Damu ​Roland – Az igazság 8 csillagozás

Damu Edina Mona: Damu Roland – Az igazság

Hiába ​fogadta óriási tapsvihar megannyi színházban, ahol tinédzserkora óta játszott, az ország a Jóban Rosszban című sorozatból ismerte meg Damu Roland arcát. A nevét pedig a bulvársajtó tette hírhedtté: viharos magánélete, hódításai, balhéi, alkoholproblémája, egy főzőműsorban látott dühkitörése, no és a katasztrófába torkolló viszonya Palácsik Tímeával megosztotta a rajongókat.
Tényleg megerőszakolta és bántotta kedvesét?
Noha a történet sokak szerint sántított, a bíróság négy és fél év börtönre ítélte, ebből három évet ült le – állítása szerint ártatlanul. Brutálisan őszinte vallomásából kiderül, a rács mögött töltött időszak mellett voltak még hátborzongató periódusai életének, gyerekkorában sorozatban érték a traumák, verték, elhanyagolták, érzelmileg tönkretették.
Könyvében senkit sem kímél, pofonokat oszt és ad magának is, miközben igyekszik megválaszolni azt a kérdést: ki ő valójában. Damu Roland nem bűnbocsánatért könyörög, nem is magyarázkodik –… (tovább)

>!
Art Nouveau, Budapest, 2015
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155104510

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Damu Roland


Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Arabella>!
Damu Edina Mona: Damu Roland – Az igazság

Teljesen elfogulatlanul kezdtem el olvasni, mivel nem láttam a Jóban rosszban, nem láttam a Hal a tortán-ban sem Damu Rolandot. De láttam az arcát az ítélethirdetéskor, mikor 6 évet kapott. Ezek után voltam kíváncsi rá, hogy ki ez az ember. Érzésem szerint azért sikerült megismernem őt a könyvből. Hosszú sorokon keresztül meséli el hogyan nőtt fel, milyen gyerekkora volt. Mivel én nem vagyok arra hivatott, (meg hát ki vagyok én, hogy ítélkezzem bárki fölött is….??!!)hogy eldöntsem mi is az igazság, így hát elfogadom az Ő verzióját. Egyébként érdekes volt, szivesen olvastam azokról a dolgokról, amelyekbe beavatott Damu Roland.

Baba082>!
Damu Edina Mona: Damu Roland – Az igazság

Soha nem figyeltem a bulvársajtót, valószínűleg ezért nyitottam ki ezt a könyvet őszinte érdeklődéssel.
Az elején megdöbbentem, ideges lettem, a közepén jól szórakoztam, a végén pedig kimondottan dühös lettem. Aztán ma reggel megnéztem a Frizbi, Damuval kapcsolatos riportjait, kutattam a facebookos celebhírecske emlékeimben, amik nem túl terjedelmesek, mert max a címét olvasom el, és megyek is tovább arra, ami valóban hasznos, és érdekes- számomra. Összeraktam ki az a Timike, és kivel kefélt olyan ügyesen, hogy egy komplett bíróság elítéljen úgy egy embert, hogy konkrét bizonyíték nincs a bűnösségére. Ocsmány egy sztori, a legocsmányabb pedig az, hogy kicsiny hazánkban valóban bármelyik férfit meghurcolnak, elítélnek, ha egy nő úgy akarja. Biztos mindenki ismerősi körében vannak nők, akik gyerek és asszonytartásból tartják magukat fenn. Persze olyanokat is ismerünk szép számmal, akiknek valóban eljár a keze, de csak az asszonykával, mert másik férfi agyonütné.
Én nem voltam ott, nem tudom mi történt, Damu leülte, amint látom az esetből senki nem tanult, se a bulvársajtó, se Damu, mert újra ő van porondon…
Rossz karmája van, annyi szent!
Aki nem csak sorozatokból ismeri a magyar színészeket, annak ajánlom ezt az életrajzot., a többieknek, akik a tv előtt szoronganak a sorozataik miatt, és a legnívósabb lap a kezükben a Cosmopolitan, azoknak fölösleges elolvasni, mert a színházi munkákon és a gyermekkoron kívül sok újat nem nyújt a könyv.
Annyit még végezetül idebiggyesztenék, hogy ha elhiszi valaki, ha nem, nagyon nagyon fontos, hogy mindenki megkapja az édesanyjától azt a biztonságot adó szeretetet, ami minden egészséges lelkű nőből előjön abban a pillanatban, ahogy kezébe veszi újszülöttjét. Enélkül ugyanis élethosszig tartó komplexusokkal kell küzdenie az embernek, démonokkal, amiket soha senki nem tud elkergetni az emberből, kivéve az az egy, aki a legfontosabbnak kéne legyen: az Anya.
Én köszönöm mindenesetre, hogy beavattál Roland a magánéletedbe. Kívánom, hogy találd meg végre a lelki nyugalmadat, ez nem biztos, hogy azt jelenti, hogy találsz valakit magad mellé, ugyanis nem a párkapcsolat az egyetlen üdvözítő létforma. Kitartást!


