Komor Zoltán (szerk.) · Dajka Gábor (szerk.)

Robotcigány 3 csillagozás

Dajka Gábor – Komor Zoltán (szerk.): Robotcigány

VIGYÁZZ, ​MERT AMÍG ALSZOL, A ROBOTCIGÁNY FELZABÁLJA A SIMON MÁRTON KÖTETEID!

Néha van egy olyan gyanúm, hogy a magyar irodalmi életet kielégületlen bölcsészek folyamatos önfellációt folytató terápiás csoportjai és fantasy-függő háziasszonyok sátánimádó szektái irányítják. Hogy az évszázados portól füstölgő, állami tőkeinjekciókból életben tartott, rothadó húskupacokként létező folyóiratokon és a harmadosztályú mágikus lovagregényeken túl egyszerűen nincs élet, nincs semmi. Senki nem ment meg minket ebből a ragacsos, szürke, monoton posványból.

Most azonban eljött közénk a robotcigány!

Egyenesen az Uránusz hatodik gyűrűjéről érkezett, és jaj annak, aki az útjába merészel állni! Mit neki jóizlés, mit neki kulturkampf! Egyetlen küldetése, hogy szétrobbantsa a halálszagú irodalmi élet unalomból és modoros kézfogásokból épült kőfalait, majd ha sikerrel járt, magával is végezzen.

Vigyázz, mert rozsdától recsegő bádogteste lehet, hogy holnap a te ablakod… (tovább)

A művek szerzői: Gulyás Gábor, G. Arthur Brown, drMáriás, Nemes Z. Márió, Komor Zoltán, Dajka Gábor, Gulisio Tímea

>!
48 oldal · ISBN: 9781726488419 · Illusztrálta: Dajka Gábor

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Csabi P>!
Dajka Gábor – Komor Zoltán (szerk.): Robotcigány

Ez a legfrissebb bizarro kiadvány tulajdonképpen egy magazin, fanzine, ahogy a borító mondja, valójában egy válogatás. Egy magazintól azt várnám, hogy friss legyen, újdonságokkal teli, erről a kiadványról viszont hamar kiderült, hogy zömében second-hand írásokat tartalmaz, többet pl. a Chemtrail Kaméleonban már olvastam. Mondjuk G. Arthur Brown írásai jók, ezzel nincs is baj.
A bevezetőben a főszerkesztő mindjárt egy jó nagyot rúg a „hivatalos” magyar irodalomba, úgy mint: a magyar irodalmi életet kielégületlen bölcsészek folyamatos önfellációt folytató terápiás csoportjai és fantasy-függő háziasszonyok sátánimádó szektái irányítják. Nos, nem mondom, hogy nincs ebben valami féligazság. Viszont a KMTG-re egy rossz szava sincs, ami vagy azt jelenti, hogy nem eléggé tájékozott, vagy csupán hamar elenyésző jelenségnek tekinti a magyar irodalomnak az Ómagyar Mária siralomtól a bizarro teljes térhódításáig terjedő érájában.

