Aranyecset (Munkácsy 2.) 338 csillagozás

Dallos Sándor: Aranyecset Dallos Sándor: Aranyecset Dallos Sándor: Aranyecset Dallos Sándor: Aranyecset Dallos Sándor: Aranyecset Dallos Sándor: Aranyecset Dallos Sándor: Aranyecset Dallos Sándor: Aranyecset Dallos Sándor: Aranyecset Dallos Sándor: Aranyecset

Az Aranyecset Munkácsy Mihály regényes életrajzának második kötete, amelyben az író a művész párizsi éveit mutatja be; a siker, a beérkezés éveit, örömeit és gyötrelmét, s a betegség okozta művészi és emberi hanyatlást. Dallos Sándor teljes részletességgel avatja be az olvasót a festõ életének minden mozzanatába. Magánéletének intim részleteit éppúgy megismerhetjük, mint fizikailag és szellemileg egyaránt kemény munkáját. A két regénybõl egy mozgalmas, romantikus és drámai életutat ismerhet meg az olvasó, melynek hatására alig várja, hogy a festõ műveivel találkozzon, és újra meg újra megcsodálhassa azokat.

Eredeti megjelenés éve: 1958

Róla szól: Munkácsy Mihály

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
542 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634571384
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2012
542 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492554
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2009
542 oldal · ISBN: 9789639492554

15 további kiadás


Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Munkácsy Mihály · Ludwig van Beethoven

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs · Amerika · Düsseldorf · Európa


Kedvencelte 121

Most olvassa 24

Várólistára tette 171

Kívánságlistára tette 34

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

pannik>!
Dallos Sándor: Aranyecset

Az első részt jó néhány évvel ezelőtt olvastam, ami eleinte hátrányt jelentett, az első néhány oldalon éreztem, hogy az elhalványult emlékek nehezen jönnek elő, így nehezebben tudtam felvenni a fonalat. De néhány oldal után ez már nem jelentett gondot és Munkácsy fordulatokban gazdag, színes, szomorú életének második fele ismét magával ragadott.
Nehézségből aztán jutott neki bőven, pont annyi amennyi sikerből. Ha választhatott volna a magánéleti katasztrófái és a festészetben elért magaslatok között, biztosan arra teszi a voksát, hogy legyen boldog(abb) magánélete spoiler. Bár ki tudja? De nem választhatott. Tehetsége determinálta a fényesen ívelő festő karrierjét, ami még életében a csúcsra ért és világhírre tett szert. A magánélete meg sok-sok külső körülmény na meg még több döntés eredményeként lett fájdalmakkal teli.
Szomorú, mennyi tragédia övezte az életét. A halál, a betegségek, a balesetek ott settenkedtek körülötte, míg végül őt magát is viszonylag fiatalon elragadják.
Ami nagyon érdekes a könyvben a festő munkásságának részletei mellett, hogy a korszak szexuálisan erőteljesen túlfűtött volt, a könyv csak úgy izzik a kalandok, légyottok, házasságtörések szikráitól. Döbbenetes milyen könnyen és nyíltan voltak kaphatóak az emberek vallástól, rangtól, világnézettől függetlenül egy kis szexre. Csak összenéztek egy partin, vagy találkoztak valahol és a következő mozzanat már az, hogy kivettek egy lakást a találkozások kényelme és a figyelő szemektől való rejtőzködés érdekében. Bujaság, szerelem, érzékiség, érzések nélküli szexualitás, második, harmadik, sokadik szerető, csalódások, fájdalmak, reménytelenség uralják a könyvet. Munkácsy nagy kujon volt, hajtotta a nőket, egyszerre több vasat is tartott a tűzben, a nőknél csak a festészetet szerette jobban.
Az, hogy hogyan házasodik, miért dönt így, döbbenetes. Az, hogy kevés jutott neki a boldogságból annál több a hírnévből, megindító.
A festmények születésének folyamatai lenyűgöztek, Munkácsy zseni volt, kolosszális elme és bivalyerős ha munkáról volt szó. Időnként úgy festett mint egy megszállott és ezt, az alkotásait ismerve, el is hiszem, hogy így volt.
A vége felé a párhuzam nagyon éles és szomorú a párizsi (vagy inkább úgy pontos a nemzetközi) és a magyar elismerés tekintetében :( Akkor sem volt másként ezzel a keserű nemzettel sajnos.
Keserédes könyv, Dallos Sándor nagyon izgalmasra szövi a valóságból merített szálakat, szépen kiszínezi, feltupírozza, amitől olvasmányos és letehetetlen lesz.

