A ​renegát 147 csillagozás

Dale Avery: A renegát Dale Avery: A renegát Dale Avery: A renegát

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A P.sz. 3690. esztendőben, a Taba El Ibarában küszöbön áll a Manifesztációs Háború: Amhe-Ramun, a már-már elfeledett amund isten újra testet ölt, hogy sarka alá hajtsa a Délvidék – majd egész Ynev – népeit. Kránnak és Pyarronnak, érdekeik látszólagos azonossága ellenére azonban még saját harcukat is meg kell vívniuk…

Eredeti megjelenés éve: 1995

>!
Tuan, Budapest, 2007
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638767202
>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1999
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638593296
>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1995
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638540613

Enciklopédia 1


Kedvencelte 35

Most olvassa 2

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Noro >!
Dale Avery: A renegát

Avery, azaz Nyulászi Zsolt sokkal többet tett hozzá a magus világához, mint az egyetlen regényéből kitűnik. Főleg a játék első verzióján dolgozott sokat a háttérben tevékenykedve. Ugyanakkor ez a könyve is sokkal maradandóbb, mint az ún. magus-klasszikusok jelentős része. Nem csak Dél-Ynev képét határozta meg alapvetően, de példaként lehetne állítani azon írók elé is, akik a mai napig keresik az egyensúlyt a „kalandozók über alles” felfogás és a sötét/intrikus világkép között.

Leonidas>!
Dale Avery: A renegát

Sokan a legjobb Magus regénynek tartják. Szerintem is egész jó, de azért távolról sem a legjobb.
Izgalmas csataleírások, remek hangulat, de elég gyenge karakterek. Második olvasásra már nem nyújtott akkora élményt.

2 hozzászólás
Popovicsp87 P>!
Dale Avery: A renegát

Az első M.A.G.U.S. regényem volt.
Amikor először kezembe került olyannyira nem tetszett, hogy az első rész után félbehagytam.
Aztán két félbehagyott M.A.G.U.S. regény után úgy éreztem, hogy mégiscsak pótolni kéne, ám olvasása eddig váratott magára, féltem, hogy ugyanolyan rossz lesz.

A bevezető után rátérek végre a regényre is. Taba el-Ibarában járunk, pontosabban Madab el Sobira városában.
Főszereplőink három orgyilkos. A Messor Krán érdekeit képviselve érkezik, míg Ascyra és Vierre Pyarron megbízásából próbálják meggátolni Krán sikerét. Hármójuk sorsát ismerhetjük meg a regényből, ami meg kell valljam eléggé izgalmas.
Kidolgozott karakterek helyett inkább az akción és a fordulatos cselekményen van a hangsúly, ahogy egyre inkább sodródnak szereplőink a Manifesztációs Háború felé.

Ibara eléggé jó helyszín, a középkori török világra emlékeztet.
Amit negatívumként emelhetek ki, az a világ ismeretének hiánya. Egyszer játszottam csak a szerepjátékkal, így az országok elhelyezkedését, ellenségeskedéseinek okát nem igazán tudtam megérteni, ahogy a Manifesztációs Háború is csak lóg a levegőben, fontosságát nem tudom.

>!
Tuan, Budapest, 2007
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638767202
lilijan>!
Dale Avery: A renegát

iszonyú jó könyv, kalandok kalandja, gyönyörű környezet, jó kis szereplők, szövevényes, réteges, jól adagolt sztori, és rengeteg új információ a m.a.g.u.s. világáról. ha valaki rákattan, letehetlen, mindig jó érzékkel van elhintve az a pár új információ, ami miatt tovább kell olvasni, mert hát azt ugye nem lehet, hogy nem tudod meg, mi lett vierre-el, míg a messor ép megharcolt a… tehát: mindenkinek csak ajánlani tudom, első m.a.g.u.s. regények is, mivel egyéb szerzőktől eltérően – akiket emiatt m.a.g.u.s. háttér nélkül lehetetlen végigolvasni – megmagyarázza a használt kifejezéseket, és nem is lexikonszerűen. hanem szépen érzékletesen árnyalva. ja, és szerelmes vagyok a messorba, természetesen.

Midoriko>!
Dale Avery: A renegát

Azt kell mondanom, hogy tetszett.
Annyit készültem rá, hogy olvasom, olvasom, de mi van ha nem jön be, hogy esélye se volt ellenem.
Jó volt valami mást olvasni, mint szoktam! Tetszett az egész felépítése, logikája.
Köszönöm @talisen, hogy kölcsönadtad és köszi @Timus, hogy elfuvaroztad :)

16 hozzászólás
silverhand>!
Dale Avery: A renegát

Talán úgy tisztességes, hogy megemlítem: fiatalon nagyon sokat játszottam a M.A.G.U.S. szerepjátékkal. Elég jól ismerem a készítők által megalkotott világot, így rendelkeztem bizonyos háttérinformációkkal is, amit néhány friss olvasó talán hiányolt a könyvből.

