Én ​vagyok a Mészáros (A Bestia felemelkedése 1.) 37 csillagozás

Dan Abnett: Én vagyok a Mészáros

A harminckettedik évezredben járunk, a Birodalomban béke uralkodik. A Káoszt szolgáló Áruló Légiók tettei távoli emlékek csupán, az emberiséget régóta gyötrő, megannyi idegen fajt pedig féken tartják az űrgárdisták. Mikor az egyik ilyen xeno faj ellen indított irtóhadjárat során nagy erőket vonnak össze Ardamantua világára, a Birodalmi Öklök több mint ezer év után először hagyják el a Terra falait. Ekkor azonban egy másik, még veszedelmesebb ellenség sújt le, s lehet, hogy még Rogal Dorn hősies fiai is tehetetlennek bizonyulnak vele szemben.

A Bestia felemelkedett… és hatalmas.

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Tuan, Budapest, 2016
266 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639940529 · Fordította: Takács Gergely

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Koorland


Kedvencelte 2

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 23


Kiemelt értékelések

elge76>!
Dan Abnett: Én vagyok a Mészáros

Na ez igen kérem!
Egy újabb történetszál a sok közül, amiben most végre olyan dolgokról is szó esik, és olyan szereplők is felbukkannak, akiket eddig én személy szerint nagyon régóta hiányoltam.
Ezek pedig nem mások, mint a spoiler, az spoiler, és az spoiler.

Ebben a történetben a Birodalmi Öklök lesznek a főszereplők, akik furcsa jeleket fognak az Ardamantua bolygóról. És innentől kezdődnek a problémák, spoiler több milliós tömegei bukkannak fel a bolygón, akikkel hőseink kénytelenek felvenni a harcot, de végül maga a bolygó is spoiler. A végén pedig megérkezik az igazi ellenség, az spoiler.
Szereplőink nem értik a helyzetet, és azt sem, hogy ez a régen csak golyófogónak vélt ellenfél hogyan tudott ennyire megerősödni, sőt, miképpen jutott olyan technológiához, ami konkrétan spoiler

Mindeközben a Terrán folynak a politikai csatározások, az egymásnak feszülő ellentétek, hogy végül az spoiler is kénytelen legyen becsatlakozni, és a saját módszereikkel a megfelelő döntések felé terelni a magas rangú politikusokat.
Amit még érdemesnek tartok megemlíteni, hogy vannak űrbéli jelenetek is, és a könyv vége felé már egy egész spoiler is a részesei lehetünk.

Meg vagyok nyugodva, Abnett mester hozta a formáját.
Ismét az utolsó 30 oldal az, ahol a sztori egyre jobban felpörög, hogy a végére érve egy irdatlan méretű függővéggel zárja le az első könyvet. Szóval részemről biztos, hogy folytatni fogom! :)

.

Örömmel veszem észre a Tuan szöveggondozási fejlődőképességét.
Ebben a könyvben talán 3-4 hiba lehetett összesen, és ezek sem többek feleslegesen odaírt „a” betűknél, meg talán 1 olyan szót találtam, ami rosszul volt leírva. Ennyi a ráta, bárcsak soha ne lenne több!

3 hozzászólás
Ikarosz>!
Dan Abnett: Én vagyok a Mészáros

Abnett mester begyújtotta a rakétákat, de még talán a kávésbögréje is ráborult a gázkarra, mert egy jó nagyot ment megint…
Egy nagyon feszes, letisztult regény, semmi fölösleg, mégis minden benne van, ami kell. Bár sok minden zavarosnak tűnt, a végén minden szépen a helyére kerül, még úgy is, hogy egy sorozat nyitókötete. Udvariasan hagy helyet a folytatásnak, mégsincs az a „hirtelen elvágták” utóíze.
Ami miatt külön tetszett, hogy az univerzummal ismerkedőknek is bátran javasolható. Bár itt már az Eretnekség csak egy távoli, rossz emlék, míg a 40k sötétsége még csak halovány árnyékként borul az Impérium viszonylagos aranykorára.

1 hozzászólás
ftamas>!
Dan Abnett: Én vagyok a Mészáros

A könyvben az volt a legjobb, amikor végére értem. Abnett, vagy félváról vette, vagy egyszerűen meghaladta a képességeit. Ezúttal a közkatonák helyett az űrgárdistákkal próbálkozott sajnos. A könyvben a csatajelenetek jók és még a fő szálat is el tudom fogadni, bár azt gondolom megkapta, hogy ennek kell történnie. Viszont a karakterek jellegtelenek. A gondolkodásuk primitív. Egyszerűen nincs egy karakter akit kiemelnék. A Birodalom taktikája egy nulla. Egy bolygón játszódik, de a kidolgozottsága szintén nulla. Mintha az egész egy összecsapott vázlat lenne.