Népszerű idézetek

Arabella>!

És igenis, kell sírni, mert attól tisztul a lélek. A könnycseppek kifolyatják a szívből, a lélekből azt a sok szart, félelmet és gátlást, amit nap mint nap a világ rálapátol a legbelsőbb érzések generátorára.

256. oldal

TiaRengia I>!

A suliban elkezdett érdekelni az irodalom. Balkányi Tamásné (Edit néni) volt a magyar nyelv és irodalom tanárom. Igazi művészlélek volt. Azt vettem észre, hogy nyolcadik osztálytól elkezdtünk egy nyelvet beszélni. Hozott be lemezeket, amelyeken Latinovits, Cserhalmi, Őze mondtak Ady- és József Attila-verseket. Szünetben, titokban sírtam a WC-ben. Edit néni észrevette, hogy az Ady-versek milyen hatással vannak rám, és hogy a József Attila-verseket tudom, hiszen látja, hogy mosolyogtam magamban, amikor ő olvasta. Megkért, hogy a következő órán mondjam el az egész osztály előtt a Magyar ugaront és József Attila Mama című versét. Paff. Kezem-lábam remegett. És akkor ott, a nyolcadik b. osztályban tapasztaltam meg először, milyen érzés úgy beszélni, hogy mindenki hallgat és figyel. Amikor elmondtam a Magyar ugaront, az összes osztálytársam tapsolt. Nem voltam jó tanuló, de az összes jó tanuló nekem tapsolt. Edit néni sírt. Akkor elkezdtem a Mama című verset. És akkor úgy éreztem, hogy egész életemben ezt kell csinálnom. Tudtam József Attila életét, életrajzát. Azt vetítettem le az én életemre és gondolatban az én mamáimra. Óriási sikerem volt. Edit néni kitalálta, hogy turnéra visz. Átvitt a 8/a-ba, a 8/c-be, a 8/d-be, a 8/n-be. Mindenütt hüledeztek, hogy “atyaég, mi lett ezzel a Damu gyerekkel”. Eddig szótlan volt, csöndes. Jó, néha verekedett és csajozott, de ez mintha nem is ő lenne. Nem tudták, mi történt. Én viszont tudtam. A sok imádkozás elérte célját.

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: József Attila · József Attila: Mama
TiaRengia I>!

Nem jó érzés ilyeneket írni az anyámról, és valószínűleg nem is menne, ha őt az anyámnak tekinteném. Nagyon faramuci helyzet, hogy minden adategyeztetésen meg kell mondani az anyám nevét. Olyankor keserűen mosolygok. Gondolom, az anyja nevét nem tudja már megváltoztatni az ember. Tőlem számtalanszor megkérdezték: “Anyukáddal nem tartod a kapcsolatot?” Pff! Olyankor mindig elmondom, hogy: Hát… izé, nem vagyunk túl jó viszonyban.” Pfffff! Erre jön a süket duma: „Ejnye! Az anya mindig anya!” (Ja, másnak talán igen.) Meg, hogy: „Egy gyereknek tisztelnie kell a szüleit, és meg kell bocsátani.” Pff! Tessék mondani, mit tiszteljek én az anyámban? Miért kellene megbocsátanom neki?

44. oldal

TiaRengia I>!

Apámnak félelmetes és életveszélyes humora van. Képes arra, hogy bárkit megsértsen egy perc alatt, egyetlen mondattal. Engem, senki nem tud olyan hamar és annyira dühbe gurítani, mint az apám. De szeretem. Szeretem, mert van miért szeretni. Amikor Palácsik Tímeát bemutattam neki, fura dolgot mondott, pedig csak egyetlenegyszer találkoztak. Azt mondta:
– Ez a Palácsik börtönbe fog juttatni, fiam.

52-53. oldal

TiaRengia I>!

Később rájöttem, hogy mennyi gyesen, gyeden lévó fiatalasszony van otthon egyedül napközben. Őket totálisan elhanyagolta a férjük. Kemény húsú, szexre éhes nők voltak. Magányosak. Egyedül egész nap. Én kedves voltam. Ők erre vágytak. Megvendégeltek egy kávéra, egy üdítőre, de amelyik panaszkodott a férjére, arról rögtön tudtam, hogy dugni akar. Rengeteg fiatalasszonynak hosszú évek után csak azért volt orgazmusa, mert én arra jártam. A férjük elhanyagolta, én rendbetettem őket. Kaptak szép redőnyt-reluxát, én tíz százalék jutalékot, és mindenki elégedett volt. Senki nem tudott róla, hogy mitől fogy a Damu Roli üzletkötőtől ennyi reluxa és redőny.

115. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Damu Roland
TiaRengia I>!

A rólam kialakult kép, úgy gondolom, enyhén szólva is torznak mondható.

5. oldal

TiaRengia I>!