A szerzők három csoportra oszthatók, vannak a magyar bizarro jeles képviselői, aztán két kanonizált magyar szerző is felbukkan (DrMáriás és Nemes Z.), valamint három amerikai vendégmunkás.
Mellick és Brown írásai a legjobbak, ezek inkább az abszurd felé hajlanak, Hackle novellája azonban a jól ismert anális behatolás – vérfertőzés – fekália szentháromságában mozog.
DrMáriás írása valószínűleg az ürítés témaköre miatt kerülhetett a gyűjteménybe (Kakilni) egy 2001-es kötetből kiemelve. Nemes Z. három írással is szerepel, A David Hasselhoff-lázadás, ígéretes címe ellenére csupán egy rövid vázlat marad, a második, a Bobrape már betagozódik a fent említett szentháromságba, úgy sejtem egy szabadvers lehet ez. A világuralom magányossága is egy ánusz meghódításával kezdődik, aztán elvesztettem a fonalat, mint egy túl mélyre felhelyezett tampon balesetnél.
Akkor nézzük a derékhadat, merüljünk el a fekáliában és az ánuszokban. Kezdjük Komor Zoltánnal, a magyar bizarro élharcosával. Első novellája, a Fityma gólem nekem tetszett (ellentétben valószínűleg a rabbi tanáccsal), ha egyszer elhagyná ezeket a kényszeres gusztustalanságokat, még valami széles körben is olvasható dolog is kikerülhetne a keze közül. Ebben az írásban a rabbi a saját kitépett szakállszőreivel varrja össze az immár feleslegessé vált fitymákat gólemmé. A többit képzeljétek el (úgysem tudjátok). Most a mészárost, most a mészárost!, kiáltja egy helyütt, és azt gondoltam, ez itt már a rendszerkritika, de mégsem. A Mohamedákó című rövid novella bátor írás, amennyiben egy fatvát kockáztat a szerző, amúgy csak egy pöcsről van benne szó. A Vazelin-matyó némileg a Mellick írásra rímel (abban egy nyalókafejű embert nyalogatnak lelkesen, ebben viszont a matyók vazelint izzadnak, amit lelkesen gyűjtenek be a függők). A vazelin téma olyan mélységig ki van vesézve a műben, hogy ennél mélyebbre már csak urológusok jutottak a témában.
Nézzük a főszerkesztő, Dajka Gábor írásait. A ravioli-ügy-ben jól utánozza Brownt, de semmi érdekes. A Dinamikus növekedés viszont sokkal jobb, kevesebb ánusz, több abszurd. A főszereplő egy dinamikusan növekvő vállalatnál dolgozik, de egy nap megfertőződik a wc-n, és a testében egy dinamikusan növekvő cég indul fejlődésnek. Társadalomkritika fanyar humorral. Ő jegyzi a címadó, A robotcigány című művet is. Visszafogott írás, ezzel eléggé ki is lóg a mezőnyből, pedig valami ütősebbet vártam, ha már a bevezető ígérete szerint reggelre felzabálja az összes $@!% kortárs köteted, a könyvtárad maradékát pedig nemes egysszerűséggel fogja, felgyújtja, levizeli, majd feldugja a saját seggébe.
A maradékból még megemlítem Böszörményi Márton: A keselyű $@!% álma című írását, ami egy sötét, jól végig vitt történet, ha még meg is tanulna írni a szerző, sokra vihetné.
Valószínűleg slusszpoénnak szánták a végére Gulisio Timea Orbanizáció című írását. Ebben a főszereplő kis Orbán Viktor klónokat nevel a bőre alatt, majd megszüli őket. Az ominózus név ellenére nem éreztem, hogy ez valami rendszerkritikát fogalmazna meg, elég zavarosnak tűnt az egész.

Muszáj pár szót ejteni a kiadvány külalakjáról, nos, ez engem leginkább a ’80-as évek egyetemi lapjainak összehegesztett stenciljeire emlékeztetett, illetve a ’90-es évek szörnyszüleményeire, amikor rászabadult a magyarokra a windows, magával hozva mindenféle kreatív szövegformázási eszközt, és azok végletes kiaknázását. A bizarrság azért nem mindenhol helyettesítheti az ízlést.
És továbbra is javaslom egy korrektor alkalmazását.

6 hozzászólás
Annie_Lang I>!
Dajka Gábor – Komor Zoltán (szerk.): Robotcigány

Összességében, mint bármelyik bizarro mű, a Robotcigány is maradandó élmény. A kötet kicsúszik az objektív kritika módszerei alól; szubjektíven viszont csak annyit tudok mondani, hogy nagyon erős, de hogy erősen jó-e vagy rossz, az nem tisztázott. Olvasásra természetesen senkinek nem ajánlom, egyébirányú hasznosítása is ellenjavallt.

http://www.cinegore.net/2018/10/09/robotcigany-konyv-sz…


Hasonló könyvek címkék alapján

Morsányi Bernadett: A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek
Komor Zoltán – Szakállas Zsolt: Vákuumvámpír
Szív Ernő: Összegyűjtött szerelmeim
Komor Zoltán: Komoráma
G. Arthur Brown – Komor Zoltán: Chemtrail Kamélon
Komor Zoltán: Dögnyugat
Komor Zoltán: NERekció
Viktor Pelevin: iPhuck10