Damage ​Report 24 csillagozás

Gyakorlóterep jelen és jövő között
Damage: Damage Report Damage: Damage Report

Hogyan képzeltük el a jövőt – és mi lett helyette?
A DAMAGE REPORT a kétezres évek kordokumentuma az életünkről, kapcsolatainkról, internetekről, értékrendekről, szexről, technológiai újdonságokról és régiségekről, egy szóban: rólunk.
Hogyan képzeltük el a jövőnket? És mi lett helyette? Hogyan működnek a jövőkutatók? Mik azok, amiket nem jósoltak meg, de megkaptunk? Milyen egy közösségi oldal az üzemeltetők oldaláról? Hogyan értjük a zenét, más kultúrákat és egymást? Milyen kulturális mozgalmak vannak a Tron és a Mátrix mögött? És tényleg van internetkapcsolat a Föld és a Mars között? Ezek a könyv legártatlanabb kérdései.

>!
Mangafan, Budapest, 2012
412 oldal · ISBN: 5999883704585
>!
Mangafan, Budapest, 2012
412 oldal

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

hangmérnök


Kedvencelte 8

Most olvassa 5

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Dominik_Blasir>!
Damage: Damage Report

Damage: Damage Report Gyakorlóterep jelen és jövő között

Ez már a 21. század, úgyhogy ideje lenne elmerülni az információs szupersztrádának is gúnyolt internet (mit internet, internetek!) világában, egészen addig, amíg jól arcon ver egy méretes lapáttal, hogy legközelebb kétszer is meggondold, biztos szembe akarsz-e nézni a bitek között rejtőző százcsápú cthulhu-hasonmás cyberszörnyeteggel. De aggodalomra semmi ok! Bari Máriusz (a gugliban a Damage von Rock nickkel érdemes keresgélni) megteszi helyetted, majd ő nyomja az arcodba nem kevésbé méretes lángszóróját, hogy négyszáz oldal alatt módszeresen megsüsse az agyad korábban működőképes felét. Feltéve, ha volt egyáltalán ilyen, és nem sorvasztották már el jóval korábban a Facebookként elhíresült középkori pöcegödörrel egyenértékű közösségi oldal csillámfaszlámái és nyancatei. Pedig szükség lehet a még funkcionáló agysejtekre (leginkább azokra, melyek nem épp a Maslow-piramis legalján lébecolnak a pia-szex kombóra várva) a Damage Report olvasása közben, ha meg is akarod érteni ezt az cyberpunk tankönyvbe oltott agyelszívó jövőnézést.

Még kevésbé értelmesen, viszont popkulturális utalásokkal bővítve: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2013-06-15+…

anubys P>!
Damage: Damage Report

Damage: Damage Report Gyakorlóterep jelen és jövő között

Vagy az van, hogy a szerzőnek szétszedte az agyát a túl sok pszichotrop szer vagy az egész „könyv” egy hack.
Könyvként kb tényleg lehetetlen értékelni az egymás után fűzött blogposzt-szerűségeket. Ebből adódóan inkább az egész olyan, mintha a szerző a saját maga számára írta volna. A referenciákat nem megmagyarázza, hanem maximum lábjegyzeteket fűz hozzá, de ott is csak a saját agymenései vannak, újabb referenciahalmazokkal. Még az a szerencsém, hogy a jelentős részüket értettem, amúgy pillanatok alatt elvesztem volna.
A másik verzió tényleg az, hogy ez a keresztmetszet valójában korunk társadalmát tükrözi.

Mindenesetre könyvként nem értelmezhető, inkább amolyan nyílt színi intellektuális maszturbáció.

oross>!
Damage: Damage Report

Damage: Damage Report Gyakorlóterep jelen és jövő között

kicsit nehézkesen haladtam. egyébként kiváló publicisztika, de nem könyv. azt megtudtam belőle, hogy „magamra csukhatom a temetőt” ha nem bírok angolul szakkönyveket (scifi, digitáliskultúra stb.) olvasni…valamint azt is, hogy halvány fogalmam sincs a japán és amerikai cyberpunk kultúráról. mondjuk ezt bánom kevésbé. De azért érdemes átrágni magunkat rajta, hogy egy kicsit többet tudjunk, s némi dolognak utánanézni, hogy az utalások min. 20 %-át értsük majd…

Lahara IP>!
Damage: Damage Report

Damage: Damage Report Gyakorlóterep jelen és jövő között

Nem vagyok egészen biztos benne, hogy ez a könyv nekem íródott. De a Dead Can Dance hallgatása olvasás közben sokadik dimenzióba visz, így már az sem zavar, hogy olyat olvasok, amit nem értek.
Ehhez kellett volna mellékelni egy magyar-damage szótárt is.
Aztán mégis realizáltam, hogy mégis célközönség lehetek. Sőt, valószínűleg baj, ha ezt nem veszem észre.

