A ​nap szerelmese / Aranyecset (Munkácsy 1-2.) 395 csillagozás

Dallos Sándor: A nap szerelmese / Aranyecset

A ​nap szerelmese

A nap szerelmese Munkácsy Mihály regényes életrajzának első kötete, mely a nagy magyar festő fiatalságának éveit, pályakezdésének viszontagságait mutatja be az asztalosinasságtól a művész düsseldorfi tartózkodásáig.
A regény valóság és fantázia elemeinek ötvözete, mégis hitelesen kelti életre a festő emberi és művészi egyéniségét, valamint a kor hangulatát, a XIX. század végi magyar Alföld világát, a polgárosodó főváros forgatagát, a bécsi festőiskolát.
Kivételes bepillantást nyújt a fiatal művész szerelmi életének és betegségeinek történetébe, s abba a lelki-szellemi folyamatba, amelynek során végül megtalálja a kulcsot a művészet legmélyebb, legbensőbb rétegeihez, saját művészetének megéréséhez és kiteljesedéséhez.
Dallos Sándor könyve egyszerre ismeretterjesztő mű, és színes, olvasmányos regény, amely generációkon keresztül megőrizte frissességét és vonzerejét.

Aranyecset

Az Aranyecset Munkácsy Mihály regényes… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1958

Róla szól: Munkácsy Mihály

>!
Esély, Budapest, 1993
1040 oldal · keménytáblás · ISBN: 963770969

Kedvencelte 148

Most olvassa 22

Várólistára tette 133

Kívánságlistára tette 49

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Andrée>!
Dallos Sándor: A nap szerelmese / Aranyecset

Emlékszem gyerekként találomra lekaptam a polcról és elkezdtem olvasni.
Volt, amit nem értettem, de nagyon új és másmilyen volt, mint az őt megelőző olvasmányaim. Aztán kicsit idősebb fejjel újból megolvasva, már értettem és szerettem az egész írást. Azóta is szívesen olvasom újra.
Gyönyörű történet Munkácsy élete, ahogyan gyönyörű és elborzasztó az a kor, amiben élt. Mindezeket valami csodásan meséli el a könyv. Hogyan és honnan indult ez a festő zseni és hogyan lett festőfejedelemmé. Mennyi és milyen tragédiák érték egész életében és mégis mindig túl tudott lépni rajtuk és festeni az újabbnál újabb és nagyobbnál nagyobb csodákat. Mindez nagyon olvasmányosan megírva. Az ember mindig várja az újabb kalandokat és fordulatokat.

4 hozzászólás
sztimi53>!
Dallos Sándor: A nap szerelmese / Aranyecset

Nézegettem a kedvenc könyveim, és gondolkoztam miért kerültek ide pont ezek a könyvek. Tizenévesen annyira tetszett ez a könyv, de gyanítom, hogy ezt a könyvet talán a festmények miatt szerettem ennyire. A helyi múzeumban vannak érdekes dolgok, de a legnagyobb durranás mindig is a Krisztus-trilógia volt. Az ember áll és rátelepszik három hatalmas kép, lenyűgözi, és úgy olvasta a szenvedő Krisztus arca a festőé. Életemben nem álltam annyit kép előtt, mint ezek előtt. Nem tudom szétválasztani a műveket, nem tudom hogy a könyv a festmények miatt tetszik annyira, vagy a festmények a könyv miatt nyújtanak ekkora élményt. Végül is mindegy. Szeretem.

8 hozzászólás
Poccahontas>!
Dallos Sándor: A nap szerelmese / Aranyecset

Olyan pontos érzelemleírások és gondolat megjelenítések vannak benne, hogy mindig azon gondolkoztam, hogy ilyeneket kitalálni nem lehet, csak ha ott volt az ember. Eszméletlenül olvasmányos, letehetetlen, folyamatosan történik valami, ügyesen vannak elrejtve egy időre a szálak, amik a legmeghökkentőbb időpontokban kerülnek elő. Izgalmas, szerelmes, rengeteget tudhatunk meg a korszak nagy festőiről. Nagyon sok Munkácsy-mű létrejöttének körülményeiről is képet kapunk, sőt szinte az összesről.
Imádtam, amikor a könyvben éppen dolgozott egy festményen Munkácsy, én meg a neten néztem a képet és így láttam hogyan fejlődött azzá a képpé és mi volt a mondanivalója. Egészen más így megtudni egy motivációt, mint a műv.töri könyvek által.
Zseniális, lenyűgöző, „baráti” hangvételű, egyszerű, szerelmes, letehetetlen.