Balázs_Erőss>!
Dan Abnett: Én vagyok a Mészáros

Ezzel kezdetét vette a harmadik idővonal a W40k birodalmában. A korábbi olvasásaimból nem rémlik, hogy sok utalás lett volna egy ilyen méretű incidensre, bár ennek az lehet az oka, hogy korábban íródtak.. :-)
Szóval ez egy újabb, klasszikusan Abnetti hentelős, intrikálós történet. Inkább hentelős.
Ebben a kategóriában magas irodalmi értéket senki ne reméljen, de jobb elfoglaltság, mint a tévézés.

KerekesCs P>!
Dan Abnett: Én vagyok a Mészáros

Kezdem azt gondolni, hogy ha Dan Abnett ákombákomokat firkantana egy papír fecnire, én abban is találnék valami érdekeset és izgalmasat.
Akciódús történetet írt ez alkalommal is, de azt meg kell hagyni, hogy nem untatott agyon a részletekkel. Nekem nagyon hiányzott belőle, ahogy Abnett általában leírja a helyszínt, és a szereplőket, viszont az aktuális politikai, társadalmi háttér részleteinek kibontására, a nagy egész megismerésére gondolom ott lesz a sorozat többi része.

2 hozzászólás
Csike_The_Techmarine>!
Dan Abnett: Én vagyok a Mészáros

Dan Abnett köszönöm, hogy ilyen zseniális stílusban írsz és ilyen maradandót alkotsz a Warhammer univerzumban.
Ami tetszett:
– Birodalmi Öklök. Örültem ,hogy végre olvashattam egy káplánház felépítéséről, szervezeti egységéről és megismerhettem a harci stílusukat.
– A politikai szál. Nem volt terjengős, de rövid sem volt. Ideális hosszúságú volt az egész és még így is megfelelő mennyiségű információt tartalmazott.
– A harcok, továbbra is szédületes sebességgel robognak, mint annó a Gaunt könyvek idején. És emellett ugyanolyan részletesek, mint a Gaunt könyvekben voltak. Élvezettel olvastam a leszakadó végtago leírását és a dzsuvát amiben ezek a félistenek harcoltak.
– Tökéletes esszenciája a Warhammer-Univerzumnak. Aki szereti, ezt is szeretni fogja. Aki nem szereti, nos annak bátran ajánlhatom ezt a könyvet kapudrogként ebbe a „csodás” univerzumba. A könyv tökéletes felvezetése volt egy újabb könyvszéráinak ( Remélem Abnett úr fogja vinni )
– Csodás borító!
Ami nem tetszett:
– Rövid. Elviseltem volna még vagy 30-40 oldalt.
spoiler

Összességében ez egy bődületesen erős és badass könyv. Szívem szerint mindenkinek ajánlom.

4 hozzászólás
Profundus_Librum>!
Dan Abnett: Én vagyok a Mészáros

A Birodalmi Öklök jelenleg sehol nincsenek még a legendás Gaunt Szellemei hadtesthez képest, valószínűleg nem is lesznek – ebben a sorozatban legalábbis – annyira kidolgozva, de a háborús részek nem szenvedték meg (nagyon) ezt. A harci jelenetek ugyanis újfent kiválóak, és nem lesz hiány sem bennük. A krómokat eleinte nem tudtam hová tenni – valami gyengébb tyranida alfajnak tűntek –, arctalanul, de megállíthatatlan tömegben hullottak a végül a 300 spártait is megszégyenítően hősies, patetikus űrgárdisták előtt. Hamar kiderült viszont, hogy nem a krómok jelentik az igazi fenyegetést a Birodalmi Öklök számára, de hogy akkor kik is, arra csak a kötet végén kapunk majd választ (vagy a borítót böngészve), de az igazán égető, „Hogyan lehetséges ez?” kérdésre majd csak az elkövetkező regények adnak magyarázatot. Mindenképpen érdemesnek tartom megemlíteni azt a nem elhanyagolható tényt, hogy a regény az előzmények (Hórusz Lázadás) és a klasszikus – későbbi érában játszódó – könyvek nélkül is teljesen érthető, élvezhető. Ezzel a kötettel is el lehet tehát kezdeni az újoncoknak nyugodtan a Warhammer 40.000 univerzum felfedezését!

Bővebben a blogon:
http://profunduslibrum.blogspot.hu/2017/03/dan-abnett-e…

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Dan Abnett: Én vagyok a Mészáros

A Warhammer 40k nézve teljesen kezdő vagyok ez lesz az első kalandom, de ha lesz olyan jó mint a fantasy sorozatok nem lesz hiba és szeretni fogom.
Szóval minden benne volt, amit szeretek jó sok harc, támadó idegen lények, káosz gonosz erői, kardok, minden fajta nagy fegyver. Nem túl bonyolult sztori, szereplők sem túl bonyolultak.
Ahogy az kell van egy kis politikai kavarás mindenki csak a hatalomra hajt és egyelőre nem is fogják fel az igazi veszélyt.