Anno bejelöltem a Rukkolán, de persze nem sikerült beszerezni. Pedig ennél már az elején eldöntöttem a rerukkot, mert csak elolvasni akartam, nem megtartani. De miután felkerült a letölthető verzió a hivatalos oldalra, így megváltoztak a dolgok. De az igaz, hogyha lenne pénzem – szórni –, akkor már régen megvásároltam volna, és azt megtartanám, sőt kölcsönadnám a tesómnak is.

Alumnus>!
Damage: Damage Report

Damage: Damage Report Gyakorlóterep jelen és jövő között

Agyzsibbasztóan tömény, hiperaktívan túlburjánzó, polgárpukkasztóan durva, érfelvágósan lehangoló a maga éleslátó valóságosságában. Elképesztően kreatív, egyéni és közvetlen stílusban.

Akiknek ajánlatos elolvasnia:
– akik érdeklődnek a jelen és főleg a jövő iránt, és/vagy a popkultúra, Japán és a technológia iránt
– akik végtelenül tartalmas, információtól duzzadó kötetre vágynak
– akik személyisége elbírja a nyers, cinikus kritikát
– akiket lenyűgöznek a szokatlan, akár sehol máshol nem olvasott, eredeti kifejezések, gondolatok (és nem feltétlenül ragaszkodik a nyelvtani szabályokhoz).

Akiknek nem ajánlott:
– akik könnyed, csekély koncentrációt igénylő olvasmányokat szeretnek
– akik nem igénylik, hogy felnyissák szemüket.

Szó szerint szótárazni kell, meg kikövetkeztetni, nyomozni, hogy mi mit jelenthet. A kevésbé technokrata nagy átlag (mint én is) szerintem maximum a mondandó 30%-át fogja érteni mankó nélkül.
5 csillag, mert eszelősen élveztem a hihetetlenül fantáziadús nyelvi leleményeket, a szarkasztikus-ironikus-cinikus hangvételt és a stand-uposokat megszégyenítő humort.

szp79>!
Damage: Damage Report

Damage: Damage Report Gyakorlóterep jelen és jövő között

Nehezen követhető sok helyen, részben a téma miatt, részben a hullámzó asszociáció-tenger miatt. Tetszett, hogy enciklopédiaszerűen végigveszi az informatika közeljövőben megjelenő vívmányait, tetszett a filmes rész is. Fájdalmasaan érintett viszont, hogy a szerző sokszor lesajnálóan szólt ki az olvasóra, csak mert az nem ismer valamilyen rétegfilmet vagy marginális zenei előadót. Nagyon zavaró volt a szöveget átitató, dicsekvésként ható szexualitás, ami amiatt is visszatetsző, mivel a szerző egyetemi oktató. Indokolatlan trágárság csak nyomokban volt, ezt betudtam a manapság elvárt laza megközelítésnek. Zavaró volt továbbá pár helyen a helyesítási következetlenség, egy egyetemi oktató erre odafigyelhetne. Nem állt össze az sem, hogy az informatikai robbanás akkor végülis jó-e, vagy inkább rossz, meg szerintem azt sem tisztázta a könyv, hogy lehet-e erkölcsi mércéket támasztani, mindenesetre az rossz fényt vet a szerzőre, hogy két alkalommal is jó színben tünteti fel a könyvtári lopást.


Népszerű idézetek

Mercury>!

A múltat megismerni fontos, a múltban élni felesleges, a jövőről álmodozni butaság, a jövőt megtervezni alapvető fontosságú, a jelent meg megélni kell.

388. oldal

Damage: Damage Report Gyakorlóterep jelen és jövő között

zakkant>!

A valóság olyan, mint az origamipapír. Könnyedén hajlítható, csavarható, formálható, elvágható, felgyújtható és ha meghúzzák a farkát a belőle csinált darunak, mozgatható a feje

390. oldal

Damage: Damage Report Gyakorlóterep jelen és jövő között

csobi P>!