1 hozzászólás
Cs_N_Kinga P>!
Dallos Sándor: Aranyecset

Ez a rész már sokkal jobban tetszett és még meg is könnyeztem a kötetet. Itt már igazi férfi is lett nem csak művész, bár igazi művész lélek maradt. Nagyon izgalmas volt egy-egy kép elkészülését követni, úgy hogy egyáltalán nem értek hozzá. A szeretője, vagy szívszerelme viszont nem lettem volna, mert szegények elég csúnyán értek véget. Megdöbbentett mennyi pénz és idő kellett egy kép elkészültéhez, eddig bele sem gondoltam. Egyáltalán nem bántam meg a könyv olvasását, hiába nem zsánerem ez a műfaj, azt tudom mondani, tetszett és még ajánlani is tudom. Ez egy jó könyv volt.
https://youtu.be/xhzwIwvZf08

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Dallos Sándor: Aranyecset

Ez a második rész is remek történet volt, nagyon tetszett.
Elég rég olvastam az első részt, de könnyen újra ráhangolódtam e remek hazai festő életének történetéhez. A szerző remek munkát végzett, olvasmányosan tudott végigvezetni Munkácsy életének és munkásságának legmeghatározóbb állomásain.
A csodás műalkotásai mellett igazán regényes volt az élete is, a félbetört, majd újra megtalált első szerelme megható titkaival együtt.
Rögös út volt a művészi pálya is, ahogy az már lenni szokott, sok sikerrel és buktatóval, néha művészi válsággal, amiből ki kellett lábalnia.
Kevés életrajzi könyvet olvasok, mert nem igazán az én műfajom, de ez nagyon jó volt, örülök, hogy elolvastam.

gabiica P>!
Dallos Sándor: Aranyecset

Komor és nehéz, de olvasmányos történet volt. Bár elég fikció-hatást éreztem benne, de mégis érdekes volt belegondolni, hogy vajon tényleg így történhetett-e minden. Nem néztem utána, nem tudom, mennyi ebből pontosan a valós, de elég jól lett megírva ahhoz, hogy igazán olvasható legyen és ne száraz életrajzot kapjon az olvasó.

Chris_Land I>!
Dallos Sándor: Aranyecset

Az egyik legnagyszerűbb könyv, amit valaha is olvastam! Lendületes, humoros írás, elképesztő fogalmazással, köszönöm, hogy mindennek a részese lehettem! Ennyit még saját könyvön nevettem, ami reményeim szerint hasonlít Dallos Sándor két részes remekére! Véleményem szerint minden olvasónak minimum egyszer el kéne olvasnia ezt a könyvet, mert az ember csak több lesz tőle!

Mariann_ P>!
Dallos Sándor: Aranyecset

Munkácsy zsenialitásához elengedhetetlen szerepe volt a nőknek.
Ritkábban vett ecsetet a kezébe ha csalódás érte, ihletet kapott egy-egy szép hölgy látótérbe kerülésével.
Nagyon tudott szeretni, éltették , rendkívüli teljesítményre késztették a festővászon előtt. Nem ismert lehetetlent.
Magányosan , minimális alvással, étellel is képes volt bármire.
Időnként valami bitang férfikedv ott duruzsolt benne.
Az első kötettel ellentétben rengeteg pénz átment a keze alatt, időnként kifolyt belőle, de most már tudott bánni a pénzzel.
Már 40 év is eltelt előző olvasásom óta, nem emlékeztem arra, hogy felesége is volt.
Igaz ez a házasság jó és rossz napokat egyaránt megélt.
Nagy élmény volt olvasni.

juanito_b192 P>!
Dallos Sándor: Aranyecset

Húha! Ez talán még jobban „ütött”, mint az első rész. Itt már több szó volt a festészetről, az egyes képek születéséről, mindez olyan háttértörténetbe szőve, hogy az embernek tátva maradt a szája. Ugyanakkor valahogy sokkal komorabb hangulatú is volt, mint az első kötet, de közben meg nem lehetett letenni. Valamikor a jövőben mindenképpen újraolvasom.