WoD>!
Dan Abnett: Én vagyok a Mészáros

Eddigi legrosszabb WH40k regény amit olvastam, beleértve a Dawn of War sorozatot is. Már maga a terjedelme is olyan, mintha a WC-n írta volna az író kényszerből. A sztori teljesen átlagos, terepasztalon is simán le tudtuk volna játszani. Egyedül az Officio Assasinorumos szál tetszett valamennyire.
Nem értem a kiadót, hogy miért nem a már elkezdett sorozatokra koncentrál inkább. Illetve régebben volt közvélemény-kutatás, hogy a rajongók melyik sorozatokat szeretnék, de erre én nem emlékszem.

Virág_Balázs_Face I>!
Dan Abnett: Én vagyok a Mészáros

Csatavilág, óóó drága csatavilág.
A Warhammer az mindig az, ami. Indusztriális, mutánsos túltolt életérzés, egy embertelen világ embertelen történetei, ahol egy bolygónyi létezés megszűnése nem több, mint egy pislogás. Mert az univerzum hatalmas örvény, amiben csak kavargó porszemek vagyunk, táncot járunk, elmúlunk.
Az űrgárdisták mindig is a legnagyobb királyok, az elit, az ember feletti ember kivetülései. Militarista sci-fi ez a javából, kevert műfaj, kevert hangulat egy kevert világban. Aki bírja a kicsit émelyítő dolgokat, annak első osztály, aki nem az ne erőltesse.


Népszerű idézetek

elge76>!

A hólyagfészek természetes képződménynek bizonyult, a Terra bolyvárosait meghaladó méretekkel. Ívelt, szervesnek tűnő falai, helyiségei, termei és az azokat összekötő folyosók látszólag valami félig áttetsző szürkés anyagból készültek, amit mintha itt helyben szőttek volna össze, csak azért, hogy megszilárduljon, amint érintkezésbe kerül a bolygó levegőjével. Kívülről egy hatalmas, felgyűlt fekélyre emlékeztetett. Bent nyirkosság és magas páratartalom uralkodott, az épület egyes elemei néhol nedves cuppogással mozogtak, a falak mélyén pedig gennyszínű folyadék kavargott. A belső terek és csarnokok inkább tűntek üregeknek, mintha csak egy élő test részei lennének.

37-38. oldal

elge76>!

Felidézte magában a völgyet aznap délután elözönlő tizennyolcmillió példány látványát, ahogy a napfény megcsillant a páncélzatukon, és ahogy pengekarmaik surrogva szelték a levegőt. Csáprágóikkal furcsa tek-tek-tek hangot hallattak, akár a meghibásodott kogitátorok.

9. oldal

elge76>!

A hajó csigalassúsággal bukkant elő az Ardamantuát övező, dühöngő elemek közül. Úgy tört elő a radioaktív kavargásból és a töltött részecskék óceánjából, akár egy tenger fenekéről felböfögött roncs. Látványos, villódzó energiasávok és mágneses örvények váltak le a hajótestről, és zuhantak vissza a bolygót zárványba vonó, lüktető gravitációs őrületbe.

157. oldal

Csike_The_Techmarine>!

– Az Istencsászár vigyáz ránk ! – jelentette ki Maskar.
– Egykor tényleg így lehetett – felelte Heth –, de ma csak mi vagyunk itt.

248. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Istencsászár
Csike_The_Techmarine>!

– És mi az ön neve, kapitány? – érdeklődött vidáman a magos. – A falneve?
– Az enyém ? – kérdezett vissza Koorland. – Én vagyok a Mészáros.

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Koorland
Mzoltan1>!

Napvilág elgondolkodott, hogy nem kellett volna-e végeznie a techadeptussal is.

139. oldal

elge76>!

A krómokkal alapvetően nem volt nehéz elbánni, viszont ijesztő számban rajzottak mindenfelé.

(első mondat)

elge76>!

Amikor Napvilág végzett a Sethoywan Mestervilág sisakdíszes urával, könnyeket látott az idegen arcán, és sírt ő maga is. Hisz a nagy korok lezárultára az új eónok bajnokainak is emlékeznie kell. A legnagyobb hősök pedig nem merülhetnek gyász nélkül feledésbe.

129. oldal


A sorozat következő kötete

A Bestia felemelkedése sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Graham McNeill: Mechanicum
Orson Scott Card: Végjáték
Orson Scott Card: Ender árnyéka
John Scalzi: Vének háborúja
Joe Haldeman: Örök háború
Drew Williams: Gazdátlan csillagok
Chris Roberson: A háború hajnala II.
John Scalzi: Az utolsó emperátor
James S. A. Corey: Tiamat dühe
Karen Traviss: Coruscant