Első ​és Egyetlen (Warhammer 40,000: Gaunt Szellemei 1.) 86 csillagozás

Dan Abnett: Első és Egyetlen

Gaunt ​komisszár és egysége ismét egy véres csata közepén találja magát: egy újabb bolygót kell megtisztítaniuk a Káosz által megfertőzött lényektől. Az egység állhatatosan nyomul előre, a katonák önfeláldozóan küzdenek vezérükért és az istencsászárért, azt azonban nem is sejtik, hogy a valódi ellenség a frontvonalak mögött rejtőzik. A komisszárnak és egy bolygóméretű genocídium túlélőiből verbuválódott egységének egyszerre kell megküzdenie az elfajzott káoszmutánsokkal, a gonosz oldalra állt űrgárdistákkal, és a hatalomra éhes, az istencsászárhoz hű, ám egymás torkát átvágni készülő katonai parancsnokokkal. Az Első és Egyetlen nevet viselő alakulatot a győztes ütközet után egy másik bolygóra, egy másik csatába vezénylik, ahol Gaunt egy sötét szándékú inkvizítor bábjaként rábukkan egy az emberiség létét fenyegető objektumra. Minden rajta áll, vagy bukik. Lesz elég ereje, hogy ellenálljon a Káosz csábításának?

A Warhammer 40,000 véres, zord világában játszódó regény hősei… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Szukits, Szeged, 2005
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634970893 · Fordította: Csák Krisztina, Szántai Zsolt

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Ibram Gaunt


Kedvencelte 8

Most olvassa 9

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 27

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Shinzo P>!
Dan Abnett: Első és Egyetlen

Azt hiszem ezzel az olvasással rekordot döntöttem… 2 nap, és ezzel mindent elmondtam. Szerintem bátran kijelenthetem, kedvelem a katonai sci-fiket (is), az író pedig mi tagadás, profi módon tárja elénk a hadszíntér minden bugyrát. Remek felépítésű történet, végig izgalmas, egy pillanatra sem lehet unatkozni rajta, és Abnett nem volt rest, még egy kis csavart is berakott a végére. A karakterekre sem lehet panasz, rengeteg van belőle, de nem zavaró és közülük is kitűnik a főszereplő, Gaunt, aki egy vérbeli eszményi vezető, és akit egyből meg is kedveltem. :) Ami viszont meglepett, az Heldane, aki itt már több évtizede inkvizítor… dehát mi lett belőle, ezt valahogy a Xenos után nem gondoltam volna (ejj-ejj). Összességében, ismét egy pozitív élménnyel gazdagodtam, és Abnett most már tényleg előlépett kedvenc íróvá. Ez a minimum azok után, hogy háromféle szemszögből is képes volt ilyen remek történetekkel előrukkolni. Ezt is folytatni fogom.

1 hozzászólás
elge76>!
Dan Abnett: Első és Egyetlen

A világ, ami a 40-ik évezredben játszódik. Ahol az élet nem szól másról, mint a háborúról.
Gaunt komisszár és a Tanith bolygó maradék túlélői, a Tanithi szellemek, az Elsők és Egyetlenek, egy káosz fertőzött helyre kerülnek. Szembe kell nézniük nem csak a borzalommal, de a saját soraik között lévő árulókkal is, akik a halálukat akarják és nem félnek hátba támadni őket, ahol és amikor csak lehetőségük adódik rá.
Az egyetlen dolog ami zavart, az a kb. 15 darab helyesírási hiba, ami benne maradt.

Ikarosz>!
Dan Abnett: Első és Egyetlen

Kicsit „bele a közepébe” érzéssel indul az a sorozat, mégis szinte azonnal megtalálja benne a helyét az olvasó, könnyű megbarátkozni a szereplőkkel,az eseményekkel, minimális bemutatás után már egyáltalán nem tűnnek idegennek.. Pörgős, izgalmas, jól vannak összekötve a múlt és a jelen eseményei.
Csak azért 4 csillag, mert tudom, hogy még jobb könyvek vannak a sorozatban.

