Kelével, ​Bogánccsal Tüskevárig 2 csillagozás

Fekete István 100 ismeretlen levele, 1935–1970
Dalányi József: Kelével, Bogánccsal Tüskevárig

Kedves ​Olvasó!
A Kelével, Bogánccsal Tüskevárig című könyv száz levéllel ismerteti meg az olvasót, amit városunk egykori kiválósága Fekete István, a jeles író küldött Dalányi Józsefhez, volt tanító szomszédjához, aki a Kései vallomás memoárjában – e könyvet megelőzőleg – már elmondott egyet s mást együttélésük idejéről.
Könyvünk időrendi sorrendbe állított levelei a két barát „gyóntatószéki vallomása", ahogy arról Fekete István nemcsak kettejüknek, – a történelmi jövőnek is vallott… Amelyeket Dalányi József naplójának feljegyzései kötnek össze, segítve a háttéresemények, a tágabb értelemben vett feketeistváni életmű jobb megértését.
A szerző könyvének rendkívüli forrásértéke van a személyi-kultusz időszakának nyomasztó légköréről, irodalomtörténeti információiról. .. Kettőjük kapcsolata ez, melyet csupa emberség és nemes érzelem hat át. Igazolja a szépírói vénát is, ahogyan a lektori vélemények vélekednek a „Kelével, Bogánccsal Tüskevárig" szerzőjének… (tovább)

>!
202 oldal · ISBN: 9630445190

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Bazil P
Dalányi József: Kelével, Bogánccsal Tüskevárig

Dalányi József: Kelével, Bogánccsal Tüskevárig Fekete István 100 ismeretlen levele, 1935–1970

Szentkirályszabadja az irodalomtörténetben arról lett híres-hírhedt, hogy itt íródott meg az utolsó Radnóti razglednica: „Sárral kevert vér száradt fülemen.”
Azonban van még egy másik – kevésbé ismert – irodalmi vonatkozása is a településnek. Ide vetette a sors és az ötvenes évek forgószele Dalányi Józsefet. És ide kézbesítette a postás Fekete István száz ismeretlen levelét is.
Az író maga is több alkalommal simítgatta megtépázott idegeit Dalányi vendégeként; élvezte a csendet, a közös horgászatokat, a borozgatásokat – a dörgicseit, a csopakit, és a sokszor hajnalokba nyúló beszélgetéseket is.
A Kele, a Lutra, a Bogáncs időszaka ez. Az elhallgattatás utáni reményteljes időszak, amikor 7 év szünet után megjelenhet végre a Kele, majd szépen sorban a többi állatregény is.
És itt, a közös időtöltés során kezd körvonalazódni az író csúcsregénye, a Tüskevár is. Vagyis ekkor még csak a kis-balatoni regényként emlegetik. Aztán a Diás-szigeten Dalányi betekintést is nyer a születő műbe, a kézirat épp elkészült részeit olvasva. Irigylem érte!
56 őszéig tart ez az időszak. Aztán elsepri az idő, na meg a történelem a leveleket, megszakad a kapcsolat író és barátja között.
Érdekes irodalomtörténeti kuriózum a Kelével, Bogánccsal Tüskevárig. A szerző felvezeti, bevezeti a levelezésüket. Jönnek sorban a levelek, és köztük elpetyegtetve Dalányi magyarázatai, moralizálásai.
A stílusa kissé avítt, kissé mesterkélt, néha túl kacifántosan fogalmaz. Az azonban biztos, hogy őszinte, szoros barátág fűzte Fekete Istvánhoz, ez kitűnik az író leveleiből, és Dalányi kommentárjaiból is.
A könyv azonban hemzseg a hibáktól: a sorozatos elütéseket, sajtóhibákat már szinte kíváncsian vártam, javítgatva gondolatban a mondatokat. Ismétlés is előfordul, pár lapon belül ugyanazon szöveg vár, igazán ráfért volna a könyvre egy gondosabb szerkesztés.


Népszerű idézetek

>!
Bazil P

Budapest, 1954. február 10.

?…

Várom lapod és várom leveled
és gondolhatok amit akarok,
hogy mifene történhetett veled?…
Talán nyertél vagy eltörött karod?

Hát én nem bánom, hogy mid törött el,
és az se érdekel, hogy mit nyertél,
de két pribékkel állok mögötted,
észre se veszed s néhai lettél!

Pista

145. oldal (Ajka Város Önkormányzata, 1994)

Dalányi József: Kelével, Bogánccsal Tüskevárig Fekete István 100 ismeretlen levele, 1935–1970

2 hozzászólás
>!
Bazil P

Tettem, mert szerettem „Kovács Ilona ifi lovagját”, a Cönde MESTÖRPISTÁJÁT, sokarcúságának, szép szavainak harmóniáját. (Önfeledtségének diszharmóniáit is…)
Szerettem a ködborította völgyek és hajnalok, erdők és mezők titkainak mesemondóját, patakok malomgátjainak, vízmosások vidráinak cinkos cimboráját…
Szerettem a füvek és fák, virágok beszédes szerelmesét; állati üzenetek, vágyak, bánatos megsemmisülések klasszikus elbeszélőjét, aki azonban sohasem ódon, sohasem konzervatív…
Szerettem a szilajságában is békés természetű vadászt és a békére vágyó embert, aki a bombák viharaiban is hitte – megszállottan hitte –, hogy az ágyúk torka is bedagad és a szirénák – meg a szirének – üvöltése is elapad majd egyszer…

201. oldal (Ajka Város Önkormányzata, 1994)

Dalányi József: Kelével, Bogánccsal Tüskevárig Fekete István 100 ismeretlen levele, 1935–1970


Hasonló könyvek címkék alapján

Marék Veronika: Coffi, Pocak, Paprika
Korompay H. János (szerk.): Petőfi és Arany levelezése
Dér Zoltán: Fecskelány
Tolnayné Kiss Mária: Kedves Idám!
Szabó Magda: Drága Kumacs!
Szerb Antal: Szerb Antal válogatott levelei
Vekerdy Tamás: A pszichológus válaszol
Szilágyi Ferenc: Kőrösi Csoma Sándor levelesládája
Móricz Lili: Kedves Mária!
Szőnyi Zsuzsa: Vándor és idegen – Márai-levelek, emlékek