Balaton-brigád 9 csillagozás

Dalos György: Balaton-brigád

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1988 novembere. Joseph Klempner, a Stasi ötvennégy éves, magyar-sváb származású munkatársa eléri karrierje csúcsát: századossá léptetik elő, és 1989 nyarára kinevezik a Balaton-brigád északi főnökének. Ez a hatvanas években létrejött operatív csoport nyaranta a kelet–nyugatnémet kapcsolatokat figyelte a „magyar tenger” üdülőhelyein. A főhős és egyben a mű legfontosabb problémája: lehet-e a bűnt úgy jóvátenni, hogy nem valljuk be, mikor és hogyan ütközik össze egy rendszer meggyőződéses szolgálata az ember erkölcsi ítélőképességével.

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Ab Ovo, Budapest, 2005
180 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639378348

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Stendhal>!
Dalos György: Balaton-brigád

A helyszínek és az időpont is gyermekkorom, majd kezdődő ifjúságom hangulatát idézik. Balatoni kötődésem révén jól ismertem az NDK, NSZK turistákat, a Balaton-parti „ipart” majd ennek hanyatlását, ami a könyvben is fejtegetett jelenségre épült.
A kötet ahhoz képest, hogy milyen vékonyka, komoly morális kérdéseket feszeget, és ha elkezdek rajta gondolkodni, szabályos disputák képződnek a fejemben, pro és kontra.
A történet a főhős monológján keresztül rajzolódik ki, mely monológot a legjobb hallgatóságnak spoiler adja elő. A végkifejlet a történelem ismeretében abszolút törvényszerű, esetleg egy más mentalitású „hőst” választva lehetett volna más az oda vezető út. Mindent összevetve nekem nagyon tetszett, csak azt sajnálom, hogy nem a nyüzsgő almádi, vagy füredi strandon olvastam, nyáron. Akkor lehetett volna 6 csillagos is. :)

jaspi>!
Dalos György: Balaton-brigád

Egy Balatoni nyaralás alatt olvastam a könyvet. Nagyon tetszett. Körbe is járt a családban és a baráti körben.

negoti>!
Dalos György: Balaton-brigád

Szeretem a rendszerváltás előtti Magyarországról szóló könyveket, de ez valami irtó rossz volt. A feléig bírtam, unalomba fulladt a történet (és nem a Balatonba.haha)

zcserei>!
Dalos György: Balaton-brigád

Ajándékba kaptam egy tábor végén, érdekes betekintést nyújt a késő-kommunista Magyarország és NDK életébe, van benne pár érdekes fordulat, de amúgy nem taglóz le. 3*


Hasonló könyvek címkék alapján

Horányi Katalin: Vakfolt
Práczki István: Kémjátszmák
Ken Follett: Az örökkévalóság küszöbén
Anna Funder: Stasiország
Jonas Jonasson: A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt
Sven Felix Kellerhoff – Bernd Von Kostka: Kémek fővárosa, Berlin
John le Carré: Jó barátok
Julie Garwood: Árnyéktánc
Julie James: A hamis partner
David Szalay: Az ártatlanság