4 hozzászólás
mdmselle I>!
Dallos Sándor: A nap szerelmese / Aranyecset

-2/12 (2011-ből)

Végre valahára vége. Ez egy bűnrossz életrajzi regény, nagyon szenvedtem vele. Fogalmam sincs, hogy mennyi belőle az igazság, de remélem nagyon kevés. Amellett van benne egy csomó tárgyi tévedés, anakronizmus, teljesen egyenetlen a kidolgozás módja, a vége összecsapott, mintha sebtében kellett volna befejezni, vagy mert túl hosszúra nyúlt már. A szerelmi szálak meg egyszerűen giccsesek… brrr…

42 hozzászólás
hencsa06>!
Dallos Sándor: A nap szerelmese / Aranyecset

Nagyszerű könyv. Élmény volt olvasni. Lehet , hogy fele sem igaz a leírtaknak , de nem baj , úgy szép ahogy van. Nagyszerű ember Munkácsy Mihály. Fejet hajtok előtte.
Ez a könyv attól jó, hogy nincs tele száraz tényekkel , nem unalmas , vontatott , nemcsak adathalmazból áll , hanem igazi regény , könnyed, egyszerű olvasmány , mégis teljes képet kapunk a festő életéről , képei születéséről.

kuliga>!
Dallos Sándor: A nap szerelmese / Aranyecset

Csodálatos, szerelmes, kalandos és izgalmas. Mnkácsy élete sok érdekes epizódot tartalmaz (bár nem tudom mennyire hiteles ez a történet, nem néztem utána). Csodálatos leírások, szóképek jelennek meg a könyvben. Olvasás közben mintha Munkácsy galériában járnánk, látjuk a művek születését, a megvalósításig. Néha nem árt egy-egy festményt is elővenni, sokkal élvezetesebbé válik az olvasás.

Morn>!
Dallos Sándor: A nap szerelmese / Aranyecset

Majdnem lecsúsztam a saját példányról. Ha az a A Karamazov testvérek nem hiányosan kerül hozzám (itthon derült ki hogy igazándiból 3 kötetes, de csak 2 volt a könyvtári kiárusításfélén), akkor nem viszem vissza, akkor nem látom ezt meg, amit anyu mindig dicsért, és akkor nem hozom haza helyette… Úgy volt, hogy ha nem tetszik, anyunak adom, mert ő oda-vissza van érte. Néha még most is bepróbálkozik, olvasása alatt is rágta a fülemet, de nem adom! Nagyon tetszett. Betegség alatt kezdtem el, így rengeteg időm volt rá és elmerenghettem kedvemre. Talán ezért is tetszett jobban az első kötet. No meg ott még kevesebb van a nagy festőiségből meg nincs annyi szerelmes kaland, meg még nem olyan beképzelt a szentem. A szerelmi szálak néhol kiakasztottak, nem értettem, mit-miért tesz. A vége meg túl összecsapottnak tűnt.
Nem életrajzi regényként fogtam fel, legalábbis csak részben, mert persze vártam, mikor bukkannak fel kedvelt festmények nevei, de eleve úgy álltam hozzá, hogy biztos nagy része kitaláció és semmi köze Munkácsyhoz. Így nagyon is élvezhető volt. :) No és persze az is közrejátszott az elolvasásában, hogy imádom Munkácsy képeit. :)

Farkas_Szonja>!
Dallos Sándor: A nap szerelmese / Aranyecset

Sokáig halogattam az olvasását, aztán képtelen voltam letenni. Meghajoltam az asztalosinasból világhírű festővé lett ember ereje előtt, és büszkeséggel töltött el, hogy magyar volt ez a zseni. Az író érdeme (fikció ide vagy oda), hogy minden rezdülésében együtt érezhettem a megrajzolt karakterrel, tanúja lehettem belső vívódásainak, tragikus szerelmeinek, és annak, ahogy meghódította a világot. Ezentúl más szemmel nézem a festményeit.