Egyszer csak az apám egyik zenész barátja azt mondja jó hangosan:
– Na, ez a Damu gyerek tud-e énekelni?
Apámra néztem, ő csak vigyorgott. Erre a barátja tovább nógatott:
– Na, Rolika, énekelj valamit, az apád meg kísér!
Kérdezték, hogy mit akarok énekelni. Mondtam, hogy a Homokórát. Hatalmas nevetés lett. Röhögtek, hogy a Homokóra nagyon komoly nóta. Mondtam, hogy én azt tudom. Felmentem a színpadra. Ott ült apám a zongora mögött. Volt egy dobos és egy gitáros. Apám adott egy mikrofont, és elkezdtem. “Ülök a szobámban, búsan, egyedül, és a fájó múltra gondolok.”Mélységes csönd lett. Senki nem táncolt. Voltak vagy százötvenen, de senki sem táncolt. A konyhából kijöttek a pincérek, de még a szakácsok és a mosogatónők is. Mire vége lett a számnak, mindenkinek könnyes lett a szeme.
Utána teletömték a zsebemet pénzzel. Azt mondta az apám, hogy annyit kaptam, amennyi egy gyári munkás havi bére. Szégyelltem magam. Egy nótáért biztosan nem érdemlek ennyi pénzt, és vissza akartam adni, de apám azt mondta, hogy tegyem el. Nagy érdeklődés támadt ott irántam. Mindenki azt kérdezte apámtól:„Rudi! Miért ilyen szomorú ez a gyerek?” Apám azt mondta: “A jó kurva anyja miatt!”

51. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Damu Roland
Arabella>!

Véleményem szerint, ami mindig mindent megold, az a HUMOR! Véleményem szerint ezt a szomorú, butulófélben lévő, szeretethiányos, agresszív világot ki kell nevetni. De ez nem megy egyedül. Nem jó egyedül lenni. Nem jó egyedül létezni. MIndenki a nagy ŐT várja. Jól teszi. Mert egyszer mindenkinek el fog jönni. Nem tudni mikor. Én azt gondolom, hogy az Isten adja a társat. Az Isten mindenkinek szabad akaratot adott. Mi döntjük el, hogy merre megyünk. És igen, nagyon sokszor neki kell menni az ajtófélfának, mire megtanuljuk, hogy merre van a kijárat.

255. oldal

Kapcsolódó szócikkek: humor
1 hozzászólás
TiaRengia I>!

A köztudatban az él, hogy én felelőtlenül jegyezgettem el nőket. Az igazság az, hogy egész életemben kerestem egy TÁRSAT, a másik felemet, akivel örökké együtt fogok élni, aki mindig a szövetségesem lesz. De nem találtam. Egy picike szeretetért, egy kis kedvességért odaadtam mindig mindent. Annyira akartam, hogy szeressenek, hogy legyen mellettem valaki, hogy képes voltam megalkudni. Persze ezek a megalkuvások nem tartottak sokáig. Ha belém szeretett egy nő, akkor rögtön azt gondoltam, hogy na, itt az igazi. A hibáit nem vettem észre, vagy nem is akartam. Utáltam egyedül lenni, utáltam a magányt. Mindig attól féltem, hogy ha meghalok, akkor nem lesz mellettem senki, hogy a koporsómnál alig
állnak majd egy-ketten. Láttam, hogy milyen egy nyomorult, borzalmas házasság, hiszen apám és anyám tizenkét éven keresztül keserítették meg egymás életét. Családra vágytam. Ha jött egy nő, aki szép és kedves volt, akkor rögtön beleláttam mindazt, amire vágytam. Felöltöztettem őket olyan tulajdonságokkal, amikkel nem is rendelkeztek. Nem az ő hibájuk volt. Ők olyan családokból származtak, ahol volt tisztelet, szeretet, anyakép, apakép és közös reggelik, ebédek, vacsorák. Én csak álmodoztam családról. Álmodoztam egy társról. Aztán minden egyes kapcsolatomban kiderült, hogy egy idő után nem bírom a testszagát, a nevetését, a hóbortjait, a szokásait, a világnézetét, az értékrendjét. Persze, hiszen nem őket rendelte nekem az Isten! Engem mindig jobban kellett szeretni, mint a férfiak kilencven százalékát, mert én sosem hittem, hogy engem lehet szeretni. Sosem hittem el, hogy úgy vagyok jó, ahogy vagyok.

252-253. oldal

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jávor Bence – Csapody Kinga – Gelencsér Milán: Na még mit nem?!
Esterházy Péter – Marianna D. Birnbaum: Az évek iszkolása
Kajdi Csaba – Papp Gergő (Pimaszúr): A nagy Cyla-sztori
Ruttkai Éva: Parancsolj, tündérkirálynőm!
Friderikusz Sándor: Isten óvd a Királynőt!
Mercedes Reinberger: A tükörben: Marilyn Monroe
Jámbor Judit – Vekerdy Tamás: Vekerdy
Riskó Géza: Pege Aladár
Odze György: Henrik
Miklós Tibor: Keresem a szót, keresem a hangot…