13. Ugyanilyen a közösségi oldal kialakítása is, bármennyit tesznek hozzá a felhasználók, a mögöttes gárdának, a designernek, programozóknak, főszerkesztőnek, adminoknak kell felügyelniük a rendszert, legyen szó technikai problémáról (nem tudok regisztrálni, jelszót váltani, kilépni, levelet írni, képet törölni, feltölteni, posztolni), biztonsági problémákról (már megint megtörtek minket a törökök, az olaszok, a kínaiak, a saját felhasználóink, nem működik a PayPal, nem nekünk fizetnek a felhasználók, hanem nekem, miért nekem fizetnek, miért nem többet fizetnek nekem, miért tudják a felhasználók a saját profiljukat feltörni és átdesignolni, ha nem hagytuk nekik), elvi problémákról (meg kell írni a felhasználói szabályzatot, át kell írni, módosítani kell, ha nem hagyunk politizálni senkit, akkor se a bal, se a jobb ne kezdjen el mondani semmit, értem, hogy a politika fontos, de polneutrálisok vagyunk, tartasd be, miért én tartsam be, én balos vagyok, én meg jobbos, én nem tudom, hol állok, jól van, te autista vagy, te viszed), kávéval, kokainnal, asszonnyal és zenével kell ellátni az adminokat, akik napi tizensok órában ülnek a fórum előtt és kiabálnak a tapasztalatlan, de önérzetes tizensokévesekkel, aztán nem kiabálnak, csak üveges szemekkel cigiznek a pepitamintás konyhában és merednek maguk elé.

335-336. oldal (Budapest, MangaFan, 2012)

Damage: Damage Report Gyakorlóterep jelen és jövő között

zakkant>!

Nem számít a távolság meg az időzónák különbözősége, nem számít az, hogy valami ismeretlen nyelven van, nem számít a dolgok újdonságértéke. Ha net van, minden van.

70. oldal

Damage: Damage Report Gyakorlóterep jelen és jövő között

1 hozzászólás
Eowyn I>!

Egy kalap alá venni diákokat és parlamenti képviselőket meglehetősen fejlett iróniáról tesz tanúbizonyságot, bár mindkettő zárt helyen ül, néz ki a fejéből, szív, aztán felkészül a prezentációra és mond valamit, (…)

145. oldal

Damage: Damage Report Gyakorlóterep jelen és jövő között

Eowyn I>!

Összefoglalom egy szóban a világ összes trükkjét: ésszel.

333. oldal

Damage: Damage Report Gyakorlóterep jelen és jövő között

Eowyn I>!

Megtanultuk az összes szabályt, hogy utána eltörölhessük mindegyiket, de mindig elmondhattuk: mi legalább tudjuk, hogy honnan tévelyedtünk el és tudjuk, miért jó olykor-olykor visszatérni a kályhához.

235. oldal

Damage: Damage Report Gyakorlóterep jelen és jövő között

Eowyn I>!

Egy gyermekkoromban olvasott orosz scifiből még arra is emlékszünk, hogy 8 Hz a FÁJDALOM frekvenciája. Nem, nem annyi. Igen, kipróbáltam.

241. oldal

Damage: Damage Report Gyakorlóterep jelen és jövő között

Rita_Sándor>!

Ebben a könyvben ingerküszöbnél magasabb dózisban fordulnak elő idegen szavak, szándékosan angolul írt kifejezések, hanyagul értelmezett nyelvtani és szemantikai szabályok. Ha a nyelv épségéért remegve aggódó, napfényre hamvadó bölcsész vagy, barátkozz meg vele, vagy GTFO.

7. oldal

Damage: Damage Report Gyakorlóterep jelen és jövő között

Rita_Sándor>!

Ha anyádéktól kaptad a könyvet, becsüld meg őket, mert igyekeznek veled kommunikálni. Ha a gyereked szobájában találtad, valószínűleg már elkéstél. Sok mindennel.

7. oldal

Damage: Damage Report Gyakorlóterep jelen és jövő között


Hasonló könyvek címkék alapján

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Kell-e nekünk Európa?
Ropolyi László: Az Internet természete
Ray Kurzweil: The Singularity Is Near
Alvin Toffler: A harmadik hullám
Stanisław Lem: Summa technologiae
Fábián Péter – Kozmajer Viktor – Harsányi Tamás: Bloodlust 2. – Temetetlen múlt
Fábián Péter – Kiss András – Kozmajer Viktor: Bloodlust 1. – Ébredés
Fábián Péter – Kozmajer Viktor – Molnár Dénes – Szűcs Gábor: Bloodlust 3. – Tisztességtelen ajánlat
Veszelszki Ágnes (szerk.): A világhálóba keveredett ember
Douglas Rushkoff: Cyberia