Miketten>!
Dallos Sándor: A nap szerelmese / Aranyecset

Édesapám ajánlására olvastam el ezt a két kötetes életrajzi regényt. Nagy hatással volt rám. Volt szerencsém a Munkácsy trilógiát megtekinteni, kétszer is. A könyv hatására egészen más szemmel néztem a remek műveket :) S az internet segítségével az összes többi művének is utána néztem, összekötve a regényben olvasottakkal.


Népszerű idézetek

Szelén>!

Egy nőnek, ha menni akar, sohasem kell rimánkodni, inkább segíteni kell neki csomagolni!

Szelén>!

Egy férfi olyan szerelmes lehet egy nőbe, hogy az egész valóját eléje terítheti, melléje lehozhatja a csillagos eget, de szerelmében akár csodát is csinálhat, és a nő mégiscsak félig tudja visszaszeretni. Tudod-e, miért? Mert annak a férfinak, akármit csinál is, erre a nőre vonatkozólag ennyi a gyújtóhatása. Egy másik férfi viszont csak ránéz ugyanerre a nőre, egy hangot kiejt, egy parányi gesztust csinál, s a nő már izzik belül, mint a fehérre melegített vas. Oly gyúlékony erre a férfira. És ez ellen nem lehet tenni semmit. Ez így van, ezt a félszerelmet a férfinak egyszerűen el kell viselnie.

239. oldal

Szelén>!

Arra való a lélek, hogy az ember oda temesse a siratni való dolgokat.

atünde>!

Nekünk a sors azért engedte meg, hogy újra találkozhassunk, hogy rettentő erősen fogjuk egymás kezét, úgy menjünk az úton, ami még hátra van, s a két szemed világítson előre nekem, hogy én még egyszer el ne tévedhessek.

Szelén>!

– Ej, gyermekkorában tud csak igazán élni az ember! Ami azután következik, már csak a robot.

245. oldal

Szelén>!

Mert régen tudta már, hogy az ajándék csak illúzió, s az életben mindennek nagy és nehéz ára van.

Szelén>!

– Egy férfi bírja ki a magányt! Az a legszebb a világon, egy magányos, kemény férfi, aki úgy él, mint a szálfa. Azért lehet megveszni.

51. oldal

Szelén>!

– Az ember könnyen ítélkezik, de a helyzetekbe elfelejti beleélni magát.

19. oldal

Szelén>!

– Talán nem is tudja, uram, milyen gyönyörű volt!
– Én ? – nézett rá Miska . – Én ne tudnám?
– Ó, bocsánat, uram, hisz ön mindennap a karjaiban tarthatta! Egy szerelmes férfi, Istenem! De én mindennap kétszer fürdettem, s ez más! Mindig úgy éreztem, hogy le kellene borulni előtte, mint egy istennő előtt! Hátul, a dereka alatt, egy kis mélyedés volt a húsában! Csodálatos! Mintha az Isten hagyta volna rajta a hüvelykujja nyomát, aki alkotta!

Farkas_Szonja>!

A nép nem gyűlöl senkit, csak az uralkodók és az uralkodó osztályok tartják, szítják bennük a gyűlöletet. Ha egyszer békében hagynák a népet, de mindenütt, s megpróbálnánk az ő érzelmeik szerint élni, öt-tíz év alatt olyan egységes hatalom állna itt a Duna mellett, hogy szeretném én azt látni, aki erőt tudna venni rajta!

155. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Gárdonyi Géza: Ida regénye
Gárdonyi Géza: Ida regénye / Szerelmi történetek
Anne Brontë: Wildfell asszonya
Kavabata Jaszunari: Szépség és szomorúság
Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony
Anne Girard: Madame Picasso
Mikszáth Kálmán: Gavallérok / A szelistyei asszonyok
Bauer Barbara: A fényfestő
Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös
Altay Margit: Amit az óra mesél