Csike_The_Techmarine>!
Dan Abnett: Első és Egyetlen

Régóta vártam,hogy belekezdjek a „Gaunt szellemei” könyvsorozatba, elvégre hatalmas WH40K rajongó vagyok.
Izgatottan kezdtem el olvasni, nagyon reméltem,hogy nem fog lanyhulni ez az érzés, és ,hát nem is lanyhult. Sőt…
A könyv végig pörgette az eseményeket, kaptunk egy ksi betekintést az Astra Militarum belső viszályairól ,állapotairól ,a világ felépítéséről, a Káoszról. Egyszóval mindenről .
Ami zavart az elején,hogy rengeteg a név, a karakter, a személyiség, de aztán be ugrott,hogy ez Warhammer és az Astra Militarum, itt sokan lesznek és mindannyiuk ugyanolyan feláldozható .
Horrornak is titulálják a WH univerzumot, jogosan, mert az egyik legfélelmetesebb az egészben,hogy a könyvben szereplő emberek tudják,hogy csak eszközök, egy mázsás húszsákok,akiknek a dolga,hogy akár biztos haditerv nélkül is megrohamozzák a bajonettjeikkel a Káosz mocskát. Ez a félelmetes.
Gaunt egy nagyon jól kidolgozott és „szerethető” karakter. Ő a Komisszár, akit követnénk a halálba. Csak miatta és nem az Istencsászár miatt.

A fél csillagos levonás azért volt, mert sok helyütt emlékeztetett a „Csillagközi invázió ” című (szintén remek ) könyvre.

Balázs_Erőss>!
Dan Abnett: Első és Egyetlen

Ez is egy erős kezdés volt. Jól megépített történet (okés, az alapokat nem most rakták le), szimpatikus szereplőkkel, és kalandokkal. Az érdekes kérdés, hogy ha ilyen tempóban hullanak a szereplők, akkor az utolsó kötetben ki marad majd harcolni?
A W40K korábbi olvasmányaihoz képest kevesebb a vér és bél, de ugyanannyi csata, most űrgárdisták nélkül. Ajánlott olvasmány.

Szécsi_Balázs>!
Dan Abnett: Első és Egyetlen

Jó pár év távlatából visszatekintve nem a legerősebb darabja a Gaunt-történeteknek, viszont egy teljesen jól megírt, akciódús felvezetése a sorozatnak.
A főszereplők elég jók, bár néhol még nem kifejezetten kidolgozottak.
Érezhetően több főbb részre tagolódik (mintha korábban készült novellákat fűzött volna össze), amelyek között néha kicsit erőltetettnek éreztem az átvezetést (a későbbi részek nagyrészt egy bolygón játszódnak).
A történetvezetésre ettől függetlenül nem volt panasz, összességében véve nagyon tetszett a regény.

Noro>!
Dan Abnett: Első és Egyetlen

Olvasható, de nekem nem ez a WH40k életérzés. Ian Watson jobban bejött… alighanem ez marad az „első és egyetlen” Gaunt-regény, amit elolvastam :D

4 hozzászólás
nrb>!
Dan Abnett: Első és Egyetlen

Nagyon tetszett. Végig pörgős, izgalmas cselekmény. Sötét, torz, mocskos helyszínek. Katonahumor, egy kis összeesküvés viszálykodásokkal megfűszerezve. Pont, amire számítottam ettől a regénytől.
Engem meggyőzött, úgyhogy maradék még tizenkét további részre is.

Victorious>!
Dan Abnett: Első és Egyetlen

Nehézkesen indult be számomra, de a végére jobb lett.

getthefrakout>!
Dan Abnett: Első és Egyetlen

Ez volt az első Warhammer 40 000 könyv amit valaha olvastam, de nagyon élveztem. Bár eleinte számomra elég furcsa és kissé idegen volt ez a világ, és ezen nem segített az in medias res kezdés sem. Az író nem könnyítette meg az univerzumot nem ismerők dolgát, néha csak a fejemet kapkodtam, hogy mi micsoda, ki kivel van (szerencsére @Tamás_Simoncsics folyamatosan a rendelkezésemre állt, hogy rendet tegyen a fejemben). Az biztos, hogy ez egy végtelenül sötét és kegyetlen világ, tele erőszakkal és halállal. Jófiúk itt nem igazán vannak, akik elvileg ezt a szerepet töltenék be, épp ugyanúgy ölik egymást, mint a Káosz seregeit. Tetszett, hogy végre nem minden fekete és fehér, nincsenek makulátlan erkölcsű hősök, akik csak azért élnek, hogy jót cselekedjenek.