tündérrózsa>!
Dallos Sándor: Aranyecset

Lenyűgöző, olvasmányos és tragikus, akárcsak az első része. Talán egy picivel komorabb, de mégis élvezet olvasni, annak ellenére is, hogy olykor felszaladt a szemöldököm, mikor már minden nő az Ő lábai előtt hevert. Nagy, mindent elsöprő szerelemből most sem volt hiány spoiler, de kaptam bőven a munkájából, emberségéből is. Becsületessége vitathatatlan, ennek ellenére tartom magam ahhoz, hogy nagyon nehéz ember lehetett. Igaz, az élete sem volt túl könnyű. De azért ettől a mérhetetlen hűtlenségtől nem voltam elragadtatva. Kissé eltúlzottnak tűnik nekem. Még mindig azon gondolkodom, hogy mi ebből a tiszta valóság, és mi az, amit csak Dallos Sándor tett hozzá. Ahogy haladtam a történetben, nem bírtam megállni, hogy ne keressek rá a könyvben említett festményekre. Mint már említettem, Munkácsy nem tartozik a kedvenc festőim közé, de most, hogy olvastam ezeket a könyveket, sokkal jobban értékelem egy-egy (számomra eddig nem annyira érdekes) képét.
Sajnos a végét nagyon elkapkodottnak érzem, először kicsit elnyúlik a történet, aztán meg hirtelen ugrunk nagyot, és pikk-pakk vége is az egésznek. Ezért nem mondhatom, hogy jobban tetszett, mint az első rész, pedig végig az járt a fejemben. Így azt mondom, egyformán jó volt mindkettő.

SDániel P>!
Dallos Sándor: Aranyecset

Munkácsy Mihály élettörténete folytatódik.
Miska párizsi éveinek lehetünk tanúi, mikor festészeti pályafutása már hódító útjára jutott. Megszületnek leghíresebb munkái: Az ásító inas, Milton, A rőzsehordó asszony, A köpülő.
De közben magánéleti problémái és szerelmi élete továbbra is előtérbe kerül.
Mivel az előző kötettel egységet alkot, így sok mindent nem tudnék hozzátenni – azt már A nap szerelmesénél kifejtettem. Csak annyit, hogy zseniálisan megírt regény egy rövid életű zseniről, aki színes jellemének köszönhetően értékes örökséget hagyott ránk.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
542 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634571384

Népszerű idézetek

padamak>!

– […] a boldogság egy-egy rendkívüli pillanat, legfeljebb perc, a többi csak a rá való emlékezés!

452. oldal (Urbis, 2001)

eltim>!

Minden erő a lélekben lakik, s a lélek úgy összeroppanhat egyetlen pillanat alatt, hogy az Isten sem alkothat belőle többet épet!

136. oldal

4 hozzászólás
Enola87 P>!

[…] nem a kora határozza meg az embert, hanem az élete tartalma […]

292. oldal

pannik>!

Ha valamit el kell szakítanunk, gyorsan és keményen szakítsuk el.

120. oldal

pannik>!

Megbocsátani? Az könnyű! Tessék: megbocsátok. De elfelejteni, az valami! … Ezt hogyan csináljam?

174. oldal

pannik>!

Milyen jó volna ezt az egészet most tisztán és nyugodtan végiggondolni! De az ember sohasem gondol végig semmit! Nincs ideje rá! Nincs ideje.

452. oldaldlal

dianna76 P>!

[…] – Megbocsátani? Az könnyű! Tessék: megbocsátok. De elfelejteni, az valami!…

174. oldal

Enola87 P>!

Az ember könnyen ítélkezik, de a helyzetekbe elfelejti beleélni magát.

20. oldal

pannik>!

De mégiscsak lehetetlen, hogy ti, férfiak, mindent csinálhattok büntetlenül, s mi, nők, ha csak ránézünk is valakire, már baj van!

169. oldal

dianna76 P>!

Mert kimondhatatlan nagy dolog ám az, hogy akik a fiatalság harcaiban együtt éltek, az öregség ösvényein is együtt lépdeljenek!

364. oldal


A sorozat következő kötete

Munkácsy sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Victor Hugo: A nyomorultak
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Henryk Sienkiewicz: Quo vadis?
Fábián Janka: Emma fiai
Jókai Mór: Egy magyar nábob
Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei
Bauer Barbara: A fényfestő
Gárdos Péter: Hajnali láz
Sarah Winman: Csendélet
Mikszáth Kálmán: Gavallérok / A szelistyei asszonyok