >!
Dan Abnett: Hereticus

Inkvizítorból James Bond. Ez a trilógia végének tömör összefoglalója. Sokkal jobb mint az első ket rész, pörgős, igazi sci-fi, egészen elfogadható befejezéssel. Az egész Eisenhorn-trilógia sokkal jobb volt mint az Inkvizítor-trilógia, élvezhetőbb, szórakoztatóbb stílussal, királyabb befejezéssel. Rajongóknak kötelező tétel, érdeklődőknek pedig sokat ígérő választás.

Gazdag_Rudolf>!
Dan Abnett: Hereticus

Elérkezett a sorozat befejező része, Eisenhorn utazása újabb mérföldkőhöz érkezett.
Szerintem egy nagyon jól összerakott könyvről van szó.Élveztem a történetet, főleg a régmúlt időkről szóló történeteket.Sajnos sok fontos dologtól kell búcsúznunk, de nem akarok spiolerezni.Remek akciójelenetek voltak a könyvben, és hát elérkeztünk a véghez is, mint mindig.Bárkinek szivesen ajánlom ezt a könyvet, bátran kezdjétek el az egész sorozatot!

Drazsi>!
Dan Abnett: Hereticus

A könyv hozza az Abnettől elvárt szintet, ugyanakkor nekem nagyon határidős munkának tűnik.

Először is, amik nem tetszettek:
– Eisenhorn már idestova 150 éve szolgálja az Istencsászárt inkvizítorként, és ezalatt jelentős tapasztalatra tett szert. Ebből következően érthetetlen (számomra) a reagálása a könyv eleji eseményekre.
– Az aktuális ellenfél kiléte eléggé kiszámítható (igazából már a Malleus óta tudható), és nem is találtam annyira kidolgozottnak, mint a korábbiakat.
– „Mosolyodott el Eisenhorn…” Mégis, hogy?

Égbekiáltó idiotizmusra nem volt példa a regényben, negatívumok is csak a fentebb említett dolgok voltak.

És akkor jöjjenek azok, amik alapján megérdemli a csillagokat a könyv:
– A főszereplő elmélkedése saját magáról, és társairól feldobta a könyv hangulatát.
– Tetszettek a rezonőr karakterek.
– Jobban bemutatta egy ember szép lassú (és gyors) bukását, mint az eddigi könyveiben olvastam, ugyanakkor nekem Draco jobban tetszett, mint karakter.

Összességében véve jó könyv volt, nem unatkoztam rajta, viszont semmi kiemelkedővel nem szolgált. Tisztességes iparosmunka. :)


Népszerű idézetek

Adolar P>!

Talán épp ez kell az embereknek – egy hosszú pillantás a mélységbe, hogy a mennyországot is tudják értékelni.

Jabbagabba>!

– Már rég túl kellett volna lépned rajtam. Nem sok jót hoztam az életedbe…
tulajdonképp senki életébe.
– Tudom – nézett rám a pohara karimája fölött. – De nem vagyok rá képes.
Nálam ez nem megy gombnyomásra.

1 hozzászólás
Hush_Campo>!

Cruor Vult. Alsógót dialektusban ez körülbelül annyit tesz, hogy Legyen meg a vér akarata.

nevermind>!

A levegőben az Inkvizíció pecsétje jelent meg, mellette azonosító adatok, s a fejem lassan forgó, háromdimenziós képmása.
-Gregor Eisenhorn vagyok, az Ordo Helican inkvizítora.
Suko és az őrei köpni-nyelni nem tudtak a döbbenettől.
-Elegendő a szavam, vagy szeretnék ha én is körbe-körbe forognék, hátha akkor könnyebben meg tudják állapítani , hogy én vagyok-e a képen?

Balázs_Erőss >!

A párbajokat szabályzó becsületkódexek valóságos szentségtörésnek tekintették ami tettem. Kardal kezdeni és pisztollyal befejezni egy viadalt! A nemes cartheánus mesterek helyettem is mélységesen szégyellték volna magukat.
De nem érdekelt. Nem voltam különösebben nemes hangulatomban.

241. oldal

elge76>!

Ősrégi időkre visszavezethető hagyomány volt ez, az őszi napfordulón vérrel áldozni az ősöknek, s ezzel is gondoskodni arról, hogy a tél lehetőleg minél kevesebb embert ragadjon el. Az egész Impériumban megtalálható ilyen vagy olyan formában, s még a Birodalom előtti időkre vezethető vissza, bár akkortájt Mindenszenteknek, vagy a Holtak Napjának nevezték.

elge76>!

Barbarisater, mióta aktiváltam, folyamatosan elorzott egy keveset a mentális
erőmből, amivel önmagát táplálta. Amikor előrelendültem, szinte önálló életre
kelt a kezemben, s olyan gyorsan mozdult, hogy még én sem tudtam követni.
Ghan fasl – a nyolcast formázó vágás, ami a levegőben csapta félre a nekem
szánt lövedékeket. Aztán jött az uwe sax, az ulsar, majd rögtön utána az ura
wyla bei, s miközben a kard vezette a kezem, egyik lövést a másik után
hárítottam.

Ravenstein>!

Cherubael nevű entitásra az Archívum egyetlen feljegyzésében sem történik utalás.

357. oldal, 19. fejezet - Hereticus (Szukits, 2012)


A sorozat következő kötete

Dan Abnett: A Magos és Gregor Eisenhorn hiteles nyomozati aktája

Warhammer 40,000: Eisenhorn sorozat · Összehasonlítás
Warhammer 40,000: Inkvizítor sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ian Watson: Inkvizítor
Guy Haley: Trónvilág
Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom
George Orwell: 1984
Aaron Dembski-Bowden: Az első eretnek
Arthur C. Clarke: 2001 – Űrodisszeia
Kazuo Ishiguro: Klara és a Nap
Aaron Dembski-Bowden: A Császár Lándzsája
Samantha Shannon: Csontszüret
Guy Haley: Sötét Impérium