Hogyan ​olvassunk? 0 csillagozás

Dallos György – Makay Gusztáv: Hogyan olvassunk?

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

>!
Ifjúsági, Bukarest, 1952
124 oldal

Enciklopédia 1


Népszerű idézetek

Cicu>!

A munkások és parasztok óriási tömegei nőttek fel a felszabadulás előtt úgy, hogy könyvet alig vettek a kezükbe, vagy úgy, hogy legfőbb olvasmányaik a silány ponyvaregények voltak. Különösen a fiatal olvasók, akik a valóságos életben nem láttak érdemes célt maguk előtt, kerestek izgalmat a detektívhistóriákban, a kalandregényekben, a silány filmekben.

I. fejezet - Miért olvassunk?

2 hozzászólás
Cicu>!

Az olvasás a polgári társadalomban többnyire csak puszta szórakozás, idegizgalom, menekülés a valóságtól. A sok silány könyv között az igazi irodalom alig érvényesül, mert nem jut el az olvasók nagy tömegeihez.
Ma más a helyzet. A mostani olvasók – köztük a mostani fiatalok – számára egészen más értelme van az olvasásnak. Mi is tudjuk, hogy a jó könyv mindig szórakoztat. De nem csupán szórakozást várunk a könyvtől, hanem belső szellemi gazdagodást is.
A mai irodalom – a szocialista-realista irodalom – nem hazug álomvilágba ringatja az olvasót. A mai ember számára a könyv, az olvasás nem arra való, hogy a valóságtól elmeneküljön, hanem éppen a valóság, az igazi emberi élet megismerésének útja. Ma tudjuk igazán értékelni a régi irodalom klasszikus alkotásait is.

I. fejezet - Miért olvassunk?

2 hozzászólás
Cicu>!

Mai életünk szépségét sem lehet igazán megérteni olvasás nélkül.

II. fejezet - Hogyan olvassunk? - Általános tanácsok - Ne fald a könyveket!

Cicu>!

Rákosi elvtársról jól tudjuk, hogy az ország vezetésének ezernyi gondja között is minden nap talál lehetőséget a tanulásra és olvasása.

I. fejezet: Miért olvassunk? - Nagy emberek példája

1 hozzászólás
Cicu>!

A könyvnyomtatás feltalálása után már nagy példányszámban és olcsón lehetett előállítani könyvet. A kapitalista társadalomban azonban ennek ellenére sem lett a könyv a tömegek közkincsévé. A könyvkiadás is – mint annyi minden más – elsősorban üzlet volt.

I. fejezet - Miért olvassunk?

1 hozzászólás
Cicu>!

A könyvkiadást ma már nem üzleti szempontok irányítják. A könyv ma már aránylag olcsó, de valóságos – nem pénzben kifejezett – értéke éppenséggel megnőtt azáltal, hogy valóban közkinccsé lett. Vonaton, villamoson, utcán soha annyi embert nem lehetett látni könyvvel a kezében, soha annyi közkönyvtárunk akkora forgalmat nem bonyolított le, mint éppen ma. A könyvvásárlók száma is megnövekedett és – ami még fontosabb – olyanok vásárolnak ma könyvet, akik a Horthy-rendszerben nem jutottak hozzá még a kölcsönkönyvekhez sem.

I. fejezet - Miért olvassunk?

1 hozzászólás
Cicu>!

Ne olvass éjjel se! Nagyon sok fiatal olvasó rossz szokása ez. Nemcsak azért, mert a fiatal szervezetnek szüksége van az éjszakai pihenésre, hanem azért is, mert éjjel már fáradt az agyunk, a felfogóképességünk: az ilyen olvasás se lesz teljes értékű, igazán maradandó élmény.

II. fejezet - Hogyan olvassunk? - Általános tanácsok - Teremts az olvasáshoz kedvező feltételeket!

1 hozzászólás
Cicu>!

Nagyon elmélyíti az olvasás értékét az is, ha az elolvasott művet megbeszéljük társainkkal. […] A beszélgetésre, olvasmányok megbeszélésére számtalan alkalom nyílik fiatalok körében. […] Persze, az ilyen megbeszéléseket tervszerűen is meg lehet (és kell!) rendezni, mert nagyon hasznosak. Erre szolgál a DISZ és az Úttörő-mozgalom keretében működő olvasó-mozgalom, amely időről időre közös megvitatásra, ankétra tűz ki egy-egy értékes művet. Az ilyen megvitatásokat alaposan készítsétek elő!

II. fejezet - Hogyan olvassunk? - Hogyan mélyíthetjük el az olvasmány hatását? - Az olvasmány megbeszélése

4 hozzászólás
Cicu>!

Most már kíváncsi vagy, hogyan értékeli Petőfit a marxista-leninista irodalomkritika.

II. fejezet - Hogyan olvassunk? - Hogyan mélyíthetjük el az olvasmány hatását? - Kritikák olvasása

Cicu>!

A kapitalizálódás sorvasztóan hatott népköltészetünkre, a szocializmus győzelme azonban újra virágzásnak indította és új tartalommal töltötte meg. A szocialista gazdálkodásra áttérő népünk költészetében elnémultak a panaszos hangok, helyettük fölcsendültek a saját országát építő nép vidám dalai (Elment az én babám állami gazdaságba…).

III. fejezet - Mit olvassunk? - Népköltészet


Hasonló könyvek címkék alapján

Hagymás István: A mitikus József Attila
Varró Gabriella: Mesterek árnyékában
H. Nagy Péter – Lőrincz Csongor – Palkó Gábor – Török Lajos: Ady-értelmezések
Regéczi Ildikó (szerk.): Közelítések-közvetítések
Margócsy István (szerk.): Margináliák
Séllei Nóra: Lánnyá válik, s írni kezd
Séllei Nóra: Mért félünk a farkastól
Northrop Frye: A kritika anatómiája
Pataricza Dóra: Kísértethistóriák és egyéb csodák