A rangokat, népneveket, fogalmakat az új olvasónak talán nehezebb befogadni, de nem hinném, hogy csökkenti az élményt. Szerintem a világleírás nagy erőssége a szerzőnek, ezek a nemlétező tájak gyönyörűen megtelnek színekkel, hangokkal, illatokkal, érdekes karakterekkel. A cselekmény már-már eposzi, az Ynev kontinensének történelemcsinálói a sivatagban harcosokat, politikusokat és varázshasználókat bevetve játsszák le harcukat. Lángra lobban egy olyan puskaporos hordó, amely könnyen világégést okozhat.
A történet filmre kívánkozik, és őszintén azt gondolom, hogy ha egy hollywoodi forgatókönyvíró felfigyelne erre a könyvre, illetve egy stúdió ~150 millió dollárral megtámogatná, ez a történet világsiker lenne.
Aki belekezd, folyamatos akcióra, intrikákra és drámára számíthat. Nagyívű történet, ennek az elképzelt kontinens történetének egy jelentős pillanata a manifesztációs háború, és rendkívül fogyaszthatóan, izgalmasan van tálalva az olvasó elé.

Morgiana>!
Dale Avery: A renegát

Ez most tetszett a M.A.G.U.S világából – gyorsan, könnyen olvasható kalandregény, egy érdekes, izgalmas világban.
Igazából a karakterek kidolgozásával volt némi problémám, lehettek volna egy kicsit árnyaltabbak is – de mivel ez egy kaland- vagy akcióregény, nem itt voltak a prioritások értelemszerűen, szóval ettől azért el lehet tekinteni, a pozitív olvasmányélmény megvolt.
Kíváncsian barangoltam a Taba El Ibara bazárjaiban, nagyon jól visszaadta az író a dzsadok nyüzsgő világát (mindig egy sztereotip arab ország jutott róla eszembe – nyüzsgő, zajos, kalmárszellemű a sivatagban), jó volt elmerülni benne.
Az külön tetszett, hogy annyiféle nép(csoport) és vallás nyüzsgött benne, ezeknek a háttértörténetéről is szívesen olvasnék egy külön könyvet (ami tartok tőle, hogy nincs:))
Azt hiszem, még szívesen kalandoznék ebben a világban egy keveset.

lilla_csanyi>!
Dale Avery: A renegát

Ez volt a legjobb az általam eddig olvasott M.A.G.U.S. könyvek közül!
A történet pergő és izgalmas, a karakterek nagyon szimpatikusak és könnyen szerethetőek, de ami a legfontosabb: végre egy olyan kötet, ami nem veszi alapnak a MAGUS létező összes szabálykönyvének fejből való tudását. Egyrészt kapunk egy szép, vaskos szómagyarázatot, amiért örök hála; másrészt az egész fogalmazásmódja olyan, hogy igyekszik kerülni a szakkifejezéseket.
Laikus MAGUS kedvelőknek mindenképp érdemes ezzel kezdenie!

2 hozzászólás
snakeye>!
Dale Avery: A renegát

Az egyik kedvenc M.Á.G.U.S. regényem! Annyira jó, hogy szinte bele tudom élni magam a világba és a történetbe. Nagyon sok ötletet is adott szerepjátékhoz.


Népszerű idézetek

Midoriko>!

elmúlás nélkül nincs kiteljesedés Háromszáz esztendő során sokszor megfiatalították testét a varázstudók, és mindannyiszor elmondták: Nem az örökéletet adjuk neked, mert a halál nélkül értelmetlen az élet, ahogyan értelmetlen az út, mely sosem ér véget. Bármi is a célod, csak a halálod pillanatában érheted el.

18. Fejezet; 237. oldal

3 hozzászólás
EszkiMóczy>!

Bocsáss meg! Eszemet az idő meg nem óvta, most fekete, fakó, mint könyv, múlt mélyiből.

Epilógus

Grace_Martin>!

a küzdelmet mindig azelőtt veszíted el, hogy az ellenfeled megindítaná a halálos támadást.

Midoriko>!

Az igazság mozaikjai többféleképpen igazíthatóak össze – vajon egyik kép igazabb-e a másiknál?
Igazabb-e?! Egyetlen igazi van, a többi ügyes hamisítvány: önámítás, hazugság! Aki másoknak hazudik, ravasz ember; akit megtévesztenek, ostoba… aki önmagának hazudik, szánandó báb csupán.

9. Fejezet; 110. oldal

Midoriko>!

Elvégre a jósok, csak saját érdeküket nézik. A szent emberek az istenekkel törődnek, a világ bölcsei a hírnevükkel… Aki aranyat hajszol megbízhatatlan. Egy uralkodó csak a saját megérzéseire hallgathat.

127. oldal, 10. fejezet

Grace_Martin>!

Minden lánc olyan erős, akár a leggyengébb szeme.

Grace_Martin>!

„Akit befelé megölsz, kifelé nem áll az utadba.”

Grace_Martin>!

A pillanatnyi késedelem olykor örökkévaló lesz…

Grace_Martin>!

„Mi tartóztatna vissza itt? Rég pihen sok szerettünk. Sorsunk zárják le sírjaink, s most fáj, szorong a lelkünk. Nincs mit keresnünk itt tovább – csendes a lélek – üres a világ.”


Hasonló könyvek címkék alapján

Shelby Mahurin: Kígyó & Galamb
A. K. Larkwood: A Kimondatlan Név
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Victoria Aveyard: A kettétört birodalom
Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames – Ezüst lángok udvara
Brandon Sanderson: A korok hőse 1-2.
Soman Chainani: Jótett helyébe
Brian McClellan: Vérrel írt ígéretek
Jenn Lyons: Minden Dolgok Neve
Jessica Townsend: Kámforkór