Maga a cselekmény végig feszes volt, egy percre sem állt meg szusszanni, kellőképpen fordulatos is volt, meg szép kerek egész is, akár folytatások nélkül is megállná a helyét. A harcok, akciók eszméletlenül jól voltak leírva, Abnett nagyon át tudja adni ezeket a vérgőzös jeleneteket.

Amit viszont nagyon negatívan éltem meg, az a karakterek bemutatása. Pontosabban a karakterek nem bemutatása, ugyanis ilyen nem volt a könyvben. Gauntot viszonylag megismerhettük az emlékein keresztül (annyira nagyon azért őt sem), de a többieket egyáltalán nem. Senkiről semmi nem derült ki, csak a nevük és a seregben betöltött szerepük. Ha még ezekre is szánt volna némi időt az író, akkor lett volna igazán kiváló ez a kezdés, de azért négy csillagot még így is bőven megér. Kíváncsian várom a következőt!


Népszerű idézetek

Csike_The_Techmarine>!

A győzelem a legfontosabb, de az a lényeg, hogy tudd, miben győztél!

Csike_The_Techmarine>!

Nincs béke a csillagok között, csak örökkévaló öldöklés, mészárlás, és a vérre szomjazó istenek kacaja.

1 hozzászólás
Hush_Campo>!

– De egyet ne feledj, Ibram! Nem mindig olyan egyértelmű, mint amilyennek tűnik! A győzelem a legfontosabb, de az a lényeg, hogy tudd, miben győztél! A fenébe is, az ellenség megölése a katona feladata. A komisszár munkája ennél kicsit összetettebb! (…) Soha, soha ne ess az egyszerű taktikai megoldások csapdájába! A tiszteknek néha annyi eszük sincs, mint egy orknak, mi viszont politikusok vagyunk, Ibram! Ha jól végezzük a dolgunkat, a háború feketéjét és fehérét mi tompítjuk elviselhető színekre. (…) Mi vagyunk a harc értelmezői, a fordítók. Mi adjuk a háború értelmét, módját, és talán a célját is. Az ölés az emberiség legeszeveszettebb, legborzalmasabb elfoglaltsága. Nekünk az a dolgunk, hogy az emberiség gyilkológépezetét pozitív erővé tegyük. A Császárért! A tulajdon lelkiismeretünkért!

Kapcsolódó szócikkek: Ibram Gaunt
Rebane P>!

Soha nem fogok csatatéren meghalni, de az egyik rohadt győzelmi szertartás bizonyosan végez majd velem!

Hush_Campo>!

Az ő parancsait követve meghajlítom akár a teret, kioltom a csillagokat, és uralom az uralhatatlant.

Hush_Campo>!

Gaunt komisszár mindig azt mondta, hogy kétfajta ellenség létezik, akitől érdemes félni: az agyatlan fanatikus meg az abszolút intelligens, és a kettő közül a második a rosszabb.

Kapcsolódó szócikkek: Ibram Gaunt
Hush_Campo>!

Ha isteni erőt adsz egy halandónak, csak remélheted, hogy rendelkezik az isten eszével és erkölcsével is.

Csike_The_Techmarine>!

Caffranon nem látszott,hogy megrendítette volna a hír. Olyan elégedettnek érezte magát a bőséges reggeli után, hogy talán csak az hozhatta volna ki a sodrából, ha a komisszár közli vele: az anyját megerőszakolták, és halálra kínozták az orkok.

5 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Warhammer 40,000: Gaunt Szellemei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Catherine Fisher: Incarceron
M. R. Carey: Kiéhezettek
Terry Pratchett – Stephen Baxter: A Hosszú háború
Ian Watson: Űrgárdista
Guy Haley: Sötét Impérium
Orson Scott Card: Végjáték
Orson Scott Card: Ender árnyéka
John Scalzi: Pusztító tűz
Marko Kloos: Tengerészek
Sandy Mitchell: A Császárért